صبر و بردباری یکی از ابزارهای مهمی است که باید مبلغان الهی و ناصحان بشری به آن مجهز باشند. تفسیر صبر به تو سری خوردن و سکوت در مقابل ظالم و ستمگر، معنی باطلی است که برای آن تراشیده شده تا این شیوه اخلاقی را در انظار، بد و ناشایسته جلوه دهد. در حالی که حقیقت صبر همان استقامت و تحمل رنج برای دست یافتن به اهداف و آرمانهای متعالی است، و انسان بدون یک چنین شیوه، به آرمانهای بلند دست نمی‌یابد، و لذا در آیات جهاد روی عنصر صبر تکیه می‌شود، و یک فرد مجاهد بدون استمداد از آن نمی‌تواند بر دشمن پیروز گردد، سرباز سست اراده و کم استقامت در همان لحظات نخست فرار را بر قرار بر می‌گزیند، و سنگر را به دشمن تحویل می‌دهد. برای این که روشن شود چگونه پیامبران برای ایفای رسالت الهی خویش از اهرم صبر بهره می‌گرفتند، آیاتی را یادآور می‌شویم: 1 (وَلَقَدْ کُذّبَتْ رُسُل مِنْ قَبْلِکَ فَصَبَروا عَلی ما کُذّبُوا وَاُوذُوا حَتّی اَتاهُمْ نَصْرُنا) انعام/34. [پیامبرانی پیش از تو تکذیب شدند آنها در برابر تکذیب مخالفان استقامت ورزیدند تا اینکه نصرت ما فرارسید]. 2 خداوند به پیامبر گرامی توصیه میکند که بسان پیامبران اُولوا العزم در طریق تبلیغ استقامت ورزد چنان که میفرماید: (فَاصْبِر کَما صَبَر اُولوالعزم مِنَ الرُسُل و لاتَستَعْجِل لَهُم) احقاف/35. در اهمیت این ابزار کافی است که در قرآن مجید پیامبر اکرم شخصا نوزده بار به صبر توصیه شده است. بنابراین نباید از اهمیت آن غافل بود. نه تنها خود پیامبران از این ابزار بهره می‌گرفتند، بلکه به پیروان خود نیز دستور صبر و بردباری می‌دادند، تا آنجا که موسی بن عمران آشکارا به پیروان خود می‌گوید: از صبر کمک بگیرید (اسْتَعِینُوا بِاللهِ وَاصْبُروا) اعراف/128 و گواه روشن بر اینکه صبر به معنی استقامت است نه تحمل زور، این است که در دعوت به صبر، مسأله مرزبانی نیز که بدون استقامت ممکن نیست مطرح شده است چنانکه می‌فرماید:(یَا اَیّها الَّذِینَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصابِرُوا وَرابِطُوا) آل عمران/200. و در آیه دیگر می‌فرماید: (وَاِنْ تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا فَاِنَّ ذلِکَ مِنْ عَزْمِ الأمُورِ) آل عمران/186 اگر بردباری بخرج دهید و از تجاوز بپرهیزید، این از کارهایی است که در گرو اراده استوار است. eporsesh.com
نقش صبر و بردباری در تبلیغ احکام الهی توسط پیامبران چگونه است و دیدگاه قرآن در این باره چیست؟
صبر و بردباری یکی از ابزارهای مهمی است که باید مبلغان الهی و ناصحان بشری به آن مجهز باشند. تفسیر صبر به تو سری خوردن و سکوت در مقابل ظالم و ستمگر، معنی باطلی است که برای آن تراشیده شده تا این شیوه اخلاقی را در انظار، بد و ناشایسته جلوه دهد. در حالی که حقیقت صبر همان استقامت و تحمل رنج برای دست یافتن به اهداف و آرمانهای متعالی است، و انسان بدون یک چنین شیوه، به آرمانهای بلند دست نمییابد، و لذا در آیات جهاد روی عنصر صبر تکیه میشود، و یک فرد مجاهد بدون استمداد از آن نمیتواند بر دشمن پیروز گردد، سرباز سست اراده و کم استقامت در همان لحظات نخست فرار را بر قرار بر میگزیند، و سنگر را به دشمن تحویل میدهد. برای این که روشن شود چگونه پیامبران برای ایفای رسالت الهی خویش از اهرم صبر بهره میگرفتند، آیاتی را یادآور میشویم:
1 (وَلَقَدْ کُذّبَتْ رُسُل مِنْ قَبْلِکَ فَصَبَروا عَلی ما کُذّبُوا وَاُوذُوا حَتّی اَتاهُمْ نَصْرُنا) انعام/34.
[پیامبرانی پیش از تو تکذیب شدند آنها در برابر تکذیب مخالفان استقامت ورزیدند تا اینکه نصرت ما فرارسید].
2 خداوند به پیامبر گرامی توصیه میکند که بسان پیامبران اُولوا العزم در طریق تبلیغ استقامت ورزد چنان که میفرماید: (فَاصْبِر کَما صَبَر اُولوالعزم مِنَ الرُسُل و لاتَستَعْجِل لَهُم) احقاف/35.
در اهمیت این ابزار کافی است که در قرآن مجید پیامبر اکرم شخصا نوزده بار به صبر توصیه شده است. بنابراین نباید از اهمیت آن غافل بود.
نه تنها خود پیامبران از این ابزار بهره میگرفتند، بلکه به پیروان خود نیز دستور صبر و بردباری میدادند، تا آنجا که موسی بن عمران آشکارا به پیروان خود میگوید: از صبر کمک بگیرید (اسْتَعِینُوا بِاللهِ وَاصْبُروا) اعراف/128 و گواه روشن بر اینکه صبر به معنی استقامت است نه تحمل زور، این است که در دعوت به صبر، مسأله مرزبانی نیز که بدون استقامت ممکن نیست مطرح شده است چنانکه میفرماید:(یَا اَیّها الَّذِینَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصابِرُوا وَرابِطُوا) آل عمران/200.
و در آیه دیگر میفرماید: (وَاِنْ تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا فَاِنَّ ذلِکَ مِنْ عَزْمِ الأمُورِ) آل عمران/186 اگر بردباری بخرج دهید و از تجاوز بپرهیزید، این از کارهایی است که در گرو اراده استوار است.
eporsesh.com
- [سایر] ویژگیهای روش تبلیغ پیامبران از دیدگاه قرآن چیست؟
- [سایر] ویژگیهای روش تبلیغ پیامبران از دیدگاه قرآن چیست؟
- [سایر] دیدگاه قرآن درباره صبر چیست؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن، مخالفان پیامبران چه اتهامهایی را به پیامبران(علیهم السلام) وارد میکردند؟
- [سایر] آیا پیامبران می توانند معجزه ها را از سوی خودشان و بدون اذن الهی، انجام دهند و اساساً نقش آن ها در رخ دادن معجزه ها چیست؟
- [سایر] اثبات وحیانی بودن الفاظ و تراکیب قرآن یا وحیانی بودن ترتیب سورهها و آیات آن، چه میزان در تمسک به قرآن کریم برای به دست آوردن احکام شرعی نقش دارد؟
- [سایر] چه مطالبی در مورد «اصطفای الهی» پیامبران در قرآن، آمده است؟
- [سایر] پیامبران الهی چه تعدادی بودند؟ نام چند نفر آنها در قرآن آمده است؟
- [سایر] پیامبران الهی چه تعدادی بودند؟ نام چند نفر آنها در قرآن آمده است؟
- [سایر] دیدگاه قرآن کریم در باره عصمت پیامبران در امور مربوط به وحی (تلقی، حفظ، ابلاغ) چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . لازمه ایمان به خداوند متعال و ایمان به انبیاء عظام صلوات الله علیهم اجمعین و ایمان به احکام الهی آن است که شخص مؤمن، قلباً از منکر و معصیت خداوند متعال، منزجر باشد، و منکر را قلباً انکار کند.
- [آیت الله اردبیلی] خواندن قرآن در نماز به قصد قرائت قرآن، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارند و در احکام جنابت گفته شد، اشکال ندارد و همچنین دعا کردن در نماز جایز است، اگرچه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [آیت الله علوی گرگانی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد3 و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط واجب آن است که در نمازهای واجب دعای غیر عربی نخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] خواندن قرآن در نماز ، غیر از چهار سوره ای که سجدة واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد (1) ، و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد اگر چه به فارسی یا زبان دیگر باشد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خواندن قرآن در نماز؛ غیر از چهار آیه ای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [آیت الله بروجردی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد (و در احکام جنابت مسأله 361 گفته شد) و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط واجب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [امام خمینی] خواندن قرآن در نماز غیر از چهار سوره ای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد اگر چه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سوره ای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد ولی احتیاط واجب این است که به عربی باشد.