بینش رسول گرامی(ص) نسبت به حشر اکبر و معاد عمومی، در پرتو بینش توحیدی آن حضرت شکل می‌گرفت، چنانکه از آیه(قُل أَغیر الله أَبغی رَباً و هو رَب کل شیء ولا تَکسب کُل نَفس اِلا علیها ولا تَزر وازرة وِزر أُخری ثُم اِلی ریکم مرجعکم فَیُنبئکم بِما کنتم فیه تختلفون) انعام/164 استنباط می‌گردد، زیرا مفاد آن این است که چون هر چیزی غیر خدا مربوب است و هر مربوبی تحت تدبیر رب خویش است و کمال تدبیر آن است که مربوب به پروردگار خود برسد، پس باید به بازگشت، یعنی به معاد عمومی معتقد بود. از این رو سیرة توحیدی نبی اکرم(ص) با سیره معادنگری حضرتش آمیخته است. این که سیره آموزنده حضرت رسول(ص)، هم بر اساس توجه به توحید است و هم بر اساس تذکر به معاد، برای آن است که معاد همان رجوع به مبدأ بوده و جدای از توحید نیست. چنانکه معنای (انا لله و انا الیه راجعون) بقره/156 این است که انسان در قوس نزول از خدای سبحان تنزل کرده است و در قوس صعود به لقای حضرت باری می‌رسد، با این تفاوت که اگر مشرک باشد به لقای جلال حق می‌رسد که مظهرش جهنم است و آنگاه می‌گوید: (رَبنا أبصرنا و سمعنا) سجده/12، و اگر موحد باشد، به لقای جمال و رحمت حق می‌رسد مصداق (وجُوه یَومئذ ناضرة اِلی رَبها ناظرة) قیامت/22-23 خواهد شد. در آیاتی از قرآن کریم، عمل صالح در کنار اعتقاد به خدا و قیامت ذکر شده است، اگرچه در بعضی آیات فقط مبدأ و عمل صالح آمده است لکن چون معاد ظهور (هو الآخر) است در برابر ظهور (هو الأول)، معاد جدای از مبدأ نبوده، رجوع به همان است. و چون عمل صالح،عملی مطابق با ره آورد وحی و نبوّت است، مسئله رسالت، وحی و کتاب آسمانی هم در کنار مبدا و معاد مطرح است. بنابر این اصول سه گانه دین در این گونه از آیات، تبیین شده است. پس سیره نبی اکرم(ص) جمع سالم بین مبدأ و معاد می‌باشد، چنانکه مردم را هم به این جامعیت نسبی سوق داد. بر این اساس یک موحد کامل همان طور که اعتقاد به مبدأ دارد، به معاد هم معتقد است. www.eporsesh.com
بینش رسول گرامی(ص) نسبت به حشر اکبر و معاد عمومی، در پرتو بینش توحیدی آن حضرت شکل میگرفت، چنانکه از آیه(قُل أَغیر الله أَبغی رَباً و هو رَب کل شیء ولا تَکسب کُل نَفس اِلا علیها ولا تَزر وازرة وِزر أُخری ثُم اِلی ریکم مرجعکم فَیُنبئکم بِما کنتم فیه تختلفون) انعام/164 استنباط میگردد، زیرا مفاد آن این است که چون هر چیزی غیر خدا مربوب است و هر مربوبی تحت تدبیر رب خویش است و کمال تدبیر آن است که مربوب به پروردگار خود برسد، پس باید به بازگشت، یعنی به معاد عمومی معتقد بود. از این رو سیرة توحیدی نبی اکرم(ص) با سیره معادنگری حضرتش آمیخته است.
این که سیره آموزنده حضرت رسول(ص)، هم بر اساس توجه به توحید است و هم بر اساس تذکر به معاد، برای آن است که معاد همان رجوع به مبدأ بوده و جدای از توحید نیست. چنانکه معنای (انا لله و انا الیه راجعون) بقره/156 این است که انسان در قوس نزول از خدای سبحان تنزل کرده است و در قوس صعود به لقای حضرت باری میرسد، با این تفاوت که اگر مشرک باشد به لقای جلال حق میرسد که مظهرش جهنم است و آنگاه میگوید: (رَبنا أبصرنا و سمعنا) سجده/12، و اگر موحد باشد، به لقای جمال و رحمت حق میرسد مصداق (وجُوه یَومئذ ناضرة اِلی رَبها ناظرة) قیامت/22-23 خواهد شد.
در آیاتی از قرآن کریم، عمل صالح در کنار اعتقاد به خدا و قیامت ذکر شده است، اگرچه در بعضی آیات فقط مبدأ و عمل صالح آمده است لکن چون معاد ظهور (هو الآخر) است در برابر ظهور (هو الأول)، معاد جدای از مبدأ نبوده، رجوع به همان است. و چون عمل صالح،عملی مطابق با ره آورد وحی و نبوّت است، مسئله رسالت، وحی و کتاب آسمانی هم در کنار مبدا و معاد مطرح است. بنابر این اصول سه گانه دین در این گونه از آیات، تبیین شده است. پس سیره نبی اکرم(ص) جمع سالم بین مبدأ و معاد میباشد، چنانکه مردم را هم به این جامعیت نسبی سوق داد. بر این اساس یک موحد کامل همان طور که اعتقاد به مبدأ دارد، به معاد هم معتقد است.
www.eporsesh.com
- [سایر] اعتقاد به مبدأ و معاد چه نقشی در سعادت انسان ایفا میکند؟
- [سایر] هماهنگی و آموزندگی اعتقاد به مبدأ و معاد در سیره رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) چگونه است؟
- [سایر] هماهنگی و آموزندگی اعتقاد به مبدأ و معاد در سیره رسول اکرم(ص) چگونه است؟
- [سایر] در جهان بینی قرآن کریم، پیوند یاد معاد با یاد مبدأ چگونه است؟
- [سایر] منظور از آیات (نسیان) که در اثبات مبدأ و معاد مورد استناد قرار می گیرد چیست؟
- [سایر] سیره رسول اکرم(ع) در اهتمام به یاد مبدأ و معاد چگونه است؟
- [سایر] اعتقاد به معاد و قیامت در زندگی ثمره ای ندارد و افرادی که اعتقاد به معاد ندارند راحت تر زندگی می کنند و بیشتر لذت می برند ؟
- [سایر] شبهه: اعتقاد به معاد و قیامت در زندگی ثمره ای ندارد و افرادی که اعتقاد به معاد ندارند راحت تر زندگی می کنند و بیشتر لذت می برند.
- [سایر] شبهه: اعتقاد به معاد و قیامت در زندگی ثمره ای ندارد و افرادی که اعتقاد به معاد ندارند راحت تر زندگی می کنند و بیشتر لذت می برند ؟
- [سایر] منظور از آیات «نسیان» که در اثبات مبدأ و معاد مورد استناد قرار می گیرد چیست؟
- [آیت الله مظاهری] در صورتی که شناخت اعلم مشکل باشد، یا آنکه اهل تشخیص در شناخت اعلم اختلاف داشته باشند اعلم بودن شرط نیست، و اگر چند نفر در نظر او اعلم از دیگران و با یکدیگر مساوی باشند، از هر کدام که بخواهد میتواند تقلید کند، بلکه میتواند در بعضی مسائل از کسی و در بعضی دیگر از دیگری تقلید نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که توان شناخت قبله را ندارد و میخواهد حیوانی را ذبح کند که تأخیر آن تا وقت شناخت قبله, ضرر یا حرج دارد, باید برابر گمان خود عمل کند و اگر به هیچ طرف گمان ندارد, به هر طرف انجام دهد, صحیح است و اگر بعداً معلوم شد که سر بریدن رو به قبله نبوده, گوشت آن حیوان در مورد یادشده, حلال است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کر بودن آب را از دو راه می توان شناخت: نخست این که خود انسان یقین پیدا کند و دیگر این که لااقل یک نفر عادل خبر دهد.
- [آیت الله بهجت] اگر با اعتقاد به اینکه زن از خون حیض پاک است طلاقش دهد، بعد معلوم شود که موقع طلاق در حال حیض بوده، طلاق او باطل است و اگر با اعتقاد به اینکه در حال حیض است طلاقش دهد، بعد معلوم شود پاک بوده، طلاق او صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر به اعتقاد این که زن حایض است با او نزدیکی کند و بعد معلوم شود که حایض نبوده است کفاره ندارد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر مرد به اعتقاد اینکه زن حائض است با او نزدیکی کند و بعدا معلوم شود که حائض نبوده است کفاره ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چیزی را به اعتقاد این که راست است از قول خدا یا پیغمبر نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده ، روزه اش باطل نمی شود.
- [آیت الله بروجردی] اگر چیزی را به اعتقاد این که راست است از قول خدا یا پیغمبر نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله خوئی] اگر مرد به اعتقاد زن حائض است با او نزدیکی کند و بعداً معلوم شود که حائض نبوده است کفاره ندارد.
- [آیت الله خوئی] اگر چیزی را به اعتقاد این که راست است از قول خدا یا پیغمبر نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده، روزهاش باطل نمیشود.