از دیدگاه عقل و در منطق وحی، تمام انسانها بلکه همه پدیده های جهان، همان گونه که در پیدایش خود به خدا محتاجند، در تاثیر بخشی خویش نیز بدو نیازدارند. قرآن کریم در این زمینه می فرماید: یا ایها الناس انتم الفقراء الی اللّه و اللّه هو الغنی الحمید.) 1 (- ای مردم، شما به خدا احتیاج دارید و او بی نیاز و ستوده است. و در جای دیگر، همه پیروزیها را در انحصار پروردگار جهان دانسته و می فرماید: و ما النصر الا من عنداللّه العزیز الحکیم.) 2 (- نصرت و یاری، تنها از جانب خدای عزیز و حکیم است. براساس این اصل مسلم اسلام، ما مسلمانان در هر نماز خود، این آیه شریفه رازمزمه می کنیم: ایاک نعبد و ایاک نستعین.) 3 (- تنها تو را می پرستیم و از تو کمک می جوییم. اینک برای روشن شدن پاسخ سئوال فوق، می گوییم: یاری جستن از غیر خدا، به دو صورت، متصور است. 1- صورت اول آن است که بگونه ای از انسان یا پدیده دیگری استمداد نماییم که اورا در اصل هستی یا عملکرد خویش، مستقل دانسته و در یاری رساندن، بی نیاز ازخدا بپنداریم. شکی نیست که این گونه استمداد از غیر خدا، شرک محض است که قرآن کریم در آیه ذیل، بی پایگی آن را رقم می زند. قل من ذا الذی یعصمکم من اللّه ان اراد بکم سوءال و اراد بکم رحمه و لا یجدون لهم من دون اللّه ولیا و لا نصیرا.) 4 (- بگو اگر خدا درباره شما اراده عذاب نماید، کیست که شما را از او در امان بدارد؟ و یا اگر اراده رحمت نماید، (کیست که از آن پیشگیری نماید) و آنان برای خود، ولی و یاوری نمی یابند. 2- روش دیگر آن است که به هنگام یاری جستن از انسانی دیگر، او را آفریده ونیازمند به خدا بدانیم که از خود، استقلالی ندارد و تاثیر بخشی وی نیز از جانب خدای بزرگ، به منظور حل بعضی از مشکلات بندگان، به وی عطا گردیده است. براساس این طرز تفکر، موردی که از وی یاری می طلبیم، حکم واسطه را دارد که پروردگار بزرگ او را وسیله برآوردن برخی نیازها قرار داده است. اینگونه کمک خواهی، در واقع، استعانت از خداوند است زیرا او است که به این وسائل واسباب، هستی بخشیده و سرانجام آنان را در برآوردن نیازهای دیگران، تاثیر وتوان عطا فرموده است. اصولا زندگی افراد بشر بر مبنای این استعانت از اسباب ومسببات، پایه ریزی شده است، بطوری که بدون کمک گرفتن از آنها، زندگی انسان، دچار آشفتگی می گردد. در اینجا نیز اگر با این دید به آنها بنگریم که عوامل تحقق یاری خدا هستند که هم اصل هستی آنها از خدا است و هم تاثیر بخشی از آنهااز جانب او است، این کمک گرفتن، با توحید و یکتاپرستی هیچ برخوردی ندارد. اگر کشاورزی موحد و خدا شناس، از عواملی؛ مانند زمین و آب و هوا و آفتاب کمک می گیرد و می تواند دانه ها را پرورش داده و به بار بنشاند در واقع از خدا استمدادمی جوید؛ زیرا او است که به این عوامل و ابزار، نیرو و استعداد بخشیده است. روشن است که این استعانت، با روح توحید و یگانه پرستی سازگاری کامل دارد. بلکه قرآن مجید ما را به اینگونه یاری جستن از پدیده هایی (مانند پایداری و نماز)، فرمان می دهد آنجا که می فرماید: واستعینوا بالصبر و الصلوه.) 5 (- از پایداری و نماز، یاری بجویید. روشن است که صبر و پایداری کار بشر است و ما ماموریم از آنها کمک بگیریم و درعین حال، یک چنین استعانتی، با حصر آن به خدا در آیه 000 و ایاک نستعین منافاتی ندارد. پی نوشتها: 1-فاطر: 15 2- آل عمران: 126 3-حمد: 5 4-احزاب: 17 5-مائده: 45 منبع: شیعه پاسخ می دهد، حسینی نصب- سید رضا
از دیدگاه عقل و در منطق وحی، تمام انسانها بلکه همه پدیده های جهان، همان گونه که در پیدایش خود به خدا محتاجند، در تاثیر بخشی خویش نیز بدو نیازدارند. قرآن کریم در این زمینه می فرماید: یا ایها الناس انتم الفقراء الی اللّه و اللّه هو الغنی الحمید.) 1 (- ای مردم، شما به خدا احتیاج دارید و او بی نیاز و ستوده است. و در جای دیگر، همه پیروزیها را در انحصار پروردگار جهان دانسته و می فرماید: و ما النصر الا من عنداللّه العزیز الحکیم.) 2 (- نصرت و یاری، تنها از جانب خدای عزیز و حکیم است. براساس این اصل مسلم اسلام، ما مسلمانان در هر نماز خود، این آیه شریفه رازمزمه می کنیم: ایاک نعبد و ایاک نستعین.) 3 (- تنها تو را می پرستیم و از تو کمک می جوییم. اینک برای روشن شدن پاسخ سئوال فوق، می گوییم: یاری جستن از غیر خدا، به دو صورت، متصور است. 1- صورت اول آن است که بگونه ای از انسان یا پدیده دیگری استمداد نماییم که اورا در اصل هستی یا عملکرد خویش، مستقل دانسته و در یاری رساندن، بی نیاز ازخدا بپنداریم. شکی نیست که این گونه استمداد از غیر خدا، شرک محض است که قرآن کریم در آیه ذیل، بی پایگی آن را رقم می زند. قل من ذا الذی یعصمکم من اللّه ان اراد بکم سوءال و اراد بکم رحمه و لا یجدون لهم من دون اللّه ولیا و لا نصیرا.) 4 (- بگو اگر خدا درباره شما اراده عذاب نماید، کیست که شما را از او در امان بدارد؟ و یا اگر اراده رحمت نماید، (کیست که از آن پیشگیری نماید) و آنان برای خود، ولی و یاوری نمی یابند. 2- روش دیگر آن است که به هنگام یاری جستن از انسانی دیگر، او را آفریده ونیازمند به خدا بدانیم که از خود، استقلالی ندارد و تاثیر بخشی وی نیز از جانب خدای بزرگ، به منظور حل بعضی از مشکلات بندگان، به وی عطا گردیده است. براساس این طرز تفکر، موردی که از وی یاری می طلبیم، حکم واسطه را دارد که پروردگار بزرگ او را وسیله برآوردن برخی نیازها قرار داده است. اینگونه کمک خواهی، در واقع، استعانت از خداوند است زیرا او است که به این وسائل واسباب، هستی بخشیده و سرانجام آنان را در برآوردن نیازهای دیگران، تاثیر وتوان عطا فرموده است. اصولا زندگی افراد بشر بر مبنای این استعانت از اسباب ومسببات، پایه ریزی شده است، بطوری که بدون کمک گرفتن از آنها، زندگی انسان، دچار آشفتگی می گردد. در اینجا نیز اگر با این دید به آنها بنگریم که عوامل تحقق یاری خدا هستند که هم اصل هستی آنها از خدا است و هم تاثیر بخشی از آنهااز جانب او است، این کمک گرفتن، با توحید و یکتاپرستی هیچ برخوردی ندارد. اگر کشاورزی موحد و خدا شناس، از عواملی؛ مانند زمین و آب و هوا و آفتاب کمک می گیرد و می تواند دانه ها را پرورش داده و به بار بنشاند در واقع از خدا استمدادمی جوید؛ زیرا او است که به این عوامل و ابزار، نیرو و استعداد بخشیده است. روشن است که این استعانت، با روح توحید و یگانه پرستی سازگاری کامل دارد. بلکه قرآن مجید ما را به اینگونه یاری جستن از پدیده هایی (مانند پایداری و نماز)، فرمان می دهد آنجا که می فرماید: واستعینوا بالصبر و الصلوه.) 5 (- از پایداری و نماز، یاری بجویید. روشن است که صبر و پایداری کار بشر است و ما ماموریم از آنها کمک بگیریم و درعین حال، یک چنین استعانتی، با حصر آن به خدا در آیه 000 و ایاک نستعین منافاتی ندارد.
پی نوشتها:
1-فاطر: 15
2- آل عمران: 126
3-حمد: 5
4-احزاب: 17
5-مائده: 45
منبع: شیعه پاسخ می دهد، حسینی نصب- سید رضا
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در استفتایی که به شما نسبت داده اند آمده است که یهود و نصاری و مجوس اگر مشرک نباشند طاهرند معنای مشرک بودن چیست؟ آیا اعتقاد به دو خدا (مجوس) و سه خدا (نصاری) که اکنون معمول است شرک است؟
- [سایر] آیا با توجه به اینکه خواندن غیر خدا (درخواست از غیر خدا) شرک میباشد، دعای ندبه که در آن امام زمان(علیه السلام) خوانده میشود، شرک نیست؟
- [سایر] آیا تعظیم کردن درمقابل حرم امامان شرک نیست اینکه ما به غیر خدا تعظیم میکنم شرک نیست؟
- [سایر] شرک به خدا چه اثراتی در وجود انسان می گذارد؟
- [سایر] آیا توسّل و مؤثر دانستن غیر خدا و شرک نیست؟
- [سایر] آیا طلب شفا از غیر خدا شرک است؟
- [سایر] آیا خضوع، خشوع و توسل به غیر خداوند با توجه توحیدی عبادی، نوعی شرک به خدا نیست؟ به چه دلیل؟
- [سایر] آیا دخیل بستن شرک می باشد، یا خواستن حاجتی از امامان به جای خواستن از خدا ؟
- [سایر] چرا خداوند کارهایی را که ذره ای شرک و ریا در آن باشد، نمی پذیرد ؟
- [سایر] ایا تبرک جستن به اثار اولیای خدا، شرک محسوب می شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تمام بدن مشرک، حتی مو و ناخن و رطوبت های او نجس است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نیم خورده سگ و خوک و مشرک، نجس و خوردن آن حرام است و نیم خورده حیوانات حرام گوشت پاک و خوردن آن مکروه می باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پدر و مادر و جدّ و جدّه بچّه نابالغ مشرک باشند آن بچه هم نجس است، و اگر یکی از اینها مسلمان باشد بچه پاک است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مشرک شهادتین بگوید و انسان نداند قلباً مسلمان شده یا نه، پاک است، ولی اگر بداند قلباً مسلمان نشده بنابر احتیاط واجب باید از او اجتناب کرد.
- [آیت الله بهجت] شخصی که میتواند بدون کمک دیگران وضوی ارتماسی بگیرد، نباید به کمک دیگران وضوی غیر ارتماسی (ترتیبی) بگیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه وصی نتواند به تنهایی کارهای میت را انجام دهد و نتواند کسی را کمک بگیرد حاکم شرع برای کمک او فردی را تعیین می کند.
- [آیت الله اردبیلی] ردّ کسی که درخواست کمک کرده و نیز درخواست کمک از دیگران بدون داشتن نیاز، شدیدا کراهت دارد و گاهی جایز نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر وصی نتواند به تنهایی یا به کمک گرفتن از دیگری کارهای میت را انجام دهد حاکم شرع برای کمک او یک نفر دیگررا معین می کند
- [آیت الله اردبیلی] (کهانت) و (تنجیم)(1) اگر به این شکل باشد که برای غیر خداوند، به نحو استقلال یا اشتراک با خداوند، تأثیر قائل شوند، حرام بلکه شرک است، ولی اگر مشیّت خدای متعال را مؤثر مطلق بدانند و پیشبینیهای آنها به نحو حدس و تخمین و =============================================================================== 1 (کاهن) ادّعا میکند که وقایع را به واسطه خبردادن اجنّه وشیاطین یا به واسطه اسباب خفیّه دیگری میفهمد و (منجّم) به وسیله حرکات افلاک و تقارن کواکب از آینده خبر میدهد. مبنی بر این باشد که پروردگار عالم بعضی امور را سبب یا مقارن و هماهنگ بعضی امور دیگر قرار داده و بقیه سببیّت یا تقارن و سلب آن در قبضه قدرت مطلقه او میباشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی بر اثر تقصیر در فراگیری حکم شرعی , نداند که مثلاً عرق مشرک و ملحد نجس است و با جامه آلوده به آن عرق، نماز به جا آورد، نماز او باطل است.