قرآن غیر از دو بهشت خائفان که در سوره رحمن ذکر آن شده است از دو بهشت دیگری که در مرحله پایین تری قرار دارد سخن به میان می آورد و می فرماید : ( و من دونهما جنتّان مدهامتان فیهما عینان نضّاختان فیهما فاکهه و نخل و رمّان و فیهن خیرات حسان حور مقصورات فی الخیام )(1). غیر از دو بهشت اصلی است که برای خائفان ذکر شد دو بهشت دیگری برای همان مؤمنان است که به عنوان تنوع در میان این باغها در گردشند و در بعضی ویژگیها هم مانند هم می باشند چنانچه می فرماید پایین تر از آنها، دو بهشت دیگر است هر دو کاملاً خرم و سرسبزند و در آنها دو چشمه در حال فوران است و میوه های فراوان و درختان نخل و انار است و در آن باغهای بهشتی زنانی هستند نیکو خلق و زیبا، حوریانی که در خیمه های بهشتی مستورند و هیچ انس و جنی قبلاً با آنها تماس نگرفته اند. و درحدیثی از پیامبر اکرم (ص) منقول است که در تفسیر این آیه ( و من دونهما جنتان ) فرمودند : ( جنتان من فضه، آنیتهما و ما فیهما و جنتان من ذهب آنیتهما و ما فیهما )(2) : دو بهشت که بنای آنها و هرچه در آنهاست از نقره است و دو بهشت است که بنای آنها و هرچه در آنهاست از طلاست. و البته تعبیر به طلا و نقره ممکن است اشاره به تفاوت ارزش مواهب آنها باشد. و در روایت دیگری از امام صادق (ع) می خوانیم که در ذیل تفسیر همین آیه فرمودند : نگویید بهشت یکی است چراکه خداوند می فرماید : غیر از آن دو بهشت، دو بهشت دیگر است، و نگویید درجه واحدی است چرا که خداوند می فرماید درجاتی است که بعضی بالاتر از بعض دیگر است و این تفاوت به خاطر اعمال می باشد (3). پی نوشت: 1- رحمن / 72 - 62. 2- مجمع البیان ذیل آیات مورد بحث. 3- مجمع البیان ذیل تفسیر همین آیه. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
قرآن غیر از دو بهشت خائفان که در سوره رحمن ذکر آن شده است از دو بهشت دیگری که در مرحله پایین تری قرار دارد سخن به میان می آورد و می فرماید : ( و من دونهما جنتّان مدهامتان فیهما عینان نضّاختان فیهما فاکهه و نخل و رمّان و فیهن خیرات حسان حور مقصورات فی الخیام )(1). غیر از دو بهشت اصلی است که برای خائفان ذکر شد دو بهشت دیگری برای همان مؤمنان است که به عنوان تنوع در میان این باغها در گردشند و در بعضی ویژگیها هم مانند هم می باشند چنانچه می فرماید پایین تر از آنها، دو بهشت دیگر است هر دو کاملاً خرم و سرسبزند و در آنها دو چشمه در حال فوران است و میوه های فراوان و درختان نخل و انار است و در آن باغهای بهشتی زنانی هستند نیکو خلق و زیبا، حوریانی که در خیمه های بهشتی مستورند و هیچ انس و جنی قبلاً با آنها تماس نگرفته اند.
و درحدیثی از پیامبر اکرم (ص) منقول است که در تفسیر این آیه ( و من دونهما جنتان ) فرمودند : ( جنتان من فضه، آنیتهما و ما فیهما و جنتان من ذهب آنیتهما و ما فیهما )(2) : دو بهشت که بنای آنها و هرچه در آنهاست از نقره است و دو بهشت است که بنای آنها و هرچه در آنهاست از طلاست. و البته تعبیر به طلا و نقره ممکن است اشاره به تفاوت ارزش مواهب آنها باشد. و در روایت دیگری از امام صادق (ع) می خوانیم که در ذیل تفسیر همین آیه فرمودند : نگویید بهشت یکی است چراکه خداوند می فرماید : غیر از آن دو بهشت، دو بهشت دیگر است، و نگویید درجه واحدی است چرا که خداوند می فرماید درجاتی است که بعضی بالاتر از بعض دیگر است و این تفاوت به خاطر اعمال می باشد (3).
پی نوشت:
1- رحمن / 72 - 62.
2- مجمع البیان ذیل آیات مورد بحث.
3- مجمع البیان ذیل تفسیر همین آیه.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] بهشت خائفان از مقام خداوند، چه خصوصیاتی دارد؟
- [سایر] آیا بهشت دارای درجات گوناگون است؟ فرق جنت الماوی و جنت النعیم چیست؟
- [سایر] طبقات دوزخ و بهشت را بیان کنید؟
- [سایر] آیا عمل انسان طبقات بهشت را می سازد ؟
- [سایر] آیا زندگی اخروی فردی است یا اجتماعی یعنی همه در یک بهشت حضور دارند البته با اختلاف درجات؟
- [سایر] آنانی که بعد از پاک شدن به بهشت می روند و درجات پایین دارند، چه اندازه با پیامبران و امامان دیدار و گفتگو می کنند؟
- [سایر] درجات ایمان را نام ببرید.
- [سایر] درجات خلیفه اللهی را بیان کنید؟
- [سایر] درجات توحید و شرک را بیان کنید؟
- [سایر] درجات و مراتب حوزه ی علمیه رو با توضیح مختصر نام ببرید؟
- [آیت الله بهجت] زن و شوهر در ازدواج دائم با وجود جمیع طبقات سه گانه ای که گفته شد از یکدیگر ارث می برند، و وجود هیچ یک از این طبقات مانع ارث بردن آن دو از یکدیگر نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن و شوهر همراه با جمیع طبقات به تفصیلی که میآید از یکدیگر ارث میبرند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در صحت اقتدا وحدت اجتماع و اتصال صفوف معتبر است بنابراین در ساختمان چند طبقه اگر طبقات فوقانی زیاد مرتفع نباشد و اتصال صفوف و وحدت عرفی جماعت صدق کند اقتدا صحیح است والا صحیح نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ولیّ زن شوهر او است و بعد از او خویشاوندان نسبی به ترتیب طبقات ارث و در هر طبقه مردها بر زنها مقدماند و در صورت تعدّد بنا بر احتیاط از همه باید اجازه گرفته شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . درجه سوم از امر به معروف و نهی از منکر آن است که اگر معصیتکار، به زبان خوش و کلام حسن، ترک معصیت نکرد، با غلظت و کلام خشن و تعییر و سرزنش، امر و نهی کند با مراعات ترتیب درجات زبری و خشونت.
- [آیت الله اردبیلی] اگر هنگام دفاع با رعایت مراتب آن به شخص تجاوزگر زیان مالی و جانی یا نقص عضو وارد شود، دفاع کننده ضامن نیست؛ ولی اگر درجات خفیف تر یا فرار میسّر باشد و دفاع کننده هم متوجّه این جهت بوده و با این حال به مراحل بالاتر و شدیدتر عمل نموده باشد، ضامن است و در هر صورت اگر از سوی مهاجم به دفاع کننده خسارتی برسد، شخص مهاجم ضامن است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر تنها وارث میت همسر او باشد و هیچیک از ورثه دیگر در طبقات سه گانه نباشند الف: اگر وارث شوهر باشد تمام مال میت به او میرسد ب: اگر وارث فقط زن میت باشد تنها 41 اموال میت طبق بیان سابق به او میرسد وبقیه مال میت در اختیار مجتهد جامع الشرائط قرار می گیرد.
- [آیت الله مظاهری] اگر جایی را وقف کنند زیر زمین به اندازه متعارف و بالای ساختمان به اندازه متعارف خود به خود وقف میشود مگر اینکه تعیین کند که چه مقدار وقف است بنابراین میتواند زیرزمینی را دستشویی و طبقه اوّل آن را مسجد و طبقات دیگر را ملک شخصی یا کتابخانه یا غیر اینها قرار دهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بلندتر بودن جای مأموم از جای امام اشکال ندارد، ولی اگر امام در صحن مسجد بایستد و عده ای از مأمومین در بالکن و پشت بام، و طوری باشد که به آن جماعت نگویند، صحیح نیست. مثل این که امام در طبقه اول بایستد و مأمومین در بعضی از طبقات بالا که از جماعت دور است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . درجه چهارم از امر به معروف و نهی از منکر آن است که معصیتکار، از درجات مذکوره، ترک معصیت نکند و مصر باشد. در این صورت، اگر بداند به زدن، ترک میکند و یا اقلاً احتمال عقلایی باشد که زدن، مؤثر است، و از ضرر به جان و مال و عرض خود یا مسلمان دیگری ایمن باشد، واجب است زدن به مقداری که ترک معصیت کند به شرط آن که منجر به جرح و قتل نشود.