در آیات قرآن مجید، کراراً سخن از (ابرار) و (مقربان) و مقامات و پاداش های عظیم آنها به میان آمده، تا آنجا که طبق آیه 193 سوره (آل عمران) (أُولُو الأَلْباب) (صاحبان اندیشه های قوی) تقاضا می کنند که پایان زندگیشان با ابرار باشد: (وَ تَوَفَّنا مَعَ الأَبْرارِ).و در آیات سوره (دهر) نیز پاداش های بسیار مهمی برای آنها ذکر شده است.(1) نیز در آیه 13 سوره (انفطار)، مکرّر از الطاف الهی نسبت به آنها یاد شده است. (ابرار) جمع (بَرّ) آنهائی هستند که روحی وسیع، همتی بلند و اعتقاد و عملی نیک دارند، و (مقرّبان) دارای مقام قربی در درگاه خدا می باشند، و ظاهراً نسبت میان این دو (عموم و خصوص مطلق) است، یعنی همه مقربان از ابرارند، ولی همه ابرار در سلک مقربان نیستند.در حدیثی از امام مجتبی(علیه السلام) می خوانیم: (کُلُّما فِی کِتابِ اللّهِ عَزَّوَجَلَّ مِنْ قَوْلِهِ إِنَّ الأَبْرارَ فَوَ اللّهِ ما أَرادِ بِهِ إِلاّ عَلِیَّ بْنِ أَبِی طالِبِ وَ فاطِمَةَ وَ أَنَا وَ الْحُسَیْنَ(علیهم السلام)): (هر جا در قرآن مجید إِنَّ الأَبْرار آمده به خدا سوگند منظور پروردگار از آن، علی بن ابی طالب و فاطمه و من و حسین است). بدون شک، خمسه طیبه، آن پنج نور مقدس، از روشن ترین مصادیق ابرار و مقربانند، و هیجده آیه از سوره دهر بحث از فضائل آنها است، هر چند نزول آیات درباره آنها مانع از عمومیت و گسترش مفهوم آیات نیست.(2) پی نوشتها: 1. سوره دهر، آیات 5 تا 22. 2. تفسیر نمونه، ج 26، ص 287. منبع:سایت انوار طاها
در آیات قرآن مجید، کراراً سخن از (ابرار) و (مقربان) و مقامات و پاداش های عظیم آنها به میان آمده، تا آنجا که طبق آیه 193 سوره (آل عمران) (أُولُو الأَلْباب) (صاحبان اندیشه های قوی) تقاضا می کنند که پایان زندگیشان با ابرار باشد: (وَ تَوَفَّنا مَعَ الأَبْرارِ).و در آیات سوره (دهر) نیز پاداش های بسیار مهمی برای آنها ذکر شده است.(1) نیز در آیه 13 سوره (انفطار)، مکرّر از الطاف الهی نسبت به آنها یاد شده است.
(ابرار) جمع (بَرّ) آنهائی هستند که روحی وسیع، همتی بلند و اعتقاد و عملی نیک دارند، و (مقرّبان) دارای مقام قربی در درگاه خدا می باشند، و ظاهراً نسبت میان این دو (عموم و خصوص مطلق) است، یعنی همه مقربان از ابرارند، ولی همه ابرار در سلک مقربان نیستند.در حدیثی از امام مجتبی(علیه السلام) می خوانیم: (کُلُّما فِی کِتابِ اللّهِ عَزَّوَجَلَّ مِنْ قَوْلِهِ إِنَّ الأَبْرارَ فَوَ اللّهِ ما أَرادِ بِهِ إِلاّ عَلِیَّ بْنِ أَبِی طالِبِ وَ فاطِمَةَ وَ أَنَا وَ الْحُسَیْنَ(علیهم السلام)):
(هر جا در قرآن مجید إِنَّ الأَبْرار آمده به خدا سوگند منظور پروردگار از آن، علی بن ابی طالب و فاطمه و من و حسین است).
بدون شک، خمسه طیبه، آن پنج نور مقدس، از روشن ترین مصادیق ابرار و مقربانند، و هیجده آیه از سوره دهر بحث از فضائل آنها است، هر چند نزول آیات درباره آنها مانع از عمومیت و گسترش مفهوم آیات نیست.(2)
پی نوشتها:
1. سوره دهر، آیات 5 تا 22.
2. تفسیر نمونه، ج 26، ص 287.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] پاداش عظیم ابرار چیست و چه خصوصیاتی دارد؟
- [سایر] قرآن کریم مقام شهیدان و بهرة آنان از جهاد و شهادت را چگونه تصویر کرده است؟
- [سایر] (بِرّ) یعنی چه؟ ابرار به چه کسانی میگویند؟ و اوصاف (ابرار) در قرآن کداماند؟
- [سایر] در تفسیر تسنیم، ج 1 ص 137 چنین آمده: (لزوم عرض سنت بر قرآن در مقام اثبات حجیت سنت است. از این رو همه اوصاف یاد شده قرآن از قبیل صیانت از تحریف، حجیت ظاهر و ...، ناظر به مقام اثبات قرآن کریم است و اختصاصی به مقام ثبوت آن ندارد). فرق بین مقام اثبات قرآن کریم و مقامِ ثبوت آن چیست؟ و به طور کلّی آیا ما دسترسی به مقام ثبوت آن داریم؟ یا هر سخن و اندیشهای که داشته باشیم تحت مقام اثبات آن واقع میشود؟
- [سایر] نعمتهای بهشتی « مقربّان » چگونه است؟
- [سایر] مقربان ، اصحاب یمین واصحاب شمال کیانند؟
- [سایر] چرا پاداش نماز شب در قرآن بیان نشده است؟
- [سایر] پاداش زنان در قرآن به اندازه مردان است؟
- [سایر] در تفسیر تسنیم به مقام ثبوت قرآن و مقام اثبات آن اشاره شده است. تفاوت این دو مقام چیست؟
- [سایر] تفاوت قرآن مجید و قرآن کریم چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن ماهی های کوچک زنده اشکال دارد، مگر برای درمان در مقام ضرورت.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سبْحان ربی الاْعْلی و بحمْده: پاک و منزه است خداوند بلند مقام من و او را سپاس می گویم.
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله اردبیلی] صدقه دادن که یک اقدام خالصانه و صادقانه میباشد، مورد سفارش قرآن کریم و احادیث فراوان قرار گرفته و موجب خیر و برکت در زندگی، دفع بلا و مرگهای ناگهانی و شفای بیماران میشود و همان طور که پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرموده: (کلّ معروف صدقه)(1) یعنی هر کار خیر و پسندیدهای، صدقه محسوب میشود و اقداماتی که موجب هدایت گمراهان، حمایت نیازمندان و عمران و آبادانی مادی و معنوی جامعه گردد، ماندگارتر و مفیدتر میباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نصاب معدن، 15 مثقال معمولی طلای سکهدار است، که مساوی با بیست مثقال شرعی است، یعنی اگر قیمت چیزی را که از معدن بیرون آورده به 15 مثقال طلا برسد، باید خمس آن را بدهد، و احتیاط آن است که مخارجی را که برای به دستآوردن مصرف کرده، در مقام احتساب نصاب کم نکند، و در مقام ادای خمس آنچه را پس از کمکردن این مخارج باقی میماند، بدهد.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگرچه بعضی از ان روایاتی که مستند حکم است در مقام بیان استحباب و کراهت شرعی نیست بلکه بیان کننده منفعت و ضرری است که بر ان امور مرتب می شود
- [امام خمینی] اگر ارتباط علمای اعلام با ظلمه، موجب تقویت آنها شود یا موجب تبرئه آنها پیش افراد بیاطلاع شود، یا موجب جرأت آنها گردد، یا موجب هتک مقام علم شود، واجب است ترک آن.