معجزه یکی از نشانه های پیغمبران و امامان علیهم السلام بوده است؛ که دیگران از آن عاجز بودند، مثل اژدها شدن عصای حضرت موسی علیه السلام و زنده کردن مرده ها توسط حضرت عیسی علیه السلام و ده ها معجزه از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله از قبیل شق القمر و... که منکران پیامبر با دیدن آن تسلیم می شدند، گرچه بعضی ها، همانند ابوجهل هرگز نمی پذیرفتند. یکی از پیغمبرانی که دارای معجزه بود، حضرت عیسی علیه السلام است که از گل پرنده ای ساخت، و خداوند در آن روح دمیده. که بعضی از مفسران گویند: پرنده ای که حضرت عیسی علیه السلام درست کرده بود شبیه خفاش بود.[1] نیز در تفسیر اثنی عشری آمده، مفسرین گفته اند آن پرنده خفاش بود و علت آن هم این است که در میان مرغان، خلقتش عجیب تر و تمام تر می باشد[2] چنان چه حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام در نهج البلاغه می فرماید: از صنعت های لطیفه و حکمت های عجیبة الهیه چیزی است که به ما نشان داده از علوم و معارف مشکله در خلقت خفاش: روشنایی چشم های او را می بندد و تاریکی چشم های او را باز می کند، یعنی روشنایی آفتاب که سبب باز شدن هر چشمی و موجب نور بصر است چشم خفاش را می بندد و مانع دیدن او می شود و برعکس تاریکی شب که مانع بصر هر حیوانی است به قدرت کامله الهی باز می گرداند چشم او را و سبب دیدن او می شود.[3] و در تفسیر شریف لاهیجی چنین آمده که از احادیث اهل بیت علیهم السلام استفاده می شود که مراد از آن پرنده خفاش است.[4] مرحوم شیخ صدوق در کتاب خصال خود از امام علیه السلام چنین نقل می کند که: در مسجد کوفه شخصی از اهل شام از امیرالمؤمنین علیه السلام پرسید که: أخبرنی عن ستة لم یرکضوا فی رحم؟ فقال: آدم، و حواء، و کبش إبراهیم، و عصا موسی، و ناقة صالح، و الخفاش الذی عمله عیسی بن مریم فطار بإذن الله عزوجل آن شش چیز که از شکم مادر متولد نشدند کدامند؟ و حضرت در جواب فرمودند: آدم و حوا و قوچ ابراهیم و عصای موسی و ناقة صالح پیغمبر و خفاشی که حضرت عیسی او را درست کرده بود، سپس با اذان پروردگار پرواز کرد.[5] لازم به ذکر است که این گونه احادیث از گوشه هایی از دریای علم امیرالمؤمنین علیه السلام پرده بر می دارند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. علل الشرائع؛ شیخ صدوق، نجف، حیدریه، 1386ه ق، ج2، ص596. 2. عیون اخبار الرضا؛ شیخ صدوق، بیروت، موسسه اعلمی مطبوعات، چاپ اول، 1404ه ق، ج2، ص221. 3. بحارالانوار، علامه محمد باقر مجلس، بیروت، موسسه الوفاء، دوم، 1403ه ق، ج10، ص79 و ج11، ص36. -------------------------------------------------------------------------------- [1] . عروسی حویزی، عبدعلی؛ نورالثقلین، قم، العلمیه، دوم، بی تا، ج1، ص343. جرجائی، حسین، تفسیر گازر، تهران، دانشگاه، اول، 1337ه ش، ج2، ص49. واعظ کاشفی، حسین، تفسیر مواهب علیه، تهران، کتابفروش اقبال، اول، 1317ه ش، ج1، ص148. [2]. نهج البلاغه، صبحی صالح، قم، دارالهجره، خطبه 155، ص217. [3] . حسینی شاه عبدالعظیمی، حسین، تفسیر اثنی عشری، تهران، میقات، اول، ج2، ص106. [4] . شریف الاهیجی، محمد شیخعلی، تفسیر لاهیجی، تهران، موسسه مطبوعاتی علمی، ج1، ص326. [5] . صدوق، محمد بن علی، الخصال، قم، جامعه مدرسین، دوم، 1403ه ق، جزء اول، ص322.
پرنده ای که حضرت عیسی علیه السلام از گل درست کرده، بعضی گویند: که خفّاش بوده؟ آیا درست است یا خیر؟
معجزه یکی از نشانه های پیغمبران و امامان علیهم السلام بوده است؛ که دیگران از آن عاجز بودند، مثل اژدها شدن عصای حضرت موسی علیه السلام و زنده کردن مرده ها توسط حضرت عیسی علیه السلام و ده ها معجزه از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله از قبیل شق القمر و... که منکران پیامبر با دیدن آن تسلیم می شدند، گرچه بعضی ها، همانند ابوجهل هرگز نمی پذیرفتند.
یکی از پیغمبرانی که دارای معجزه بود، حضرت عیسی علیه السلام است که از گل پرنده ای ساخت، و خداوند در آن روح دمیده. که بعضی از مفسران گویند: پرنده ای که حضرت عیسی علیه السلام درست کرده بود شبیه خفاش بود.[1]
نیز در تفسیر اثنی عشری آمده، مفسرین گفته اند آن پرنده خفاش بود و علت آن هم این است که در میان مرغان، خلقتش عجیب تر و تمام تر می باشد[2] چنان چه حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام در نهج البلاغه می فرماید: از صنعت های لطیفه و حکمت های عجیبة الهیه چیزی است که به ما نشان داده از علوم و معارف مشکله در خلقت خفاش: روشنایی چشم های او را می بندد و تاریکی چشم های او را باز می کند، یعنی روشنایی آفتاب که سبب باز شدن هر چشمی و موجب نور بصر است چشم خفاش را می بندد و مانع دیدن او می شود و برعکس تاریکی شب که مانع بصر هر حیوانی است به قدرت کامله الهی باز می گرداند چشم او را و سبب دیدن او می شود.[3]
و در تفسیر شریف لاهیجی چنین آمده که از احادیث اهل بیت علیهم السلام استفاده می شود که مراد از آن پرنده خفاش است.[4]
مرحوم شیخ صدوق در کتاب خصال خود از امام علیه السلام چنین نقل می کند که: در مسجد کوفه شخصی از اهل شام از امیرالمؤمنین علیه السلام پرسید که: أخبرنی عن ستة لم یرکضوا فی رحم؟ فقال: آدم، و حواء، و کبش إبراهیم، و عصا موسی، و ناقة صالح، و الخفاش الذی عمله عیسی بن مریم فطار بإذن الله عزوجل آن شش چیز که از شکم مادر متولد نشدند کدامند؟ و حضرت در جواب فرمودند: آدم و حوا و قوچ ابراهیم و عصای موسی و ناقة صالح پیغمبر و خفاشی که حضرت عیسی او را درست کرده بود، سپس با اذان پروردگار پرواز کرد.[5]
لازم به ذکر است که این گونه احادیث از گوشه هایی از دریای علم امیرالمؤمنین علیه السلام پرده بر می دارند.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. علل الشرائع؛ شیخ صدوق، نجف، حیدریه، 1386ه ق، ج2، ص596.
2. عیون اخبار الرضا؛ شیخ صدوق، بیروت، موسسه اعلمی مطبوعات، چاپ اول، 1404ه ق، ج2، ص221.
3. بحارالانوار، علامه محمد باقر مجلس، بیروت، موسسه الوفاء، دوم، 1403ه ق، ج10، ص79 و ج11، ص36.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . عروسی حویزی، عبدعلی؛ نورالثقلین، قم، العلمیه، دوم، بی تا، ج1، ص343.
جرجائی، حسین، تفسیر گازر، تهران، دانشگاه، اول، 1337ه ش، ج2، ص49.
واعظ کاشفی، حسین، تفسیر مواهب علیه، تهران، کتابفروش اقبال، اول، 1317ه ش، ج1، ص148.
[2]. نهج البلاغه، صبحی صالح، قم، دارالهجره، خطبه 155، ص217.
[3] . حسینی شاه عبدالعظیمی، حسین، تفسیر اثنی عشری، تهران، میقات، اول، ج2، ص106.
[4] . شریف الاهیجی، محمد شیخعلی، تفسیر لاهیجی، تهران، موسسه مطبوعاتی علمی، ج1، ص326.
[5] . صدوق، محمد بن علی، الخصال، قم، جامعه مدرسین، دوم، 1403ه ق، جزء اول، ص322.
- [سایر] پرنده ای که حضرت عیسی علیه السلام از گل درست کرده، بعضی گویند: که خفّاش بوده؟ آیا درست است یا خیر؟
- [سایر] آیا حضرت عیسی علیه السلام به زمین باز می گردد؟
- [سایر] آیا مسیحی ها معتقدند که حضرت عیسی به بهشت نمیرود، این درست است؟دلیل آنها چیست؟
- [سایر] دیدگاه مذاهب اسلامی درباره نزول حضرت عیسی علیه السلام چیست ؟
- [سایر] سرانجام کار حضرت عیسی(علیه السلام) چه شد؟
- [سایر] حضرت عیسی علیه السلام در کجا فرود خواهد آمد؟
- [سایر] فضیلت های امام مهدی علیه السلام در مقایسه با حضرت عیسی علیه السلام چیست؟
- [سایر] منجی آخرالزمان حضرت مهدی علیه السلام است یا حضرت عیسی علیه السلام؟
- [سایر] دلیلی که ثابت کند حضرت علی(علیه السلام) از حضرت آدم، نوح، ابراهیم، موسی و عیسی علیهم السلام برتر است، چیست؟
- [سایر] زندگانی حضرت عیسی علیه السلام بعد از نزول چه مقدار است ؟
- [آیت الله نوری همدانی] خوردن خاک و گِل حرام است ولی خوردن کمی از تربت حضرت سیّد الشّهدا ( علیه السّلام ) برای شفا، و خوردن گل داغستان و گل ارمنی برای معالجه اگر علاج منحصر به خوردن اینها باشد اشکال ندارد .
- [آیت الله سبحانی] خوردن خاک و گِل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیّدالشهداء امام حسین(علیه السلام) که از قبر شریف اخذ شود (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن خاک و گل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیدالشهداء امام حسین(علیه السلام) (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- [امام خمینی] خوردن کمی از تربت حضرت سید الشهداء علیه السلام برای شفا، و خوردن گِل داغستان و گِل ارمنی برای معالجه اگر علاج منحصر به خوردن اینها باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] خوردن کمی از تربت حضرت سیدالشهداء علیهالسلام برای شفا و خوردن گِل داغستان و گِل اَرمنی برای معالجه، اگر علاج منحصر به خوردن آنها باشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] خوردن خاک حرام است، و خوردن گل داغستان و گل ارمنی برای معالجه اشکال ندارد و خوردن کمی از تربت حضرت سید الشهدا (علیه السلام) برای استشفاء جائز است و بهتر این است که تربت را در مقداری از آب مثلًا حل نمایند که مستهلک شود و بعداً آن آب را بیاشامند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خوردن خاک حرام است ولی خوردن کمی از تربت حضرت سید الشهداء (علیه السلام) برای شفا جایز است و بهتر است که تربت را در مقداری آب حل نمایند تا مستهلک شود و بعد آن آب را بیاشامند و خوردن گلِ داغستان و گل ارمنی برای معالجه اگر علاج منحصر به خوردن اینها باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] خوردن گل حرام است و همچنین بنابر احتیاط بقیه اجزای زمین مانند خاک و ریگ و سنگ و خوردن گل داغستان و گل ارمنی در صورت انحصار معالجه به ان اشکال ندارد و خوردن کمی از تربت حضرت سید الشهداء علیه السلام که بیشتر از مقدار یک نخود متوسط نباشد برای استشفاء اشکال ندارد و بهتر این است که تربت را در مقداری از اب مثلا حل نمایند که مستهلک شود و بعد ان اب را بیاشامند
- [آیت الله علوی گرگانی] کوزه گلی و مانند آن که از گل نجس ساخته شده نجس است و بنابر احتیاط واجب باید از ذغالی که از چوب نجس درست شده اجتناب نمایند.
- [آیت الله مظاهری] کوزه گلی و مانند آن، که از گل نجس ساخته شده نجس است، ولی اجتناب از ذغالی که از چوبِ نجس درست شده و نظیر آن، لازم نیست.