چطوری می شود خداوند را بهتر شناخت ؟
حکما گفته‌اند؛ "الطرق الی اللَّه بعدد نفوس الخلایق ؛ راه‌های به سوی خدا به اندازه نفوس خلایق است" گرچه مجموعه راه‌های وصول به معرفت‌اللَّه را سه راه دانسته‌اند: 1- راه عقل و برهان‌های فلسفی، 2- راه دل و فطرت، 3- راه طبیعت. این راه‌ها با یکدیگر متضاد نبوده و هر کس به فراخور خود راهی را طی می‌کند. البته این‌ها همه راه‌های معرفت خدا هستند، بدین معنا که عقل و دل به وجود او گواهی دهند و تردیدی در مورد او روا ندارند. اما وصول به خداوند راهی بس دشوار و سنگین است، گرچه حاصل آن نیز به اندازه همه هستی ارزشمند است. برای رسیدن به این شهود حقیقت باید منازل و مقاماتی را طی کرد که گفته‌اند: "ان بین العبد والحق –الف)- مقام من نور و ظلمه ؛ بین بنده و حق هزار مقام از نور و ظلمت است". او را به چشم پاک توان دید چون هلال‌ هر دیده جای جلوه آن ماه پاره نیست‌ عارفان برای سیر سالکان در این راه، صد منزل برآورد کرده‌اند که برخی از آنها در کتابهایی مانند؛ منازل السایرین خواجه عبداللَّه انصاری آمده است. البته بدون همراهی خضر طی مسیر دشوار و چه بسا ناممکن است، بنابراین می‌بایستی از رهروان این راه استمداد نمود. در این ورطه کشتی فرو شد هزار که پیدا نشد تخته‌ای بر کنار که خاصان در این ره فَرس رانده‌اند به "لا احصی" از تک فرو مانده‌اند کوتاه سخن آن که راه راهی مشکل اما به غایت ارزشمند است و نیاز به طلب و همت دارد. تهذیب نفس از هر گونه رذیلت اخلاقی و حیوانی مقدمه ورود است. اخلاص عمل برای خدا و خالی شدن از هرگونه شرک سکویی دیگر برای این حرکت است. "من کان للَّه کان اللَّه له ؛ هر کس برای خدا باشد خدا برای او خواهد بود". پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: "من اخلص للَّه اربعین یوماً فَجَّر اللَّه ینابیع الحکمه من قلبه علی لسانه ؛ کسی که چهل روز عمل خویش را برای خدا خالص کند خداوند چشمه‌های حکمت را از قلب او بر زبانش جاری می‌کند". بلی قلب و دل اگر چون آیینه‌ای از زنگار شرک و ریا و گناه پاک گردید، حقیقت در آن تجلی می‌یابد. گرچه سخن در این زمینه بی‌پایان است ولی ناچاریم به همین قدر اکتفا کنیم که : گر در خانه کس است‌ یک حرف بس است‌ برای آگاهی بیشتر ر.ک: 1- خدای جهان،محمد رضا روحانی‌نژاد 2- به سوی آفریدگار،لطف اللَّه صافی‌ 3- در جستجوی خدا، ناصر مکارم شیرازی‌ 4- خداشناسی برای همه، جعفر سبحانی‌ 5- راه‌های خداشناسی، حبیب اللَّه آموزگار 6- منطق خداشناسی، حسین نوری www.morsalat.com
عنوان سوال:

چطوری می شود خداوند را بهتر شناخت ؟


پاسخ:

حکما گفته‌اند؛ "الطرق الی اللَّه بعدد نفوس الخلایق ؛ راه‌های به سوی خدا به اندازه نفوس خلایق است" گرچه مجموعه راه‌های وصول به معرفت‌اللَّه را سه راه دانسته‌اند: 1- راه عقل و برهان‌های فلسفی، 2- راه دل و فطرت، 3- راه طبیعت.
این راه‌ها با یکدیگر متضاد نبوده و هر کس به فراخور خود راهی را طی می‌کند. البته این‌ها همه راه‌های معرفت خدا هستند، بدین معنا که عقل و دل به وجود او گواهی دهند و تردیدی در مورد او روا ندارند. اما وصول به خداوند راهی بس دشوار و سنگین است، گرچه حاصل آن نیز به اندازه همه هستی ارزشمند است.
برای رسیدن به این شهود حقیقت باید منازل و مقاماتی را طی کرد که گفته‌اند: "ان بین العبد والحق –الف)- مقام من نور و ظلمه ؛ بین بنده و حق هزار مقام از نور و ظلمت است".
او را به چشم پاک توان دید چون هلال‌
هر دیده جای جلوه آن ماه پاره نیست‌
عارفان برای سیر سالکان در این راه، صد منزل برآورد کرده‌اند که برخی از آنها در کتابهایی مانند؛ منازل السایرین خواجه عبداللَّه انصاری آمده است. البته بدون همراهی خضر طی مسیر دشوار و چه بسا ناممکن است، بنابراین می‌بایستی از رهروان این راه استمداد نمود.
در این ورطه کشتی فرو شد هزار
که پیدا نشد تخته‌ای بر کنار
که خاصان در این ره فَرس رانده‌اند
به "لا احصی" از تک فرو مانده‌اند
کوتاه سخن آن که راه راهی مشکل اما به غایت ارزشمند است و نیاز به طلب و همت دارد.
تهذیب نفس از هر گونه رذیلت اخلاقی و حیوانی مقدمه ورود است. اخلاص عمل برای خدا و خالی شدن از هرگونه شرک سکویی دیگر برای این حرکت است. "من کان للَّه کان اللَّه له ؛ هر کس برای خدا باشد خدا برای او خواهد بود".
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: "من اخلص للَّه اربعین یوماً فَجَّر اللَّه ینابیع الحکمه من قلبه علی لسانه ؛ کسی که چهل روز عمل خویش را برای خدا خالص کند خداوند چشمه‌های حکمت را از قلب او بر زبانش جاری می‌کند".
بلی قلب و دل اگر چون آیینه‌ای از زنگار شرک و ریا و گناه پاک گردید، حقیقت در آن تجلی می‌یابد.
گرچه سخن در این زمینه بی‌پایان است ولی ناچاریم به همین قدر اکتفا کنیم که :
گر در خانه کس است‌
یک حرف بس است‌
برای آگاهی بیشتر ر.ک:
1- خدای جهان،محمد رضا روحانی‌نژاد
2- به سوی آفریدگار،لطف اللَّه صافی‌
3- در جستجوی خدا، ناصر مکارم شیرازی‌
4- خداشناسی برای همه، جعفر سبحانی‌
5- راه‌های خداشناسی، حبیب اللَّه آموزگار
6- منطق خداشناسی، حسین نوری
www.morsalat.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین