مخلوقات دو دسته هستند: 1. مخلوقات غیر زمانی مانند مجردات 2. مخلوقات زمانی مانند موجودات مادی . بر این اساس اولا: از آن جا که همه چیز مخلوق خداوند متعال است: "اللَّهُ خََلِقُ کُلِّ شَیْءٍ وَ هُوَ الْوَ َحِدُ الْقَهََّرُ; (رعد، 16) خدا آفریننده هر چیزی و او یگانه قهار است". و او منبع فیض است و فیاض بودن از لوازم ذات اوست، پس نمیتوان تصور کرد که خداوند موجود باشد ولی از فیض، عاری و خالی باشد؛ثانیا: "زمان" از مخلوقات خدا و جزء عالم هستی است و قبل از خلقت زمان، زمانی وجود ندارد تا بگوییم در آن وقت خداوند مشغول چه کاری بوده است; در نتیجه این پرسش درباره قبل از خلقت عالم هستی، در صورتی درست است که قبل از آفرینش عالم هستی، "زمانی" باشد که خالی از عالم هستی باشد و عالم هستی آفریده نشده باشد; در حالی که چنین فرضی درست نیست پس، طرح پرسش، نسبت به موجودات "غیر زمانی" به کلی منتفی است؛ و نسبت به موجودات "زمانی" با توجه به مطالب بالا، صحیح نیست. ولی به هر حال، به گونهای که از ظاهر آیات قرآن بر میآید، خداوند همیشه مشغول انجام کاری و یا به اصطلاح "افاضه"(فیض رساندن به موجودات) بوده است: "کُلَّ یَوْمٍ هُوَ فِی شَأْنٍ؛(الرحمن،29) او هر روز در شأن و کاری است." مقصود از روز یوم که در آیه آمده است، "روز" در برابر "شب" نیست و حتّی مقصود از آن، "زمان" هم نمیباشد، بلکه کلمه یوم در این آیه، کنایه از دوام فیض الهی است. www.morsalat.com
مخلوقات دو دسته هستند: 1. مخلوقات غیر زمانی مانند مجردات 2. مخلوقات زمانی مانند موجودات مادی . بر این اساس اولا: از آن جا که همه چیز مخلوق خداوند متعال است: "اللَّهُ خََلِقُ کُلِّ شَیْءٍ وَ هُوَ الْوَ َحِدُ الْقَهََّرُ; (رعد، 16) خدا آفریننده هر چیزی و او یگانه قهار است". و او منبع فیض است و فیاض بودن از لوازم ذات اوست، پس نمیتوان تصور کرد که خداوند موجود باشد ولی از فیض، عاری و خالی باشد؛ثانیا: "زمان" از مخلوقات خدا و جزء عالم هستی است و قبل از خلقت زمان، زمانی وجود ندارد تا بگوییم در آن وقت خداوند مشغول چه کاری بوده است; در نتیجه این پرسش درباره قبل از خلقت عالم هستی، در صورتی درست است که قبل از آفرینش عالم هستی، "زمانی" باشد که خالی از عالم هستی باشد و عالم هستی آفریده نشده باشد; در حالی که چنین فرضی درست نیست پس، طرح پرسش، نسبت به موجودات "غیر زمانی" به کلی منتفی است؛ و نسبت به موجودات "زمانی" با توجه به مطالب بالا، صحیح نیست. ولی به هر حال، به گونهای که از ظاهر آیات قرآن بر میآید، خداوند همیشه مشغول انجام کاری و یا به اصطلاح "افاضه"(فیض رساندن به موجودات) بوده است: "کُلَّ یَوْمٍ هُوَ فِی شَأْنٍ؛(الرحمن،29) او هر روز در شأن و کاری است." مقصود از روز یوم که در آیه آمده است، "روز" در برابر "شب" نیست و حتّی مقصود از آن، "زمان" هم نمیباشد، بلکه کلمه یوم در این آیه، کنایه از دوام فیض الهی است.
www.morsalat.com
- [سایر] چرا خداوند جهان را این همه بزرگ و با مجهولات فراوان آفریده که انسان با تمام تلاش خود در دنیا نسبت به دنیا جاهل می ماند!
- [سایر] چرا خدا بعضی از انسان ها را بدبخت آفریده؟
- [سایر] چرا خداوند چیزهایی آفریده که برای انسان خطرناک است ؟
- [سایر] چرا خداوند انسان ها را متفاوت آفریده و آیا این تفاوت ها ظلم نیست؟
- [سایر] چرا خداوند انسان ها را متفاوت آفریده و آیا این تفاوت ها ظلم نیست ؟
- [سایر] چرا انسان ها از همان اول در بهشت آفریده نشده اند چون خداوند فیاض مطلق است؟
- [سایر] هر چیزی رو خدا آفریده و از ابتدای هستی با آینده همه چیز را خدا آفریده یعنی خالق هر چیزی خداست، پس خدا رو کی آفریده؟
- [سایر] چرا خداوند دست به آفرینش زده و این همه موجود و از جمله انسان را آفریده است ؟
- [سایر] آیا خدا انسانهایی مانند خارجی ها را بی حجاب آفریده است؟ چرا خدا این ها را بی حجاب آفریده؟
- [سایر] طبق رابطه علت و معلول انسان را خدا به وجود آورده بنا بر این طبق این رابطه خدا را هم باید کسی آفریده باشد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، بقاء بر تقلید از او جایز است نه واجب. گرچه مجتهدِ میّت، اعلم از مجتهدینِ زنده باشد.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند اعتکاف را از جانب خود و یا از جانب افراد از دنیا رفته انجام دهد، ولی از طرف فرد زنده جایز نیست.
- [امام خمینی] نذر آن است که انسان ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] هشتم از مبطلات نماز بنابر احتیاط واجب ان است که برای کار دنیا عمدا گریه کند مگر این که جاهل قاصر باشد و اگر از ترس خدا یا برای اخرت گریه کند از بهترین اعمال است
- [امام خمینی] اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامدهاند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمدهاند صحیح و آنها که به دنیا نیامدهاند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک میشوند.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه انسان کسی را وصیّ کند و بگوید که: (اگر آن فرد از دنیا رفت، فلانی وصی باشد)، بعد از آن که وصیّ اوّل مُرد، وصیّ دوم باید کارهای میّت را انجام دهد.
- [آیت الله مظاهری] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن اوست چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد، یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد.
- [آیت الله سیستانی] محلی را که انسان برای اقامت دائمی و زندگی خود اختیار کرده ، وطن اوست ، چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد ، یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد .
- [آیت الله نوری همدانی] محلی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن او است ، چه در آنجا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد ، یا خودش آنجا را برای زندگی اختیار کرده باشد .
- [آیت الله بروجردی] محلی را که انسان برای اقامت خود اختیار کرده وطن او است، چه در آن جا به دنیا آمده و وطن پدر و مادرش باشد، یا خودش آن جا را برای زندگی اختیار کرده باشد.