در جهان بینی قرآن کریم، انسان نه تنها هر روز به معاد که همان عود و رجوع به طرف مبدأ است، نه بازگشت به دنیا نزدیک می شود، بلکه هر لحظه معادی دارد و به آن نزدیک است. در این جهان بینی معاد از مبدأ بریده نیست، گرچه در نگاه نخست مبدأ و معاد در دو قوس قرار گرفته و از معاد با عنوان (جهان پس از مرگ) یاد می کنیم، لیکن با نگرشی ژرف به نکته ای شکوهمند می رسیم و آن این که هر دو قوس، به یک نقطه می رسد؛ آن سان که از یک نقطه آغاز شده و هر دو جلوة یک حقیقت است: (هو ألاوّلَ والاخِرُ و الظّاهِرَُ والباطِنُ) حدید/3 ذکر و یاد مبدأ، ذکر و یاد معاد است و خدای سبحان می فرماید: (یا أیّها الّذین امنوا اذکرو الله ذکراً کثیراً) احزاب/41 [ای مؤمنان به یاد خدا باشید و فراوان او را یاد کنید]. بنابراین، یاد خدا (مبدأ) یاد معاد است و هر لحظه انسان به جانب او می رود: (إِنّا لِلّهِ و إِنّا إِلَیه راجِعوُن) بقره/156 در مقابل، فراموشی الله سبب فراموشی معاد، بلکه موجب فراموشی خود انسان می گردد، به طوری که خویش را فراموش کند؛ چنان که سبب می شود مورد فراموشی عمدی خداوند قرار گیرد: (نَسوا اللهَ فأنساهُم أَنفُسهم) حشر/19، (نَسوا الله فَنَسیهم) توبه/67 خدای سبحان در آن روز و هر روز دیگر آنان را به فراموشی می سپارد: (فالیوم ننساهم کما نسوا لقاءَ یومهم هذا) اعراف/51 مهم ترین اثر یاد معاد، اجرای عدل و بر پاداری قسط فردی و اجتماعی است. از این رو امیر مؤمنان(علیه السلام) فرمودند: (من تذکّر بُعد السّفر استعدّ) (نهج البلاغه، حکمت 280)؛ [کسی که به یاد سفر آخرت باشد خود را آماده محاسبه آن روز خواهد کرد]. نیز فرمودند: (واذکر قبرک فإنّ علیه ممرّک) (همان، خطبة 153)؛ [به یاد گورت باش؛ زیرا از آن جا به طرف معاد مرور می کنی] و برای اصلاح جامعه اسلامی به مالک اشتر فرمودند: (ولن تحکم ذلک من نفسک حتّی تُکثر هُمُومَک بذکر المعاد إلی ربّک) (همان، نامه 53)؛ [هرگز بر خویشتن تسلّط نمی یابی و از خشم نمی رهی تا اندیشههایت را بسیار به یاد بازگشت به سوی پروردگارت نگردانی.] مهم ترین اثر فراموشی معاد نیز تبه کاری و ستمگری فردی و اجتماعی است. eporsesh.com
در جهان بینی قرآن کریم، انسان نه تنها هر روز به معاد که همان عود و رجوع به طرف مبدأ است، نه بازگشت به دنیا نزدیک می شود، بلکه هر لحظه معادی دارد و به آن نزدیک است. در این جهان بینی معاد از مبدأ بریده نیست، گرچه در نگاه نخست مبدأ و معاد در دو قوس قرار گرفته و از معاد با عنوان (جهان پس از مرگ) یاد می کنیم، لیکن با نگرشی ژرف به نکته ای شکوهمند می رسیم و آن این که هر دو قوس، به یک نقطه می رسد؛ آن سان که از یک نقطه آغاز شده و هر دو جلوة یک حقیقت است: (هو ألاوّلَ والاخِرُ و الظّاهِرَُ والباطِنُ) حدید/3 ذکر و یاد مبدأ، ذکر و یاد معاد است و خدای سبحان می فرماید: (یا أیّها الّذین امنوا اذکرو الله ذکراً کثیراً) احزاب/41 [ای مؤمنان به یاد خدا باشید و فراوان او را یاد کنید].
بنابراین، یاد خدا (مبدأ) یاد معاد است و هر لحظه انسان به جانب او می رود: (إِنّا لِلّهِ و إِنّا إِلَیه راجِعوُن) بقره/156 در مقابل، فراموشی الله سبب فراموشی معاد، بلکه موجب فراموشی خود انسان می گردد، به طوری که خویش را فراموش کند؛ چنان که سبب می شود مورد فراموشی عمدی خداوند قرار گیرد: (نَسوا اللهَ فأنساهُم أَنفُسهم) حشر/19، (نَسوا الله فَنَسیهم) توبه/67 خدای سبحان در آن روز و هر روز دیگر آنان را به فراموشی می سپارد: (فالیوم ننساهم کما نسوا لقاءَ یومهم هذا) اعراف/51
مهم ترین اثر یاد معاد، اجرای عدل و بر پاداری قسط فردی و اجتماعی است. از این رو امیر مؤمنان(علیه السلام) فرمودند: (من تذکّر بُعد السّفر استعدّ) (نهج البلاغه، حکمت 280)؛ [کسی که به یاد سفر آخرت باشد خود را آماده محاسبه آن روز خواهد کرد]. نیز فرمودند: (واذکر قبرک فإنّ علیه ممرّک) (همان، خطبة 153)؛ [به یاد گورت باش؛ زیرا از آن جا به طرف معاد مرور می کنی] و برای اصلاح جامعه اسلامی به مالک اشتر فرمودند: (ولن تحکم ذلک من نفسک حتّی تُکثر هُمُومَک بذکر المعاد إلی ربّک) (همان، نامه 53)؛ [هرگز بر خویشتن تسلّط نمی یابی و از خشم نمی رهی تا اندیشههایت را بسیار به یاد بازگشت به سوی پروردگارت نگردانی.] مهم ترین اثر فراموشی معاد نیز تبه کاری و ستمگری فردی و اجتماعی است.
eporsesh.com
- [سایر] سیره رسول اکرم(ع) در اهتمام به یاد مبدأ و معاد چگونه است؟
- [سایر] باتوجه به قرآن کریم چگونه جسمانی بودن معاد ثابت می شود؟
- [سایر] قرآن کریم چگونه معاد را اثبات و حجت را بر مردم تمام می کند ؟
- [سایر] طبق جهان بینی قرآن آیا ملاقات با خدا مختص صالحان است؟
- [سایر] منظور از آیات (نسیان) که در اثبات مبدأ و معاد مورد استناد قرار می گیرد چیست؟
- [سایر] اعتقاد به مبدأ و معاد چه نقشی در سعادت انسان ایفا میکند؟
- [سایر] تلازم بین شناخت مبدأ و اعتقاد به معاد چگونه تبیین شده است؟
- [سایر] در قرآن کریم از فرشته وحی با چه نامهایی یاد شده است؟
- [سایر] با وجود اختلاف عمیق میان فلسفه و عرفان در جهان اسلام قرآن کریم کدام را بر دیگری ترجیح میدهد؟
- [سایر] منظور از آیات «نسیان» که در اثبات مبدأ و معاد مورد استناد قرار می گیرد چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] سزاوار است انسان در مرگ خویشاوندان، مخصوصاً در مرگ فرزند شکیبایی را از دست ندهد و هر وقت میت را یاد می کند (انا لله و انا الیْه راجعون) بگوید و برای میت قرآن بخواند و طلب آمرزش کند.
- [امام خمینی] جایز نیست برای طلاب علوم دینیه دخول در مدارس که بعض معممین و ائمه جماعت از طرف دولت جائر و یا با اشاره دولت تصدی نمودهاند چه برنامه تحصیلی از طرف دولت جائر باشد یا از طرف این نحو متصدیان که عمّال دولت جائر هستند، زیرا در این امور نقشه محو آثار اسلام و احکام قرآن کریم کشیده شده است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است انسان در مرگ خویشان مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند "إنَّا للهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ راجِعوُن" بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر، از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان ، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند ، و هر وقت میّت را یاد میکند (إنّا للّهِ وَاِنّا اِلَیْهِ راجِعُونَ) بگوید ، وبرای میّت قرآن بخواند ، و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد ، و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود .
- [آیت الله خوئی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند. و هر وقت میت را یاد میکند،" انا لله و انا الیه راجعون" بگوید. و برای میت قرآن بخواند، و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد، و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میّت را یاد میکند )اًّنّا &ِضِ وَانّا اًّلَیْهِ راجِعون( بگوید و برای میّت قرآن بخواند وسر قبر پدر ومادر از خداوند حاجت بخواهد وقبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد میکند (إنّا للَّه و إنّا إلیه راجعون)، بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند انا لله و انا الیه راجعون بگوید و برای میت قران بخواند و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است انسان در مرگ خویشان؛ مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند انا للّه و انا الیه راجعون بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند، صبر کند و هر وقت میّت را یاد می کند إنّا للّهِ و إنّا إلَیْهِ راجِعونَ بگوید و برای میّت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.