آنچه که عقل و شرع بر آن اتفاق نظر دارند آن است که معاد قطعی وجسمانی است ، ولی باید توجه داشت که اصل در انسان روح و روان اوست . بدن انسان در طول زندگی عادی خود بارها عوض می شود وهمواره سلول های نو جای سلول های کهنه را می گیرند ولی یک شخصیت ثابت در همه این ادوار ( از کودکی تا پیری ) وجود دارد که جلوه همان روحانسانی است . روح نه می میرد و نه تجزیه می شود و نه اجزای آن دربخش های دیگر به کار گرفته می شود ( مانند بدن ) . روز قیامت نیز روحاصل است که در بدنی قرار می گیرد، می دانیم که بدن متشکل از میلیاردهاسلول است فرض می کنیم که بخشی از این سلول ها جز بدن دیگرموجودات شود ولی آیا می توان قبول کرد که تمامی چند میلیارد سلول چنین می شوند؟! اگر حتی یک سلول از آن همه باقی باشد می توان بدنی با همان خصوصیات تولید کرد .این مطلب از نظر علمی کاملاً امکان پذیراست ( تکثیر سلولی ) از سوی دیگر، آیا نسل بشر سالیانی دراز بر روی زمین زندگی نکرده است ؟ و آیا بدن انسان های گذشته خاک نشده است وفرضاً اجزای بدن آنها ( با تغییر و تحول ) جز بدن ما نشده است ؟ حال آیااین موضوع مانع آن بوده که بنده و شما شخصیت مستقلی باشیم ؟! با آن که اجزای ما ( فرضاً ) از انسان های دیگر تکوین یافته است ؟ بالاتر از این -مگر سلول اولیه ما از ترکیب سلول های جنسی والدین تشکیل شده است - پس اساس بدن ما از آنها گرفته شده و از دیدگاهی ما جزیی از بدن آنهاهستیم . حال آیا این موضوع مانع تکوین شخصیت مستقل برای فرزندان است ؟ بنابراین با توجه به اصالت روح و فرع بودن بدن و نکات دیگری که گفته شد هیچ اشکالی در این زمینه وجود ندارد. eporsesh.com
معاد جسمانی چگونه ممکن است ؟
آنچه که عقل و شرع بر آن اتفاق نظر دارند آن است که معاد قطعی وجسمانی است ، ولی باید توجه داشت که اصل در انسان روح و روان اوست . بدن انسان در طول زندگی عادی خود بارها عوض می شود وهمواره سلول های نو جای سلول های کهنه را می گیرند ولی یک شخصیت ثابت در همه این ادوار ( از کودکی تا پیری ) وجود دارد که جلوه همان روحانسانی است . روح نه می میرد و نه تجزیه می شود و نه اجزای آن دربخش های دیگر به کار گرفته می شود ( مانند بدن ) . روز قیامت نیز روحاصل است که در بدنی قرار می گیرد، می دانیم که بدن متشکل از میلیاردهاسلول است فرض می کنیم که بخشی از این سلول ها جز بدن دیگرموجودات شود ولی آیا می توان قبول کرد که تمامی چند میلیارد سلول چنین می شوند؟! اگر حتی یک سلول از آن همه باقی باشد می توان بدنی با همان خصوصیات تولید کرد .این مطلب از نظر علمی کاملاً امکان پذیراست ( تکثیر سلولی ) از سوی دیگر، آیا نسل بشر سالیانی دراز بر روی زمین زندگی نکرده است ؟ و آیا بدن انسان های گذشته خاک نشده است وفرضاً اجزای بدن آنها ( با تغییر و تحول ) جز بدن ما نشده است ؟ حال آیااین موضوع مانع آن بوده که بنده و شما شخصیت مستقلی باشیم ؟! با آن که اجزای ما ( فرضاً ) از انسان های دیگر تکوین یافته است ؟ بالاتر از این -مگر سلول اولیه ما از ترکیب سلول های جنسی والدین تشکیل شده است - پس اساس بدن ما از آنها گرفته شده و از دیدگاهی ما جزیی از بدن آنهاهستیم . حال آیا این موضوع مانع تکوین شخصیت مستقل برای فرزندان است ؟ بنابراین با توجه به اصالت روح و فرع بودن بدن و نکات دیگری که گفته شد هیچ اشکالی در این زمینه وجود ندارد.
eporsesh.com
- [سایر] معاد جسمانی است یا روحانی؟
- [سایر] نظر مشروح قرآن درباره ی معاد جسمانی - روحانی چیست؟ آیا در قرآن برای معاد جسمانی - روحانی مصداق و نمونه ای ذکر شده است؟
- [سایر] آیا معاد جسمانی است یا روحانی؟
- [سایر] شواهد ودلایل عقلی معاد جسمانی چیست؟
- [سایر] به چه دلیل معاد، جسمانی - روحانی است؟
- [سایر] قرآن و معاد جسمانی و روحانی؟
- [سایر] با توجه به معاد جسمانی، دفع فضولات چگونه خواهد بود؟
- [سایر] آیا معاد جسمانی و روحانی دلیل عقلی دارد یا خیر؟
- [سایر] منظور از شبهه آل و ماکول در معاد جسمانی چیست؟
- [سایر] در مورد جسمانی بودن معاد لطفا توضیح دهید؟
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی دختر نابالغی را برای خود عقد کند، پیش از آن که نه سال دختر تمام شود، نباید با او نزدیکی کند، و اگر نه سال او تمام شد و استعداد جسمانی برای نزدیکی نداشته باشد نباید با او نزدیکی نماید و اگر نزدیکی انجام داد و او را (افضا) نمود هیچ وقت نباید با او نزدیکی کند. صفحه 453
- [آیت الله سبحانی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر یا معاد شود، یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام می دانند مثل واجب بودن نماز و روزه انکار کند، در صورتی که منکر شدن آن حکم; به انکار خدا یا پیغمبر برگردد، مرتد است.
- [آیت الله خوئی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر یا معاد یا از فرقههائی بوده باشد که در مسألة (2406) گفته شد و یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه درصورتی که بداند آن حکم ضروری دین است انکار کند مرتد میشود، و احکامی که در مسائل آینده ذکر میشود بر او مترتب است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که ضروری دین اسلام یعنی چیزی را که همه مسلمانان می دانند (مانند معاد روز قیامت و واجب بودن نماز و روزه و امثال آن) را منکر شود، چنانچه ضروری بودن آن را بداند، کافر است و اگر در ضروری بودن آن شک دارد کافر نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که از او اجتناب شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی دختر نابالغی را با اجازه ولی او برای خود عقد کند پیش از آن که نه سال دختر تمام شود نزدیکی کردن با او حرام است و بعد از نه سال نیز اگر استعداد جسمانی ندارد اشکال دارد، ولی در هر حال اگر نزدیکی کند و او را افضا نماید آن زن بر او حرام نمی شود مخصوصاً اگر از طریق جراحی یا درمان خوب شود و به حال اصلی بازگردد، بنابراین در مسأله نزدیکی با زن علاوه بر تمام شدن سن نه سال، لازم است رشد جسمانی برای نزدیکی نیز داشته باشد و اگر بیم افضا و ناقص شدن زن باشد نزدیکی با او اشکال دارد هرچند به سن بلوغ رسیده باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] مسلمانی که منکر خدا یا معاد یا پیغمبر شود ، یا حکم ضروری دین ، یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام می دانند ، مثل واجب بودن نماز و روزه انکار کند ، در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است و انکار آن ، انکار نبوّت پیغمبر ( صلّی الله علیه وآله ) است ، مرتّد است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه شخص مستطیع حج به جا نیاورد سپس توانایی جسمانی را از دست بدهد، بطوری که نا امید باشد از این که خودش حج را به جا آورد، باید شخص دیگری را از طرف خود به حج بفرستد، اما هرگاه کسی قدرت مالی پیدا کند ولی بر اثر پیری یا بیماری، توانایی نداشته باشد، حج بر او واجب نیست، ولی احتیاط مستحب این است که اجیر بگیرد.
- [آیت الله سبحانی] فردی که به حد تکلیف رسیده ولی معترف به وجود خدا و یا وحدانیّت و یا نبوت پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) یا معاد(روز قیامت) نباشد بنابر احتیاط واجب نجس است. و همچنین اگر کسی یکی از احکام ضروری اسلام (مانند وجوب نماز و روزه و حج) را انکار کند و در نظر او ملازم با انکار یکی از امور یادشده باشد، نیز نجس می باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر یا معاد یا از فرقه هائی بوده باشد که در مسأله (2406) گفته شد و یا حکم ضروری دین؛ یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام می دانند مثل واجب بودن نماز و روزه؛ در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است انکار کند مرتد می شود و احکامی که در مسائل آینده ذکر می شود بر او مترتب است.
- [آیت الله مظاهری] کافر (کسی که منکر خدا یا معاد است، یا برای خدا شریک قرار میدهد، یا پیامبری حضرت خاتم الانبیا محمد بن عبداللَّه صلی الله علیه وآله وسلم را قبول ندارد، یا در یکی از اینها شک داشته باشد، یا ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه مسلمانان جزو دین اسلام میدانند منکر شود، در صورتی که بداند انکار آن چیز به انکار خدا یا توحید یا نبوت برمیگردد) احکام مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد، و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.