(اعلی) از (علو) مشتق شده که به معنای نوعی برتری است. در توصیف خداوند به اعلا، تنها در مقام انتساب موجود مخلوق که در برابر او پست و دنی است این واژه و واژه های دیگری چون (علیّ) و (متعالی) به کار می رود.1 اما از آنجا که حضرت حق، علوّ بالذات دارد و در واقع این برتری ذاتی او است و مخلوقات و موجودات، علوّ و برتری شان بالغیر و به واسطه افاضه علوّ خداوند به آنها است؛ اصلاً نمی توان برتری مخلوقات را با برتری خداوند متعال نسبت سنجی کرد و گفت: خدا از مخلوقاتش که برترند برتر می باشد. در اینجا مقایسه معنا و مفهوم ندارد.2 بر این اساس، واژه (اعلا)، بیانگر این حقیقت است که خداوند متعال، برتر از آن است که در فکر مخلوقات خود بگنجد. به مقام ذات او راهی نیست؛ نه فکر بدان مقام راه دارد و نه عقل و نه وهم و نه کشف ارباب شهود: (یَعْلَمُ ما بَیْنَ أَیْدِیهِمْ وَ ما خَلْفَهُمْ وَ لا یُحِیطُونَ بِهِ عِلْماً).3 عنقا شکار کس نشود دام بازچین کاینجا همیشه باد به دست است دام را پی نوشت: 1. نگا: رسائل توحیدی، ص 64. 2. نگا: قاضی سعید قمی، شرح توحید صدوق، ج 1، ص 88. 3. طه 20، آیه 110. منبع: www.porseman.org
(اعلی) از (علو) مشتق شده که به معنای نوعی برتری است. در توصیف خداوند به اعلا، تنها در مقام انتساب موجود مخلوق که در برابر او پست و دنی است این واژه و واژه های دیگری چون (علیّ) و (متعالی) به کار می رود.1
اما از آنجا که حضرت حق، علوّ بالذات دارد و در واقع این برتری ذاتی او است و مخلوقات و موجودات، علوّ و برتری شان بالغیر و به واسطه افاضه علوّ خداوند به آنها است؛ اصلاً نمی توان برتری مخلوقات را با برتری خداوند متعال نسبت سنجی کرد و گفت: خدا از مخلوقاتش که برترند برتر می باشد. در اینجا مقایسه معنا و مفهوم ندارد.2
بر این اساس، واژه (اعلا)، بیانگر این حقیقت است که خداوند متعال، برتر از آن است که در فکر مخلوقات خود بگنجد. به مقام ذات او راهی نیست؛ نه فکر بدان مقام راه دارد و نه عقل و نه وهم و نه کشف ارباب شهود: (یَعْلَمُ ما بَیْنَ أَیْدِیهِمْ وَ ما خَلْفَهُمْ وَ لا یُحِیطُونَ بِهِ عِلْماً).3
عنقا شکار کس نشود دام بازچین
کاینجا همیشه باد به دست است دام را
پی نوشت:
1. نگا: رسائل توحیدی، ص 64.
2. نگا: قاضی سعید قمی، شرح توحید صدوق، ج 1، ص 88.
3. طه 20، آیه 110.
منبع: www.porseman.org
- [آیت الله بهجت] اگر شخصی در حال رکوع و یا سجود به جای "سبحان ربی الاعلی و بحمده" و یا "سبحان ربی العظیم و بحمده" بگوید "سبحان ربّنا الاعلی" و یا "سبحان ربنا العظیم"، آیا صحیح است؟
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی عمداً در سجده سبحان ربی العظیم و در رکوع سبحان ربی الاعلی بگوید چه طور است؟
- [آیت الله خوئی] آیا مجزی است این که بگوید در رکوع (سبحان ربی الاعلی و بحمده) و در سجود (سبحان ربی العظیم و بحمده)؟
- [آیت الله خوئی] اگر بگوید نمازگزار در حال رکوع (سبحان ربی الاعلی و بحمده عوض سبحان ربی العظیم و بحمده) عمداً و در سجود هم ذکر رکوع را بگوید آیا نماز او صحیح است؟
- [سایر] در سوره اعلی آیه «وَ الَّذِی قَدَّرَ فَهَدی»، بیان کننده چه نوع هدایتی است؟
- [سایر] تفاوت میان کلمات «خوف»، «خشیت»، «وجل»، «فزع»، «روع»، «شفق»، «حذر» و «رهب» چیست؟
- [سایر] از نظر استعمال قرآنی، چه فرقی بین «إنّ» و «أنّ»،«مودّت» و «محبّت»، «مُلک» و «ملکوت» وجود دارد؟
- [سایر] فرق کلمه های «الریف»، «القریة» و «الضیعة» چیست؟
- [سایر] ماهیت «بیعت» چیست؟ آیا «قرارداد» است یا «پذیرش»؟
- [سایر] محتوای سورة «احزاب» و «روم» و «نور» و «سجده» چه چیزی می باشد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] یکی از واجبات سجده ذکر است و آن گفتن (سُبْحانَ رَبِّیَ الأَعْلی وَ بِحَمْدِهِ) یا (سُبْحانَ اللَّهِ سُبْحانَ اللَّهِ سُبْحانَ اللَّهِ) است و ظاهر آن است که گفتن هر ذکری که به مقدار اینها باشد کفایت میکند، لکن بنا بر احتیاط واجب در سجده (سُبحانَ ربِّیَ العَظِیمِ وَ بِحَمْدِهِ) نگوید؛ و باید ذکر سجده به دنبال هم و به عربی صحیح گفته شود و مستحب است (سُبْحانَ رَبِّیَ الأَعلی وَ بِحَمْدِهِ) را سه یا پنج یا هفت مرتبه یا بیشتر بگوید.
- [آیت الله مظاهری] هر ذکری در سجده گفته شود کافی است ولی مستحب است سه مرتبه (سُبْحانَ اللَّهِ) یا یک مرتبه (سُبْحانَ رَبِّیَ الْاَعْلی وَ بِحَمْدِهِ) گفته شود و اگر ذکر دیگر گفته شود، باید از سه مرتبه (سُبْحانَ اللَّهِ) یا یک مرتبه (سُبْحانَ رَبِّیَ الْاَعْلی و بِحَمْدِهِ) کمتر نباشد و مستحب است ذکر سجده سه یا پنج یا هفت مرتبه گفته شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] باید در سجده سه مرتبه )سُبْحانَ اللّهِ( یا یک مرتبه )سُبْحانَ رَبِّیَ الأعْلی وَبِحَمْدِهِ( بگوید و احتیاطاً مطلق ذکر کافی نیست. چنانچه در رکوع گذشت و باید این کلمات دنبال هم و به عربی صحیح گفته شود ومستحبّ است )سُبْحانَ رَبِّیَ الأعْلَی وَبِحَمْدِهِ( را سه یا پنج یا هفت مرتبه بگوید.
- [آیت الله نوری همدانی] در سجده هر ذکری بگوید کافی است ، ولی احتیاط واجب آن است که مقدار ذکر از سه مرتبه سبحان الله یا یک مرتبه سبحان ربی الاعلی و بحمده کمتر نباشد و مستحب است سبحان ربی الاعلی و بحمده را سه یا پنج یا هفت مرتبه بگوید .
- [آیت الله جوادی آملی] .واجب است در سجده, ذکری گفته شود و احتیاط واجب, گفتن یک مرتبه (سبحان ربّی الأعلی و بحمده) یا سه مرتبه (سبحان االله) است و بیش از آن, مستحب است، چنانکه مستحب است سه یا پنج یا هفت بار (سبحان ربّی الأعلی و بحمده) گفته شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در سجده هر ذکری بگوید کافی است به شرط آنکه مقدار ذکر از سه مرتبه (سُبْحانَ الله) یا یک مرتبه (سُبْحانَ ربیّ الاَعلی وَبِحَمْدِهْ) کمتر نباشد و مستحب است (سُبْحانَ ربیّ الاَعلی وَبِحَمْدِهْ) را سه یا پنج یا هفت مرتبه بگوید.
- [آیت الله بروجردی] احتیاط واجب آن است که در سجده سه مرتبه (سُبْحانَ اَللهِ) یا یک مرتبه (سُبْحانَ رَبِّی الاَعْلی وَ بِحَمْدِه) بگوید و باید این کلمات دنبال هم و به عربی صحیح گفته شودو مستحب است (سُبْحانَ رَبِّی الاَعلی وَ بِحَمْدِهِ) را سه یا پنج یا هفت مرتبه بگوید.
- [امام خمینی] در سجده هر ذکری بگوید کافی است ولی احتیاط واجب آن است که مقدار ذکر از سه مرتبه (سبحان الله ) یا یک مرتبه (سبحان ربی الاعلی و بحمده ) کمتر نباشد و مستحب است (سبحان ربی الاعلی و بحمده ) را سه یا پنچ یا هفت مرتبه بگوید.
- [آیت الله بهجت] کفایت هر ذکری که در سجده بگوید، خالی از وجه نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که سه مرتبه (سُبحانَ اللّه) یا یک مرتبه (سُبحانَ رَبِّی الأعْلی وَ بِحَمْدِه) بگوید و مستحب است (سبحان ربّی الأعلی و بحمده) را سه یا پنج یا هفت مرتبه بگوید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سبْحان ربی الاْعْلی و بحمْده: پاک و منزه است خداوند بلند مقام من و او را سپاس می گویم.