بعضی می گویند اگر فرستادن پیامبران یک فیض بزرگ الهی است چرا مردم زمان ما از این فیض بزرگ محروم باشند؟ چرا راهنمای جدیدی برای هدایت و رهبری مردم این عصر نیاید؟! امّا آنها که چنین می گویند در حقیقت از یک نکته غافلند و آن این که محرومیّت عصر ما نه به خاطر عدم لیاقت آنهاست; بلکه به خاطر آن است که قافله بشریّت در مسیر فکری و آگاهی به پایه ای رسیده است که می تواند با در دست داشتن تعلیمات پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله وسلم) به راه خود ادامه دهد.بد نیست در این جا مثالی بزنیم:پیامبر اولوالعزم یعنی آنها که دارای دین و آیین جدید و کتاب آسمانی بودند. 5 نفر بودند (نوح، ابراهیم، موسی، عیسی و پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله)) اینها هر کدام در یک مقطع خاصّ تاریخی برای هدایت و تکامل بشر تلاش کردند، و این قافله را از یک مرحله گذرانده در مرحله دوم به پیامبر الوالعزم دیگری تحویل دادند، تا به مرحله ای رسید که این قافله راه نهایی را یافت و همچنین توانایی بر ادامه راه را، درست همانند یک محصل که پنج مرحله تحصیلی را طی می کند تا دوران فراغت از تحصیل برسد. (البته فراغت از تحصیل معنی ندارد و منظور ادامه راه با پای خویش است): دوره دبستان، دوره راهنمایی، دوره دبیرستان، دوره لیسانس، دوره دکترا.اگر یک دکتر به مدرسه و دانشگاه نمی رود مفهومش این نیست که لیاقت ندارد; بلکه به خاطر این است که این مقدار معلومات در اختیار دارد که به کمک آن می تواند مشکلات علمی خود را به کمک آن حل کند و به مطالعاتش ادامه دهد و پیشرفت کند.(1) از طرف دیگر خداوند در قرآن می فرماید : الیوم أکملت لکم دینکم وأتممت علیکم نعمتی ورضیت لکم الإسلام (2) طبق این آیه خداوند دین اسلام را به عنوان دین کامل برای مردم قراداده است فلذا پس از ارسال دین کامل ، فرستادن پیامبری برای دین جدید ، معنا ندارد . گو اینکه پایان رسالت به معنا پایان وجود رهبر الهی نیست . پس از پیامبران ، امامان وجود دارند که تمام شوون پیامبر غیر از تلقی و ابلاغ وحی را دارند . به عبارت دیگر امامان به هدایت مردم و حل مشکلات آنها می پردازند و در این زمینه مانند پیامبر هستند . پی نوشتها: 1. 50 درس اصول عقائد برای جوانان، مکارم شیرازی، ص54 2. سوره ماعده، آیه 3 منبع:سایت انوار طاها
بعضی می گویند اگر فرستادن پیامبران یک فیض بزرگ الهی است چرا مردم زمان ما از این فیض بزرگ محروم باشند؟ چرا راهنمای جدیدی برای هدایت و رهبری مردم این عصر نیاید؟!
امّا آنها که چنین می گویند در حقیقت از یک نکته غافلند و آن این که محرومیّت عصر ما نه به خاطر عدم لیاقت آنهاست; بلکه به خاطر آن است که قافله بشریّت در مسیر فکری و آگاهی به پایه ای رسیده است که می تواند با در دست داشتن تعلیمات پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله وسلم) به راه خود ادامه دهد.بد نیست در این جا مثالی بزنیم:پیامبر اولوالعزم یعنی آنها که دارای دین و آیین جدید و کتاب آسمانی بودند. 5 نفر بودند (نوح، ابراهیم، موسی، عیسی و پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله)) اینها هر کدام در یک مقطع خاصّ تاریخی برای هدایت و تکامل بشر تلاش کردند، و این قافله را از یک مرحله گذرانده در مرحله دوم به پیامبر الوالعزم دیگری تحویل دادند، تا به مرحله ای رسید که این قافله راه نهایی را یافت و همچنین توانایی بر ادامه راه را، درست همانند یک محصل که پنج مرحله تحصیلی را طی می کند تا دوران فراغت از تحصیل برسد. (البته فراغت از تحصیل معنی ندارد و منظور ادامه راه با پای خویش است):
دوره دبستان، دوره راهنمایی، دوره دبیرستان، دوره لیسانس، دوره دکترا.اگر یک دکتر به مدرسه و دانشگاه نمی رود مفهومش این نیست که لیاقت ندارد; بلکه به خاطر این است که این مقدار معلومات در اختیار دارد که به کمک آن می تواند مشکلات علمی خود را به کمک آن حل کند و به مطالعاتش ادامه دهد و پیشرفت کند.(1)
از طرف دیگر خداوند در قرآن می فرماید : الیوم أکملت لکم دینکم وأتممت علیکم نعمتی ورضیت لکم الإسلام (2) طبق این آیه خداوند دین اسلام را به عنوان دین کامل برای مردم قراداده است فلذا پس از ارسال دین کامل ، فرستادن پیامبری برای دین جدید ، معنا ندارد .
گو اینکه پایان رسالت به معنا پایان وجود رهبر الهی نیست . پس از پیامبران ، امامان وجود دارند که تمام شوون پیامبر غیر از تلقی و ابلاغ وحی را دارند . به عبارت دیگر امامان به هدایت مردم و حل مشکلات آنها می پردازند و در این زمینه مانند پیامبر هستند .
پی نوشتها:
1. 50 درس اصول عقائد برای جوانان، مکارم شیرازی، ص54
2. سوره ماعده، آیه 3
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] چرا پیامبران الهی آزمایش شدند؟
- [سایر] توضیحات کامل را در مورد علم الهی پیامبران ارائه فرمائید.
- [سایر] توضیحات کامل را در مورد علم الهی پیامبران ارائه فرمائید.
- [سایر] چرا محل بعثت همه پیامبران الهی شرق خاورمیانه بوده است؟
- [سایر] دلیل عصمت پیامبر اکرم(ص) و دیگر پیامبران الهی چیست؟
- [سایر] اهورامزدا از پیامبران الهی مورد تائید اسلام است؟
- [سایر] چه شباهتهایی میان پیامبران الهی و امام زمان (عج) وجود دارد؟
- [سایر] آیا تمام پیامبران الهی دارای کتاب بودند؟ اگر چنین است، نام کتاب حضرت نوح (ع) چیست؟
- [سایر] آیا تمام پیامبران الهی دارای کتاب بودند؟ اگر چنین است، نام کتاب حضرت نوح (ع) چیست؟
- [سایر] چه مطالبی در مورد «اصطفای الهی» پیامبران در قرآن، آمده است؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی یکی از واجبات الهی را با توجّه به واجب بودن آن ترک کند یا یکی از محرّمات الهی را مرتکب شود حاکم شرع به هر اندازه که صلاح بداند دستور میدهد برای ادب کردن، او را تازیانه بزنند.
- [آیت الله اردبیلی] (احتکار) آن است که کالایی که شدیدا مورد نیاز مردم است به انگیزه گران تر شدن از دسترس خرید آنان دور نگاه داشته شود، به شکلی که مردم از این ناحیه در مضیقه و سختی قرار بگیرند، خواه قصد ضرر زدن به آنان در بین باشد یا نه. احتکار در روایات زیادی مورد مذمّت شدید قرار گرفته و شخص محتکر ملعون و خطاکار و خائن و در حدّ قاتل شمرده شده است. مطابق بعضی از روایات محتکر از پناه خداوند متعال خارج شده و از نعمتهای الهی محروم میشود.(2)
- [آیت الله مکارم شیرازی] دادن سهم سادات به سادات به خاطر آن است که آنها از گرفتن زکات محرومند بنابراین تبعیضی محسوب نمی شود و محروم بودن آنها از زکات دلایلی دارد که در جای خود گفته شده.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کسی به قصد فرار از زکات، طلا و نقره را تبدیل نماید، یا آنها را آب کند، زکات به او تعلق نمی گیرد، ولی از خیر و سعادتی محروم شده و احتیاط مستحب آن است که زکات آن را بدهد.
- [آیت الله مظاهری] هبه در مرض موت صحیح است گرچه زاید بر ثلث باشد، ولی اگر قصد او این باشد که بعضی از ورثه را بدون جهت شرعی محروم از ارث کند حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست در موقع نیت معین کند که تیمم او بدل از غسل است یا بدل از وضو، همین اندازه که قصد اطاعت امر الهی را دارد کافی است، حتی اگر یکی را به جای دیگری نیت کند اما قصد او اطاعت امر واقعی الهی باشد صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان لازم نیست کفاره را فوراً ادا کند، ولی نباید آن را به قدری به تأخیر بیندازد که بگویند در انجام دستور الهی، کوتاهی و مسامحه کرده است.
- [آیت الله مظاهری] اجرای حدود الهی وظیفه حاکم شرع است و دیگران حقّ دخالت ندارند. و در باب حدود به اندک شبهه، باید از اجرای حدّ خودداری شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] لازم نیست نیت وضو را به زبان بگوید یا از قلب خود بگذراند بلکه اگر تمام افعال وضو را به داعی الهی به جا اورد کفایت می کند
- [آیت الله سبحانی] اگر قصد دارد در محلی که وطن اصلیش نیست مدتی بماند و بعد به جای دیگر رود، این محل حکم وطن را دارد بنابر این کارمندان دولت که برای مدتی معیّن یا غیر معیّن برای محلی اعزام می شوند چون در آنجا مسافر نیستند، حکم وطن را دارد.