یکی دیگر از نامهای قیامت، یوم الأزفة است، یوم الأزفة به چه معناست؟
هر یک از نامهای قیامت پیامی مخصوص به خود دارد، از جمله (یوم الآزفه) است که فقط یک بار در قرآن مجید در سوره مؤمن آیه 18 آمده است (تعبیر به (الآزفة) دو باره آمده، ولی (یوم الآزفه) فقط یک بار) می فرماید (وَانْذِرْهُمْ یَوْمَ الْآزِفَةِ اِذِ الْقُلُوبُ لَدَی الحَناجِرِ کاظِمیْنَ) [آنها را از روز نزدیک] بترسان روزی که از وحشت آن دلها به گلوگاه می رسد و تمام وجود انسان مملو از اندوه می شود]. (آزفة) از ماده (اَزَف) (بر وزن صدف) به گفته مقائیس اللغة و مفردات و مصباح اللغة و کتب دیگر به معنی نزدیک شدن است، ولی بعضی آن را به معنی نزدیکی آمیخته با تنگی وقت شمرده اند. این نامگذاری بیانگر این واقعیت است که قیامت بیش از آنچه مردم فکر می کنند نزدیک است، تا بیخبران نگویند هنوز وقت بسیار است و قیامت وعده ای است نسیه! آن هم روز نزدیکی که از شدت وحشتش گوئی قلبها به گلوگاه می رسد، و جانها به لب می آید، اندوه آمیخته با ترس گلوی مردم را می فشارد و راه نفس کشیدن را بر آنها می بندد. آری برای چنین روزی باید هر لحظه آماده بود. همین معنی را قرآن با تعبیر دیگر در آیه 1 سوره انبیاء بیان کرده است (إِقْتَرَبَ لِلنّاسِ حِسابُهُمْ وَهُمْ فی غَفْلَةٍ مُعْرِضُونَ) [روز حساب مردم بسیار به آنها نزدیک شده اما آنها در غفلتند و رویگردان هستند. توجه داشته باشید که جمله (اقترب) تأکید بیشتری از (قرب) را می رساند، و اشاره به این است که حساب روز قیامت بسیار نزدیک می باشد. قیامت به قدری نزدیک و حتمی است که قرآن در بسیاری از تعبیرات خود با صیغه های فعل ماضی از آن یاد می کند، مانند آیات 65 و 66 سوره فرقان می فرماید (اِنَّ عَذابَها کانَ غَرَاماً. اِنَّها سائتْ مُسْتَقَراً ومُقاماً.) [عذاب جهنم بسیار سخت و پردوام بوده، و دوزخ جایگاه بد و محل اقامت بدی بوده است] و آیات فراوان دیگر. www.eporsesh.com
عنوان سوال:

یکی دیگر از نامهای قیامت، یوم الأزفة است، یوم الأزفة به چه معناست؟


پاسخ:

هر یک از نامهای قیامت پیامی مخصوص به خود دارد، از جمله (یوم الآزفه) است که فقط یک بار در قرآن مجید در سوره مؤمن آیه 18 آمده است (تعبیر به (الآزفة) دو باره آمده، ولی (یوم الآزفه) فقط یک بار) می فرماید (وَانْذِرْهُمْ یَوْمَ الْآزِفَةِ اِذِ الْقُلُوبُ لَدَی الحَناجِرِ کاظِمیْنَ) [آنها را از روز نزدیک] بترسان روزی که از وحشت آن دلها به گلوگاه می رسد و تمام وجود انسان مملو از اندوه می شود].
(آزفة) از ماده (اَزَف) (بر وزن صدف) به گفته مقائیس اللغة و مفردات و مصباح اللغة و کتب دیگر به معنی نزدیک شدن است، ولی بعضی آن را به معنی نزدیکی آمیخته با تنگی وقت شمرده اند.
این نامگذاری بیانگر این واقعیت است که قیامت بیش از آنچه مردم فکر می کنند نزدیک است، تا بیخبران نگویند هنوز وقت بسیار است و قیامت وعده ای است نسیه! آن هم روز نزدیکی که از شدت وحشتش گوئی قلبها به گلوگاه می رسد، و جانها به لب می آید، اندوه آمیخته با ترس گلوی مردم را می فشارد و راه نفس کشیدن را بر آنها می بندد.
آری برای چنین روزی باید هر لحظه آماده بود.
همین معنی را قرآن با تعبیر دیگر در آیه 1 سوره انبیاء بیان کرده است
(إِقْتَرَبَ لِلنّاسِ حِسابُهُمْ وَهُمْ فی غَفْلَةٍ مُعْرِضُونَ) [روز حساب مردم بسیار به آنها نزدیک شده اما آنها در غفلتند و رویگردان هستند.
توجه داشته باشید که جمله (اقترب) تأکید بیشتری از (قرب) را می رساند، و اشاره به این است که حساب روز قیامت بسیار نزدیک می باشد.
قیامت به قدری نزدیک و حتمی است که قرآن در بسیاری از تعبیرات خود با صیغه های فعل ماضی از آن یاد می کند، مانند آیات 65 و 66 سوره فرقان می فرماید (اِنَّ عَذابَها کانَ غَرَاماً. اِنَّها سائتْ مُسْتَقَراً ومُقاماً.) [عذاب جهنم بسیار سخت و پردوام بوده، و دوزخ جایگاه بد و محل اقامت بدی بوده است] و آیات فراوان دیگر.
www.eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین