بی شک ازجمله زمانهائی که شفاعت در آن صورت می گیرد روز قیامت است، چرا که بسیاری از آیات شفاعت ناظر به آن روز می باشد، ولی آیا در جهان برزخ و یا حتی در عالم دنیا نیز شفاعت صورت می گیرد و در آخرت نیز قبل از پایان حساب شفاعتی هست یا نه؟ جای گفتگو است. مرحوم علّامه طباطبائی در اینجا بحث مشروحی دارد، و در پایان چنین نتیجه می گیرد که مسأله شفاعت در آخرین موقف از موقف روز قیامت انجام می گیرد، در اینجاست که شفاعت کننده، تقاضای مغفرت شفاعت شونده را می کند تا بدین وسیله وارد دوزخ نشود، و یا به کمک شفاعت او بعضی از کسانی که در دوزخند خارج شوند. وی در بعضی دیگر از کلماتش اشاره به عالم برزخ کرده و روایاتی را که بر حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)و ائمه (علیهم السلام) به هنگام مرگ و سؤال قبر و کمک به مؤمنان دلالت دارد مورد توجه قرار داده، می افزاید اینها از قبیل شفاعت نیست، بلکه از قبیل تصرّف و حکومت الهیّه ای است که خدا به آنها بخشیده. به هر حال آنچه از مجموعة آیات و روایات به دست می آید این است که (شفاعت) به معنی وسیع کلمه در هر سه عالم (دنیا، برزخ و آخرت) صورت می پذیرد، هرچند محل اصلی شفاعت و آثار مهم آن در قیامت و برای نجات از عذاب دوزخ است. آنچه مسلم است این است که شفاعت پارتی بازی نیست نه در برزخ نه در قیامت . شفاعت مقام بالایی ای است برای ائمه ی اطهار (علیهم السلام) وپیامبر صلی الله علیه و آله نظیر مقام اعراف . وهر کسی اعمالش مطابق اعمال آنان بود با همان پرونده آن امام بررسی می شود و هیچگاه به این معنی نیست که گناهی بی جهت بخشیده شود. www.morsalat.com
آیا شفاعت پیامبران و امامان در عالم برزخ شامل حال ما می شود یا در قیامت؟ و اگر در قیامت است پس چرا امامان بعضی از عذاب قبر نجات می دهند؟
بی شک ازجمله زمانهائی که شفاعت در آن صورت می گیرد روز قیامت است، چرا که بسیاری از آیات شفاعت ناظر به آن روز می باشد، ولی آیا در جهان برزخ و یا حتی در عالم دنیا نیز شفاعت صورت می گیرد و در آخرت نیز قبل از پایان حساب شفاعتی هست یا نه؟ جای گفتگو است.
مرحوم علّامه طباطبائی در اینجا بحث مشروحی دارد، و در پایان چنین نتیجه می گیرد که مسأله شفاعت در آخرین موقف از موقف روز قیامت انجام می گیرد، در اینجاست که شفاعت کننده، تقاضای مغفرت شفاعت شونده را می کند تا بدین وسیله وارد دوزخ نشود، و یا به کمک شفاعت او بعضی از کسانی که در دوزخند خارج شوند.
وی در بعضی دیگر از کلماتش اشاره به عالم برزخ کرده و روایاتی را که بر حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)و ائمه (علیهم السلام) به هنگام مرگ و سؤال قبر و کمک به مؤمنان دلالت دارد مورد توجه قرار داده، می افزاید اینها از قبیل شفاعت نیست، بلکه از قبیل تصرّف و حکومت الهیّه ای است که خدا به آنها بخشیده.
به هر حال آنچه از مجموعة آیات و روایات به دست می آید این است که (شفاعت) به معنی وسیع کلمه در هر سه عالم (دنیا، برزخ و آخرت) صورت می پذیرد، هرچند محل اصلی شفاعت و آثار مهم آن در قیامت و برای نجات از عذاب دوزخ است.
آنچه مسلم است این است که شفاعت پارتی بازی نیست نه در برزخ نه در قیامت . شفاعت مقام بالایی ای است برای ائمه ی اطهار (علیهم السلام) وپیامبر صلی الله علیه و آله نظیر مقام اعراف . وهر کسی اعمالش مطابق اعمال آنان بود با همان پرونده آن امام بررسی می شود و هیچگاه به این معنی نیست که گناهی بی جهت بخشیده شود.
www.morsalat.com
- [سایر] آیا شفاعت پیامبر (ص) و امامان معصوم (علیهم السلام) در عالم برزخ نیز شامل حال مؤمنین می شود و از عذاب قبر آنها می کاهد؟
- [سایر] آیا پیامبران و امامان نیز تا فرارسیدن قیامت در برزخ هستند؟
- [سایر] در قیامت امامان چگونه شفاعت خواهند کرد؟
- [سایر] عذاب افراد گناهکار در برزخ و قیامت چه اندازه است؟
- [سایر] شرایط شفاعت چیست؟ چه کسانی در روز قیامت مورد شفاعت قرار میگیرند و چه کسانی شفاعت شامل آنان نمیشود؟
- [سایر] شفاعت پیامبران در قیامت و بشارت به آن، به چه منظوری است؟
- [سایر] چه عواملی باعث تخفیف و نجات از فشار قبر است؟
- [سایر] آیا انسان توانایی درک نعمت ها و عذاب های برزخ و قیامت را دارد؟
- [سایر] آیا در برزخ، مؤمنان با نعمت قبر متنعم شده و کفار با عذاب قبر معذب می شوند؟
- [سایر] ما برزخ را در روز قیامت فراموش می کنیم . آیا در عالم برزخ عذاب ها واقعی است ؟ پس چطور انسان آنرا فراموش می کند ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان(علیهم السلام)، از طرف زندگان اجیر شود، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آنر برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد و بعضی از مردم که مقابل قبر امامان علیهم السلام پیشانی را بر زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد وگرنه حرام است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام می باشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان پیشانی را به زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد؛ اشکال ندارد و گرنه حرام است. مستحبات و مکروهات سجده:
- [آیت الله نوری همدانی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان علیهم السلام ، از طرف زندگان اجیر شود ، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید .
- [امام خمینی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان علیهم السلام پیشانی را به زمین می گذارند اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد و گرنه حرام است.
- [آیت الله بروجردی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام میباشد و بعضی از مردم عوام که مقابل قبر امامان عَلَیْهمُالسَّلَام پیشانی را به زمین میگذارند، اگر برای شکر خداوند متعال باشد اشکال ندارد و گرنه حرام است.
- [امام خمینی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان علیهم السلام، از طرف زندگان اجیر شود، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان(علیهم السلام) از طرف زندگان اجیر شود، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله بروجردی] انسان میتواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان عَلَیْهمُالسَّلَام از طرف زندگان اجیر شود و نیز میتواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله خوئی] انسان میتواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان (علیهم السلام)، از طرف زندگان اجیر شود، و نیز میتواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.