آیا می‌توان با امام رضا (علیه‌ السلام) که از دنیا رفته اند، سخن گفت و به ایشان سلام کرد؟
از دیدگاه قرآن، مرگ فنا و نابودی نیست؛ بلکه انسان با تمام هویت و واقعیتش پس از مرگ، به حیات خود در برزخ ادامه می‌دهد. 1. در آیات بسیاری از قرآن مجید بر پیامبران گذشته سلام داده شده، در حالی که از دنیا رفته بودند؛ (سلام علی نوح فی العالمین).(1) 2. درک درست حیات برزخی و آیات قرآن و روایات، به روشنی بر امکان سخن گفتن با مردگان معمولی و این که آنان سخن ما را می‌شنوند و به ما پاسخ می‌دهند، دلالت دارد. در روایات آمده است: پیامبر اکرم ‌(صلی الله علیه و آله) در آخرین روزهای زندگی‌شان، نیمه شب همراه برخی از صحابه خود، رهسپار قبرستان بقیع شد و پس از ورود به بقیع، با آرمیدگان در آنجا چنین گفت: (سلام بر شما که در جایگاه افراد با ایمان قرار گرفته‌اید! شما بر ما سبقت جسته‌اید و ما هم به زودی به شما می‌پیوندیم).(2) 3. رسول اکرم‌ (صلی الله علیه و آله) می‌فرمایند: (وقتی کسی از کنار قبر برادر دینی خود که می‌شناسد، بگذرد و بر او سلام کند، مرده سلام او را پاسخ می‌دهد و او را می‌شناسد و اگر از کنار قبری بگذرد و صاحب آن را نشناسد و سلام کند، مرده سلام او را پاسخ می‌دهد.)(3) 4. در روایات شیعه و سنی آمده است: رسول اکرم‌ (صلی الله علیه وآله) فرمودند: (هیچ کسی نیست که بر من سلام کند، مگر آنکه خداوند سلام او را به روح من می‌رساند و من پاسخ او را می‌گویم).(4) 5. از دیدگاه قرآن، مرگ به معنای نیستی و نابودی نیست؛ بلکه انسان با تمام هویتش به حیات خود ادامه می‌دهد. بر این اساس سلام کردن و سخن گفتن با اولیای الهی و معصومان والاگهر که در مرتبه اعلای وجودی و منزلت در نزد خداوند قرار دارند، نه تنها امری گزاف نیست؛ بلکه امری شایسته و بجا و توصیه شده است. بر همین اساس در اذن دخول حرم امام رضا (علیه‌ السلام) و سایر معصومان (علیهم‌ السلام) چنین می‌خوانیم: (و اعلم انّ رسولک و خلفائک علیهم السلام احیاء عندک یرزقون یرون مقامی و یسمعون کلامی و یردّون سلامی؛(5) خدایا! می‌دانم که رسول و خلیفه‌های تو - که سلام و درود بر آنان باد - زنده‌اند و نزد تو روزی می‌خورند. ایستادنم را می‌بینند و سخنم را می‌شنوند و سلامم را جواب می‌دهند...) پی نوشت: 1) صافات، آیه 79. 2) الارشاد، ج 1، ص 181؛ المناقب، ج 1، ص 201؛ سنن ترمذی‌ج 2، ص 258، ح 1059. 3) متقی هندی، کنز العمال، ج 15، ص 646، ح 42556؛ غزالی، احیاء العلوم، ج 4، ص 474. 4) سنن ابی داود، ج 1، ص 453، ح 2041؛ مسند احمد، ج 7، ص‌527. 5) بحارالانوار، ج‌97، ص 160. porseman.org
عنوان سوال:

آیا می‌توان با امام رضا (علیه‌ السلام) که از دنیا رفته اند، سخن گفت و به ایشان سلام کرد؟


پاسخ:

از دیدگاه قرآن، مرگ فنا و نابودی نیست؛ بلکه انسان با تمام هویت و واقعیتش پس از مرگ، به حیات خود در برزخ ادامه می‌دهد.
1. در آیات بسیاری از قرآن مجید بر پیامبران گذشته سلام داده شده، در حالی که از دنیا رفته بودند؛ (سلام علی نوح فی العالمین).(1)
2. درک درست حیات برزخی و آیات قرآن و روایات، به روشنی بر امکان سخن گفتن با مردگان معمولی و این که آنان سخن ما را می‌شنوند و به ما پاسخ می‌دهند، دلالت دارد. در روایات آمده است: پیامبر اکرم ‌(صلی الله علیه و آله) در آخرین روزهای زندگی‌شان، نیمه شب همراه برخی از صحابه خود، رهسپار قبرستان بقیع شد و پس از ورود به بقیع، با آرمیدگان در آنجا چنین گفت: (سلام بر شما که در جایگاه افراد با ایمان قرار گرفته‌اید! شما بر ما سبقت جسته‌اید و ما هم به زودی به شما می‌پیوندیم).(2)
3. رسول اکرم‌ (صلی الله علیه و آله) می‌فرمایند: (وقتی کسی از کنار قبر برادر دینی خود که می‌شناسد، بگذرد و بر او سلام کند، مرده سلام او را پاسخ می‌دهد و او را می‌شناسد و اگر از کنار قبری بگذرد و صاحب آن را نشناسد و سلام کند، مرده سلام او را پاسخ می‌دهد.)(3)
4. در روایات شیعه و سنی آمده است: رسول اکرم‌ (صلی الله علیه وآله) فرمودند: (هیچ کسی نیست که بر من سلام کند، مگر آنکه خداوند سلام او را به روح من می‌رساند و من پاسخ او را می‌گویم).(4)
5. از دیدگاه قرآن، مرگ به معنای نیستی و نابودی نیست؛ بلکه انسان با تمام هویتش به حیات خود ادامه می‌دهد. بر این اساس سلام کردن و سخن گفتن با اولیای الهی و معصومان والاگهر که در مرتبه اعلای وجودی و منزلت در نزد خداوند قرار دارند، نه تنها امری گزاف نیست؛ بلکه امری شایسته و بجا و توصیه شده است. بر همین اساس در اذن دخول حرم امام رضا (علیه‌ السلام) و سایر معصومان (علیهم‌ السلام) چنین می‌خوانیم: (و اعلم انّ رسولک و خلفائک علیهم السلام احیاء عندک یرزقون یرون مقامی و یسمعون کلامی و یردّون سلامی؛(5) خدایا! می‌دانم که رسول و خلیفه‌های تو - که سلام و درود بر آنان باد - زنده‌اند و نزد تو روزی می‌خورند. ایستادنم را می‌بینند و سخنم را می‌شنوند و سلامم را جواب می‌دهند...)
پی نوشت:
1) صافات، آیه 79.
2) الارشاد، ج 1، ص 181؛ المناقب، ج 1، ص 201؛ سنن ترمذی‌ج 2، ص 258، ح 1059.
3) متقی هندی، کنز العمال، ج 15، ص 646، ح 42556؛ غزالی، احیاء العلوم، ج 4، ص 474.
4) سنن ابی داود، ج 1، ص 453، ح 2041؛ مسند احمد، ج 7، ص‌527.
5) بحارالانوار، ج‌97، ص 160.
porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین