"بداء" در لغت به معنای ظهور بعد از خفاست و در قرآن نیز به همین معنای لغوی نیز استعمال شده است: "و بدا لهم من اللَّه ما لم یکونوا یحتسبون" و در اصطلاح بعضی از علما، بدای در تکوین، نظیر نسخ در تشریع است، و به معنای جدید شدن "رأی" است. باید دانست که بدا و نسخ واقعی از ناحیۀ خداوند محال است، چون لازمۀ آنها، مسبوق شدن علم خدا به جهل است و خداوند منزّه از جهل است. چنانچه امام صادق (ع) فرمودند: "إنّ اللَّه لَم یَبدُ له من جهل"؛ همانا خداوند بدایی به خاطر جهل برایش نیست. و آنچه در مورد خداوند قابل تصور است، بدا و نسخ ظاهری است؛ یعنی پدیدار ساختن امری برای مردم که در گذشته بر ایشان پنهان بوده است که این امر را خداوند از ازل می‌دانسته و از همان آغاز به همین شکل جدید که پدیدار گشته مقدّر داشته است، ولی به جهت مصلحتی که مقام تکلیف آن را ایجاب می‌کرد برای مدتی آن را از مردم مخفی داشته و سپس در موقع خود آشکار نموده است و این معنا معقول و پذیرفته است. آیۀ شریفۀ: "لِکُلِّ أَجل کِتابٌ. یمحو اللَّهُ ما یشاءُ و یُثبِت و عِندهُ أُمُّ الکتابِ"؛ برای هر زمان و دوره‌ای کتاب (و قانون) است. خداوند هر چه را بخواهد محو یا اثبات می‌کند و اُم الکتاب تنها نزد او است، صریح‌ترین آیه در رابطه با شأن تغییر در تقدیر؛ یعنی بدا است، چون علم خداوند، آن گونه که امام صادق (ع) فرموده‌اند دو گونه است: "علم مکنون و مخزون که جز خودش کسی نمی‌داند که خود بدا (نشأت گرفته) از آن علم است، دیگری علمی که به فرشتگان و انبیا آموخته است و ما نیز بدان آگاهیم". بنابر این علمی که "بدا" از آن نشأت می‌گیرد، لوح محفوظ است و علمی که بدا بدان تعلق می‌گیرد "لوح محو و اثبات" است. حال ببینیم مقصود از لوح محفوظ و محو و اثبات چیست. لوح محفوظ و لوح محو و اثبات: مقصود از لوح محفوظ (ام الکتاب) همان علم ازلی الاهی است که مقدّرات در آن ثابت و غیر قابل تغییر است. بنا به گفتۀ بسیاری از مفسران، لوح محفوظ و "کتاب مبین" یکی هستند چون کتاب مبین همان مقام علم پروردگار است، و در آیۀ شریفه است که "در زمین و آسمان چیزی به سنگینی ذره از پروردگار تو پوشیده نیست، و هیچ موجودی کوچک تر و بزگ تر از آن نیست مگر این که در کتابی مبین هست". و مقصود از لوح محو و اثبات، صفحۀ گیتی و جهان هستی و طبیعت است که سرنوشت و تقدیر هر چیزی بر آن ثبت شده، لکن هیچ کدام از این تقدیرات ثابت نیست، بلکه همۀ آنها جنبۀ اقتضایی دارند. نتیجه آن که تغییر بر حسب مصالح و مقتضیات زمان و مکان و... در لوح محو و اثبات ساری و جاری است که بدا نیز بدان تعلق می‌گیرد. به خلاف لوح محفوظ (علم ازلی الاهی) که از آن تعبیر به کتاب مبین و "ام الکتاب" نیز شده، تغییر ناپذیر و ثابت است. منبع: http://farsi.islamquest.net
"بداء" در لغت به معنای ظهور بعد از خفاست و در قرآن نیز به همین معنای لغوی نیز استعمال شده است: "و بدا لهم من اللَّه ما لم یکونوا یحتسبون" و در اصطلاح بعضی از علما، بدای در تکوین، نظیر نسخ در تشریع است، و به معنای جدید شدن "رأی" است. باید دانست که بدا و نسخ واقعی از ناحیۀ خداوند محال است، چون لازمۀ آنها، مسبوق شدن علم خدا به جهل است و خداوند منزّه از جهل است. چنانچه امام صادق (ع) فرمودند: "إنّ اللَّه لَم یَبدُ له من جهل"؛ همانا خداوند بدایی به خاطر جهل برایش نیست. و آنچه در مورد خداوند قابل تصور است، بدا و نسخ ظاهری است؛ یعنی پدیدار ساختن امری برای مردم که در گذشته بر ایشان پنهان بوده است که این امر را خداوند از ازل میدانسته و از همان آغاز به همین شکل جدید که پدیدار گشته مقدّر داشته است، ولی به جهت مصلحتی که مقام تکلیف آن را ایجاب میکرد برای مدتی آن را از مردم مخفی داشته و سپس در موقع خود آشکار نموده است و این معنا معقول و پذیرفته است. آیۀ شریفۀ: "لِکُلِّ أَجل کِتابٌ. یمحو اللَّهُ ما یشاءُ و یُثبِت و عِندهُ أُمُّ الکتابِ"؛ برای هر زمان و دورهای کتاب (و قانون) است. خداوند هر چه را بخواهد محو یا اثبات میکند و اُم الکتاب تنها نزد او است، صریحترین آیه در رابطه با شأن تغییر در تقدیر؛ یعنی بدا است، چون علم خداوند، آن گونه که امام صادق (ع) فرمودهاند دو گونه است: "علم مکنون و مخزون که جز خودش کسی نمیداند که خود بدا (نشأت گرفته) از آن علم است، دیگری علمی که به فرشتگان و انبیا آموخته است و ما نیز بدان آگاهیم". بنابر این علمی که "بدا" از آن نشأت میگیرد، لوح محفوظ است و علمی که بدا بدان تعلق میگیرد "لوح محو و اثبات" است. حال ببینیم مقصود از لوح محفوظ و محو و اثبات چیست.
لوح محفوظ و لوح محو و اثبات:
مقصود از لوح محفوظ (ام الکتاب) همان علم ازلی الاهی است که مقدّرات در آن ثابت و غیر قابل تغییر است. بنا به گفتۀ بسیاری از مفسران، لوح محفوظ و "کتاب مبین" یکی هستند چون کتاب مبین همان مقام علم پروردگار است، و در آیۀ شریفه است که "در زمین و آسمان چیزی به سنگینی ذره از پروردگار تو پوشیده نیست، و هیچ موجودی کوچک تر و بزگ تر از آن نیست مگر این که در کتابی مبین هست". و مقصود از لوح محو و اثبات، صفحۀ گیتی و جهان هستی و طبیعت است که سرنوشت و تقدیر هر چیزی بر آن ثبت شده، لکن هیچ کدام از این تقدیرات ثابت نیست، بلکه همۀ آنها جنبۀ اقتضایی دارند.
نتیجه آن که تغییر بر حسب مصالح و مقتضیات زمان و مکان و... در لوح محو و اثبات ساری و جاری است که بدا نیز بدان تعلق میگیرد. به خلاف لوح محفوظ (علم ازلی الاهی) که از آن تعبیر به کتاب مبین و "ام الکتاب" نیز شده، تغییر ناپذیر و ثابت است.
منبع: http://farsi.islamquest.net
- [سایر] تشخیص اینکه وقایع و حوادث در کدام لوح هستند (لوح محفوظ یا لوح محو و اثبات) با کیست؟
- [سایر] تشخیص اینکه وقایع و حوادث در کدام لوح هستند (لوح محفوظ یا لوح محو و اثبات) با کیست؟
- [سایر] جمیع حوادث مطابق آنچه که در لوح محفوظ ثبت است واقع خواهد شد پس فایده لوح محو و اثبات چیست ؟
- [سایر] آیا لوح محفوظ با عین ثابت ارتباط دارد؟ اگر بله این ارتباط چگونه است؟ و اگر خیر جایگاه لوح محفوظ و همچنین لوح محو و اثبات در کدام مرتبه از عوالم وجودی است؟
- [سایر] اوّلین نوشته بر لوح محفوظ چه بوده است؟
- [سایر] آیا هر انسانی میتواند به درجهای نزد خداوند برسد که لوح محفوظ بر او آشکار شود؟
- [سایر] چگونه انسان را مختار بدانیم در حالی می گوییم همه چیز در لوح محفوظ ثبت شده است؟
- [سایر] منظور از لوح محفوظ که اعمال ما در آن به شکل تقدیر غیر حتمی ثبت شده چیست؟
- [سایر] معنای (کتاب مبین) و (ام الکتاب) چیست؟ و چه تفاوتی میان آنها وجود دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا چاپ کتاب بدون اجازه صاحب آن و با وجود عبارت (حقوق چاپ برای مؤلف محفوظ است)، جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] برای زنان بهتر آن است که نماز خود را در جائی بخوانند که از دیگر جاها در محفوظ بودن از نامحرم مناسبتر باشد ، خواه آن جا خانه باشد یا مسجد یا جای دیگر .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر دفن میت در زمین ممکن نباشد، می توانند به جای دفن، او را در بنا یا تابوتی بگذارند که از درندگان محفوظ باشد و بوی او هم بیرون نیاید.
- [آیت الله بهجت] کسی که زکات را جمعآوری میکند میتواند در زمانی که معلوم باشد میوه از آفات محفوظ خواهد ماند، با رضایت مالک مقدار زکات را تخمین بزند تا مالک بتواند در نصاب تصرف کند.
- [آیت الله مظاهری] اهل کتاب پاک میباشند. 9 - مایعات مست کننده:
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اهل کتاب (یهود و نصاری و مجوس) پاک می باشند.
- [آیت الله سیستانی] انسان نمیتواند از سهم سبیل اللّه قرآن یا کتاب دینی ، یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید ، مگر آنکه مصلحت عامه اقتضای این کار را داشته و از حاکم شرع بنابر احتیاط لازم اجازه بگیرد .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر صاحب مال برای نگهداری مال خود جایی را معین کند و کسی که امانت را قبول کرده بداند ان محل در نظر صاحب مال خصوصیتی نداشته بلکه یکی از موارد حفظ ان بوده می تواند ان را به جای دیگری که مال در ان جا محفوظ تر یا مثل محل اولی است ببرد و چنانچه مال در ان جا تلف شود ضامن نیست
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی فتوای مرجعی را بدون اشتباه برای مقلد او بگوید، چنانچه فتوای آن مرجع عوض شد, لازم نیست به او خبر دهد؛ ولی اگر در نقل فتوا اشتباه کند، در صورت امکان, لازم است مقلّد را آگاه کند. البتهوجوب تعلیمِ جاهل نسبت به مرجع و ناقل فتوا و عالِم دیگر, محفوظ است.
- [آیت الله جوادی آملی] .واجب است نمازگزار افعال و اذکار نماز را پشت سر هم بهجا بیاورد، به صورتی که عرفاً وحدت اتصالیِ آن محفوظ بماند و اگر فاصله بین اجزای نماز به قدری باشد که نگویند نماز میخواند، نماز او باطل است, هرچند ایجاد فاصله زیاد، سهوی باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر صاحب مال برای نگهداری مال خود جایی را معین کند ولی به کسی که امانت را قبول کرده نگوید که آن را به جای دیگر نبر، چنان چه امانت دار احتمال دهد که در آنجا از بین برود، می تواند آن را به جای دیگری که مال در آنجا محفوظ تر است ببرد و چنان چه مال در آنجا تلف شود ضامن نیست.