بنابر اینکه ملاک وحدت در نباتات نفس نباتی آنها باشد , زندگی نباتی در گروی وجود صورت و نفس نباتی خاص در مواد مستعد می باشد و هنگامی که استعداد مواد ازبین برود , صورت یا نفس نباتی هم نابود می شود و اگر فرضا همان مواد مجددااستعداد پذیرفتن صورت نباتی را پیدا کنند , نفس نباتی جدیدی به آنها افاضه می شود , ولی دو گیاه کهنه و نو با وجود مشابهت کامل نیز , وحدت حقیقی نخواهندداشت و با نظر دقیق نمی توان نبات جدید را همان نبات قبلی دانست , بر خلاف نفس حیوان و انسان چون نفس آنها مجرد است , می تواند بعد از متلاشی شدن بدن هم باقی باشد و هنگامی که مجددا به بدن تعلق بگیرد , وحدت و این همانی شخص را حفظکند , چنانکه قبل از مرگ هم همین وحدت روح , ملاک وحدت شخص می باشد و تبدل موادبدن , موجب تعدد شخص نمی شود و همین مطلب , تصور صحیح از معاد را در مورد انسان بلکه حیوان فراهم می سازد زیرا روح ملاک وحدت شخص بوده و با متلاشی شدن بدن نابودنشده و محفوظ مانده است , بر خلاف نفس نباتی که چنین نیست . eporsesh.com
نفس نباتی چه فرقی با نفس حیوانی و انسانی دارد ؟ و این فرق چه تاثیری در مساله معاد می تواند داشته باشد ؟
بنابر اینکه ملاک وحدت در نباتات نفس نباتی آنها باشد , زندگی نباتی در گروی وجود صورت و نفس نباتی خاص در مواد مستعد می باشد و هنگامی که استعداد مواد ازبین برود , صورت یا نفس نباتی هم نابود می شود و اگر فرضا همان مواد مجددااستعداد پذیرفتن صورت نباتی را پیدا کنند , نفس نباتی جدیدی به آنها افاضه می شود , ولی دو گیاه کهنه و نو با وجود مشابهت کامل نیز , وحدت حقیقی نخواهندداشت و با نظر دقیق نمی توان نبات جدید را همان نبات قبلی دانست , بر خلاف نفس حیوان و انسان چون نفس آنها مجرد است , می تواند بعد از متلاشی شدن بدن هم باقی باشد و هنگامی که مجددا به بدن تعلق بگیرد , وحدت و این همانی شخص را حفظکند , چنانکه قبل از مرگ هم همین وحدت روح , ملاک وحدت شخص می باشد و تبدل موادبدن , موجب تعدد شخص نمی شود و همین مطلب , تصور صحیح از معاد را در مورد انسان بلکه حیوان فراهم می سازد زیرا روح ملاک وحدت شخص بوده و با متلاشی شدن بدن نابودنشده و محفوظ مانده است , بر خلاف نفس نباتی که چنین نیست .
eporsesh.com
- [سایر] تقوا در مقابل گناه چه تأثیری در عزت نفس انسانی دارد؟
- [سایر] آیا حیوانات روح (نفس) دارند و اگر دارند، روح (نفس) آنها با انسان چه فرقی دارد؟
- [سایر] آیا حیوانات روح (نفس) دارند و اگر دارند، روح (نفس) آنها با انسان چه فرقی دارد؟
- [سایر] چرا مسأله معاد را جزء اصول دین قرار داده اند؟
- [سایر] آیا مساله معاد از زمان آفرینش انسان مطرح بوده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا فوت مستاجر یا اجیر در اجاره ی نفس قبل از اتمام مدت اجاره تاثیری در عقد اجاره دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] درباره مرگ مغزی بارها سئوال کرده ایم و جواب فرموده اید اجازه دهید آن را بصورت کلّی تر مطرح کنیم، در مورد مرگ مغزی که مغز از کار افتاده و تنها دستگاههای حیات نباتی کار می کند و هیچ امیدی به بازگشت چنین کسی به حیات حیوانی و انسانی نیست احکام مختلفی در زمینه مسائل گوناگون حقوقی و مالی و پزشکی تصوّر می شود لطفاً شرح جامعی درباره تمام این مسائل هر چند بصورت فشرده بیان فرمایید؟
- [سایر] آیا در تلاش چند صدساله ی حکمای الهی، مسأله ی عقلی معاد جسمانی حل گردیده است؟
- [سایر] آیا معاد جسمانی اعاده معدوم است، چگونه این مسأله برای عده ای باعث شبهه شده است؟
- [سایر] از داستان اصحاب کهف چه نکته ای مربوط به مساله معاد استفاده می شود ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بول و مدفوع حیوان نجاستخوار نجس است بنابر احتیاط واجب همچنین بول و غائط حیوانی که انسانی آن را وطی کرده، یعنی با آن نزدیکی نموده است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در مسأله قبل فرقی نیست که مصارف، پیش از تعلّق زکات انجام شده باشد، یا بعد از آن.
- [آیت الله اردبیلی] در مسأله وجوب یا عدم وجوب اجازه گرفتن از پدر یا جدّ پدری برای ازدواج دختر، فرقی بین ازدواج موقّت یا دائم نیست. همچنین فرقی نمیکند که در ازدواج موقّت شرط کنند که آمیزش صورت نگیرد یا چنین شرطی نکنند.
- [آیت الله نوری همدانی] خون انسان و هر حیوانی که خون جهنده دارد ، یعنی حیوانی که اگر رگ آن را ببرند خون از آن جستن می کند نجس است ، پس خون حیوانی که مانند ماهی و پشه خون جهنده ندارد ، پاک می باشد . (مساله 7 9 ) اگر حیوان حلال گوشت را به دستوری که در شرع معین شده بکشند و خون آن به مقدار معمول بیرون آید ، خونی که در بدنش می ماند پاک است ، ولی اگر به علت نفس کشیدن یا به واسطة اینکه سر حیوان در جای بلندی بوده ، خون به بدن حیوان برگردد ، آن خون نجس است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر حیوان حلال گوشتی را با شرایطی که بعداً گفته می شود سر ببرند خوردن گوشت آن حلال است، خواه اهلی باشد یا وحشی، مگر حیوانی که انسانی با آن وطی و نزدیکی کرده که گوشت آن و حتی گوشت بچه آن حرام است و همچنین حیوانی که نجاستخوار شده، مگر این که با دستوری که در شرع معین گردیده، آن را غذای پاک بدهند و پاک کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر حیوان حلال گوشتی را با شرایطی که بعداً گفته می شود سر ببرند خوردن گوشت آن حلال است، خواه اهلی باشد یا وحشی، مگر حیوانی که انسانی با آن وطی و نزدیکی کرده که گوشت آن و حتی گوشت بچه آن حرام است و همچنین حیوانی که نجاستخوار شده، مگر این که با دستوری که در شرع معین گردیده، آن را غذای پاک بدهند و پاک کنند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بول و غائط حیوان نجاستخوار نجس است و همچنین است بول و غائط حیوانی که از خوک شیر خورده و گوشت در بدنش روییده و استخوانش از آن سخت شده است (چنانچه در مسأله 2641 خواهد آمد) و نیز بول و غائط حیوانی که انسان با آن نزدیکی کرده است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مالک و عامل در مقدار سرمایه اختلاف و نزاع نمایند و مالک بیّنه ای بر ادّعای خود نداشته باشد قول عامل با قسم مقدم است و در این مسأله فرقی نیست که سرمایه موجود باشد یا تلف شده باشد.
- [آیت الله بروجردی] اگر چند سگ را بفرستد و با هم حیوانی را شکار کنند، چنانچه همهی آنها دارای شرطهایی که در (مسأله 2618) گفته شده بودهاند، شکار حلال است و اگر یکی از آنها دارای آن شرطها نبوده، شکار حرام است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر چند سگ را بفرستد و با هم حیوانی را شکار کنند چنانچه همه انها دارای شرطهایی که در مساله گذشت باشند شکار حلال است و اگر یکی از انها دارای ان شرطها نباشد شکار حرام است