در جواب باید عرض شود بر آن حکمتهای کثیره ای مترتب است که بعضی از آنها را علاّمه مجلسی نقل فرموده از آن جمله است که ملائکه ای که نویسندگان آن لوح هستند و کسانی که اطلاع می یابند بر آن لوح از لطف و مرحمت حضرت آفریدگار نسبت به عباد، مطلع شوند و از آن جمله پس از اینکه انبیا و حجج الهیه (علیهم السّلام) اطلاع بر آن لوح یافتند و به بندگان خبر دادند و آنها را آگاه نمودند که اعمال خیریه شما این قسم تأثیر دارد در صلاح امور شما، چنانچه اعمال شر شما موجب فساد امور شما خواهد گردید، یقیناً این اخبار موجب می شود که مؤمنین به کارهای نیک روی آورند و بهره مند گردند و از اعمال زشت خودداری نمایند. از جمله اعمال خیر که موجب تغییر مقدرات ثبت شده در لوح محو و اثبات است (صدقه و دعا) است و لذا در آیات و اخبار تأکید بسیار نسبت به هر دو رسیده. فقط اکتفا می شود به ذکر یک حدیث از کتاب شریف کافی ، در باب (ان الدعاء یرد البلاء و القضاء). (عن الصادق ( علیه السّلام) ان الدعاء یرد القضاء ینقضه کما ینقض السلک و قد ابرم ابراما) (به درستی که دعا رد می نماید قضا را و شکسته و پاره می نماید آن را چنانچه ریسمان پاره می شود و حال آنکه محکم شده است محکم شدنی). یعنی قضائی که وقوع آن حتمی شده به واسطه دعا برطرف می شود؛ مانند قوم یونس که به واسطه توبه کردن و دعا و تضرع به درگاه الهی ، بلایی که به آنها نزدیک شده بود، مرتفع گردید). پس از ذکر این مقدمه ، همانگونه که ملاحظه می فرمایید دو لوح و به تعبیری دو علم وجود دارد که یکی لوح محفوظ یا همان علم مختص به خدا می باشد و دیگری لوح محو و اثبات که مربوط به علم انبیاء و اولیاء الهی می باشد. www.morsalat.ir
جمیع حوادث مطابق آنچه که در لوح محفوظ ثبت است واقع خواهد شد پس فایده لوح محو و اثبات چیست ؟
در جواب باید عرض شود بر آن حکمتهای کثیره ای مترتب است که بعضی از آنها را علاّمه مجلسی نقل فرموده از آن جمله است که ملائکه ای که نویسندگان آن لوح هستند و کسانی که اطلاع می یابند بر آن لوح از لطف و مرحمت حضرت آفریدگار نسبت به عباد، مطلع شوند و از آن جمله پس از اینکه انبیا و حجج الهیه (علیهم السّلام) اطلاع بر آن لوح یافتند و به بندگان خبر دادند و آنها را آگاه نمودند که اعمال خیریه شما این قسم تأثیر دارد در صلاح امور شما، چنانچه اعمال شر شما موجب فساد امور شما خواهد گردید، یقیناً این اخبار موجب می شود که مؤمنین به کارهای نیک روی آورند و بهره مند گردند و از اعمال زشت خودداری نمایند. از جمله اعمال خیر که موجب تغییر مقدرات ثبت شده در لوح محو و اثبات است (صدقه و دعا) است و لذا در آیات و اخبار تأکید بسیار نسبت به هر دو رسیده. فقط اکتفا می شود به ذکر یک حدیث از کتاب شریف کافی ، در باب (ان الدعاء یرد البلاء و القضاء). (عن الصادق ( علیه السّلام) ان الدعاء یرد القضاء ینقضه کما ینقض السلک و قد ابرم ابراما) (به درستی که دعا رد می نماید قضا را و شکسته و پاره می نماید آن را چنانچه ریسمان پاره می شود و حال آنکه محکم شده است محکم شدنی). یعنی قضائی که وقوع آن حتمی شده به واسطه دعا برطرف می شود؛ مانند قوم یونس که به واسطه توبه کردن و دعا و تضرع به درگاه الهی ، بلایی که به آنها نزدیک شده بود، مرتفع گردید). پس از ذکر این مقدمه ، همانگونه که ملاحظه می فرمایید دو لوح و به تعبیری دو علم وجود دارد که یکی لوح محفوظ یا همان علم مختص به خدا می باشد و دیگری لوح محو و اثبات که مربوط به علم انبیاء و اولیاء الهی می باشد.
www.morsalat.ir
- [سایر] تشخیص اینکه وقایع و حوادث در کدام لوح هستند (لوح محفوظ یا لوح محو و اثبات) با کیست؟
- [سایر] تشخیص اینکه وقایع و حوادث در کدام لوح هستند (لوح محفوظ یا لوح محو و اثبات) با کیست؟
- [سایر] مفهوم بدا، لوح محفوظ کتاب مبین، لوح محو و اثبات، چیست؟
- [سایر] چگونه انسان را مختار بدانیم در حالی می گوییم همه چیز در لوح محفوظ ثبت شده است؟
- [سایر] منظور از لوح محفوظ که اعمال ما در آن به شکل تقدیر غیر حتمی ثبت شده چیست؟
- [سایر] آیا لوح محفوظ با عین ثابت ارتباط دارد؟ اگر بله این ارتباط چگونه است؟ و اگر خیر جایگاه لوح محفوظ و همچنین لوح محو و اثبات در کدام مرتبه از عوالم وجودی است؟
- [سایر] اوّلین نوشته بر لوح محفوظ چه بوده است؟
- [سایر] آیا هر انسانی میتواند به درجهای نزد خداوند برسد که لوح محفوظ بر او آشکار شود؟
- [آیت الله بهجت] اگر مکلف طبق موازین شرعی اعلم بودن مجتهدی را احراز نمود و به دستورات او عمل کرد ولی نظرات او مطابق واقع و دستورات واقعی شارع نبود؛
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در ماه مبارک رمضان، اشعار و مرثیههایی میخواند و وقایعی را بیان میدارد که غرضش بیان زبان حال است، ولی این امور، مطابق با واقع نیست، آیا روزهاش باطل میشود؟
- [آیت الله جوادی آملی] .قبله اسلام, مکانی است که کعبه در آن واقع است حِجر اسماعیل جزء قبله نیست و امتداد این مکان از دو طرف عمق و ارتفاع تا آنچه فرض دارد, قبله است . هر عملی در اسلام که مراعات قبله در آن لازم است ; مانند نماز، سر بریدن حیوان و ... باید با توجه به این مکان خاص انجا م شود, چون این مکان مخصوص قبله است . هنگام بازسازی کعبه بر اثر زلزله، سیل یا حوادث دیگر , قبله محفوظ است, هر چند کعبه ویران شده, در دست عمران جدید باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی بدون تقلید، اعمال دینی را انجام دهد, در صورتی میتواند به آنها اکتفا کند که بفهمد مطابق با واقع یا موافق احتیاط یا مطابق فتوای مرجعی بوده که وقت عمل لازم بود طبق فتوای او عمل کند; یا اکنونلازم است موافق با آن عمل نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مکلفی که مدتی اعمال خود را بدون تقلید انجام داده در صورتی که مطابق با واقع یا فتوای مجتهدی باشد که فعلا وظیفه اش تقلید از اوست صحیح است
- [آیت الله بهجت] کافر اصلی، به جمیع اقسام آن، در صورتی که مسلمان شود، نمازهای سابق او قضا ندارد، و امّا مسلمانی که نماز نخوانده اگر چه معذور بوده یا مسلمانی که مرتد شده، اگر چه مرتد فطری باشد بنابر اظهر، و یامسلمانی که محکوم به کفر است، مثل خوارج، در صورت توبه بر همه اینها قضا لازم است، ولی مسلمانی که شیعه شده و نمازهایش را قبلاً مطابق مذهب خودش یا مطابق مذهب شیعه با نیت قربت خوانده است بنابراظهر قضا براو واجب نیست. و امّا اگر اصلاً نمازش را نخوانده باید قضا کند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر ورثه بالغ باشند و اجازه دهند که بیشتر از مقدار واجب کفن را ، که در مسالة قبل گفته شد از سهم آنان بر دارند ، اشکال ندارد و احتیاط آن است که بیشتر از مقدار واجب کفن و همچنین مقداری را که احتیاطاً لازم است از سهم وارثی که بالغ نشده بر ندارند . گرچه بعید نیست جواز برداشتن به مقدار عمل به استحاب –مطابق شان میت – از جمیع ترکه هر چند وارث غیر بالغ باشد .
- [آیت الله سیستانی] در مستحاضه کثیره در صورتی که لازم است میان غسل و نماز فاصلهای واقع نشود چنانکه در مسأله (394) گذشت اگر انجام غسل پیش از داخل شدن وقت نماز باعث وقوع فاصله گردد ، آن غسل برای نماز فایده ندارد ، و باید مستحاضه برای نماز دوباره غسل نماید . و این حکم در مستحاضه متوسطه نیز جاری است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] مؤسسات و جمعیت هایی که در زمان ما تشکیل می دهند و به ثبت می رسانند و دارای شخصیت حقوقی است می توان چیزی را به آن تملیک کرد و در این صورت باید مطابق اساسنامه مصرف شود، اموال این گونه مؤسسات در بعضی از جهات شبیه وقف است، ولی وقف نیست، بلکه ملک آن مؤسسه است و هرگاه کسی از مؤسسین یا اداره کنندگان از دنیا بروند چیزی به وارث آنها نمی رسد، مگراین که در اساسنامه ذکر شده باشد. آنچه در بالا گفته شد در مورد مؤسساتی که طبق موازین عقلاء تشکیل شده، ولی هنوز به ثبت قانونی نرسیده، نیز جاری است.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که از اوّل تکلیف خمس نداده، از منافع کسب چیزی که به آن احتیاج ندارد خریده، باید خمس آن را بدهد و اگر اثاث خانه وچیزهای دیگری که به آنها احتیاج دارد مطابق شأن خود خریده، پس اگر بداند در بین سالی که در آن سال فائده برده آنها را خریده، لازم نیست خمس آنها را بدهد و اگر نداند که در بین سال خریده است یا بعد از تمام شدن سال، بنابر احتیاط واجب باید با حاکم شرع مصالحه کند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که خمس نداده و الآن میخواهد خمس بدهد اگر اثاث خانه و چیزهای دیگری را که به آنها احتیاج دارد مطابق شأن خود خریده، اگر بداند در بین سالی که در آن سال فایده برده آنها را خریده، لازم نیست خمس آنها را بدهد و اگر نداند که در بین سال خریده یا بعد از تمام شدن سال بهتر است که با حاکم شرع مصالحه کند.
- [آیت الله سیستانی] کسی که از اول تکلیف ، یا برای مدتی مثلاً چند سالی خمس نداده ، اگر از منافع کسب در بین سال چیزی که به آن احتیاج ندارد خریده و یک سال از اول کاسبی او ، و اگر کاسب نباشد یک سال از وقت منفعت بردن گذشته ، باید خمس آن را بدهد ، و اگر اثاث خانه و چیزهای دیگری که به آنها احتیاج دارد مطابق شأن خود خریده ، پس اگر بداند در بین سالی که در آن سال فائده برده با فائده همان سال آنها را خریده ، و در همان سال از آن استفاده کرده است ، لازم نیست خمس آنها را بدهد ، و اگر نداند بنابر احتیاط واجب باید با حاکم شرع به نسبت احتمال مصالحه کند ، یعنی اگر مثلاً 50% احتمال بدهد که خمس در آن واجب باشد 50% آن را خمس بدهد . 2 معدن :