شیطان با اختیار خودش سجده نکرد و تکبر ورزید و از درگاه خدا رانده شد و لعنت ابدی را برای خود خرید و با اختیار خودش نماد شر شد و به مبارزه با انسان برخواست . اگر شیطان هم نبود ، نفس اماره که باعث فریب شیطان شد در ما وجود داشت . در برخی از روایت داریم که پاداش شش هزار سال عبادت شیطان ( که ما نمی دانیم شش هزا رساله دنیا بوده یا شش هزا سال آخرت بوده است . هر روز آخرت پنجاه هزار سال است) مهلتی بود که خدا به او داد . یکی از سجده های شیطان دویست سال به طول انجامید. از طرفی می توان گفت که وقتی شیطان تمرد می کند شیطان اعمالش حبط می شود. پس اگر خدا به شیطان مهلت می دهد حکمت آنرا باید در جای دیگری جستجو کرد . همین اندازه که ابلیس از جن است و در سلک فرشتگان حضور دارد و فرشتگان او را فرشته می بیند همین برای پاداش شش هزار سال عبادتی کافی است . پاداش چیزی است که به نفع پاداش گیرنده است . این مهلتی که ابلیس گرفت به ضرر ابلیس است زیرا او را لحظه به لحظه به قعر جهنم نزدیکترمی کند و وضعیت او را بدتر می کند . پس ما نمی توانیم بگوییم که این مهلت پاداش شیطان است . این مهلت با برنامه ای که خدا برای خلقت انسان داشت سازگار بود . عبادت وقتی است که مبارزه باشد . اگر شما عبادتی بکنید که هیچ سختی و مبارزه ای نیست ، به آن عبادت به معنای متعالی گفته نمی شود. طبق آیات و روایات شکی نیست که شیطان از جنس جن است و شیطان اختیار داشت که فرمان خدا را عملی کند یا تمرد بکند و تکبر بورزد و نافرمانی بکند . قرآن می فرماید : شیطان می گوید که من بهتر از انسان هستم . من را از آتش آفریدی و انسان را از گل آفریدی . در جای دیگری می فرماید که شیطان را از شعله های آتش آفریدیم . شیطان یک جن مردود است که در امتحان مردود می شود. و بعد مهلت می گیرد . در روایات می فرماید : شیطان از جنس فرشتگان نبود بلکه بر اثر کثرت عبادت و سجدهای طولانی موجودی فرشته خو شده بود و فرشتگان او را نور و فرشته می دیدند . در اعمال وجودی شیطان تکبر و کفر نهفته بود و بر اثر یک آزمون آن تکبر و کفر درونی به نمایش گذاشت .
اگر وجود شیطان حکمت دارد پس چرا شیطان در آخرت مواخذه می شود زیرا اگر او نبود انسان آزموده نمی شد؟
شیطان با اختیار خودش سجده نکرد و تکبر ورزید و از درگاه خدا رانده شد و لعنت ابدی را برای خود خرید و با اختیار خودش نماد شر شد و به مبارزه با انسان برخواست . اگر شیطان هم نبود ، نفس اماره که باعث فریب شیطان شد در ما وجود داشت .
در برخی از روایت داریم که پاداش شش هزار سال عبادت شیطان ( که ما نمی دانیم شش هزا رساله دنیا بوده یا شش هزا سال آخرت بوده است . هر روز آخرت پنجاه هزار سال است) مهلتی بود که خدا به او داد . یکی از سجده های شیطان دویست سال به طول انجامید. از طرفی می توان گفت که وقتی شیطان تمرد می کند شیطان اعمالش حبط می شود. پس اگر خدا به شیطان مهلت می دهد حکمت آنرا باید در جای دیگری جستجو کرد . همین اندازه که ابلیس از جن است و در سلک فرشتگان حضور دارد و فرشتگان او را فرشته می بیند همین برای پاداش شش هزار سال عبادتی کافی است .
پاداش چیزی است که به نفع پاداش گیرنده است . این مهلتی که ابلیس گرفت به ضرر ابلیس است زیرا او را لحظه به لحظه به قعر جهنم نزدیکترمی کند و وضعیت او را بدتر می کند . پس ما نمی توانیم بگوییم که این مهلت پاداش شیطان است . این مهلت با برنامه ای که خدا برای خلقت انسان داشت سازگار بود . عبادت وقتی است که مبارزه باشد . اگر شما عبادتی بکنید که هیچ سختی و مبارزه ای نیست ، به آن عبادت به معنای متعالی گفته نمی شود.
طبق آیات و روایات شکی نیست که شیطان از جنس جن است و شیطان اختیار داشت که فرمان خدا را عملی کند یا تمرد بکند و تکبر بورزد و نافرمانی بکند . قرآن می فرماید : شیطان می گوید که من بهتر از انسان هستم . من را از آتش آفریدی و انسان را از گل آفریدی . در جای دیگری می فرماید که شیطان را از شعله های آتش آفریدیم . شیطان یک جن مردود است که در امتحان مردود می شود. و بعد مهلت می گیرد . در روایات می فرماید : شیطان از جنس فرشتگان نبود بلکه بر اثر کثرت عبادت و سجدهای طولانی موجودی فرشته خو شده بود و فرشتگان او را نور و فرشته می دیدند . در اعمال وجودی شیطان تکبر و کفر نهفته بود و بر اثر یک آزمون آن تکبر و کفر درونی به نمایش گذاشت .
- [سایر] چه تفاوت بین اختیار شیطان با اختیار انسان وجود دارد که انسان اشرف مخلوقات شد ولی شیطان نشد ؟
- [سایر] یکی از نعمت هایی که مردم با آن آزموده می شوند چیست؟
- [سایر] شکی نداریم که شیطان انسان را وسوسه میکند، اما بزرگترین وسوسه شیطان بر چه کاری است؟
- [سایر] چه حکمت هایی در آفرینش دستگاه تناسلی انسان وجود دارد؟
- [سایر] انسان متکبر در آخرت چگونه است؟
- [سایر] شیطان چگونه انسان را گمراه می کند؟
- [سایر] رابطه شیطان و اختیار انسان چیست؟
- [سایر] چه حکمت هایی در آفرینش دستگاه تناسلی انسان وجود دارد؟
- [سایر] چگونه شیطان بر انسان مسلّط میشود؟
- [سایر] آیا دانش انسان در جهان آخرت با او همراه است؟
- [آیت الله مظاهری] خدمت به پدر و مادر مخصوصاً پدر و مادری که تقصیر در حقّ اولاد نمودهاند، از افضل اعمال و ثواب آن از هر عبادتی بالاتر است و موجب خیر دنیا و آخرت است.
- [آیت الله وحید خراسانی] هشتم از مبطلات نماز بنابر احتیاط واجب ان است که برای کار دنیا عمدا گریه کند مگر این که جاهل قاصر باشد و اگر از ترس خدا یا برای اخرت گریه کند از بهترین اعمال است
- [آیت الله مظاهری] قطع رحم (یعنی بریدن از خویشان) یکی از گناهان کبیره در اسلام است و قرآن شریف کراراً قاطع رحم را لعن فرموده است: (اولئِکَ لَهُمُ اللَّعْنَةُ وَ لَهُمْ سُوءُ الدَّار)[1] (برای آنان لعنت و بدی سرای آخرت میباشد.)
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی دوست داشته باشد که واجبی از واجبات بیارزش یا متروک شود و یا حرامی از محرّمات با ارزش و یا جایی در جامعه باز کند، گرچه در این امر قبیح خود عامل نباشد و تبلیغ نیز برای آن نکند، از نظر قرآن شریف کیفر بزرگی در دنیا و عذاب بزرگی در آخرت دارد، مثلاً کسی که دوست دارد در جامعه اسلامی، چادر جای خود را به بدحجابی و قرضالحسنه جای خود را به قرض ربوی بدهد، و قطعاً اگر توبه نکند، عذاب دردناکی در دنیا و آخرت به سراغ او خواهد آمد.
- [آیت الله مظاهری] افراد وسواسی که زود اطمینان به نجاست چیزی پیدا میکنند، یا هنگام آب کشیدن چیزی به آسانی اطمینان پیدانمیکنند نباید به اطمینان خود اعتنا کنند بلکهباید بهطور متعارف عمل کنند و اعتنای اینگونه افراد به گمان بلکه به اطمینان خود حرام است و اعمال غیر متعارف آنها موجب خسران دنیا و آخرت است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] گریه کردن با صدا نماز را باطل می کند هرچند بی اختیارشود، بلکه بنابر احتیاط واجب گریه بی صدا نیز نماز را باطل می کند اینهادر صورتی است که گریه از ترس خدا و برای آخرت نباشد، و الا نه تنها نماز را باطل نمی کند، بلکه از بهترین اعمال و از کارهای اولیای خداست.
- [آیت الله مظاهری] معاشقه زن و مرد نامحرم با یکدیگر از گناهان بزرگ در اسلام است؛ مخصوصاً اگر برای یکدیگر نامهنگاری و یا شعر و شاعری هم بنمایند، و باید با فراموش کردن عشق شیطانی خود، این مرض خانمانسوز و بر باد دهنده دنیا و آخرت را معالجه کنند، و این معالجه گرچه مشکل است، ولی به مرور زمان و با صبر و حوصله ممکن است.
- [آیت الله مظاهری] برای وسواسی حرام است در چیزهایی که وسوسه او مربوط به آنهاست دقّت نماید، بلکه لازم است بدون فکر و بدون تجسّس و بدون تفحّص عمل کند، و بهعبارت دیگر چنانکه گفته شد با بیاعتنایی کامل برخورد با چیزها کند تا به گفته امام صادق(سلاماللهعلیه) شیطان دست از او بردارد.
- [آیت الله مظاهری] صفت حسادت که رذیله مهمّی است، گرچه معصیت است، ولی پروردگار عالم تا بر طبق آن عملی انجام نگیرد، مؤاخذه نمیکند، بنابراین در خصوص حسد نه سائر رذائل، معصیت و حرمت مربوط به اعمالی است که از آن سرچشمه میگیرد، و تا عملی بر طبق آن انجام نگیرد، بخشیده شده است و ضرر به عدالت هم نمیزند، و همچنین است سوء ظنّ به دیگران اگر صرف خطور در دل باشد و استقرار نداشته باشد، و نظیر خطور گناه که همین حکم را دارد. صفحه 374
- [امام خمینی] - ترجمه سوره حمد (بسم الله الرحمن الرحیم ) یعنی ابتدا می کنم بنام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر رحم می کند و در آخرت بر مؤمن رحم می نماید. (الحمد لله رب العالمین ) یعنی ثنا مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده همه موجودات است.(الرحمن الرحیم ) یعنی در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم می کند.(مالک یوم الدین ) یعنی پادشاه و صاحب اختیار روز قیامت است. (ایاک نعبد و ایاک نستعین ) یعنی فقط تو را عبادت می کنیم و فقط از تو کمک می خواهیم. (اهدنا الصراط المستقیم ) یعنی هدایت کن ما را به راه راست که آن دین اسلام است. (صراط الذین انعمت علیهم ) یعنی به راه کسانی که به آنان نعمت دادی که آنان پیغمبران و جانشینان پیغمبران هستند. (غیر المغضوب علیهم و لا الضالین ) یعنی نه به راه کسانی که غضب کرده ای بر ایشان و نه آن کسانی که گمراهند.