مبدأ و معاد از مسائل بسیار مهمی است که در قرآن مجید بطور گسترده مطرح شده است به گونهای که حدود دو هزار آیه از آیات قرآن ( یعنی یک سوم مجموع آیات قرآن ) به معاد تعلق گرفته است و یک سوم آن نیز آیات مربوط به مبدأ میباشد. واین مطلب نشانه اهمیت مبدأ و معاد و روز رستاخیز است. مسائلی که آیات بدان پرداختهاند، از قبیل دادگاه عدل الهی، بهشت و جهنم، نامه اعمال، تجسم اعمال، معاد جسمانی، و میوههای بهشتی و... است. رمز این همه با اهمیت شمردن معاد روشن است؛ زیرا انسان در صورتی در مسیر سعادت حرکت میکند و به آن نائل میشود که به دو اصل مهم معتقد باشد نخست؛ اصل مبدأ و یکتاپرستی و دیگر، اعتقاد به معاد و بازگشت انسان به خدا. اعتقاد به خدا، به انسان میآموزد که خداوند در همه جا و در همه حال مراقب انسان است (هُوَ مَعَکُمْ اَیْنَما کُنْتُمْ) (سوره حدید، آیه 4و سوره مجادله ، آیه 7) اعتقاد به معاد، میآموزد که خداوند به تمام اسرار درونی انسان آگاه است و اعمال انسان از نظر خدا پوشیده نیست (وَ هُوَ عَلیمٌ بِذاتِ الصُّدوُز) (آیه 119 ، سوره آل عمران) (یَعْلَمُ خائِنَةَ الاَعْیُنْ وَ ما تُخْفِی الصُّدوُر) (سوره فاطر، آیه 19) بنابر آیات قرآن ، روز رستاخیز پرونده اعمال هر انسانی در دادگاه عدل الهی مورد بررسی قرار میگیرد؛ دادگاهی که نه میتوان قاضی آن را فریب داد و نه شهود آن قابل انکار است. براساس آیه شریفه (فَمَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ خَیْراََ یَرَه وَ مَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ شَرّاََ یَرهُ) (سورة زلزال، آیه 7 و 8) و نیز آیه شریفه (وَ لا یُغادِرُ صَغیرَةََ وَ لاکَبیرَةََ اِلّا اَحْصیها) (سوره کهف، آیه 49) کوچکترین و بزرگترین عمل هر انسانی مورد قضاوت حضرت حق قرار میگیرد و انسان در برابر آن مسئول است. توجه به دو اصل مذکور سبب میشود که انسان در همه حال خدا را بر اعمال خود ناظر بداند و معصیت نکند و چنانچه از یاد خدا غافل شد شیطان بر او مسلط میشود؛ همانگونه که آیه شریفه میفرماید؛ (وَ مَنْ یَعْشُ عَنْ ذِکْرِ الرَّحْمنِ نُقَیَّضْ لَهُ شیطاناََ فَهُوَ لَهُ قَرین) [هر کس از یاد خدا روی گردان شود، شیطان را به سراغ او میفرستیم پس همواره قرین و همراه او خواهد بود!] زخرف/36 www.eporsesh.com
مبدأ و معاد از مسائل بسیار مهمی است که در قرآن مجید بطور گسترده مطرح شده است به گونهای که حدود دو هزار آیه از آیات قرآن ( یعنی یک سوم مجموع آیات قرآن ) به معاد تعلق گرفته است و یک سوم آن نیز آیات مربوط به مبدأ میباشد.
واین مطلب نشانه اهمیت مبدأ و معاد و روز رستاخیز است. مسائلی که آیات بدان پرداختهاند، از قبیل دادگاه عدل الهی، بهشت و جهنم، نامه اعمال، تجسم اعمال، معاد جسمانی، و میوههای بهشتی و... است. رمز این همه با اهمیت شمردن معاد روشن است؛ زیرا انسان در صورتی در مسیر سعادت حرکت میکند و به آن نائل میشود که به دو اصل مهم معتقد باشد نخست؛ اصل مبدأ و یکتاپرستی و دیگر، اعتقاد به معاد و بازگشت انسان به خدا.
اعتقاد به خدا، به انسان میآموزد که خداوند در همه جا و در همه حال مراقب انسان است (هُوَ مَعَکُمْ اَیْنَما کُنْتُمْ) (سوره حدید، آیه 4و سوره مجادله ، آیه 7) اعتقاد به معاد، میآموزد که خداوند به تمام اسرار درونی انسان آگاه است و اعمال انسان از نظر خدا پوشیده نیست (وَ هُوَ عَلیمٌ بِذاتِ الصُّدوُز) (آیه 119 ، سوره آل عمران) (یَعْلَمُ خائِنَةَ الاَعْیُنْ وَ ما تُخْفِی الصُّدوُر) (سوره فاطر، آیه 19) بنابر آیات قرآن ، روز رستاخیز پرونده اعمال هر انسانی در دادگاه عدل الهی مورد بررسی قرار میگیرد؛ دادگاهی که نه میتوان قاضی آن را فریب داد و نه شهود آن قابل انکار است. براساس آیه شریفه (فَمَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ خَیْراََ یَرَه وَ مَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ شَرّاََ یَرهُ) (سورة زلزال، آیه 7 و 8) و نیز آیه شریفه (وَ لا یُغادِرُ صَغیرَةََ وَ لاکَبیرَةََ اِلّا اَحْصیها) (سوره کهف، آیه 49) کوچکترین و بزرگترین عمل هر انسانی مورد قضاوت حضرت حق قرار میگیرد و انسان در برابر آن مسئول است.
توجه به دو اصل مذکور سبب میشود که انسان در همه حال خدا را بر اعمال خود ناظر بداند و معصیت نکند و چنانچه از یاد خدا غافل شد شیطان بر او مسلط میشود؛ همانگونه که آیه شریفه میفرماید؛ (وَ مَنْ یَعْشُ عَنْ ذِکْرِ الرَّحْمنِ نُقَیَّضْ لَهُ شیطاناََ فَهُوَ لَهُ قَرین) [هر کس از یاد خدا روی گردان شود، شیطان را به سراغ او میفرستیم پس همواره قرین و همراه او خواهد بود!] زخرف/36
www.eporsesh.com
- [سایر] تلازم بین شناخت مبدأ و اعتقاد به معاد چگونه تبیین شده است؟
- [سایر] هماهنگی و آموزندگی اعتقاد به مبدأ و معاد در سیره رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) چگونه است؟
- [سایر] هماهنگی و آموزندگی اعتقاد به مبدأ و معاد در سیره رسول اکرم(ص) چگونه است؟
- [سایر] آیا دین میتواند و یا باید، نقشی در فرایند علم (تحقیق و پژوهش علمی ) ایفا کند یا خیر؟ این نقش را چگونه ایفا میکند و میزان و قلمرو آن چیست؟
- [سایر] (اخنس بن شریق) که بود و چه نقشی در مقابل پیامبر(ص) ایفا میکرد؟
- [سایر] امام خمینی (ره) چه نقشی در روز 15 خرداد 42 ایفا کردند؟
- [سایر] تقوا در زمینه تلطیف احساسات چه نقشی می تواند ایفا کند؟
- [سایر] امام خمینی (ره) چه نقشی در روز 15 خرداد 42 ایفا کردند؟
- [سایر] پرسش : یمانی کیست و چه نقشی در زمینه ظهور ایفا می کند ؟
- [سایر] انجمن های مخفی چه ماهیتی داشتند و چه نقشی در انقلاب مشروطیت ایفا می کردند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] مواردی که مستحب است انسان از کارهایی که روزه را باطل میکند خودداری نماید
- [آیت الله سیستانی] شراب نجس است ، و غیر آن از چیزهایی که انسان را مست میکند نجس نیست .
- [آیت الله علوی گرگانی] خرجهایی را که انسان برای به دست آوردن فائده میکند، مانند دلاّلی و حمّالی میتواند جز مخارج سالیانه حساب نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان در بین سالی که اعلان میکند از پیدا شدن صاحب مال ناامید شود، میتواند آن را صدقه بدهد.
- [آیت الله بهجت] خرجهایی را که انسان برای بهدست آوردن فایده میکند، مانند دلالی و حمالی، میتواند جزء مخارج سالیانه حساب نماید.
- [آیت الله بروجردی] خرجهایی را که انسان برای به دست آوردن فایده میکند مانند دلاّلی و حمّالی میتواند جزء مخارج سالیانه حساب نماید.
- [آیت الله اردبیلی] به مالی که گم شده و انسان آن را پیدا میکند (لُقَطه) میگویند. مالی که انسان پیدا میکند، اگر نشانهای نداشته باشد که به واسطه آن صاحب آن معلوم شود، احتیاط واجب آن است که آن را از طرف صاحبش صدقه بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اول ماه با تلفن، تلگراف رادیو و وسایل اطلاع رسانی جدید در صورتی ثابت می شود که: 1 در شهر مبدأ که اول ماه در آن ثابت شده به یکی از راه هایی که در مسأله 1780 ذکر شده ثابت شده باشد. 2 انسان از خبر مذکور اطمینان به صحت آن پیدا کند. 3 شهری که در آن اول ماه ثابت شده با شهر مذکور در مقداری از شب شریک باشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان حیوانی را پیدا کند حکم او حکم مالی است که انسان پیدا میکند، و چنانچه صاحبش پیدا شود باید حیوان را با منافع او به او بپردازد، ولی میتواند مخارجی را که نموده از صاحبش بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] انسان باید از مجتهد زنده تقلید کند و اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، میتوان در همه مسائل بر تقلید او باقی بود، گرچه به هیچ یک از فتواهای او عمل نکرده باشد.