آیا شفاعت پیامبران و امامان در عالم برزخ شامل حال ما می شود یا در قیامت؟ و اگر در قیامت است پس چرا امامان بعضی از عذاب قبر نجات می دهند؟
بی شک ازجمله زمانهائی که شفاعت در آن صورت می گیرد روز قیامت است، چرا که بسیاری از آیات شفاعت ناظر به آن روز می باشد، ولی آیا در جهان برزخ و یا حتی در عالم دنیا نیز شفاعت صورت می گیرد و در آخرت نیز قبل از پایان حساب شفاعتی هست یا نه؟ جای گفتگو است. مرحوم علّامه طباطبائی در اینجا بحث مشروحی دارد، و در پایان چنین نتیجه می گیرد که مسأله شفاعت در آخرین موقف از موقف روز قیامت انجام می گیرد، در اینجاست که شفاعت کننده، تقاضای مغفرت شفاعت شونده را می کند تا بدین وسیله وارد دوزخ نشود، و یا به کمک شفاعت او بعضی از کسانی که در دوزخند خارج شوند. وی در بعضی دیگر از کلماتش اشاره به عالم برزخ کرده و روایاتی را که بر حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)و ائمه (علیهم السلام) به هنگام مرگ و سؤال قبر و کمک به مؤمنان دلالت دارد مورد توجه قرار داده، می افزاید اینها از قبیل شفاعت نیست، بلکه از قبیل تصرّف و حکومت الهیّه ای است که خدا به آنها بخشیده. به هر حال آنچه از مجموعة آیات و روایات به دست می آید این است که (شفاعت) به معنی وسیع کلمه در هر سه عالم (دنیا، برزخ و آخرت) صورت می پذیرد، هرچند محل اصلی شفاعت و آثار مهم آن در قیامت و برای نجات از عذاب دوزخ است. آنچه مسلم است این است که شفاعت پارتی بازی نیست نه در برزخ نه در قیامت . شفاعت مقام بالایی ای است برای ائمه ی اطهار (علیهم السلام) وپیامبر صلی الله علیه و آله نظیر مقام اعراف . وهر کسی اعمالش مطابق اعمال آنان بود با همان پرونده آن امام بررسی می شود و هیچگاه به این معنی نیست که گناهی بی جهت بخشیده شود. www.morsalat.com
عنوان سوال:

آیا شفاعت پیامبران و امامان در عالم برزخ شامل حال ما می شود یا در قیامت؟ و اگر در قیامت است پس چرا امامان بعضی از عذاب قبر نجات می دهند؟


پاسخ:

بی شک ازجمله زمانهائی که شفاعت در آن صورت می گیرد روز قیامت است، چرا که بسیاری از آیات شفاعت ناظر به آن روز می باشد، ولی آیا در جهان برزخ و یا حتی در عالم دنیا نیز شفاعت صورت می گیرد و در آخرت نیز قبل از پایان حساب شفاعتی هست یا نه؟ جای گفتگو است.
مرحوم علّامه طباطبائی در اینجا بحث مشروحی دارد، و در پایان چنین نتیجه می گیرد که مسأله شفاعت در آخرین موقف از موقف روز قیامت انجام می گیرد، در اینجاست که شفاعت کننده، تقاضای مغفرت شفاعت شونده را می کند تا بدین وسیله وارد دوزخ نشود، و یا به کمک شفاعت او بعضی از کسانی که در دوزخند خارج شوند.
وی در بعضی دیگر از کلماتش اشاره به عالم برزخ کرده و روایاتی را که بر حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)و ائمه (علیهم السلام) به هنگام مرگ و سؤال قبر و کمک به مؤمنان دلالت دارد مورد توجه قرار داده، می افزاید اینها از قبیل شفاعت نیست، بلکه از قبیل تصرّف و حکومت الهیّه ای است که خدا به آنها بخشیده.
به هر حال آنچه از مجموعة آیات و روایات به دست می آید این است که (شفاعت) به معنی وسیع کلمه در هر سه عالم (دنیا، برزخ و آخرت) صورت می پذیرد، هرچند محل اصلی شفاعت و آثار مهم آن در قیامت و برای نجات از عذاب دوزخ است.
آنچه مسلم است این است که شفاعت پارتی بازی نیست نه در برزخ نه در قیامت . شفاعت مقام بالایی ای است برای ائمه ی اطهار (علیهم السلام) وپیامبر صلی الله علیه و آله نظیر مقام اعراف . وهر کسی اعمالش مطابق اعمال آنان بود با همان پرونده آن امام بررسی می شود و هیچگاه به این معنی نیست که گناهی بی جهت بخشیده شود.
www.morsalat.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین