مرگ به دو نوع طبیعی و ارادی تقسیم می‌شود. (مرگ طبیعی) همان تحوّل از نقصان به خروج، توجّه هر سافل به عالی و رجوع هر چیزی به اصل خودش است. بر اساس این تقسیم و این تعریف از مرگ طبیعی، مرگ برای تمام موجودات حتی ملائکه نیز رخ خواهد داد؛ چرا که همه موجودات، نشانه‌های خداوند متعال بوده و همه آنها بر اساس عمومیت و کلیت اصل بازگشت به سوی خدا، در حال سیر و حرکت به سوی او هستندو از این رو، با مرگ سرفصلی از این مسیر را طی می‌کنند: آیه ذیل به خوبی به این نوع مرگ اشاره دارد: (کُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ثم إِلَیْنَا تُرْجَعُونَ) آل عمران (2)، آیه 185، انبیاء (21)، آیه 35؛ عنبکوت (29)، آیه 57. (هر نفسی چشنده مرگ است، آن گاه به سوی ما باز گردانیده خواهد شد)، (مرگ ارادی)، تنها و فقط مخصوص انسان بوده و مقصود از آن، عروج روح به باطن و بواطن عوالم برتر، در همین دنیا است. کسانی که از اوصاف، اخلاق، عقاید و افکار پلید رهیده؛ از رنگ‌ها، هیئت‌ها و تعلّقات مادی و دانی، خود را تطهیر کرده؛ از مخلوق به خالق رو نموده؛ فانی وجه حضرت حق گشته و به این حقیقت لطیف و عمیق رسیده‌اند که چیزی در دنیا جز ذات اقدس اله حقیقت ندارد، در همین دنیا از برزخ و برزخ‌ها گذشته و هم اکنون به جهت برخورداری از حیات، علم و اراده بالاتر، عالم برزخ اهل برزخ و حالات آنان را شاهداند؛ بلکه با مجاهداتی که دارند و با عشق و انجذابی که به لقای وجه کریم حضرت حق دارند، از همه عوالم گذشته و همه حجاب‌ها را کنار زده‌اند و به عز قدس رسیده و فانی در حق شده‌اند. و بعد از فنا، باقی به بقای حق می‌شوند و به آنچه اندر وهم نیاید، نایل می‌شوند. در واقع مراتب و مراحلی که برای عامه مردم با مرگ طبیعی پیش می‌آید، برای اینان قبل از مرگ طبیعی با مرگ ارادی - که مرگ قبل از مرگ می‌باشد - پیش آمده است. آیات ذیل به خوبی بیانگر مرگ ارادی و اختیاری است: (أَلْهکُمْ التَّکَاثُرُ، حَتَّی زُرْتُمْ الْمَقَابِرَ، کَلاَّ سَوْفَ تَعْلَمُونَ، ثُمَّ کَلاَّ سَوْفَ تَعْلَمُونَ، کَلاَّ لَوْ تَعْلَمُونَ عِلْمَ الْیَقِینِ، لَتَرَونَّ الْجَحِیمَ، ثُمَّ لَتَرَونَّهَا عَیْنَ الْیَقِینِ، ثُمَّ لَتُسْأَلُنَّ یَوْمَئِذٍ عَنْ النَّعِیمِ) تکاثر (102)، آیات 8 - 1. (تفاخر به بیشتر داشتن،شما را غافل داشت تا کارتان و [ پایتان‌] به گورستان رسید. نه چنین است، زودا که بدانید. باز هم نه چنین است، زودا که بدانید هرگز چنین نیست، اگر علم‌الیقین داشتید! به یقین دوزخ را می‌بینید سپس آن را قطعاً به عین‌الیقین در می‌یابید، سپس در همان روز است که از نعمت [ روی زمین ]پرسیده خواهید شد). از آیه 6 و 7 این سوره، به روشنی استنباط می‌شود که انسان در زندگی دنیایی می‌تواند حجاب‌ها را کنار زده و از آنها گذر کند و حقایق اخروی را بیابد. این دریافت همان شهود، احاطه خاص و علم و ادراک برتر و همان (علم‌الیقین) است که قبل از مشاهده عینی برزخ (عین‌الیقین)، برای انسان‌هایِ کامل، رخ خواهد داد. www.eporsesh.com
مرگ به دو نوع طبیعی و ارادی تقسیم میشود. (مرگ طبیعی) همان تحوّل از نقصان به خروج، توجّه هر سافل به عالی و رجوع هر چیزی به اصل خودش است.
بر اساس این تقسیم و این تعریف از مرگ طبیعی، مرگ برای تمام موجودات حتی ملائکه نیز رخ خواهد داد؛ چرا که همه موجودات، نشانههای خداوند متعال بوده و همه آنها بر اساس عمومیت و کلیت اصل بازگشت به سوی خدا، در حال سیر و حرکت به سوی او هستندو از این رو، با مرگ سرفصلی از این مسیر را طی میکنند:
آیه ذیل به خوبی به این نوع مرگ اشاره دارد:
(کُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ثم إِلَیْنَا تُرْجَعُونَ) آل عمران (2)، آیه 185، انبیاء (21)، آیه 35؛ عنبکوت (29)، آیه 57.
(هر نفسی چشنده مرگ است، آن گاه به سوی ما باز گردانیده خواهد شد)،
(مرگ ارادی)، تنها و فقط مخصوص انسان بوده و مقصود از آن، عروج روح به باطن و بواطن عوالم برتر، در همین دنیا است. کسانی که از اوصاف، اخلاق، عقاید و افکار پلید رهیده؛ از رنگها، هیئتها و تعلّقات مادی و دانی، خود را تطهیر کرده؛ از مخلوق به خالق رو نموده؛ فانی وجه حضرت حق گشته و به این حقیقت لطیف و عمیق رسیدهاند که چیزی در دنیا جز ذات اقدس اله حقیقت ندارد، در همین دنیا از برزخ و برزخها گذشته و هم اکنون به جهت برخورداری از حیات، علم و اراده بالاتر، عالم برزخ اهل برزخ و حالات آنان را شاهداند؛ بلکه با مجاهداتی که دارند و با عشق و انجذابی که به لقای وجه کریم حضرت حق دارند، از همه عوالم گذشته و همه حجابها را کنار زدهاند و به عز قدس رسیده و فانی در حق شدهاند.
و بعد از فنا، باقی به بقای حق میشوند و به آنچه اندر وهم نیاید، نایل میشوند. در واقع مراتب و مراحلی که برای عامه مردم با مرگ طبیعی پیش میآید، برای اینان قبل از مرگ طبیعی با مرگ ارادی - که مرگ قبل از مرگ میباشد - پیش آمده است. آیات ذیل به خوبی بیانگر مرگ ارادی و اختیاری است:
(أَلْهکُمْ التَّکَاثُرُ، حَتَّی زُرْتُمْ الْمَقَابِرَ، کَلاَّ سَوْفَ تَعْلَمُونَ، ثُمَّ کَلاَّ سَوْفَ تَعْلَمُونَ، کَلاَّ لَوْ تَعْلَمُونَ عِلْمَ الْیَقِینِ، لَتَرَونَّ الْجَحِیمَ، ثُمَّ لَتَرَونَّهَا عَیْنَ الْیَقِینِ، ثُمَّ لَتُسْأَلُنَّ یَوْمَئِذٍ عَنْ النَّعِیمِ) تکاثر (102)، آیات 8 - 1. (تفاخر به بیشتر داشتن،شما را غافل داشت تا کارتان و [ پایتان] به گورستان رسید. نه چنین است، زودا که بدانید. باز هم نه چنین است، زودا که بدانید هرگز چنین نیست، اگر علمالیقین داشتید! به یقین دوزخ را میبینید سپس آن را قطعاً به عینالیقین در مییابید، سپس در همان روز است که از نعمت [ روی زمین ]پرسیده خواهید شد).
از آیه 6 و 7 این سوره، به روشنی استنباط میشود که انسان در زندگی دنیایی میتواند حجابها را کنار زده و از آنها گذر کند و حقایق اخروی را بیابد. این دریافت همان شهود، احاطه خاص و علم و ادراک برتر و همان (علمالیقین) است که قبل از مشاهده عینی برزخ (عینالیقین)، برای انسانهایِ کامل، رخ خواهد داد.
www.eporsesh.com
- [سایر] آیا درست است که بعضیها می گویند علاوه بر مرگ طبیعی، مرگ ارادی هم داریم؟
- [سایر] امام عصر(عج) به شهادت می رسند یا به مرگ طبیعی می میرند؟
- [سایر] آیا پیامبر اسلام به شهادت رسید یا به مرگ طبیعی از دنیا رفت؟
- [سایر] در مورد عوامل ارادی و غیر ارادی در خوشبختی توضیحاتی بفرمایید .
- [سایر] آیا پیامبر به مرگ طبیعی از دنیا رفته یا شهید شده است؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) بر اثر مرگ طبیعی از دنیا رفتند یا به شهادت رسیدند؟
- [سایر] شما می فرمایید که مرگ ورود به مرحله ی بازگشت است . پس چگونه رجعت وجود دارد ؟
- [سایر] وظیفه ما نسبت به کسانی که مدعی رؤیت ارادی امام زمان (عج) هستند، چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] لثه دهان دچار عفونت شده است که گاه گاهی لخته ای چرک از آن خارج می شود که مقداری شاید در حدود نصف یک نخود می باشد. آیا فرو بردن این لخته به طور ارادی یا غیر ارادی باعث ابطال روزه خواهد شد؟
- [آیت الله خامنه ای] بعضی از افراد دچار ضایعات مغزی غیر قابل درمان و برگشت می شوند که بر اثر آن، همه فعالیت های مغزی آنان از بین رفته و به حالت اغمای کامل فرو می روند و همچنین فاقد تنفس و پاسخ به محرّکات نوری و فیزیکی می شوند، دراین گونه موارد احتمال بازگشت فعالیت های مذکور به وضع طبیعی کاملاً از بین می رود و ضربان خودکار قلب مریض باقی می ماند که موقّت است و به کمک دستگاه تنفس مصنوعی انجام می گیرد و این حالت به مدّت چند ساعت و یا حداکثر چند روز ادامه پیدا می کند، وضعیت مزبور در علم پزشکی مرگ مغزی نامیده می شود که باعث فقدان و از دست رفتن هر نوع شعور و احساس و حرکتهای ارادی می گردد و از طرفی بیمارانی وجود دارند که نجات جان آنان منوط به استفاده از اعضای مبتلایان به مرگ مغزی است، بنا بر این آیا استفاده از اعضای مبتلا به مرگ برای نجات جان بیماران دیگر جایز است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی یقه پاره نکند، به خصوص در مرگ غیر پدر و برادر.
- [آیت الله مظاهری] از وقتی که اوّلین جزء بچّه از شکم مادر بیرون میآید چه زایمان طبیعی باشد یا غیر طبیعی )سزارین(، خونی که زن میبیند، اگر پیش از ده روز یا سر ده روز قطع شود، خون نفاس است. و زن را در حال نفاس، )نُفَساء( میگویند.
- [آیت الله اردبیلی] انفال یکی از مهمترین منابع مالی و اقتصادی حکومت اسلامی است و حفظ آن از هر گونه تجاوز و آفت و زیان طبیعی و غیر طبیعی، وظیفه همه مردم بخصوص حکومتها میباشد؛ بنابراین برای استفاده افراد از آن و یا فروش آن توسّط حکومتها به دیگران مخصوصا به اجانب باید کاملاً مصلحت عموم مردم ملاحظه گردد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در واجب شدن خمس بر معدن، لازم نیست خود شخص مباشر در استخراج باشد , بلکه اگر کسی مباشرتاً یا تسبیباً معدنی را استخراج کند, یا مواد معدنی به علل طبیعی یا غیر طبیعی روی زمین ریخته باشد و شخصی آن را به قصد تملّک جمع کند، در تمام این موارد , خمس بر او واجب میشود. دیون مالی کافر در معدن و غیر آن
- [آیت الله مکارم شیرازی] در شستن مخرج بول و غائط فرق میان مجرای طبیعی و غیرطبیعی نیست، ولی در مخرج غیرطبیعی غیر آب کفایت نمی کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] هفت چیز وضو را باطل می کند اول و دوم بول و غایط خارج از موضع طبیعی یا از غیر موضع طبیعی با اعتیاد و همچنین خارج از غیر موضع طبیعی بدون اعتیاد بنابر احتیاط واجب و رطوبت مشتبه به بول قبل از استبراء از بول حکم بول را دارد سوم باد روده که از مخرج طبیعی غایط خارج می شود و از غیر ان به تفصیلی که در غایط گذشت در صورتی که بر ان یکی از دو اسم مخصوص گفته شود چهارم خواب و وقتی محقق می شود که گوش نشنود پنجم چیزهایی که عقل را از بین می برد مانند دیوانگی و مستی و بیهوشی ششم استحاضه زنان که تفصیل ان خواهد امد هفتم جنابت
- [آیت الله بهجت] مخرج بول با غیر آب پاک نمی شود ، و اگر بعد از برطرف شدن بول یک مرتبه بشویند کافی است . ولی کسانی که بولشان از غیر مجرای طبیعی می آید و یا اینکه از مخرج طبیعی می آید ولی از محلی که معمولاً نجس می شود به جاهای دیگر نیز برسد ، احتیاط واجب آن است که بعد از برطرف شدن بول دو مرتبه بشویند . و زن نیز حکم مرد را دارد .
- [آیت الله سیستانی] مضاربه اذنیه ، با مرگ هر کدام از مالک و عامل باطل میشود ؛ زیرا با مرگ مالک اموال او به وارث منتقل میشود ، و باقی ماندن مال در دست عامل نیاز به مضاربه جدید دارد . و با مرگ عامل اذن از بین میرود ؛ زیرا اذن مالک به او اختصاص داشته باشد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] سزاوار است انسان در مرگ خویشاوندان، مخصوصاً در مرگ فرزند شکیبایی را از دست ندهد و هر وقت میت را یاد می کند (انا لله و انا الیْه راجعون) بگوید و برای میت قرآن بخواند و طلب آمرزش کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن خود را بخراشد، و به خود لطمه بزند، و پاره کردن یقه در مرگ غیر پدر و برادر نیز، جایز نیست.