(علم به قیامت) بنابر آیات قرآنی، فقط (عنداللّه ) است و قابل ظهور برای دیگران نیست: (وَ یَقُولُونَ مَتی هذَا الْوَعْدُ إِنْ کُنْتُمْ صادِقِینَ )1؛ (و میگویند: اگر راست میگویید، این وعده چه وقت است؟) (یَسْئَلُونَکَ عَنِ السّاعَةِ أَیّانَ مُرْساها قُلْ إِنَّما عِلْمُها عِنْدَ رَبِّی لا یُجَلِّیها لِوَقْتِها إِلاّ هُوَ ثَقُلَتْ فِی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ لا تَأْتِیکُمْ إِلاّ بَغْتَةً یَسْئَلُونَکَ کَأَنَّکَ حَفِیٌّ عَنْها قُلْ إِنَّما عِلْمُها عِنْدَ اللّهِ وَ لکِنَّ أَکْثَرَ النّاسِ لا یَعْلَمُونَ )2؛ ([ ای رسول ما] از تو احوال ساعت قیامت را خواهند پرسید که چه وقت فرا رسد؛ پاسخ ده که علم آن نزد پروردگار من است . کسی جز او، آن ساعت را ظاهر و روشن نتوان کرد . [ شأن ]آن ساعت در آسمان ها و زمین بس سنگین و عظیم است؛ نیاید مگر شما را ناگهان . از تو میپرسند که گویی کاملاً بر آن آگاهی، بگو علم آن ساعت محققا نزد خداوند است؛ ولی اکثر مردم بر این حقیقت آگاه نیستند). از نظر علامه طباطبایی، تعبیر (إِنَّما عِلْمُها عِنْدَ رَبِّی) بیان کنایی از این نکته نیست که کسی (مثل پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم) به قیامت جاهل است؛ بلکه بیان جدی و غیرکنایی از این حقیقت است که وقت قیامت، جز نزد خداوند نیست. این بدان جهت است که قیامت، ظرف فنای خودیهای همه اشیاء است و تا خودی اشیاء فانی نشود، حضرت حق برای شیئی ظهور و تجلّی نخواهد کرد 3. براساس آیات قرآن و روایات معصومان علیهم السلام، در آن زمان خداوند متعال خود پرسشگر و جواب دهنده است. خود میپرسد: (لِمَنِ الْمُلْکُ )؛ (ملک برای چه کسی است). و خود پاسخ می دهد: (للّهِ الْواحِدِ الْقَهّارِ )؛ (برای خداوند یکتای غلبه کننده) . پی نوشت: 1. یونس10، آیه 48. 2. اعراف7، آیه 187. 3. در این باب نگا: الف. محمد شجاعی، قیام قیامت، مبحث چگونگی نفخ صور اوّل و دوّم. ب. سید محمدحسین طباطبایی، انسان از آغاز تا انجام، (ترجمه و تعلیقات صادق لاریجانی)، صص 108 109 و 302 303؛ ج. سید محمدحسین طباطبایی، المیزان، ج 9، ص370. منبع: www.porseman.org
(علم به قیامت) بنابر آیات قرآنی، فقط (عنداللّه ) است و قابل ظهور برای دیگران نیست:
(وَ یَقُولُونَ مَتی هذَا الْوَعْدُ إِنْ کُنْتُمْ صادِقِینَ )1؛
(و میگویند: اگر راست میگویید، این وعده چه وقت است؟)
(یَسْئَلُونَکَ عَنِ السّاعَةِ أَیّانَ مُرْساها قُلْ إِنَّما عِلْمُها عِنْدَ رَبِّی لا یُجَلِّیها لِوَقْتِها إِلاّ هُوَ ثَقُلَتْ فِی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ لا تَأْتِیکُمْ إِلاّ بَغْتَةً یَسْئَلُونَکَ کَأَنَّکَ حَفِیٌّ عَنْها قُلْ إِنَّما عِلْمُها عِنْدَ اللّهِ وَ لکِنَّ أَکْثَرَ النّاسِ لا یَعْلَمُونَ )2؛
([ ای رسول ما] از تو احوال ساعت قیامت را خواهند پرسید که چه وقت فرا رسد؛ پاسخ ده که علم آن نزد پروردگار من است . کسی جز او، آن ساعت را ظاهر و روشن نتوان کرد . [ شأن ]آن ساعت در آسمان ها و زمین بس سنگین و عظیم است؛ نیاید مگر شما را ناگهان . از تو میپرسند که گویی کاملاً بر آن آگاهی، بگو علم آن ساعت محققا نزد خداوند است؛ ولی اکثر مردم بر این حقیقت آگاه نیستند).
از نظر علامه طباطبایی، تعبیر (إِنَّما عِلْمُها عِنْدَ رَبِّی) بیان کنایی از این نکته نیست که کسی (مثل پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم) به قیامت جاهل است؛ بلکه بیان جدی و غیرکنایی از این حقیقت است که وقت قیامت، جز نزد خداوند نیست. این بدان جهت است که قیامت، ظرف فنای خودیهای همه اشیاء است و تا خودی اشیاء فانی نشود، حضرت حق برای شیئی ظهور و تجلّی نخواهد کرد 3. براساس آیات قرآن و روایات معصومان علیهم السلام، در آن زمان خداوند متعال خود پرسشگر و جواب دهنده است.
خود میپرسد:
(لِمَنِ الْمُلْکُ )؛ (ملک برای چه کسی است).
و خود پاسخ می دهد:
(للّهِ الْواحِدِ الْقَهّارِ )؛ (برای خداوند یکتای غلبه کننده) .
پی نوشت:
1. یونس10، آیه 48.
2. اعراف7، آیه 187.
3. در این باب نگا:
الف. محمد شجاعی، قیام قیامت، مبحث چگونگی نفخ صور اوّل و دوّم.
ب. سید محمدحسین طباطبایی، انسان از آغاز تا انجام، (ترجمه و تعلیقات صادق لاریجانی)، صص 108 109 و 302 303؛
ج. سید محمدحسین طباطبایی، المیزان، ج 9، ص370.
منبع: www.porseman.org
- [سایر] با توجه به اینکه معصومین(ع) در روز قیامت شفاعت میکنند و با ذکر این مطلب که ممکن است قیامت هر فرد بستگی به اعمال خود، تا 50 هزار سال طول بکشد؛ آیا معصومان(ع) در طول این مدت برای شفاعت مردم در صحنه قیامت معطل نمیشوند؟ و این معطلی سبب آزار ایشان در طول این مدت نیست؟
- [آیت الله سیستانی] من در انجام غسل خیلی وسواس دارم و هر غسلی 1یا 1/5ساعت طول میکشد بطوری که بعضی اوقات نمازم قضا می شود برای رفع این مشکل لطفاً راهنمائیم کنید؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که بدهی اقساطی دارد و اقساط او چند سال طول میکشد، آیا میتواند همه بدهی را که پرداخت بخشی از آن مربوط به امسال و پرداخت بقیه آن مربوط به سالهای آینده است، از درآمد امسال پرداخت نماید؟
- [سایر] آیا در روز قیامت انسان ، نباتات و حیوانات برانگیخته می شوند
- [سایر] در روز قیامت، انسان دو چهره چگونه وارد محشر می شود؟
- [سایر] آیا در روز قیامت فقط به حساب انسان ها رسیدگی میشود؟
- [سایر] یاد قیامت چه نقشی در وارستگی انسان دارد؟
- [سایر] در روز قیامت چگونه چهره انسان زیبا می شود وآیا اگر در این دنیا قسمتی از بدنمان زیبا باشد در قیامت هم همانطور است؟
- [سایر] آیا انسان توانایی درک نعمتها و عذابهای برزخ و قیامت را دارد؟
- [سایر] آیا انسان می تواند امید وار باشد که از عذاب قبر و قیامت در امان باشد؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان به گفته کسانی که از روی قاعدة علمی وقت گرفتن خورشید و ماه را میدانند ، اطمینان پیدا کند که خورشید یا ماه گرفته ، بنابر احتیاط واجب باید نماز آیات را بخواند و نیز اگر بگویند فلان وقت خورشید یا ماه می گیرد و فلان مقدار طول میکشد و انسان به گفتة آنان اطمینان پیدا کند ، بنابر احتیاط واجب باید به حرف آنان عمل نماید ، مثلاً اگر بگویند آفتاب فلان ساعت شروع به باز شدن می کند ، احتیاطا باید نماز را از آن وقت تاخیر نیندازد .
- [آیت الله اردبیلی] (غَصْب) آن است که انسان از روی ظلم بر مال یا حقّ کسی مسلّط شود. غصب از گناهان بزرگ است و غاصب در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس یک وجب زمین از دیگری را غصب کند، در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.)(1)
- [آیت الله وحید خراسانی] غصب ان است که انسان از روی ظلم بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد در قیامت به عذاب سخت گرفتار می شود از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده است که هرکس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت ان زمین را از هفت طبقه ان مثل طوق به گردن او می اندازند
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر مرض انسان چند سال طول بکشد بعد از ان که خوب شد باید قضای ماه رمضان اخر را بگیرد و برای هر روز از سالهای پیش یک مد طعام به فقیر بدهد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مرض انسان چند سال طول بکشد، بعد از آن که خوب شد باید قضای رمضان آخر را بگیرد و برای هر روز از سال های پیش یک مد گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] مالی که انسان خرج سفر حجّ و زیارتهای دیگر میکند، از مخارج سالی حساب میشود که در آن شروع به مسافرت کرده است، اگرچه سفر او تا مقداری از سال بعد طول بکشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است انسان صبر کند که نماز را به جماعت بخواند و نماز جماعت از نماز اول وقت که فرادی (تنها) باشد بهتر است و نیز جماعتی که مختصر بخوانند از نماز فرادی که آن را طول دهند برتر است.