چه عواملی باعث افزایش عذاب قبر و فشار برزخ می گردند؟
فشار برزخی که در اصل از انس انسان به دنیا و عدم انس به نظام جدید و مبهم بودن آینده سرچشمه می‌گیرد، احیاناً با بعضی از علل و عوامل تشدید می‌شود. از آنجا که نظام برزخی و احکام و آثار آن، برای ما ناشناخته است؛ طبعاً ما با درک قاصر خود، نمی‌توانیم دریابیم که کدام انحراف و عمل، در تشدید عذاب و گرفتاری نقش دارد. تنها، کلام الهی و سخنان معصومان(ع) است که با برخورداری از دانش و احاطه خاص بر حقایق، می‌تواند راهگشای آشنایی ما به این عوامل باشد. البته به یک نظر، همه انحرافات و آلودگی‌های فکری، عقیدتی، اخلاقی و عملی - که شرعاً از آنها نهی شده -، می‌تواند در فشارهای برزخی مؤثر باشد؛ ولی در عین حال بعضی از آلودگی‌های خاص، نقش به سزایی در فشار اول قبر و فشار برزخی دارند که در کلمات گهر بار ائمه(ع) وارد شده است. انحرافاتی همچون: تندخویی نسبت به خانواده خود، سخن‌چینی،بحارالانوار، ج 6، ص 222، ح 21. غیبت و... .همان، ص 245، ح 72. همان طور که برخی از معاصی، موجب تشدید فشار اول برزخ می‌شود، بعضی از اعمال نیز موجب کم شدن و یا برطرف شدن این فشارها و وحشت‌ها می‌شود. اعمالی چون به جا آوردن رکوعی تام و کامل در نماز،بحارالانوار، ص 244، ح 71. مداومت بر خواندن سوره (زخرف)، قرائت سوره (نساء) در هر جمعه،قمی، حاج شیخ عباس، سفینة البحار، ج 2، ص 397. به‌جا آوردن نماز شب،همان، ص 397. خواندن سوره (تکاثر) هنگام خواب،نوری طبرسی، میرزا حسین، مستدرک الوسائل، ج 1. ص 340 باب 11. گذاشتن دو چوب تر با میت،بحارالانوار، ج 6، ص 215 روایت 3 و 4. روزه گرفتن چهار روز از ماه رجب و دوازده روز از شعبان‌اقبال الاعمال، ص 651، به نقل از قمی، حاج شیخ عباس، منازل الآخرة، ص 30. و... این اعمال نمونه‌های اندکی است که در روایات باعث کم شدن یا نجات یافتن از فشار قبر شمرده شده است.ر.ک: معاد یا بازگشت به سوی خدا، ج 1، صص 277-282. www.morsalat.com
عنوان سوال:

چه عواملی باعث افزایش عذاب قبر و فشار برزخ می گردند؟


پاسخ:

فشار برزخی که در اصل از انس انسان به دنیا و عدم انس به نظام جدید و مبهم بودن آینده سرچشمه می‌گیرد، احیاناً با بعضی از علل و عوامل تشدید می‌شود. از آنجا که نظام برزخی و احکام و آثار آن، برای ما ناشناخته است؛ طبعاً ما با درک قاصر خود، نمی‌توانیم دریابیم که کدام انحراف و عمل، در تشدید عذاب و گرفتاری نقش دارد.
تنها، کلام الهی و سخنان معصومان(ع) است که با برخورداری از دانش و احاطه خاص بر حقایق، می‌تواند راهگشای آشنایی ما به این عوامل باشد. البته به یک نظر، همه انحرافات و آلودگی‌های فکری، عقیدتی، اخلاقی و عملی - که شرعاً از آنها نهی شده -، می‌تواند در فشارهای برزخی مؤثر باشد؛ ولی در عین حال بعضی از آلودگی‌های خاص، نقش به سزایی در فشار اول قبر و فشار برزخی دارند که در کلمات گهر بار ائمه(ع) وارد شده است. انحرافاتی همچون: تندخویی نسبت به خانواده خود، سخن‌چینی،بحارالانوار، ج 6، ص 222، ح 21. غیبت و... .همان، ص 245، ح 72.
همان طور که برخی از معاصی، موجب تشدید فشار اول برزخ می‌شود، بعضی از اعمال نیز موجب کم شدن و یا برطرف شدن این فشارها و وحشت‌ها می‌شود.
اعمالی چون به جا آوردن رکوعی تام و کامل در نماز،بحارالانوار، ص 244، ح 71. مداومت بر خواندن سوره (زخرف)، قرائت سوره (نساء) در هر جمعه،قمی، حاج شیخ عباس، سفینة البحار، ج 2، ص 397. به‌جا آوردن نماز شب،همان، ص 397. خواندن سوره (تکاثر) هنگام خواب،نوری طبرسی، میرزا حسین، مستدرک الوسائل، ج 1. ص 340 باب 11. گذاشتن دو چوب تر با میت،بحارالانوار، ج 6، ص 215 روایت 3 و 4. روزه گرفتن چهار روز از ماه رجب و دوازده روز از شعبان‌اقبال الاعمال، ص 651، به نقل از قمی، حاج شیخ عباس، منازل الآخرة، ص 30. و... این اعمال نمونه‌های اندکی است که در روایات باعث کم شدن یا نجات یافتن از فشار قبر شمرده شده است.ر.ک: معاد یا بازگشت به سوی خدا، ج 1، صص 277-282.
www.morsalat.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین