از دیدگاه قرآن، برخی از مهمترین عوامل خارج شدن از تعادل روحی عبارتاند از: 1. شرک و نسیان الهی با توجه به پرستش الهههای متعدد: مشرکان، در میان انواع تضادها و تناقضها غوطهورند، هر روز دل به معبودی میبندند و هر زمان به اربابی رو میآورند، نه آرامشی، نه اطمینانی و نه خط روشنی دارند، اما موحدان، دل در گرو عشق خدا داشته، او را از تمام عالم برگزیدهاند و در همه حال، به لطف او پناه میبرند، خط و برنامة آنها واضح و سرنوشت و سرانجامشان روشن است; قرآن کریم، در قالب مثالی گویا و زیبا، سرنوشت موحد و مشرک را چنین ترسیم کرده میفرماید: "ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلاً رَّجُلاً فِیهِ شُرَکَآءُ مُتَشََکِسُونَ وَرَجُلاً سَلَمًا لِّرَجُلٍ هَلْ یَسْتَوِیَانِ مَثَلاً...;(زمر،29) خداوند، مثالی زده است: مردی را که مملوک شرکایی است که دربارة او پیوسته به مشاجره مشغولند و مردی را که تنها تسلیم یک نفر است، آیا این دو یکسانند؟..." شخص مشرک، خود را در میان دستورهای ضد و نقیض خدایان و معبودهای مختلف، متحیر و سرگردان میبیند و نمیداند با نوای کدام یک خود را هماهنگ سازد؟!، امّا شخص موحّد، تحت سرپرستی کسی قرار دارد که در همه چیز و همه حال و همه جا از او حمایت میکند، خط و برنامه او مشخص است، لذا با روحی آرام گام برمیدارد و با اطمینان خاطر پیش میرود. 2. غفلت از یاد حق: یاد خدا، مایة آرامش جان، تقوا و شهامت است و فراموش کردن او، مایة اضطراب و ترس و نگرانی است. آن کس که ایمان به خدا دارد و دل به ذات پاک او بسته، از همة نگرانیها در امان است; قرآن کریم در اینباره میفرماید: "وَ مَنْ أَعْرَضَ عَن ذِکْرِی فَإِنَّ لَهُو مَعِیشَةً ضَنکًا;(طه،124) و هر کس از یاد من روی گردان شد، زندگی تنگ ]و سختی[ خواهد داشت."، هنگامی که انسان به دنبال فراموشی یاد خدا، مسئولیتهایش را به فراموشی بسپارد، غرق در شهوات و حرص و طمع میگردد و زندگی سختی نصیب او شده و دائم در اضطراب و نگرانی شدید به سر خواهد برد.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 19، ص 444; ج 13، ص 327، دارالکتب الاسلامیة.) eporsesh.com
از دیدگاه قرآن، مهمترین بر هم زنندة "تعادل روحی" چیست؟
از دیدگاه قرآن، برخی از مهمترین عوامل خارج شدن از تعادل روحی عبارتاند از:
1. شرک و نسیان الهی با توجه به پرستش الهههای متعدد: مشرکان، در میان انواع تضادها و تناقضها غوطهورند، هر روز دل به معبودی میبندند و هر زمان به اربابی رو میآورند، نه آرامشی، نه اطمینانی و نه خط روشنی دارند، اما موحدان، دل در گرو عشق خدا داشته، او را از تمام عالم برگزیدهاند و در همه حال، به لطف او پناه میبرند، خط و برنامة آنها واضح و سرنوشت و سرانجامشان روشن است; قرآن کریم، در قالب مثالی گویا و زیبا، سرنوشت موحد و مشرک را چنین ترسیم کرده میفرماید: "ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلاً رَّجُلاً فِیهِ شُرَکَآءُ مُتَشََکِسُونَ وَرَجُلاً سَلَمًا لِّرَجُلٍ هَلْ یَسْتَوِیَانِ مَثَلاً...;(زمر،29) خداوند، مثالی زده است: مردی را که مملوک شرکایی است که دربارة او پیوسته به مشاجره مشغولند و مردی را که تنها تسلیم یک نفر است، آیا این دو یکسانند؟..." شخص مشرک، خود را در میان دستورهای ضد و نقیض خدایان و معبودهای مختلف، متحیر و سرگردان میبیند و نمیداند با نوای کدام یک خود را هماهنگ سازد؟!، امّا شخص موحّد، تحت سرپرستی کسی قرار دارد که در همه چیز و همه حال و همه جا از او حمایت میکند، خط و برنامه او مشخص است، لذا با روحی آرام گام برمیدارد و با اطمینان خاطر پیش میرود.
2. غفلت از یاد حق: یاد خدا، مایة آرامش جان، تقوا و شهامت است و فراموش کردن او، مایة اضطراب و ترس و نگرانی است. آن کس که ایمان به خدا دارد و دل به ذات پاک او بسته، از همة نگرانیها در امان است; قرآن کریم در اینباره میفرماید: "وَ مَنْ أَعْرَضَ عَن ذِکْرِی فَإِنَّ لَهُو مَعِیشَةً ضَنکًا;(طه،124) و هر کس از یاد من روی گردان شد، زندگی تنگ ]و سختی[ خواهد داشت."، هنگامی که انسان به دنبال فراموشی یاد خدا، مسئولیتهایش را به فراموشی بسپارد، غرق در شهوات و حرص و طمع میگردد و زندگی سختی نصیب او شده و دائم در اضطراب و نگرانی شدید به سر خواهد برد.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 19، ص 444; ج 13، ص 327، دارالکتب الاسلامیة.)
eporsesh.com
- [سایر] از دیدگاه قرآن کیفرهای روحی و عقلی دوزخیان چگونه است؟
- [سایر] نامزدم رفتارهایی دارد که در تعادل روحیاش تردید کردهام. از کجا میتوان فهمید که شخص تعادل روحی - روانی ندارد؟
- [آیت الله بهجت] در صورت عدم تعادل روحی خریدار یا فروشنده، معامله صحیح است یا باطل؟
- [سایر] برای رسیدن به تعادل روحی و از بین بردن اضطراب و تشویش درونی، از کجا باید شروع کرد آیا با ازدواج می توان به اعتدال روحی رسید؟
- [سایر] برخی از روانشناسان، استمنا را در شرایطی که امکان حفظ تعادل روحی سالم وجود ندارد، توجیه میکنند ؛ نظر مراجع چیست؟
- [سایر] شاخصههای دکترین "استکباری ستیزی" از دیدگاه حضرت امام(ره)؟
- [سایر] چرا سوره بقره را "سیدسوره های قرآن" و آیةالکرسی را "سید آیه های قرآن" نامیده اند؟
- [سایر] مهمترین چالش های راهبردی و راهکار آن از دیدگاه امام خمینی ره چیست؟
- [سایر] آیا "اعوذ بالله من الشیطان الرجیم" و "بسم اللّه الرحمن الرحیم" از آیههای قرآن مجیدند؟
- [سایر] منظور از اصطلاح "تواتر قرائات" در قرآن چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نافله شب از مهمترین نمازهای نافله است که در روایات اسلامی و قرآن مجید روی آن تاکید شده و تأثیر عمیقی در صفای روح و پاکی قلب و تربیت نفوس انسانی وحل مشکلات دارد و در کتب معروف دعا، آدابی برای آن ذکر کرده اند، مخصوصاً برای قنوت نافله وتر، رعایت این آداب خوب است ولی می توان نماز شب را بدون این آداب مانند نمازهای معمولی نیز انجام داد و کسی که به علتی نتواند آخر شب بیدار شود و نماز شب را بخواند می تواند قبل از خواب آنها را به جا آورد.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان در اسلام ارضای غریزه جنسی مرد از غیر زن خود، یا زن از غیر شوهر خود میباشد و قرآن شریف چنین شخصی را متجاوز و ظالم میداند: (فَمَنِ ابْتَغی وَراءَ ذلِکَ فَاولئِکَ هُمُ الْعادُون)[1] (پس هر که به دنبال فراتر از این (راههای حلال) رود، او از ظالمان است.) و آن اقسامی دارد: الف) زنا دادن یا زنا کردن که عقوبت و کیفر آن بسیار بزرگ است. ب) لواط که در روایات آمده است عرش خدای متعال از آن به لرزه درمیآید. ج) خود ارضایی (استمناء) که علاوه بر اینکه حرام است، مفسده روحی و جسمی بسیاری دارد. د) نگاه شهوتانگیز یا دیدن عکسها و فیلمهای شهوتانگیز و نوشتن یا خواندن داستانهای شهوتانگیز، و گفتن و یا شنیدن و یا خواندن آهنگها و یا اشعار شهوتانگیز به طور غنا و یا به طور عادی و هر چیزی که موجب تحریک او شود، حتّی خیالهای شهوتانگیز.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز رابطه انسان با خداست و مایه صفای روح و پاکی دل و پیدایش روح تقوا و تربیت انسان و پرهیز از گناهان است. نماز مهمترین عبادات است که طبق روایات اگر قبول درگاه خدا شود عبادات دیگر نیز قبول خواهد شد و اگر قبول نگردد اعمال دیگر نیز قبول نخواهد شد. و نیز بر طبق روایات، کسی که نمازهای پنجگانه را انجام می دهد از گناهان پاک می شود همان گونه که اگرشبانه روز پنج مرتبه در نهر آبی شست و شو کند اثری از آلودگی در بدنش باقی نمی ماند. به همین دلیل، در آیات قرآن مجید و روایات اسلامی و وصایا و سفارشهای پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) و ائمه هدی(علیهم السلام)از مهمترین کارهایی که روی آن تأکید شده همین نماز است و لذا ترک نماز از بزرگترین گناهان کبیره محسوب می شود. سزاوار است انسان نماز را در اول وقت بخواند و به آن اهمیت بسیار دهد و از تند خواندن نماز که ممکن است مایه خرابی نماز گردد جداً بپرهیزد. در حدیث آمده است روزی پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) مردی را در مسجد مشغول نماز دید که رکوع و سجود را بطور کامل انجام نمی دهد، فرمود: اگر این مرد از دنیا برود در حالی که نمازش این گونه باشد به دین من از دنیا نخواهد رفت. روح نماز (حضور قلب) است و سزاوار است از آنچه مایه پراکندگی حواس می شود بپرهیزد، معانی کلمات نماز را بفهمد و در حال نماز به آن توجه داشته باشد و با حال خضوع و خشوع نماز را انجام دهد، بداند با چه کسی سخن می گوید و خود را در مقابل عظمت و بزرگی خداوند بسیار کوچک ببیند. در حالات معصومین(علیهم السلام) آمده است به هنگام نماز آنچنان غرق یاد خدا می شدند که از خود بی خبر می گشتند، تا آنجا که پیکان تیری در پای امیرالمؤمنین علی(علیه السلام)مانده بود، در حال نماز بیرون آوردند و آن حضرت متوجه نشد. برای قبولی نماز و کمال و فضیلت آن علاوه بر شرایط واجب باید امور زیر را نیز رعایت کند: قبل از نماز از خطاهای خود توبه و استغفار نماید و از گناهانی که مانع قبول نماز است مانند (حسد) و (تکبر) و (غیبت) و (خوردن مال حرام) و (آشامیدن مسکرات) و (ندادن خمس و زکات) بلکه هر معصیتی بپرهیزد. همچنین سزاوار است کارهائی که ارزش نماز و حضور قلب را کم می کند انجام ندهد، مثلاً در حال خواب آلودگی و خودداری از بول و در میان سر و صداها و در برابر منظره هایی که جلب توجه می کند به نماز نایستد و کارهایی که ثواب نماز را زیاد می کند انجام دهد، مثلاً لباس پاکیزه بپوشد، موهای خود را شانه زند و مسواک کند و خود را خوشبو نماید و انگشتر عقیق به دست کند.