کفار و مشرکان، نه تنها در عصر پیامبر(ص)، بلکه در اعصار دیگر نیز از مسئله معاد و زنده شدن بعد از مرگ تعجّب می کردند، و وحشت داشتند، و حتّی آن را دلیلی بر جنون گوینده آن می شمردند و به یکدیگر می گفتند:(هل ندلکم علی رجل ینبئکم اذا مزقتم کل ممزق انکم لفی خلق جدید افتری علی الله کذباً ام به جنة)؛(1) (آیا مردی را به شما نشان بدهیم که می گوید هنگامی که بدن شما به کلّی متلاشی و در هر سو پراکنده شد، دوباره آفرینش جدیدی می یابید؟!، آیا این مرد عمداً به خدا افترا بسته یا دیوانه است؟!). خداوند در قرآن مجید در عبارات بسیار کوتاهی ، جواب قاطع به آنها می دهد، مثلا: در آیه 29 سوره اعراف با جمله (کما بداءکم تعودون) که چند کلمه بیشتر نیست به این موضوع پاسخ دندانشکن می دهد، و می گوید: همانگونه که در آغاز شما را آفرید باز میگردید و در جای دیگر می گوید: (و هو اهون علیه)؛ باز گشت شما حتی از آغاز ساده تر و آسانتر است(2) چرا که در آغاز هیچ نبودید و اکنون استخوان پوسیده یا خاک شده ای لااقل از شما موجود است . و در بعضی از موارد دست مردم را می گیرد و به مطالعه عظمت و قدرت خدا در آفرینش این زمین و آسمان پهناور وا میدارد که آیا آن کس که قدرت دارد این همه کرات و کهکشانها و ثوابت و سیارات را بیافریند قادر بر اعاده خلقت نیست ؟! (3) آری آن روز بر اثر عدم دانش و کوتاهی افکار، عقیده به عالم پس از مرگ و زنده شدن مردگان یک نوع جنون یا تهمت بر خدا محسوب می شد، و اعتقاد به جوشش حیات از ماده بیجان، جنون آمیز تلقّی می گردید.(4) پی نوشتها: 1. سوره سباء،آیه 7 2. سوره روم ،آیه 27 3. سوره یس،آیه 8 4. 50 درس اصول عقائد برای جوانان، مکارم شیرازی، ص348 منبع:سایت انوار طاها
کفار و مشرکان، نه تنها در عصر پیامبر(ص)، بلکه در اعصار دیگر نیز از مسئله معاد و زنده شدن بعد از مرگ تعجّب می کردند، و وحشت داشتند، و حتّی آن را دلیلی بر جنون گوینده آن می شمردند و به یکدیگر می گفتند:(هل ندلکم علی رجل ینبئکم اذا مزقتم کل ممزق انکم لفی خلق جدید افتری علی الله کذباً ام به جنة)؛(1) (آیا مردی را به شما نشان بدهیم که می گوید هنگامی که بدن شما به کلّی متلاشی و در هر سو پراکنده شد، دوباره آفرینش جدیدی می یابید؟!، آیا این مرد عمداً به خدا افترا بسته یا دیوانه است؟!).
خداوند در قرآن مجید در عبارات بسیار کوتاهی ، جواب قاطع به آنها می دهد، مثلا: در آیه 29 سوره اعراف با جمله (کما بداءکم تعودون) که چند کلمه بیشتر نیست به این موضوع پاسخ دندانشکن می دهد، و می گوید: همانگونه که در آغاز شما را آفرید باز میگردید و در جای دیگر می گوید: (و هو اهون علیه)؛ باز گشت شما حتی از آغاز ساده تر و آسانتر است(2) چرا که در آغاز هیچ نبودید و اکنون استخوان پوسیده یا خاک شده ای لااقل از شما موجود است .
و در بعضی از موارد دست مردم را می گیرد و به مطالعه عظمت و قدرت خدا در آفرینش این زمین و آسمان پهناور وا میدارد که آیا آن کس که قدرت دارد این همه کرات و کهکشانها و ثوابت و سیارات را بیافریند قادر بر اعاده خلقت نیست ؟! (3)
آری آن روز بر اثر عدم دانش و کوتاهی افکار، عقیده به عالم پس از مرگ و زنده شدن مردگان یک نوع جنون یا تهمت بر خدا محسوب می شد، و اعتقاد به جوشش حیات از ماده بیجان، جنون آمیز تلقّی می گردید.(4)
پی نوشتها:
1. سوره سباء،آیه 7
2. سوره روم ،آیه 27
3. سوره یس،آیه 8
4. 50 درس اصول عقائد برای جوانان، مکارم شیرازی، ص348
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] معرفت پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله) راجع به مسئله معاد در چه مرتبه ای است؟
- [سایر] معنای شرک مشرکان مکه چیست؟
- [سایر] عقیده مشرکان نسبت به بقاء روح چگونه بود؟
- [سایر] چرا تکبر ورزیدن انسان موجب تعجب است؟
- [سایر] منابع کلامی که در آن به مسئله معاد و اقسام آن اشاره شده و توسط اساتید حوزه به نگارش در آمده است را معرفی نمائید و نحوه بهره بردن سودمند از آن منابع را بفرمائید.
- [سایر] در آیات ابتدایی سوره توبه یکجا به مشرکان 4 ماه از عید قربان مهلت میدهد و جای دیگر میگوید پس از تمام شدن ماههای حرام مشرکان را بکُشید، آیا این تناقض نیست؟
- [سایر] صحابه ای که در مقابل مشرکان مورد حمایت زنبورها قرار گرفت نامش چیست؟
- [سایر] در آیه شریفه 41 سوره عنکبوت، بت پرستان و مشرکان به چه چیز تشبیه شدهاند؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر تسمیه از روی تعجب و یا استهزاء گفته شود برای ذبح کفایت میکند؟
- [سایر] معاد چیست ؟
- [آیت الله مظاهری] اگر به واسطه ندانستن مسئله، نجس بودن و پاک بودن چیزی را نداند مثلاً نداند عرق جنب از حرام پاک است یا نه، باید مسئله را بپرسد، ولی اگر با اینکه مسئله را میداند، چیزی را شک کند پاک است یا نه، مثلاً شک کند آن چیز خون است یا نه، یا نداند که خون پشه است یا خون انسان، پاک میباشد. و جستجو کردن یا پرسیدن هم لازم نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر زن در کارهایی که در مسئله پیش گفته شد از شوهر اطاعت نکند گناهکار است و حقّ غذا و لباس و منزل و همخوابی ندارد ولی مهر او از بین نمیرود. مسئله 1963 - تهیه مخارج زن اگر عقد دائمی باشد مطابق معمول بر شوهر واجب است، و اگر تهیه نکند بدهکار او خواهد بود مگر اینکه زن راضی به آن زندگی باشد.
- [آیت الله مظاهری] شرط دوّم: مکان نمازگزار باید بیحرکت باشد ولی اگر سهواً یا در حال ناچاری یا ندانستن اینکه مکان او متحرّک است یا ندانستن مسئله باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] در امر به معروف و نهی از منکر بیان مسئله شرعیه کفایت میکند و لازم نیست به صورت امر و نهی باشد.
- [آیت الله بهجت] اگر موقع واجب شدن زکات گندم، جو، کشمش و خرما که در مسئله پیش گفته شد صاحب آنها بالغ باشد باید زکات آنها را بدهد.
- [آیت الله بهجت] کسی که میداند مسافر است و باید نماز را شکسته بخواند، اگر در غیر چهار مکانی که در مسئله پیش گفته شد عمداً تمام بخواند، نمازش باطل است.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه چیزهایی که در مسئله سابق گفته شد پیدا نشود میتواند به فرش و لباس و مانند اینها که غباردار باشند تیمّم کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان عمداً جایی را که در نماز باید بپوشاند، نپوشاند نمازش باطل است ولی اگر از روی ندانستن مسئله باشد لازم نیست نمازش را دوباره بخواند.
- [آیت الله بهجت] اگر مرد یا زن، بهسبب یکی از عیوب که در دو مسئله قبل گفته شد عقد را بههم بزند، از هم جدا میشوند و طلاق لازم نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر بهواسطه ندانستن مسئله از روی تقصیر، چیز نجس را نداند نجس است، مثلاً نداند عرق کافر نجس است، و با آن نماز بخواند، نمازش باطل است.