یکی از چیزهائی که قرآن مجید راجع به سبک روش تبلیغ روی آن تکیه کرده است کلمه (البلاغ المبین) است یعنی ابلاغ و تبلیغ واضح، روشن، آشکارا. مقصود از این واژه روشن و آشکارا چیست؟ مقصود مطلوب بودن، سادگی و بی‌پیرایگی پیام است به طوری که طرف در کمال سهولت و سادگی آن را فهمیده و درک کند. مغلق و معقّد و پیچیده و در لفافه سخن گفتن و اصطلاحات زیاد به کار بردن و جملاتی از این قبیل (که تو سالهای زیاد باید درس بخوانی تا این حرف را بفهمی) در تبلیغ پیامبران نبود آنچنان ساده و واضح بیان می‌کردند که همان‌طور که بزرگترین علما می‌فهمیدند و استفاده می‌کردند بی‌سوادترین افراد هم لا اقل در حد خودش استفاده می‌کرد. مسأله دوم که قرآن روی آن تکیه دارد چیزی است که از آن به (نصح) تعبیر می‌نماید، ما معمولًا نصح را به خیرخواهی ترجمه می‌کنیم البته این معنا درست است ولی ظاهراً خیرخواهی عین معنی نصح نیست لازمه معنی نصح است. نصح در مقابل غش است. ناصح واقعی آن کسی است که خلوص کامل داشته باشد. مسأله دیگر متکلف نبودن است. به افرادی که در سخن خودشان به جای اینکه فصیح و بلیغ باشند الفاظ قلمبه و سلمبه به کار می‌برند می‌گویند متکلف. در حدیث است که اگر کسی در حضور پیغمبر در صحبتهای خود کلمه پردازی‌های قلمبه و سلمبه می‌کرد پیغمبر می‌فرمودند: (انا و اتقیاءُ امَّتی بُرَاءُ مِنَ التَکلیفُ من و پرهیزکاران امتم از این‌گونه حرف زدن و به خود بندی در سخن، بری و منزه هستیم). مسأله دیگر در سبک و روش تبلیغی پیامبران، تواضع و فروتنی است. کسی که می‌خواهد پیام خدا را به مردم برساند باید در مقابل مردم در نهایت درجه فروتنی باشد یعنی پرمدعائی نکند، اظهار انانیت و منیت نکند مردم را تحقیر نکند باید در نهایت خضوع و فروتنی باشد. مسألة دیگر مسألة رفق و لینت و نرمش یعنی پرهیز از خشونت است. کسی که می‌خواهد پیامی را آن هم پیام خدا را به مردم برساند تا در آنها ایمان و علاقه ایجاد بشود باید لیِّن القول باشد نرمش سخن داشته باشد. وقتی که خداوند موسی و هارون را برای دعوت فردی مثل فرعون می‌فرستد جزء دستورها در سبک و متد دعوت فرعون می‌فرماید: (فقولا له قولًا لیِّناً لعلَّه یتذکَّر اونحشی(1) با این مرد متکبر با نرمی سخن بگوئید وقتی که شما با چنین مرد متکبّری روبرو می‌شوید کوشش کنید که به سخن خودتان نرمش بدهید، نرم با او حرف بزنید، باشد که متذکّر بشود و از خدای خودش بترسد). همچنین قرآن کریم دربارة پیامبر می‌فرماید: (فبما رحمةٍ من الله لنت لهم و لو کنت فظّاً غلیظ القلب لانفضُّوا من حولک فاعف عنهم و استغفر لهم و شاورهم فی الامر فاذا عزمت فتوکَّل علی الله انَّ الله یحبُّ المتوکِّلین(2) به موجب رحمت و عنایت الهی، تو با مردم نرم هستی، نرمش داری اخلاق و گفتار تو نرم است از خشونت اخلاقی و خشونت در گفتار پرهیزداری). قرآن خطاب به پیغمبر می‌گوید اگر تو یک آدم درشتخو و سنگین دلی بودی، با همه قرآنی که در دست داری، با همه معجزاتی که داری و با همه مزایای دیگری که داری مردم از دور تو پراکنده می‌شدند. پی‌نوشت‌ (1) سورة طه/ 44 (2) آل عمران/ 159 مجموعه آثار شهید مطهری ج 17 حماسه حسینی صفحه 350 355
یکی از چیزهائی که قرآن مجید راجع به سبک روش تبلیغ روی آن تکیه کرده است کلمه (البلاغ المبین) است یعنی ابلاغ و تبلیغ واضح، روشن، آشکارا. مقصود از این واژه روشن و آشکارا چیست؟ مقصود مطلوب بودن، سادگی و بیپیرایگی پیام است به طوری که طرف در کمال سهولت و سادگی آن را فهمیده و درک کند. مغلق و معقّد و پیچیده و در لفافه سخن گفتن و اصطلاحات زیاد به کار بردن و جملاتی از این قبیل (که تو سالهای زیاد باید درس بخوانی تا این حرف را بفهمی) در تبلیغ پیامبران نبود آنچنان ساده و واضح بیان میکردند که همانطور که بزرگترین علما میفهمیدند و استفاده میکردند بیسوادترین افراد هم لا اقل در حد خودش استفاده میکرد. مسأله دوم که قرآن روی آن تکیه دارد چیزی است که از آن به (نصح) تعبیر مینماید، ما معمولًا نصح را به خیرخواهی ترجمه میکنیم البته این معنا درست است ولی ظاهراً خیرخواهی عین معنی نصح نیست لازمه معنی نصح است. نصح در مقابل غش است. ناصح واقعی آن کسی است که خلوص کامل داشته باشد. مسأله دیگر متکلف نبودن است. به افرادی که در سخن خودشان به جای اینکه فصیح و بلیغ باشند الفاظ قلمبه و سلمبه به کار میبرند میگویند متکلف. در حدیث است که اگر کسی در حضور پیغمبر در صحبتهای خود کلمه پردازیهای قلمبه و سلمبه میکرد پیغمبر میفرمودند: (انا و اتقیاءُ امَّتی بُرَاءُ مِنَ التَکلیفُ من و پرهیزکاران امتم از اینگونه حرف زدن و به خود بندی در سخن، بری و منزه هستیم). مسأله دیگر در سبک و روش تبلیغی پیامبران، تواضع و فروتنی است. کسی که میخواهد پیام خدا را به مردم برساند باید در مقابل مردم در نهایت درجه فروتنی باشد یعنی پرمدعائی نکند، اظهار انانیت و منیت نکند مردم را تحقیر نکند باید در نهایت خضوع و فروتنی باشد. مسألة دیگر مسألة رفق و لینت و نرمش یعنی پرهیز از خشونت است. کسی که میخواهد پیامی را آن هم پیام خدا را به مردم برساند تا در آنها ایمان و علاقه ایجاد بشود باید لیِّن القول باشد نرمش سخن داشته باشد. وقتی که خداوند موسی و هارون را برای دعوت فردی مثل فرعون میفرستد جزء دستورها در سبک و متد دعوت فرعون میفرماید: (فقولا له قولًا لیِّناً لعلَّه یتذکَّر اونحشی(1) با این مرد متکبر با نرمی سخن بگوئید وقتی که شما با چنین مرد متکبّری روبرو میشوید کوشش کنید که به سخن خودتان نرمش بدهید، نرم با او حرف بزنید، باشد که متذکّر بشود و از خدای خودش بترسد). همچنین قرآن کریم دربارة پیامبر میفرماید: (فبما رحمةٍ من الله لنت لهم و لو کنت فظّاً غلیظ القلب لانفضُّوا من حولک فاعف عنهم و استغفر لهم و شاورهم فی الامر فاذا عزمت فتوکَّل علی الله انَّ الله یحبُّ المتوکِّلین(2) به موجب رحمت و عنایت الهی، تو با مردم نرم هستی، نرمش داری اخلاق و گفتار تو نرم است از خشونت اخلاقی و خشونت در گفتار پرهیزداری). قرآن خطاب به پیغمبر میگوید اگر تو یک آدم درشتخو و سنگین دلی بودی، با همه قرآنی که در دست داری، با همه معجزاتی که داری و با همه مزایای دیگری که داری مردم از دور تو پراکنده میشدند.
پینوشت
(1) سورة طه/ 44
(2) آل عمران/ 159
مجموعه آثار شهید مطهری ج 17 حماسه حسینی صفحه 350 355
- [سایر] ویژگیهای روش تبلیغ پیامبران از دیدگاه قرآن چیست؟
- [سایر] نقش صبر و بردباری در تبلیغ احکام الهی توسط پیامبران چگونه است و دیدگاه قرآن در این باره چیست؟
- [سایر] معیارها و روش های تبلیغ از دیدگاه اسلام چیست؟ و آیا الزامی به پیروی از روش های سنتی می باشد؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن، مخالفان پیامبران چه اتهامهایی را به پیامبران(علیهم السلام) وارد میکردند؟
- [سایر] ویژگیهای عالم آخرت را از دیدگاه عقل , شرح دهید ؟
- [سایر] دیدگاه قرآن کریم در باره عصمت پیامبران در امور مربوط به وحی (تلقی، حفظ، ابلاغ) چیست؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن کریم مختصات و مشترکات پیامبران با دیگر انسانها چیست؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن پیامبران(علیهم السلام) در روز قیامت دارای چه شئون و مقاماتی هستند؟
- [سایر] روش جدید وهابیت در تبلیغ در ایران چیست؟
- [سایر] ویژگیهای انسان از نظر قرآن چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مانعی ندارد که در نماز آیات رکعت اول را مطابق یکی از این دو روش به جا آورد و رکعت دوم را مطابق روش دیگر.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در کشور غیر اسلامی اقامت دارد، واجب است در حدّ قدرت و توان، با مراعات شرایط و مراتب امر به معروف و نهی از منکر، از اسلام دفاع نماید. همچنین واجب است با مراعات شرایط زیر کفّار را به اسلام دعوت نماید: اوّل:حکومت اسلامی به خاطر مصالح مهمتری، دعوت و تبلیغ به اسلام را در بلاد کفر موقتا ممنوع نکرده باشد. دوم:صلاحیّت و اهلیّت و نیز قدرت بر تبلیغ اسلام در مناطق کفر را داشته باشد. سوم:مفسده مهمّی پیش نیاید. و چنانچه تبلیغ اسلام مستلزم دادن قرآن به دست کفّار باشد و امید هدایت آنان وجود داشته باشد، در صورتی که در معرض نجس شدن و هتک و اهانت نباشد و واقعا بخواهند از آن استفاده کنند، مانعی ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . حضور در کلاس درسی که استاد آن، فساد عقیده داشته باشد و در ضمن درس، به طور ضمنی، علیه اسلام تبلیغ می کند، جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر بدن کسی که جنب است آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند، باید آب را به گونهای به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد و اسامی مبارک پیامبران و امامان و حضرت زهرا علیهمالسلام به احتیاط واجب حکم اسم خدا را دارند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحبّ است دایهای که برای طفل میگیرند دوازده امامی و دارای اخلاق و رفتار پسندیده و واجد ویژگیهای یک همسر خوب باشد و گرفتن دایه کم عقل یا ناصبی یا کافر یا زنازاده مکروه است و نیز مکروه است شیر دایه از زنا باشد یا دایه از غذای حرام (مانند شراب و گوشت خوک و میته و مال غصبی) تغذیه کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی دوست داشته باشد که واجبی از واجبات بیارزش یا متروک شود و یا حرامی از محرّمات با ارزش و یا جایی در جامعه باز کند، گرچه در این امر قبیح خود عامل نباشد و تبلیغ نیز برای آن نکند، از نظر قرآن شریف کیفر بزرگی در دنیا و عذاب بزرگی در آخرت دارد، مثلاً کسی که دوست دارد در جامعه اسلامی، چادر جای خود را به بدحجابی و قرضالحسنه جای خود را به قرض ربوی بدهد، و قطعاً اگر توبه نکند، عذاب دردناکی در دنیا و آخرت به سراغ او خواهد آمد.
- [آیت الله نوری همدانی] در صورت وجود شرائط لازم ، نماز جمعه بر سَکنة شهراها و شهرکها و حاشیه نشینان آنها و روستائیان ، چادر نشینان و بیابان گردهائی که روش زندگی آنها چنین است واجب است .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر مسلمانی باید سعی کند روش و رفتار و اخلاق او، طبق تعالیم اخلاقی و فقهی اسلام باشد تا هم خودش سعادتمند گردد و هم بر آبروی جامعه اسلامی بیفزاید.
- [آیت الله مظاهری] پوشیدن لباس اعداء دین نظیر کراوات و پاپیون در صورتی که زیّ و روش خود قرار دهد حرام است ولی اگر با آن لباس نماز بخواند نمازش صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.