آیا عالم قیامت مانند عالم برزخ در ملکوت جهان قرار دارد یا مانندعالم دنیا تغییر و تحولات دارد؟
دربارهء این که عالم قیامت و بهشت و جهنم کجا است , بین مفسران و علمای اسلام اختلاف نظر وجوددارد. برخی می گویند: ملکوت در آسمان است . آنان برای نظر خود به آیهء .(1) استفاده می کنند و می گویند: مراد از بهشت است . بنابراین , آیه صراحت دارد بهشت , مانند روزی , در آسمان است . عده ای می گویند: بهشت و جهنم و قیامت کبری در آسمان نیست , بلکه در عالم دیگر شاید در دنیا است و دلیل آن ها این آیه است : .(2) این دسته می گویند: بهشت و جهنم در جایی قرار دارد که پهنایش از همهء آسمان ها و زمین بیش تر است و هنگام وقوع قیامت , کوه ها به صورت پنبه های حلاجی شده در می آیند و مسطّح می شوند و همهء دریاها و اقیانوس ها وجلگه ها و رودخانه ها و نهرها خشک شده , به صورت زمین قابل سکنی در می آید. در آن وقت نظام جدیدی حاکم می شود که با نظام دنیا تفاوت دارد. گروهی از بزرگان بعضی از تفاوت ها را ذکر کرده اند که به طور اختصار بازگو می کنیم : 1 در دنیا توالد و تناسل و کودکی و جوانی و پیری و سپس مرگ است ; در آخرت نیست . 2 دنیا محل کست و تلاش و کوشش و انجام کارهای نیک و ترک کارهای زشت و قبیح است ; آخرت محل برداشت و نتیجه گیری . رسول خدا6فرمود: .(3) علی 7می فرماید: .(4) 3 در دنیا امکان تغییر سرنوشت توسط خود انسان به وسیلهء تغییر مسیر حرکت وجود دارد, اما در آخرت نیست . 4 در دنیا حیات آمیخته با موت است , اما در آن جا حیات محض حکم فرما است و همه چیز در آن جا از حیات برخوردار است . 5 در دنیا, در حدّی سرنوشت ها مشترک است و اعمال یکی در سرنوشت (5) دیگری اثر دارد, اما در آخرت این طور نیست (و لا ترز وازرة و زر اخری ).(6) پی نوشت ها: 1.ذاریات (51 آیهء 22 2.آل عمران (3 آیهء 133 3.کنوز الحقایق , باب دال , به نقل از مجموعهء آثار, ج 2 ص 520 4.نهج البلاغهء صبحی صالح , خطبهء 42 5.برداشت از مجموعهء آثار, ج 2 ص 523و جهان بینی معاد, مخصوص مراکز تربیت معلّم , ص 104 107 6.انعام (6 آیهء 16 www.eporsesh.com
عنوان سوال:

آیا عالم قیامت مانند عالم برزخ در ملکوت جهان قرار دارد یا مانندعالم دنیا تغییر و تحولات دارد؟


پاسخ:

دربارهء این که عالم قیامت و بهشت و جهنم کجا است , بین مفسران و علمای اسلام اختلاف نظر وجوددارد. برخی می گویند: ملکوت در آسمان است . آنان برای نظر خود به آیهء .(1) استفاده می کنند و می گویند: مراد از بهشت است . بنابراین , آیه صراحت دارد بهشت , مانند روزی , در آسمان است . عده ای می گویند: بهشت و جهنم و قیامت کبری در آسمان نیست , بلکه در عالم دیگر شاید در دنیا است و دلیل آن ها این آیه است : .(2)
این دسته می گویند: بهشت و جهنم در جایی قرار دارد که پهنایش از همهء آسمان ها و زمین بیش تر است و هنگام وقوع قیامت , کوه ها به صورت پنبه های حلاجی شده در می آیند و مسطّح می شوند و همهء دریاها و اقیانوس ها وجلگه ها و رودخانه ها و نهرها خشک شده , به صورت زمین قابل سکنی در می آید. در آن وقت نظام جدیدی حاکم می شود که با نظام دنیا تفاوت دارد.
گروهی از بزرگان بعضی از تفاوت ها را ذکر کرده اند که به طور اختصار بازگو می کنیم :
1 در دنیا توالد و تناسل و کودکی و جوانی و پیری و سپس مرگ است ; در آخرت نیست .
2 دنیا محل کست و تلاش و کوشش و انجام کارهای نیک و ترک کارهای زشت و قبیح است ; آخرت محل برداشت و نتیجه گیری .
رسول خدا6فرمود: .(3)
علی 7می فرماید: .(4)
3 در دنیا امکان تغییر سرنوشت توسط خود انسان به وسیلهء تغییر مسیر حرکت وجود دارد, اما در آخرت نیست .
4 در دنیا حیات آمیخته با موت است , اما در آن جا حیات محض حکم فرما است و همه چیز در آن جا از حیات برخوردار است .
5 در دنیا, در حدّی سرنوشت ها مشترک است و اعمال یکی در سرنوشت (5) دیگری اثر دارد, اما در آخرت این
طور نیست (و لا ترز وازرة و زر اخری ).(6)
پی نوشت ها:
1.ذاریات (51 آیهء 22
2.آل عمران (3 آیهء 133
3.کنوز الحقایق , باب دال , به نقل از مجموعهء آثار, ج 2 ص 520
4.نهج البلاغهء صبحی صالح , خطبهء 42
5.برداشت از مجموعهء آثار, ج 2 ص 523و جهان بینی معاد, مخصوص مراکز تربیت معلّم , ص 104 107
6.انعام (6 آیهء 16
www.eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین