مراد از شعار ( نه شرقی ، نه غربی ) آن است که ما در انتخاب راه و شیوه حکومت ، به شرق و غرب وابسته نباشیم و نسبت به هیچ ابر قدرتی خود باخته نشویم ، زیرا شرق زدگی و غرب زدگی دو بیماری مهلک و نشان دهنده خودباختگی است . اما در کسب علم و تجربه و مهارت ، ما باید هم شرقی باشیم و هم غربی . در حدیث می خوانیم که پیامبر عزیز اسلام فرمود : ( اطلٌبوا العلم و لو بالصِین ) (1) علم را بیاموزید ، حتی اگر در چین و دورترین نقطه باشید . همان گونه که گرمازدگی و یخ زدگی بیماری است ، اما استفاده از حرارت برای پخت و پز و استفاده از یخ در مواردی لازم مفید است . آری ، از یخ استفاده کنیم ، اما یخ زده نباشیم . از گرما استفاده کنیم ، اما گرمازده نباشیم . از شرق و غرب استفاده کنیم اما شرق زده و غرب زده نباشیم . پی نوشت: 1- وسائل ، ج 27 ، ص 27. منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
امروزه زندگی بدون ارتباط با دیگران امکان پذیر نیست، پس چرا می گوییم: «نه شرقی، نه غربی»؟
مراد از شعار ( نه شرقی ، نه غربی ) آن است که ما در انتخاب راه و شیوه حکومت ، به شرق و غرب وابسته نباشیم و نسبت به هیچ ابر قدرتی خود باخته نشویم ، زیرا شرق زدگی و غرب زدگی دو بیماری مهلک و نشان دهنده خودباختگی است . اما در کسب علم و تجربه و مهارت ، ما باید هم شرقی باشیم و هم غربی . در حدیث می خوانیم که پیامبر عزیز اسلام فرمود : ( اطلٌبوا العلم و لو بالصِین ) (1) علم را بیاموزید ، حتی اگر در چین و دورترین نقطه باشید .
همان گونه که گرمازدگی و یخ زدگی بیماری است ، اما استفاده از حرارت برای پخت و پز و استفاده از یخ در مواردی لازم مفید است .
آری ، از یخ استفاده کنیم ، اما یخ زده نباشیم . از گرما استفاده کنیم ، اما گرمازده نباشیم . از شرق و غرب استفاده کنیم اما شرق زده و غرب زده نباشیم .
پی نوشت:
1- وسائل ، ج 27 ، ص 27.
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [سایر] آیا ارتباط با عالم ارواح امکان پذیر است؟
- [سایر] معنای واژهی سیاست چیست؟ چه تفاوتی بین تعریف «سیاست» در فرهنگ سیاسی اسلام و فرهنگهای غربی وجود دارد؟
- [سایر] برداشت پیامبر اسلام (ص) و یاران ایشان در ارتباط با مسئله «رهبری» چه بود؟
- [سایر] ارتباط «انسان کامل» با مقام خلافت الهی چگونه است؟
- [سایر] ارتباط «انسان کامل» با اسم اعظم الهی چگونه است؟
- [سایر] جریان نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی چیست؟ و چرا این جمله اصلا بیان شده است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر ماه در کشورهای شرقی رؤیت شود، آیا برای کشورهای غربی حجت است؟
- [سایر] آیا واژه «الارض» در آیه «هُوَ الَّذی خَلَقَ لَکُمْ ما فِی الْأَرْضِ جَمیعاً»، به معنای مطلق محل زندگی است؟
- [سایر] آیا واژه «الارض» در آیه «هُوَ الَّذی خَلَقَ لَکُمْ ما فِی الْأَرْضِ جَمیعاً»، به معنای مطلق محل زندگی است؟
- [سایر] تفاوت میان کلمات «خوف»، «خشیت»، «وجل»، «فزع»، «روع»، «شفق»، «حذر» و «رهب» چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] 22 در شهرهایی که از نظر افق با شهری که هلال در آن رؤیت شده هم افق و یا قریب الافق است و همچنین اگر در مناطق شرقی دیده شود برای مناطق غربی حجت است.
- [آیت الله سبحانی] عامل در سفر خود باید در حد امکان صرفه جویی کند و از هزینه کردن سرمایه در مواردی که ارتباط به تجارت ندارد خودداری کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در شهری اول ماه ثابت شود برای شهرهای دیگر که با آن نزدیک است کافی است و همچنین شهرهای دور دستی که افق آنها باهم متحد است، همچنین اگر در بلاد شرقی ماه دیده شود برای کسانی که در بلاد غربی نسبت به آنها باشند کافی است (مثل این که اول ماه در مشهد ثابت شود مسلماً برای کسانی که در تهران هستند کافی است ولی عکس آن کفایت نمی کند).
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که در دو محل زندگی میکند چنانچه در هر یک تقریبا شش ماه از سال را زندگی میکند، هر دو وطن او محسوب میشود، ولی اگر در یکی از آن دو کمتر از شش ماه بماند آنجا وطن وی به حساب نمیآید؛ بنابراین انسان تنها میتواند دو وطن داشته باشد و بیشتر از دو وطن امکان ندارند.
- [آیت الله جوادی آملی] .رکن نماز پنج چیز است: یکم: نیّت. زیاد شدن نیّت , بنابر آنکه صرف داعی باشد , ممکن نیست و بنابر آنکه اِخطار خطور دادن تفصیلی در قلب باشد, ضرر ندارد; فقط کم شدن آن که به ترک آن است امکان پذیر است. دوم: تکبیرةالاحرام؛ سوم : قیام (ایستادن) در حال تکبیرةالاحرام و پیش از رکوع (قیام متصل به رکوع )؛ چهارم: رکوع؛ پنجم: دو سجده از یک رکعت.
- [امام خمینی] اگر توقف داشته باشد حفظ جان مسلمانی یا عدهای از مسلمانان بر تشریح، و امکان نداشته باشد تشریح غیر مسلمان، جایز است تشریح مسلمان، و اما برای یادگرفتن بدون آنکه زندگی مسلمانی موقوف بر آن باشد، جایز نیست و موجب دیه است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر گناه از اموری باشد که جلوگیری از آن در نظر شارع مقدّس از اهمیّت ویژهای برخوردار بوده و گناهکار به هیچ وجه حاضر به رها کردن گناه نباشد، جلوگیری از آن به هر شیوه ممکن جایز بلکه واجب است. مثلاً اگر کسی قصد جان فردی را نماید که ریختن خون او جایز نیست، باید به هر شیوه ممکن از او جلوگیری شود، اگرچه به کشته شدن مهاجم منتهی شود و در این مورد اجازه مجتهد جامعالشرایط لازم نیست؛ ولی در صورتی که جلوگیری به غیر از قتل مهاجم امکان پذیر باشد، باید به همان اکتفا شود و در هر حال اگر از حدّ لازم تجاوز کند، گناهکار است و احکام متجاوز بر او جاری میشود.
- [آیت الله سبحانی] پدر و جد پدری می توانند برای محرم شدن، با زنی که در یک خانه زندگی می کنند او را به عقد موقت پسر نابالغ خود درآورند به شرط این که مدت عقد به اندازه ای باشد که پسر به حد بهره گیری جنسی برسد و نیز می توانند دختر نابالغ خود را برای محرم شدن بستگان به عقد کسی درآورد به شرط آنکه مدت آن به قدری باشد که امکان استمتاع از او باشد سپس بعد از عقد مرد می تواند بقیه مدت را به دختر نابالغ ببخشد.
- [آیت الله سبحانی] پدر و جد پدری می توانند برای محرم شدن، با زنی که در یک خانه زندگی می کنند او را به عقد موقت پسر نابالغ خود درآورند به شرط این که مدت عقد به اندازه ای باشد که پسر به حد بهره گیری جنسی برسد و نیز می توانند دختر نابالغ خود را برای محرم شدن بستگان به عقد کسی درآورد به شرط آنکه مدت آن به قدری باشد که امکان استمتاع از او باشد سپس بعد از عقد مرد می تواند بقیه مدت را به دختر نابالغ ببخشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دفاع بر همه مسلمانان در برابر هجوم دشمنان به کشورهای اسلامی و مرزهای آن واجب است و منحصر به کشوری نیست که انسان در آن زندگی می کند، بلکه همه مسلمین دنیا باید در برابر هجوم اجانب به کشورهای اسلامی یا مقدّسات مسلمانان مدافع یکدیگر باشند، خواه از طریق بذل مال یا جان یا هر وسیله دیگر، و در این امر احتیاج به اذن حاکم شرع نیست، ولی برای نظم و هماهنگی برنامه های دفاعی باید در صورت امکان فرمانده یا فرماندهان آگاه و مورد اعتمادی را با نظر حاکم شرع تعیین کنند.