آیا زندگی اخروی فردی است یا اجتماعی یعنی همه در یک بهشت حضور دارند البته با اختلاف درجات؟
سیر حرکت انسان بعد از مرگ و انتقال از این جهان به جهان دیگر دارای مقاطع مختفی است که برخی انفرادیست نظیر عالم برزخ و گذر از پستیها و بلندیهای آن ولی زندگی انسان در قیامت به دلالت آیه شریفه " فاما من اوتی کتابه بیمینه فسوف یُحساب حِساباً یَسیراً و یَنقلب اِلی اَهله مَسرورًا" / انشقاق 7،8،9 اجتماعیست و با حضور دیگران گرچه انسان به تناسب عملکرد و مراتب قرب به حضرت حقتعالی و شکوفا سازی استعدادها در این جهان از مراتب و جایگاههای مختلفی در یک مجموعه بهشتی برخوردارند بنابراین تعبیر به بهشتها در معارف دینی برخی مربوط به بهشت عالم برزخ است و برخی مربوط بهشت آخرت و قیامت و برخی عنایت به مراتب و جایگاههای افراد دارد. " ضمناً این نکته را باید بدانیم که آنچه پس از مرگ برای اهل سعادت آماده شده، بهشت ها است نه بهشت یعنی انواع بهشت ها است. بهشت ها در آخرت به حسب مقامات قرب الهی متفاوتند به علاوه همانطور که در اخبار و روایات اهل بیت علیهم السلام رسیده است بعضی از این بهشت ها مربوط به عالم برزخ است نه عالم قیامت ."(1) " از جمله نعمتهائی که بهشتیان از آن برخوردارند و زندگی بهشت را بر آنان هر چه بیشتر گوارا و مطبوع میسازد صفای ضمیر و مهر و محبتی است که بیکدیگر دارند. و از جمله مصائبی که دوزخیان گرفتار آن هستند و عذاب روحی آنانرا تشدید میکند دشمنی و خصومتی است که نسبت به هم ابراز مینمایند. قرآن شریف دربارة پاکدلی و برادری بهشتیان فرموده است: و نزعنا ما فی صدورهم من غِل اِخواناً عَلی سُرر متقابلین. از قلوب بهشتیان ریشه های دشمنی و عداوت را برکنده ایم. اینان هچون برادر با یکدیگر برخورد میکنند و در مجالس سرور و شادمانی رو در روی هم قرار می گیرند و اوقات خویش را با گرمی و نشاط میگذرانند."(2) پی نوشتها: 1. مقدمه ای بر جهانبینی اسلامی ، استاد شهید مطهری ، 633 . 2. گفتار فلسفی ، معاد ، آیت الله فلسفی ، ص 327و328 eporsesh.com
عنوان سوال:

آیا زندگی اخروی فردی است یا اجتماعی یعنی همه در یک بهشت حضور دارند البته با اختلاف درجات؟


پاسخ:

سیر حرکت انسان بعد از مرگ و انتقال از این جهان به جهان دیگر دارای مقاطع مختفی است که برخی انفرادیست نظیر عالم برزخ و گذر از پستیها و بلندیهای آن ولی زندگی انسان در قیامت به دلالت آیه شریفه " فاما من اوتی کتابه بیمینه فسوف یُحساب حِساباً یَسیراً و یَنقلب اِلی اَهله مَسرورًا" / انشقاق 7،8،9 اجتماعیست و با حضور دیگران گرچه انسان به تناسب عملکرد و مراتب قرب به حضرت حقتعالی و شکوفا سازی استعدادها در این جهان از مراتب و جایگاههای مختلفی در یک مجموعه بهشتی برخوردارند بنابراین تعبیر به بهشتها در معارف دینی برخی مربوط به بهشت عالم برزخ است و برخی مربوط بهشت آخرت و قیامت و برخی عنایت به مراتب و جایگاههای افراد دارد.
" ضمناً این نکته را باید بدانیم که آنچه پس از مرگ برای اهل سعادت آماده شده، بهشت ها است نه بهشت یعنی انواع بهشت ها است. بهشت ها در آخرت به حسب مقامات قرب الهی متفاوتند به علاوه همانطور که در اخبار و روایات اهل بیت علیهم السلام رسیده است بعضی از این بهشت ها مربوط به عالم برزخ است نه عالم قیامت ."(1)
" از جمله نعمتهائی که بهشتیان از آن برخوردارند و زندگی بهشت را بر آنان هر چه بیشتر گوارا و مطبوع میسازد صفای ضمیر و مهر و محبتی است که بیکدیگر دارند. و از جمله مصائبی که دوزخیان گرفتار آن هستند و عذاب روحی آنانرا تشدید میکند دشمنی و خصومتی است که نسبت به هم ابراز مینمایند. قرآن شریف دربارة پاکدلی و برادری بهشتیان فرموده است: و نزعنا ما فی صدورهم من غِل اِخواناً عَلی سُرر متقابلین. از قلوب بهشتیان ریشه های دشمنی و عداوت را برکنده ایم. اینان هچون برادر با یکدیگر برخورد میکنند و در مجالس سرور و شادمانی رو در روی هم قرار می گیرند و اوقات خویش را با گرمی و نشاط میگذرانند."(2)
پی نوشتها:
1. مقدمه ای بر جهانبینی اسلامی ، استاد شهید مطهری ، 633 .
2. گفتار فلسفی ، معاد ، آیت الله فلسفی ، ص 327و328
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین