پیامبران برگزیده حق از میان مردمند. آنها والاترین و بهترین چهره‌های انسانی هستند که به مقام رسالت و نبوّت رسیده‌اند. انسانی که قلبش از کدورت هر‌گونه طغیان و شرک منزّه است، می‌تواند به مقام رفیع رسالت و نبوّت بار یابد، و به آن مقام برگزیده شود. و خداوندی که به چنین قلبی آگاه است می‌داند رسالت خود را در کدام پایگاه مستقر کند: (اَلُله أَعْلَمَ حَیْثُ یَجْعَل رِسالَته) انعام/124 . یعضی از آیات اجمالاً به امتیاز سلسله انبیا و همچنین فرشتگان اشاره دارد. یعنی خدای سبحان از بین فرشتگان و مردمان، چهره‌های برجسته‌ای را برای سفارت و رسالت خود انتخاب می‌کند: (اَلله یَصطَفی مِن المَلئِکَة رُسلاٌ وَ مِنْ الّناس) حج/75 . انبیا مصطفای حقند و صفوه انسانها؛ زیرا تنها انسان مصطفاست که می‌تواند نبی و رسول بشود، و پیام صاف از خطا و زلال از خبط و منزّه از باطل و مبرّای از جهل را به درستی دریافت و به امانت نگهداری و در کمال صحت ابلاغ کند. قرآن کریم بعضی از حلقه‌ها و سلسه‌های اصفیا را نام برده است: (اِنَّ الَله اَصْطَفی ادَمَ وَ نُوحاٌ وَ الِ اِبراهِیم وَ ال عِمْران عَلی العالَمین ذُرِّیّة بَعضُها مِن بَعْضٍ وَ الُله سَمِیعٌ عَلیم) آل عمران/ 33- 34؛ خدای سبحان آدم و نوح آل ابراهیم و آل عمران را انتخاب کرد. همچنین گاه انتخاب پیامبری خاص را بیان می‌دارد. چنانکه درباره حضرت موسی می‌فرماید: (انِّی اصْطَفَیْتُکَ عَلی الّناسِ بِرِسالاتی وَ بِکَلامی)اعراف/ 144 ؛ من تو را برگزیدم و تو مصطفای منی. eporsesh.com
پیامبران برگزیده حق از میان مردمند. آنها والاترین و بهترین چهرههای انسانی هستند که به مقام رسالت و نبوّت رسیدهاند. انسانی که قلبش از کدورت هرگونه طغیان و شرک منزّه است، میتواند به مقام رفیع رسالت و نبوّت بار یابد، و به آن مقام برگزیده شود. و خداوندی که به چنین قلبی آگاه است میداند رسالت خود را در کدام پایگاه مستقر کند: (اَلُله أَعْلَمَ حَیْثُ یَجْعَل رِسالَته) انعام/124 .
یعضی از آیات اجمالاً به امتیاز سلسله انبیا و همچنین فرشتگان اشاره دارد. یعنی خدای سبحان از بین فرشتگان و مردمان، چهرههای برجستهای را برای سفارت و رسالت خود انتخاب میکند: (اَلله یَصطَفی مِن المَلئِکَة رُسلاٌ وَ مِنْ الّناس) حج/75 . انبیا مصطفای حقند و صفوه انسانها؛ زیرا تنها انسان مصطفاست که میتواند نبی و رسول بشود، و پیام صاف از خطا و زلال از خبط و منزّه از باطل و مبرّای از جهل را به درستی دریافت و به امانت نگهداری و در کمال صحت ابلاغ کند.
قرآن کریم بعضی از حلقهها و سلسههای اصفیا را نام برده است: (اِنَّ الَله اَصْطَفی ادَمَ وَ نُوحاٌ وَ الِ اِبراهِیم وَ ال عِمْران عَلی العالَمین ذُرِّیّة بَعضُها مِن بَعْضٍ وَ الُله سَمِیعٌ عَلیم) آل عمران/ 33- 34؛ خدای سبحان آدم و نوح آل ابراهیم و آل عمران را انتخاب کرد.
همچنین گاه انتخاب پیامبری خاص را بیان میدارد. چنانکه درباره حضرت موسی میفرماید: (انِّی اصْطَفَیْتُکَ عَلی الّناسِ بِرِسالاتی وَ بِکَلامی)اعراف/ 144 ؛ من تو را برگزیدم و تو مصطفای منی.
eporsesh.com
- [سایر] آیا ریشه ی قرآن «وحی الهی» یا «مکتوب بشری» است؟
- [سایر] قرآن چگونه لزوم بعثت پیامبران را از جهت «تعلیم کتاب و حکمت» اثبات میکند؟
- [سایر] آیا روایاتی از اهل سنت داریم که پیامبر اسلام(ص) و یا ائمه(ع) «مبیّن قرآن» یا «حامل علم الهی» معرّفی کرده باشند؟
- [سایر] «تقدیس الهی» چیست؟ با چه الفاظی گفته میشود؟ و چه فرقی با «تسبیح الهی» دارد؟
- [سایر] قرآن و احادیث چگونه لزوم بعثت پیامبران را از جهت «تثبیت و تکمیل توحید» اثبات میکنند؟
- [سایر] یکی از اتهام های مخالفان پیامبران برآنان، «تهمت جنون» است قرآن کریم این مسأله را چگونه بیان میکند؟
- [سایر] قرآن چگونه لزوم بعثت پیامبران را از جهت «فصل خصومتها» در میان مردم اثبات میکند؟
- [سایر] یکی از اتهام های مخالفان پیامبران بر آنان، «تهمت سحر و جادوگری» است قرآن این مسئله را چگونه بیان میکند؟
- [سایر] در قرآن و روایات، واژه «جهل» در مقابل «عقل» است، یا در برابر «علم»؟
- [سایر] معنای «رشد»، «غی»، «هدایت» و «ضلالت» در قرآن چیست و چه ارتباطی با هم دارند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر بدن کسی که جنب است آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند، باید آب را به گونهای به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد و اسامی مبارک پیامبران و امامان و حضرت زهرا علیهمالسلام به احتیاط واجب حکم اسم خدا را دارند.
- [آیت الله بهجت] محل دو خطبه در نماز عید فطر و قربان بعد از نماز است و هر خطبه بنابر احوط باید مشتمل بر همان چیزهایی باشد که خطبه جمعه مشتمل بر آن است؛ یعنی: حمد و ثنای الهی و شهادتین و سفارش به تقوا و قرائت سوره کوتاه قرآن و نشستن امام بین دو خطبه.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در خطبه اول واجب است حمد الهی، گر چه به هر لفظی که حمد الهی محسوب شود جائز است، ولی احتیاط مستحب آن است که به لفظ جلاله (الله) باشد و احتیاط واجب آن است که پس از آن به ثنای الهی بپردازد و سپس به پیغمبر اسلام درود فرستد، و واجب است مردم را به تقوی سفارش کند و یک سوره کوچک از قرآن را بخواند. و در خطبه دوم نیز حمد و ثنای الهی (به صورتی که ذکر شد) و درود بر پیغمبر اسلام واجب است. و احتیاط واجب آن است که در این خطبه نیز به تقوی سفارش کند و سوره کوچکی از قرآن تلاوت نماید. و احتیاط مستحب و مؤکد آن است که در خطبه دوم پس از درود بر پیغمبر(صلی الله علیه وآله) به ائمه معصومین(علیهم السلام) نیز درود فرستد و برای مؤمنین استغفار کند. و بهتر است از خطبه های منسوب به امیر المؤمنین(علیه السلام) یا آنچه از ائمه معصومین(علیهم السلام)وارد شده انتخاب کند.
- [آیت الله نوری همدانی] در خطبة اوّل واجب است حَمْدِ الهی ، گرچه به هر لفظی که حمد الهی محسوب شود جائز است ، ولی احتیاط مستحبّ آن است که به لفظ جَلاله ( الله) باشد و احتیاط واجب آن است که پس از آن به ثنای الهی بپردازد و سپس به پیغمبر اسلام درود فرستد و واجب است مردم را به تقوی سفارش کند و یک سورة کوچک از قرآن را بخواند . و در خطبة دوّم نیز حمد و ثنای الهی ( به صورتی که ذکر شد ) و درود بر پیغمبر اسلام واجب است .و احتیاط واجب آن است که در این خطبه نیز به تقوی سفارش کند و سورة کوچکی از قرآن تلاوت نماید . و احتیاط مستحبّ و مُؤَکَّدْ آن است که در خطبة دوّم پس از درود بر پیغمبر ( صلّی الله علیه وآله ) به اَئِمَّة معصومین ( علیه السّلام ) نیز درود فرستد و برای مؤمنین استغفار کند . و بهتر است از خطبه های منسوب به امیر المؤمنین ( علیه السّلام ) یا آنچه از ائمه معصومین ( علیه السّلام ) وارد شده ، انتخاب کند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست در موقع نیت معین کند که تیمم او بدل از غسل است یا بدل از وضو، همین اندازه که قصد اطاعت امر الهی را دارد کافی است، حتی اگر یکی را به جای دیگری نیت کند اما قصد او اطاعت امر واقعی الهی باشد صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان لازم نیست کفاره را فوراً ادا کند، ولی نباید آن را به قدری به تأخیر بیندازد که بگویند در انجام دستور الهی، کوتاهی و مسامحه کرده است.
- [آیت الله مظاهری] اجرای حدود الهی وظیفه حاکم شرع است و دیگران حقّ دخالت ندارند. و در باب حدود به اندک شبهه، باید از اجرای حدّ خودداری شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] لازم نیست نیت وضو را به زبان بگوید یا از قلب خود بگذراند بلکه اگر تمام افعال وضو را به داعی الهی به جا اورد کفایت می کند
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است شهادتین و اقرار به دوازده امام علیهمالسلام و سایر عقاید حقّه را به کسی که در حال جان دادن است، به نحوی تلقین کنند که بفهمد و نیز مستحب است مطالبی را که گفته شد، تا وقت مرگ تکرار کنند.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.