گناهان دارای مراتبی است، و هر مرتبه، عذاب خاصّی را طلب می کند. بسیاری از گناهان سبب می شود که شخصی برای همیشه و به صورت دائم دچار عذاب الهی باشد; چنانکه راجع به شرک به خدا بیان می کنند. گناه شرک آن قدر عظیم است که شخص مشرک هرگز رهایی از جهنّم ندارد، و در برزخ و قیامت دائم در عذاب خواهد بود و شخص در مورد برخی از گناهان - انشاءالله - مورد شفاعت قرار خواهد گرفت. برای برخی از گناهان عذاب دائمی نیست; چه بسا در همان لحظه گرفتن روح - به جهت سخت جان دادن - از گناه پاک شود و در برزخ و قیامت راحت باشد. چنانکه برخی در همان عالم برزخ پس از مدّتی پاک خواهند شد و گروهی هم در قیامت پس از عذاب هایی که آن هم دارای مراتب است، پاک شده، وارد بهشت خواهند شد. به هر حال عذاب هر شخصی وابسته به مرتبه خاصّ گناهان اوست. البته معصیّت خدا هر قدر به طور نسبی بگوییم کوچک است، ولی تخلّف از فرمان خالق متعال، بزرگ می باشد. www.eporsesh.com
گناهان دارای مراتبی است، و هر مرتبه، عذاب خاصّی را طلب می کند. بسیاری از گناهان سبب می شود که شخصی برای همیشه و به صورت دائم دچار عذاب الهی باشد; چنانکه راجع به شرک به خدا بیان می کنند. گناه شرک آن قدر عظیم است که شخص مشرک هرگز رهایی از جهنّم ندارد، و در برزخ و قیامت دائم در عذاب خواهد بود و شخص در مورد برخی از گناهان - انشاءالله - مورد شفاعت قرار خواهد گرفت. برای برخی از گناهان عذاب دائمی نیست; چه بسا در همان لحظه گرفتن روح - به جهت سخت جان دادن - از گناه پاک شود و در برزخ و قیامت راحت باشد. چنانکه برخی در همان عالم برزخ پس از مدّتی پاک خواهند شد و گروهی هم در قیامت پس از عذاب هایی که آن هم دارای مراتب است، پاک شده، وارد بهشت خواهند شد.
به هر حال عذاب هر شخصی وابسته به مرتبه خاصّ گناهان اوست. البته معصیّت خدا هر قدر به طور نسبی بگوییم کوچک است، ولی تخلّف از فرمان خالق متعال، بزرگ می باشد.
www.eporsesh.com
- [سایر] آیا انسان توانایی درک نعمت ها و عذاب های برزخ و قیامت را دارد؟
- [سایر] ما برزخ را در روز قیامت فراموش می کنیم . آیا در عالم برزخ عذاب ها واقعی است ؟ پس چطور انسان آنرا فراموش می کند ؟
- [سایر] با این که هنوز قیامت نشده است چگونه پیامبراکرم(ص) در معراج عذاب افراد رامشاهده فرمودند؟
- [سایر] آیا شفاعت پیامبران و امامان در عالم برزخ شامل حال ما می شود یا در قیامت؟ و اگر در قیامت است پس چرا امامان بعضی از عذاب قبر نجات می دهند؟
- [سایر] چه عواملی موجب عذاب یا نعمت در عالم برزخ میشوند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا کسی که توبه نصوح میکند و به گناهی باز نمیگردد، در برزخ عذاب میشود؟
- [سایر] آیا انسان توانایی درک نعمتها و عذابهای برزخ و قیامت را دارد؟
- [سایر] آیا در قیامت یا در برزخ اعمال خوب و بد انسان، یکدیگر را خنثی میکنند؟
- [سایر] چه عواملی باعث افزایش عذاب قبر و فشار برزخ می گردند؟
- [سایر] علت تعبیرات مختلف از عذاب روز قیامت در قرآن چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] غصب ان است که انسان از روی ظلم بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد در قیامت به عذاب سخت گرفتار می شود از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده است که هرکس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت ان زمین را از هفت طبقه ان مثل طوق به گردن او می اندازند
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.
- [آیت الله اردبیلی] جایز نیست اموال محترم گناهکار را تلف کند، مگر آن که لازمه جلوگیری از معصیت باشد که در این صورت اگر اموال محترم گناهکار را با اجازه حاکم شرع جامع الشرایط تلف کند، ضامن نیست و در غیر این صورت، ضامن و گناهکار است.
- [آیت الله مظاهری] کسی که به گناهکار به خاطر گناهش احترام کند، یا به نیکوکار به خاطر کار نیکش بیاعتنایی کند، نظیر کاسبی که زنهای بدحجاب را بر زنهای باحجاب مقدّم بدارد، و یا به بدحجابها احترام کند و به زنهای باحجاب بیاحترامی نماید، اگر ملتزم به لوازم آن باشد کفر است، و اگر ملتزم نباشد گناهش بسیار بزرگ است، و اگر توبه نکند عذاب دردناکی هم در دنیا و هم در آخرت دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آخر وقت نماز مغرب برای افراد غیر معذور موقعیست که به اندازه خواندن نماز عشا به نصف شب وقت مانده باشد و آخر وقت نماز عشا برای افراد غیر معذور نصف شب است و شب را باید از اول غروب تا طلوع فجر حساب کرد، نه تا اول آفتاب. (5)
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه انگشتانش بیش از حد معمول بزرگ یا کوچک باشد اعتباری به آن نیست، بلکه باید ببیند افراد معمولی چه اندازه از صورت خود را می شویند، او هم همان مقدار را بشوید، همچنین کسی که رستنگاه موی او بسیار بالا یا بسیار پایین است مطابق افراد معمولی صورت خود را می شوید.
- [آیت الله اردبیلی] شرکت در جهاد ابتدایی یا دفاعی واجب کفایی است؛ پس اگر افراد به اندازه کافی شرکت نکنند، بر همه کسانی که شرایط آن را داشته باشند، واجب است که به جهاد بروند.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که دست یا زانوی او یا هردوی آنها بلندتر یا کوتاهتر از معمول یا تفاوت دیگری با اعضای افراد متعارف دارد, باید اندازهّ معمول و متعارف را معیار خود قرار دهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ربنا آتنا فی الدنْیا حسنةً و فی الاْخرة حسنةً و قنا عذاب النار: خداوندا در دنیا و درسرای دیگر به ما نیکی مرحمت فرما و ما را از عذاب دوزخ نگاه دار!
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر طلبکار طلب خود را مطالبه کند، چنانچه بدهکار بتواند بدهیخود را بدهد، باید فوراً آن را بپردازد و اگر تأخیر بیندازد، گناهکار است.