شفاعت گنه کاران، ممکن است در مراحل گوناگون پس از مرگ، صورت بگیرد: 1. برزخ. 2. موافق قیامت. 3. پس از دخول در جهنم و مدت‌ها تحمل عذاب دوزخ. با توجّه به این مراحل، روشن می‌شود که میان آن دسته روایاتی که شفاعت را در حق سبک شمرندگان نماز جاری نمی‌داند و یا مجازات زناکار را دخول در جهنم و عذاب‌های آن می‌داند؛ با دسته دیگری از روایات که ذره‌ای از ایمان را موجب بهره‌مندی از شفاعت می‌داند، منافاتی وجود ندارد. در حقیقت بر اساس دسته اول روایات،{1} شفاعت در مرحله اول و دوم، شامل حال سبک شمرندگان نماز، یا زناکاران نمی‌شود و چنین کسانی پس از دخول در جهنم و تحمل سالیان دراز عذاب دردناک، استحقاق و قابلیت شفاعت را پیدا می‌کنند و بالاخره با شفاعت نجات می‌یابند. امام باقر(ع) می‌فرماید: (گروهی از مردم در آتش جهنم می‌سوزند تا اینکه گداخته می‌شوند، آن گاه شفاعت نجاتشان می‌دهد).{2} بنابراین بهره‌مندی از شفاعت، بستگی به میزان تحصیل شرایط آن (ایمان و عمل صالح) دارد. پس مقصود از نجات یافتن کسی که ذره‌ای ایمان در دل دارد، این است که بالاخره ایمان او سبب نجاتش خواهد شد؛ هر چند پس از تحمل سالیان دراز عذاب جنهم باشد. در مقابل، کسانی که به طور کلی از ایمان محروم‌اند و دین و عمل آنها مورد رضایت خداوند نیست (مشرکان، کافران، ناصبیان و دشمنان رسول اکرم و خاندان او) محروم از شفاعت بوده و در عذاب جهنم جاودانه و همیشگی خواهند بود. پی نوشتها: [1].کافی، ج 5، ص 476، ح 9؛ من لا یحضره الفقیه، ج 4، ص 31، ح 70. [2].میزان الحکمه، ج 1، ص 475، ح 2940. eporsesh.com
شفاعت گنه کاران، ممکن است در مراحل گوناگون پس از مرگ، صورت بگیرد:
1. برزخ.
2. موافق قیامت.
3. پس از دخول در جهنم و مدتها تحمل عذاب دوزخ.
با توجّه به این مراحل، روشن میشود که میان آن دسته روایاتی که شفاعت را در حق سبک شمرندگان نماز جاری نمیداند و یا مجازات زناکار را دخول در جهنم و عذابهای آن میداند؛ با دسته دیگری از روایات که ذرهای از ایمان را موجب بهرهمندی از شفاعت میداند، منافاتی وجود ندارد. در حقیقت بر اساس دسته اول روایات،{1} شفاعت در مرحله اول و دوم، شامل حال سبک شمرندگان نماز، یا زناکاران نمیشود و چنین کسانی پس از دخول در جهنم و تحمل سالیان دراز عذاب دردناک، استحقاق و قابلیت شفاعت را پیدا میکنند و بالاخره با شفاعت نجات مییابند.
امام باقر(ع) میفرماید: (گروهی از مردم در آتش جهنم میسوزند تا اینکه گداخته میشوند، آن گاه شفاعت نجاتشان میدهد).{2}
بنابراین بهرهمندی از شفاعت، بستگی به میزان تحصیل شرایط آن (ایمان و عمل صالح) دارد. پس مقصود از نجات یافتن کسی که ذرهای ایمان در دل دارد، این است که بالاخره ایمان او سبب نجاتش خواهد شد؛ هر چند پس از تحمل سالیان دراز عذاب جنهم باشد. در مقابل، کسانی که به طور کلی از ایمان محروماند و دین و عمل آنها مورد رضایت خداوند نیست (مشرکان، کافران، ناصبیان و دشمنان رسول اکرم و خاندان او) محروم از شفاعت بوده و در عذاب جهنم جاودانه و همیشگی خواهند بود.
پی نوشتها:
[1].کافی، ج 5، ص 476، ح 9؛ من لا یحضره الفقیه، ج 4، ص 31، ح 70.
[2].میزان الحکمه، ج 1، ص 475، ح 2940.
eporsesh.com
- [سایر] آیا توسّل به پیامبر و امامان(علیهم السلام) و حاجت خواستن از آنان، مؤثر دانستن غیر خدا و شرک نیست؟
- [سایر] آیا توسّل به پیامبر و امامان(ع) و حاجت خواستن از آنان، مؤثر دانستن غیر خدا و شرک نیست؟
- [سایر] آیا خضوع، خشوع و توسل به غیر خداوند با توجه توحیدی عبادی، نوعی شرک به خدا نیست؟ به چه دلیل؟
- [سایر] آیا توسل شرک نیست؟
- [سایر] آیا توسل شرک است؟
- [سایر] تفاوت توسل و شرک چیست؟
- [سایر] آیا توسل برای برآورده شدن حاجات، شرک است؟
- [سایر] آیا توسل به معصومین(علیهم السلام) شرک است؟
- [سایر] با توجه به سوره یوسف تفاوت توسل و شرک چیست؟
- [سایر] آیا توسل به اولیاء خداوند و واسطه قراردادن آنان برای دعا و طلب حاجت شرک است و با قرآن منافات دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مشرک یعنی افرادی که خدایی غیر از خدای یگانه را بپرستند (بت پرست) یا برای خدا شریک قائل باشند و دو یا چند خدا را بپرستند، نجس می باشند ولی کسانی که وحدت خدای سبحان را قبول دارند و یکی از پیامبران الهی را قبول داشته باشند (یهودیان، مسیحیان، زرتشتیان و صابئیان) پاک می باشند. و اهل کتاب اگر به واسطه تحریف در دین خود مشرک شده باشند حکم سایر مشرکین را دارند و نجس می باشند و همچنین کسانی که بی دین بوده و هیچ خدایی را قبول ندارند نجس می باشند. ناصبی ها نیز که دشمن ائمه اطهار(علیهم السلام) هستند نجس می باشند. خوارج و نیز مسلمانانی که مشرک شده باشند و حضرت علی(علیه السلام) را خدا بدانند یا یکی از ضروریات دین را انکار کنند به نحوی که به انکار خدا و رسول خدا برگردد نجس می باشند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعضی امر و نهی کنند و مؤثر نشود و بعض دیگر احتمال بدهند که امر یا نهی آنها مؤثر است واجب است امر و یا نهی کنند.
- [آیت الله مظاهری] اگر بعضی امر و نهی کنند و مؤثّر نشود و بعض دیگر احتمال بدهند که امر یا نهی آنها مؤثّر است واجب است امر و نهی کنند.
- [امام خمینی] اگر بعضی امر و نهی کنند و مؤثر نشود و بعض دیگر احتمال بدهند که امر آنها یا نهی آنها مؤثر است واجب است امر و نهی کنند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بعضی امر ئ نهی کنند و مؤثر نشود و بعض دیگر احتمال بدهند که امر آنها یا نهی آنها مؤثر است واجب است امر و نهی کنند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تمام بدن مشرک، حتی مو و ناخن و رطوبت های او نجس است.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که نمیتواند امانت را نگهداری نماید نباید قبول کند مگر این که امانتگذار با دانستن حال او امانت بگذارد.
- [آیت الله سبحانی] آشامیدن شراب حرام و از گناهان کبیره است، بلکه در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند در صورتی که متوجه باشد که لازمه حلال دانستن آن تکذیب خدا و پیغمبر(صلی الله علیه وآله وسلم)می باشد کافر است.
- [آیت الله علوی گرگانی] موقعی که مأموم نیّت میکند باید امام را معیّن نماید ولی دانستن اسم او لازم نیست مثلاً اگر نیّت کند اقتدا میکنم به امام حاضر، نمازش صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] موقعی که مأموم نیت میکند، باید امام را معیّن نماید، ولی دانستن اسم او لازم نیست، مثلاً اگر نیت کند: اقتدا میکنم به امام حاضر، نمازش صحیح است.