پاسخ این سؤال در آیه 22 سوره (اسراء) آمده است، آنجا که می فرماید: (با خداوند یگانه (الله) هیچ معبودی قرار مده) (لا تَجْعَلْ مَعَ اللهِ إلهاً آخَرَ) آنگاه به بیان نتیجه مرگبار شرک پرداخته، می گوید: و اگر شریکی برای او قائل شوی با مذمت و خذلان فرو خواهی نشست (فَتَقْعُدَ مَذْمُوماً مَخْذُولا) از این عبارت به دست می آید که شرک سه اثر بسیار بد در وجود انسان می گذارد: 1 شرک مایه ضعف، ناتوانی، زبونی و ذلت است چرا که در ادبیات عرب کلمه قعود کنایه از ضعف است. گفته می شود: قَعَدَ بِهِ الضَّعف عن القتال (ناتوانی سبب شد که او از پیکار دشمن بنشیند.) در حالی که توحید عامل قیام و حرکت و سرافرازی است. 2 شرک، مایه مذمت و نکوهش است; چرا که یک خط روشن انحرافی است در برابر منطق عقل و کفرانی است آشکار در مقابل نعمت پروردگار، و آن کس که تن به چنین انحرافی دهد، در خور مذمت است. 3 شرک، سبب می شود: خداوند مشرک را به معبودهای ساختگی اش واگذارد و دست از حمایت او بردارد، و از آنجا که معبودهای ساختگی نیز قادر بر حمایت کسی نیستند، و خدا هم حمایتش را از چنین کسانی برداشته، آنها (مخذول) یعنی بدون یار و یاور خواهند شد. منبع:تفسیر نمونه، جلد 12، صفحه 89.
شرک به خدا چه اثراتی در وجود انسان می گذارد؟
پاسخ این سؤال در آیه 22 سوره (اسراء) آمده است، آنجا که می فرماید: (با خداوند یگانه (الله) هیچ معبودی قرار مده) (لا تَجْعَلْ مَعَ اللهِ إلهاً آخَرَ) آنگاه به بیان نتیجه مرگبار شرک پرداخته، می گوید: و اگر شریکی برای او قائل شوی با مذمت و خذلان فرو خواهی نشست (فَتَقْعُدَ مَذْمُوماً مَخْذُولا) از این عبارت به دست می آید که شرک سه اثر بسیار بد در وجود انسان می گذارد:
1 شرک مایه ضعف، ناتوانی، زبونی و ذلت است چرا که در ادبیات عرب کلمه قعود کنایه از ضعف است. گفته می شود: قَعَدَ بِهِ الضَّعف عن القتال (ناتوانی سبب شد که او از پیکار دشمن بنشیند.) در حالی که توحید عامل قیام و حرکت و سرافرازی است.
2 شرک، مایه مذمت و نکوهش است; چرا که یک خط روشن انحرافی است در برابر منطق عقل و کفرانی است آشکار در مقابل نعمت پروردگار، و آن کس که تن به چنین انحرافی دهد، در خور مذمت است.
3 شرک، سبب می شود: خداوند مشرک را به معبودهای ساختگی اش واگذارد و دست از حمایت او بردارد، و از آنجا که معبودهای ساختگی نیز قادر بر حمایت کسی نیستند، و خدا هم حمایتش را از چنین کسانی برداشته، آنها (مخذول) یعنی بدون یار و یاور خواهند شد.
منبع:تفسیر نمونه، جلد 12، صفحه 89.
- [سایر] آیا شیطان از خدا مهربان تر نیست؛ چرا که او برای فریب دادن همه انسان ها می کوشد، اما خدا بین بندگانش فرق می گذارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در استفتایی که به شما نسبت داده اند آمده است که یهود و نصاری و مجوس اگر مشرک نباشند طاهرند معنای مشرک بودن چیست؟ آیا اعتقاد به دو خدا (مجوس) و سه خدا (نصاری) که اکنون معمول است شرک است؟
- [سایر] آیا با توجه به اینکه خواندن غیر خدا (درخواست از غیر خدا) شرک میباشد، دعای ندبه که در آن امام زمان(علیه السلام) خوانده میشود، شرک نیست؟
- [سایر] آیا تعظیم کردن درمقابل حرم امامان شرک نیست اینکه ما به غیر خدا تعظیم میکنم شرک نیست؟
- [سایر] اگر کسی از تعریف و تمجید دیگران خرسند شود آیا این شرک به خداست در حالی که انسان خدا را سر لوحۀ تمام کارها می داند؟
- [سایر] آیا توسّل و مؤثر دانستن غیر خدا و شرک نیست؟
- [سایر] آیا طلب شفا از غیر خدا شرک است؟
- [سایر] آیا کمک خواستن از غیر خدا شرک است؟
- [سایر] حفظ قرآن چه اثراتی دارد؟
- [سایر] حفظ قرآن چه اثراتی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مشرک شهادتین بگوید و انسان نداند قلباً مسلمان شده یا نه، پاک است، ولی اگر بداند قلباً مسلمان نشده بنابر احتیاط واجب باید از او اجتناب کرد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مشرک یعنی افرادی که خدایی غیر از خدای یگانه را بپرستند (بت پرست) یا برای خدا شریک قائل باشند و دو یا چند خدا را بپرستند، نجس می باشند ولی کسانی که وحدت خدای سبحان را قبول دارند و یکی از پیامبران الهی را قبول داشته باشند (یهودیان، مسیحیان، زرتشتیان و صابئیان) پاک می باشند. و اهل کتاب اگر به واسطه تحریف در دین خود مشرک شده باشند حکم سایر مشرکین را دارند و نجس می باشند و همچنین کسانی که بی دین بوده و هیچ خدایی را قبول ندارند نجس می باشند. ناصبی ها نیز که دشمن ائمه اطهار(علیهم السلام) هستند نجس می باشند. خوارج و نیز مسلمانانی که مشرک شده باشند و حضرت علی(علیه السلام) را خدا بدانند یا یکی از ضروریات دین را انکار کنند به نحوی که به انکار خدا و رسول خدا برگردد نجس می باشند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر ذرّه ای خون حیض، نفاس، استحاضه، همچنین خون حیوان نجس و انسان ملحد یا مشرک و حیوانی که به ذبح شرعی کشته نشده و به حکم مردار است, در لباس یا بدن کسی باشد، نماز با آن, باطل است.
- [آیت الله سبحانی] امانت دار و کسی که مال را امانت می گذارد، باید هر دو بالغ و عاقل باشند، پس اگر انسان مالی را پیش بچه یا دیوانه امانت بگذارد، یا دیوانه و بچه مالی را پیش کسی امانت بگذارند صحیح نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . امانت دار و کسی که مال را امانت می گذارد، باید هر دو بالغ و عاقل باشند، پس اگر انسان مالی را پیش بچه یا دیوانه امانت بگذارد، یا دیوانه و بچه مالی را پیش کسی امانت بگذارند صحیح نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] امانت دار و کسی که مال را امانت می گذارد ، باید هر دو بالغ و عاقل باشند ، پس اگر انسان مالی را پیش بچّه یا دیوانه امانت بگذارد ، یا دیوانه و بچّه مالی را پیش کسی امانت بگذارند ، صحیح نیست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه انسان شک کند کثیرالشک شده یا نه بنا می گذارد بر این که کثیرالشک نشده و بعکس اگر کثیرالشک بوده، تا یقین نکند به حال معمولی برگشته، باید به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تمام بدن مشرک، حتی مو و ناخن و رطوبت های او نجس است.
- [امام خمینی] نذر آن است که انسان ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نیم خورده سگ و خوک و مشرک، نجس و خوردن آن حرام است و نیم خورده حیوانات حرام گوشت پاک و خوردن آن مکروه می باشد.