نقش صبر و بردباری در تبلیغ احکام الهی توسط پیامبران چگونه است و دیدگاه قرآن در این باره چیست؟
صبر و بردباری یکی از ابزارهای مهمی است که باید مبلغان الهی و ناصحان بشری به آن مجهز باشند. تفسیر صبر به تو سری خوردن و سکوت در مقابل ظالم و ستمگر، معنی باطلی است که برای آن تراشیده شده تا این شیوه اخلاقی را در انظار، بد و ناشایسته جلوه دهد. در حالی که حقیقت صبر همان استقامت و تحمل رنج برای دست یافتن به اهداف و آرمانهای متعالی است، و انسان بدون یک چنین شیوه، به آرمانهای بلند دست نمی‌یابد، و لذا در آیات جهاد روی عنصر صبر تکیه می‌شود، و یک فرد مجاهد بدون استمداد از آن نمی‌تواند بر دشمن پیروز گردد، سرباز سست اراده و کم استقامت در همان لحظات نخست فرار را بر قرار بر می‌گزیند، و سنگر را به دشمن تحویل می‌دهد. برای این که روشن شود چگونه پیامبران برای ایفای رسالت الهی خویش از اهرم صبر بهره می‌گرفتند، آیاتی را یادآور می‌شویم: 1 (وَلَقَدْ کُذّبَتْ رُسُل مِنْ قَبْلِکَ فَصَبَروا عَلی ما کُذّبُوا وَاُوذُوا حَتّی اَتاهُمْ نَصْرُنا) انعام/34. [پیامبرانی پیش از تو تکذیب شدند آنها در برابر تکذیب مخالفان استقامت ورزیدند تا اینکه نصرت ما فرارسید]. 2 خداوند به پیامبر گرامی توصیه می‌کند که بسان پیامبران اُولوا العزم در طریق تبلیغ استقامت ورزد چنان که می‌فرماید: (فَاصْبِر کَما صَبَر ا‌ُولوالعزم مِنَ الرُسُل و لاتَستَعْجِل لَهُم) احقاف/35. در اهمیت این ابزار کافی است که در قرآن مجید پیامبر اکرم شخصا نوزده بار به صبر توصیه شده است. بنابراین نباید از اهمیت آن غافل بود. نه تنها خود پیامبران از این ابزار بهره می‌گرفتند، بلکه به پیروان خود نیز دستور صبر و بردباری می‌دادند، تا آنجا که موسی بن عمران آشکارا به پیروان خود می‌گوید: از صبر کمک بگیرید (اسْتَعِینُوا بِاللهِ وَاصْبُروا) اعراف/128 و گواه روشن بر اینکه صبر به معنی استقامت است نه تحمل زور، این است که در دعوت به صبر، مسأله مرزبانی نیز که بدون استقامت ممکن نیست مطرح شده است چنانکه می‌فرماید:(یَا اَیّها الَّذِینَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصابِرُوا وَرابِطُوا) آل عمران/200. و در آیه دیگر می‌فرماید: (وَاِنْ تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا فَاِنَّ ذلِکَ مِنْ عَزْمِ الأمُورِ) آل عمران/186 اگر بردباری بخرج دهید و از تجاوز بپرهیزید، این از کارهایی است که در گرو اراده استوار است. eporsesh.com
عنوان سوال:

نقش صبر و بردباری در تبلیغ احکام الهی توسط پیامبران چگونه است و دیدگاه قرآن در این باره چیست؟


پاسخ:

صبر و بردباری یکی از ابزارهای مهمی است که باید مبلغان الهی و ناصحان بشری به آن مجهز باشند. تفسیر صبر به تو سری خوردن و سکوت در مقابل ظالم و ستمگر، معنی باطلی است که برای آن تراشیده شده تا این شیوه اخلاقی را در انظار، بد و ناشایسته جلوه دهد. در حالی که حقیقت صبر همان استقامت و تحمل رنج برای دست یافتن به اهداف و آرمانهای متعالی است، و انسان بدون یک چنین شیوه، به آرمانهای بلند دست نمی‌یابد، و لذا در آیات جهاد روی عنصر صبر تکیه می‌شود، و یک فرد مجاهد بدون استمداد از آن نمی‌تواند بر دشمن پیروز گردد، سرباز سست اراده و کم استقامت در همان لحظات نخست فرار را بر قرار بر می‌گزیند، و سنگر را به دشمن تحویل می‌دهد. برای این که روشن شود چگونه پیامبران برای ایفای رسالت الهی خویش از اهرم صبر بهره می‌گرفتند، آیاتی را یادآور می‌شویم:
1 (وَلَقَدْ کُذّبَتْ رُسُل مِنْ قَبْلِکَ فَصَبَروا عَلی ما کُذّبُوا وَاُوذُوا حَتّی اَتاهُمْ نَصْرُنا) انعام/34.
[پیامبرانی پیش از تو تکذیب شدند آنها در برابر تکذیب مخالفان استقامت ورزیدند تا اینکه نصرت ما فرارسید].
2 خداوند به پیامبر گرامی توصیه می‌کند که بسان پیامبران اُولوا العزم در طریق تبلیغ استقامت ورزد چنان که می‌فرماید: (فَاصْبِر کَما صَبَر ا‌ُولوالعزم مِنَ الرُسُل و لاتَستَعْجِل لَهُم) احقاف/35.
در اهمیت این ابزار کافی است که در قرآن مجید پیامبر اکرم شخصا نوزده بار به صبر توصیه شده است. بنابراین نباید از اهمیت آن غافل بود.
نه تنها خود پیامبران از این ابزار بهره می‌گرفتند، بلکه به پیروان خود نیز دستور صبر و بردباری می‌دادند، تا آنجا که موسی بن عمران آشکارا به پیروان خود می‌گوید: از صبر کمک بگیرید (اسْتَعِینُوا بِاللهِ وَاصْبُروا) اعراف/128 و گواه روشن بر اینکه صبر به معنی استقامت است نه تحمل زور، این است که در دعوت به صبر، مسأله مرزبانی نیز که بدون استقامت ممکن نیست مطرح شده است چنانکه می‌فرماید:(یَا اَیّها الَّذِینَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصابِرُوا وَرابِطُوا) آل عمران/200.
و در آیه دیگر می‌فرماید: (وَاِنْ تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا فَاِنَّ ذلِکَ مِنْ عَزْمِ الأمُورِ) آل عمران/186 اگر بردباری بخرج دهید و از تجاوز بپرهیزید، این از کارهایی است که در گرو اراده استوار است.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین