آیت‌الله حسینی تهرانی داستان موثقی درباره‌ی احضار ارواح توسط یکی از شاگردان برادر علامه طباطبایی )ره(، نقل می‌کند و در ادامه می‌فرماید: )مخفی نماند که این داستان احضار ارواح را که نقل کردیم، فقط به منظور استشهاد به آن برای تجرد نفس و بقای روح بعد از خلع بدن عنصری است، از برای تأیید جواز این عمل. اگر چه در صحت این عمل و امکان ارتباط و تکلم با ارواح، جای تردید نیست، ولی این معنی منافاتی با عدم تجویز شرعی، به دلایلی که نزد شارع مقدس مشخص بوده است، ندارد. نظیر علم سحر، ارتباط با جن و... که با وجود واقعیت و حقیقتی که در آثار آن مشهود است، شارع مقدس آن را تحریم و باب بهره‌برداری از آن را به خاطر مفاسد آن، مسدود کرده است. علم احضار ارواح نیز که شعبه‌ای )از کهانت( است، در شرع‌اسلام ممنوع می‌باشد و حضرت علامه طباطبایی )ره( نیز بر همین منوال مشی می‌کرده‌اند.( (معادشناسی، ج 1، ص 185) پس امکان ارتباط با ارواح فی الجمله وجود دارد، اما این برای هر کسی ممکن نیست و بسیاری از مدعیان این امر، افراد کلاهبردار و شیادی هستند که شم روان‌شناسی قوی‌ای دارند و انتظارات مخاطب خود را در قالب گفته‌های روح میت، به او تحویل می‌دهند. در واقع، ارتباط با ارواح ممکن است، اما اولا: کار هر کسی نیست. ثانیا: علی رغم ممکن بودنش، از نظر شرعی جایز نیست.
آیتالله حسینی تهرانی داستان موثقی دربارهی احضار ارواح توسط یکی از شاگردان برادر علامه طباطبایی )ره(، نقل میکند و در ادامه میفرماید: )مخفی نماند که این داستان احضار ارواح را که نقل کردیم، فقط به منظور استشهاد به آن برای تجرد نفس و بقای روح بعد از خلع بدن عنصری است، از برای تأیید جواز این عمل. اگر چه در صحت این عمل و امکان ارتباط و تکلم با ارواح، جای تردید نیست، ولی این معنی منافاتی با عدم تجویز شرعی، به دلایلی که نزد شارع مقدس مشخص بوده است، ندارد. نظیر علم سحر، ارتباط با جن و... که با وجود واقعیت و حقیقتی که در آثار آن مشهود است، شارع مقدس آن را تحریم و باب بهرهبرداری از آن را به خاطر مفاسد آن، مسدود کرده است. علم احضار ارواح نیز که شعبهای )از کهانت( است، در شرعاسلام ممنوع میباشد و حضرت علامه طباطبایی )ره( نیز بر همین منوال مشی میکردهاند.( (معادشناسی، ج 1، ص 185)
پس امکان ارتباط با ارواح فی الجمله وجود دارد، اما این برای هر کسی ممکن نیست و بسیاری از مدعیان این امر، افراد کلاهبردار و شیادی هستند که شم روانشناسی قویای دارند و انتظارات مخاطب خود را در قالب گفتههای روح میت، به او تحویل میدهند. در واقع، ارتباط با ارواح ممکن است، اما اولا: کار هر کسی نیست. ثانیا: علی رغم ممکن بودنش، از نظر شرعی جایز نیست.
- [سایر] ارتباط با ارواح چه حکمی دارد؟ ارتباط با ارواح خوب مثل ارواح اولیاء، بزرگان جهت بهره گیری که بیشتر معنوی هست چیست؟
- [سایر] آیا ارواح مردگان میتوانند از آینده و یا از قیامت خبر دهند؟
- [سایر] ارتباط ارواح با زمینی ها چگونه است؟
- [سایر] کیفیت ارتباط ارواح با یکدیگر در عالم برزخ چگونه است؟
- [سایر] آیا ارتباط با عالم ارواح امکان پذیر است؟
- [سایر] آیا فاش کردن خوابهایی در ارتباط با مردگان و ... جایز است؟
- [سایر] چرا اظهارات برخی که با مردگان ارتباط برقرار کردهاند، با تعالیم اسلام دربارهی قبض روح، قبر و... متفاوت است؟
- [سایر] آیا ارتباط و استفاده از جن و ارواح و حتی شیاطین در امور زندگی قابل توجیه است یا خیر ؟ چرا؟
- [سایر] اگر روح انسان، از امر الهی است، پس چگونه کافران و افراد بیصلاحیت، میتوانند با ارواح ارتباط برقرار کنند؟
- [سایر] خلقت ارواح انسانها از کدام یک از عوالم وجودی ریشه میگیرد؟ جبروت یا فراتر از آن؟ ارتباط روح با عین ثابت چگونه است؟
- [آیت الله مظاهری] انسان میتواند برای بعضی از کارهای مستحبّی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامانعلیهم السلام، از طرف زندگان اجیر شود و نیز میتواند کار مستحبّی را انجام دهد به نیابت زندگان یا مردگان و یا ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اقرار شخص فقط علیه خودش معتبر است، پس اقرار او علیه دیگران و همچنین به نفع خود معتبر نیست.
- [آیت الله بهجت] شرایطی که در طلاق خُلع نسبت به زن و شوهر معتبر است و در کتب مفصّل آمده، در طلاق مُبارات نیز معتبر است و شرایطی که در اصل طلاق معتبر بود، در هر یک از طلاق خلع و مبارات نیز معتبر است.
- [آیت الله سبحانی] در اعتکاف، آنچه معتبر است، مکث در مسجد است، و حالت خاصّی در آن معتبر نیست، می تواند بنشیند یا دراز بکشد با بخوابد و یا راه برود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان(علیهم السلام)، از طرف زندگان اجیر شود، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آنر برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان علیهم السلام ، از طرف زندگان اجیر شود ، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید .
- [امام خمینی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان علیهم السلام، از طرف زندگان اجیر شود، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان(علیهم السلام) از طرف زندگان اجیر شود، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله بروجردی] انسان میتواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان عَلَیْهمُالسَّلَام از طرف زندگان اجیر شود و نیز میتواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله خوئی] انسان میتواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان (علیهم السلام)، از طرف زندگان اجیر شود، و نیز میتواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.