پاسخ شبهه (آکل و مأکول) را به صورت ساده بیان فرمائید. شبهه آکل و مأکول: در مباحث کلامی این موضوع در بحث معاد قسمت معاد جسمانی مطرح می شود. اصل شبهه: ممکن است بدن یک شخصی به دو طریق (مستقیم و غیرمستقیم) جزو بدن دیگری شود. 1- مستقیم: مثلا در زمان قحطی انسان گرسنه ای از بدن یک انسان دیگر تغذیه کرده باشد. 2- غیر مستقیم: پس از مردن بدن انسان به خاک تبدیل شود و گیاهان و درختان از آن خاک استفاده کنند و انسان دیگر از سبزی و میوه درختان مذکور استفاده کرده باشد. در بحث معاد جسمانی (یعنی زمان بازگشت روح به بدن) این اجزاء منتقل یافته جزو کدامین بدن است تا به جزای خود برسد؟ در این باره نخست باید دانست حقیقت انسان به روح او است و آن چه او را از دیگران متمایز می گرداند صورت شخصی او است، مواد تشکیل دهنده سلولها می تواند مشترک باشد زیرا همه سلولها از فراورده های غذائی و طبیعی تشکیل می یابند. گاهی تعداد زیادی میهمان از مواد غذائی یک سفره استفاده می کنند اما وقتی جذب بدن افراد سر سفره می شود، جذب صورت های مختلف آنها می شود در حالی که ماده غذائی مشترک بود. و در قیامت نیز آنچه برای حسابرسی مهم است تمایز افراد و صورتها و قابل شناخت بودن هر کدام است. حال ماده آن از هر چه باشد مهم نیست. به ویژه که بنا بر تحقیق بدن انسان در قیامت متناسب با نظام آخرت است. برای اطلاعات بیشتر منابع زیر را مطالعه فرمائید: 1- آیت الله مکارم شیرازی، پیام قرآن، موضوع معاد، ج1، ص 337 تا 347. 2- سبحانی جعفر، اصالت روح از نظر قرآن، مؤسسه تحقیقاتی و تعلیماتی امام صادق (ع). (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 5/11632)
پاسخ شبهه (آکل و مأکول) را به صورت ساده بیان فرمائید.
شبهه آکل و مأکول: در مباحث کلامی این موضوع در بحث معاد قسمت معاد جسمانی مطرح می شود.
اصل شبهه: ممکن است بدن یک شخصی به دو طریق (مستقیم و غیرمستقیم) جزو بدن دیگری شود.
1- مستقیم: مثلا در زمان قحطی انسان گرسنه ای از بدن یک انسان دیگر تغذیه کرده باشد.
2- غیر مستقیم: پس از مردن بدن انسان به خاک تبدیل شود و گیاهان و درختان از آن خاک استفاده کنند و انسان دیگر از سبزی و میوه درختان مذکور استفاده کرده باشد.
در بحث معاد جسمانی (یعنی زمان بازگشت روح به بدن) این اجزاء منتقل یافته جزو کدامین بدن است تا به جزای خود برسد؟
در این باره نخست باید دانست حقیقت انسان به روح او است و آن چه او را از دیگران متمایز می گرداند صورت شخصی او است، مواد تشکیل دهنده سلولها می تواند مشترک باشد زیرا همه سلولها از فراورده های غذائی و طبیعی تشکیل می یابند. گاهی تعداد زیادی میهمان از مواد غذائی یک سفره استفاده می کنند اما وقتی جذب بدن افراد سر سفره می شود، جذب صورت های مختلف آنها می شود در حالی که ماده غذائی مشترک بود. و در قیامت نیز آنچه برای حسابرسی مهم است تمایز افراد و صورتها و قابل شناخت بودن هر کدام است. حال ماده آن از هر چه باشد مهم نیست. به ویژه که بنا بر تحقیق بدن انسان در قیامت متناسب با نظام آخرت است.
برای اطلاعات بیشتر منابع زیر را مطالعه فرمائید:
1- آیت الله مکارم شیرازی، پیام قرآن، موضوع معاد، ج1، ص 337 تا 347.
2- سبحانی جعفر، اصالت روح از نظر قرآن، مؤسسه تحقیقاتی و تعلیماتی امام صادق (ع). (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 5/11632)
- [سایر] شبهه آکل و مأکول که عده ای در مورد افکار معاد جسمانی به آن استدلال می کنند چیست و چه پاسخی دارد؟
- [سایر] آیا معاد جسمانی اعاده معدوم است، چگونه این مسأله برای عده ای باعث شبهه شده است؟
- [سایر] شبهه آکل و مأکول چیست؟
- [سایر] معاد جسمانی چگونه ممکن است ؟
- [سایر] پاسخ ملا صدرا به شبهه آکل و مأکول چیست؟
- [سایر] معاد جسمانی است یا روحانی؟
- [سایر] نظر مشروح قرآن درباره ی معاد جسمانی - روحانی چیست؟ آیا در قرآن برای معاد جسمانی - روحانی مصداق و نمونه ای ذکر شده است؟
- [سایر] آیا معاد جسمانی است یا روحانی؟
- [سایر] شواهد ودلایل عقلی معاد جسمانی چیست؟
- [سایر] به چه دلیل معاد، جسمانی - روحانی است؟
- [آیت الله اردبیلی] گریختن از صحنه جهاد جایز نیست، مگر این که ترک صحنه =============================================================================== 1 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، کتاب الجهاد، باب 1 از (أبواب جهاد العدوّ و ما یناسبه)،ح13،ج15،ص14. جهاد به منظور جا به جایی از جبههای به جبهه دیگر یا برای تدارک نیروی بیشتر باشد.
- [آیت الله بهجت] اگر زنی علم پیدا کرد که شوهرش مرده است و شوهر کرد و بعداً شوهر اولش پیدا شد، آن زن زوجه شوهر اول است و نسبت به دومی شبهه است و باید عدّه وطی به شبهه نگه دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَد أَتاکَ الْمُسیئُ وَ قَدْ أَمَرْتَ الُْمحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ أَنْتَ الْمُحْسِنُ وَ أَنَا الْمُسیئُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار به حقّ محمّد و آل محمّدصلی الله علیه وآله وسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر).
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید: یا محسن قد اتاک المسیء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن وا نا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی؛ بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گناهکار بگذرد؛ تو نیکوکاری و من گناهکار؛ به حق محمد و آل محمد (ص) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:(یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِییءُ وَ قَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَ اَنا المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَز عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی)؛یعنی؛ ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بندهی گنهکار به در خانهی تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار، به حق محمّد و آل محمّد / رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.