برای طی الارض چندین معنا ذکر شده است: 1- نزدیک شدن مکان‌ها به یکدیگر. 2- تجدد امثال یعنی ارسال صورتی به مکانی که اراده می کند. 3- اعدام و ایجاد، یعنی در یک مکان وجود عینی خود را نابود و همان زمان در مکان دیگر ایجاد می کند. این قدرت را خدا به پیامبران و ائمه و بعضی از اولیای الهی عنایت کرده است. دیگران هم با اجازه یا به دستور و یا همراه با اولیای الهی می توانند طی الارض کنند، البته چنین افرادی مسئله را پنهان نگه می دارند و به کسی نمی گو یند مگر با اذن الهی و برای هدایت شخصی یا امر دیگر. اگر انسان روحش را از آلودگی‌ها و تعلق‌ها پاک ساخته و خود را به اصل و حقیقت وجود خو یش برساند، یعنی روح خدائی را در خود زنده کند ، ممکن است به این مقام نائل آید.ممکن است پاک کردن نفس از آلودگی، شرط لازم برای رسیدن به این مقام باشد، ولی شرط کافی برای آن نباشد. عارفان معمولاً به سالکان در این راه سفارش می کنند که در درجه اوّل از محرّمات اجتناب کنند و واجبات را انجام دهند. در درجه بعد آنان را به انجام دادن مستحبات و اجتناب از مکروهات توصیه می کنند.این کار نیاز به مداومت جدی و ریاضت شرعی دارد و باید زیر نظر اساتید واقعی عرفان قرار گیرد، زیرا در این باب مدعیان طی الارض زیاد هستند. قرآن مجید طی الارض را برای یکی از نزدیکان با ایمان و دوستان خاص سلیمان به نام آصف بن برخیا ذکر کرده که توانست تخت بلقیس را به یک چشم به هم زدن حاضر کند.قرآن مجید درباره او می فرماید: (کسی که دانشی از کتاب داشت، این کار را انجام داد).(1) بسیاری از مفسران گفته‌ اند: این مرد با ایمان از اسم اعظم الهی با خبر بود. البته منظور از آگاهی بر اسم اعظم، تخلّق (آراستگی) به آن اسم و وصف است، یعنی انسان از نظر آگاهی و اخلاق و تقوا و ایمان آن چنان تکامل یابد که مظهری از آن اسم گردد.این تکامل معنوی و روحانی (که پرتوی از آن اسم اعظم الهی است) قدرت بر این کار را فراهم می کند.(2) برای توضیح بیشتر این بحث مراجعه کنید به کتاب مهرتابان از علامه محمد حسین طباطبایی، ص 177 - 186. پی نوشت‌ها: 1. نمل (27) آیه 40. 2. تفسیر نمونه، ج 15، ص 470، با تلخیص. منبع:سایت انوار طاها
مقصود از طی الارض چیست؟
برای طی الارض چندین معنا ذکر شده است:
1- نزدیک شدن مکانها به یکدیگر.
2- تجدد امثال یعنی ارسال صورتی به مکانی که اراده می کند.
3- اعدام و ایجاد، یعنی در یک مکان وجود عینی خود را نابود و همان زمان در مکان دیگر ایجاد می کند. این قدرت را خدا به پیامبران و ائمه و بعضی از اولیای الهی عنایت کرده است. دیگران هم با اجازه یا به دستور و یا همراه با اولیای الهی می توانند طی الارض کنند، البته چنین افرادی مسئله را پنهان نگه می دارند و به کسی نمی گو یند مگر با اذن الهی و برای هدایت شخصی یا امر دیگر.
اگر انسان روحش را از آلودگیها و تعلقها پاک ساخته و خود را به اصل و حقیقت وجود خو یش برساند، یعنی روح خدائی را در خود زنده کند ، ممکن است به این مقام نائل آید.ممکن است پاک کردن نفس از آلودگی، شرط لازم برای رسیدن به این مقام باشد، ولی شرط کافی برای آن نباشد. عارفان معمولاً به سالکان در این راه سفارش می کنند که در درجه اوّل از محرّمات اجتناب کنند و واجبات را انجام دهند. در درجه بعد آنان را به انجام دادن مستحبات و اجتناب از مکروهات توصیه می کنند.این کار نیاز به مداومت جدی و ریاضت شرعی دارد و باید زیر نظر اساتید واقعی عرفان قرار گیرد، زیرا در این باب مدعیان طی الارض زیاد هستند.
قرآن مجید طی الارض را برای یکی از نزدیکان با ایمان و دوستان خاص سلیمان به نام آصف بن برخیا ذکر کرده که توانست تخت بلقیس را به یک چشم به هم زدن حاضر کند.قرآن مجید درباره او می فرماید: (کسی که دانشی از کتاب داشت، این کار را انجام داد).(1) بسیاری از مفسران گفته اند: این مرد با ایمان از اسم اعظم الهی با خبر بود. البته منظور از آگاهی بر اسم اعظم، تخلّق (آراستگی) به آن اسم و وصف است، یعنی انسان از نظر آگاهی و اخلاق و تقوا و ایمان آن چنان تکامل یابد که مظهری از آن اسم گردد.این تکامل معنوی و روحانی (که پرتوی از آن اسم اعظم الهی است) قدرت بر این کار را فراهم می کند.(2) برای توضیح بیشتر این بحث مراجعه کنید به کتاب مهرتابان از علامه محمد حسین طباطبایی، ص 177 - 186.
پی نوشتها:
1. نمل (27) آیه 40.
2. تفسیر نمونه، ج 15، ص 470، با تلخیص.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] لطفاً تفسیر آیه: «یوم تبدل الارض غیر الارض» را بیان فرمایید.
- [سایر] لطفاً تفسیر آیه: (یوم تبدل الارض غیر الارض) را بیان فرمایید.
- [سایر] لطفاً تفسیر آیه: «یوم تبدل الارض غیر الارض» را بیان فرمایید.
- [سایر] منظور از این آیه شریفه «یوم تبدل الارض غیر الارض و السموات» چیست؟
- [سایر] طی الارض چیست؟
- [سایر] طی الارض چیست؟
- [سایر] دابة الارض چیست؟
- [سایر] آیا طی الارض واقعیّت دارد؟
- [سایر] در مورد دابة الارض توضیحاتی بیان کنید.
- [سایر] آیا واژه «الارض» در آیه «هُوَ الَّذی خَلَقَ لَکُمْ ما فِی الْأَرْضِ جَمیعاً»، به معنای مطلق محل زندگی است؟
- [آیت الله بهجت] کسی که سفر او حرام نیست و برای کار حرام هم سفر نمیکند، اگرچه در سفر، معصیتی انجام دهد، مثلاً نعوذباللّه غیبت کند یا شراب بخورد، باید نماز را شکسته بخواند. و اگر مقصود از سفر هم طاعت و هم معصیت باشد اگر هر دو قصد مستقل باشد باید نماز را تمام بخواند، ولی اگر مقصود اصلی طاعت است و معصیت مقصود فرعی و تبعی است، نماز را شکسته میخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مقصود از یک ماه، از ابتدای خون دیدن است تا سی روز، نه از اوّل ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مقصود از یک ماه، از ابتدای خون دیدن است تا سی روز، نه از روز اول ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله سبحانی] مقصود از یک ماه، از ابتدای خون دیدن است تا سی روز، نه از روز اول ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله بروجردی] مقصود از یک ماه از ابتدای خون دیدن است تا سی روز، نه از روز اوّل ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله وحید خراسانی] مقصود از یک ماه گذشتن سی روز از ابتدای خون دیدن است نه از روز اول ماه تا اخر ماه
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مقصود از یک ماه؛ از ابتدای خون دیدن است تا سی روز؛ نه از روز اول ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله نوری همدانی] مقصود از یک ماه ، ابتدای خون دیدن است تا سی روز ، نه از روز اول ماه تا آخر ماه .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مقصود از یک ماه، از ابتدای خون دیدن است تا سی روز نه از اول ماه تا آخر ماه.
- [آیت الله خوئی] مقصود از یک ماه، گذشتن سی روز از ابتدای خون دیدن است نه از روز اول ماه تا آخر ماه.