از داستان اصحاب کهف چه نکته ای مربوط به مساله معاد استفاده می شود ؟ قرآن کریم پس از ذکر داستان اصحاب کهف می فرماید : و کذلک اعثرنا علیهم لیعلموا ان وعد اللّه حق و ان الساعه آتیه لا ریب فیها ... ( کهف / 21 ) بدینسان مردم را بر ایشان ( اصحاب کهف ) آگاه ساختیم تا بدانند که وعده الهی راست است و قیامت خواهد آمد و جای شکی در آن نیست . بی شک اطلاع از چنین حادثه شگفت انگیز که عده ای در طول چند قرن ( سیصد سال شمسی سیصد و نه سال قمری ) خواب باشند و سپس بیدار شوند , تاثیر خاصی در توجه انسان به امکان معاد و رفع استبعاد آن خواهد داشت , زیرا هر چند هر خواب رفتن , شبیه مردن است ( النوم اخ الموت ) و هر بیدار شدن شبیه زنده شدن پس از مرگ است , لکن در خوابهای عادی , اعمال زیستی ( بیولوژیک ) بدن , بطور طبیعی ادامه می یابد وبازگشت روح , تعجبی را برنمی انگیزد , اما بدنی که سیصد سال از مواد غذائی استفاده نکند , می بایست طبق نظام جاری در طبیعت بمیرد و فاسد شود و آمادگی خودرا برای بازگشت روح از دست بدهد , پس چنین حادثه خارق العاده ای می تواند توجه انسان را به ماورای این نظام عادی جلب کند و بفهمد که بازگشت روح به بدن همیشه در گروی فراهم بودن اسباب و شرایط عادی و طبیعی نیست , پس حیات مجدد انسان هم هر چند بر خلاف نظام مرگ و زندگی در این عالم باشد , امتناعی نخواهد داشت و طبق وعده الهی تحقق خواهد یافت . محمد تقی مصباح یزدی / آموزش عقاید، مصباح یزدی - محمد تقی
از داستان اصحاب کهف چه نکته ای مربوط به مساله معاد استفاده می شود ؟
قرآن کریم پس از ذکر داستان اصحاب کهف می فرماید : و کذلک اعثرنا علیهم لیعلموا ان وعد اللّه حق و ان الساعه آتیه لا ریب فیها ... ( کهف / 21 ) بدینسان مردم را بر ایشان ( اصحاب کهف ) آگاه ساختیم تا بدانند که وعده الهی راست است و قیامت خواهد آمد و جای شکی در آن نیست . بی شک اطلاع از چنین حادثه شگفت انگیز که عده ای در طول چند قرن ( سیصد سال شمسی سیصد و نه سال قمری ) خواب باشند و سپس بیدار شوند , تاثیر خاصی در توجه انسان به امکان معاد و رفع استبعاد آن خواهد داشت , زیرا هر چند هر خواب رفتن , شبیه مردن است ( النوم اخ الموت ) و هر بیدار شدن شبیه زنده شدن پس از مرگ است , لکن در خوابهای عادی , اعمال زیستی ( بیولوژیک ) بدن , بطور طبیعی ادامه می یابد وبازگشت روح , تعجبی را برنمی انگیزد , اما بدنی که سیصد سال از مواد غذائی استفاده نکند , می بایست طبق نظام جاری در طبیعت بمیرد و فاسد شود و آمادگی خودرا برای بازگشت روح از دست بدهد , پس چنین حادثه خارق العاده ای می تواند توجه انسان را به ماورای این نظام عادی جلب کند و بفهمد که بازگشت روح به بدن همیشه در گروی فراهم بودن اسباب و شرایط عادی و طبیعی نیست , پس حیات مجدد انسان هم هر چند بر خلاف نظام مرگ و زندگی در این عالم باشد , امتناعی نخواهد داشت و طبق وعده الهی تحقق خواهد یافت .
محمد تقی مصباح یزدی / آموزش عقاید، مصباح یزدی - محمد تقی
- [سایر] داستان اصحاب کهف چگونه بر اثبات معاد دلالت می کند؟
- [سایر] داستان اصحاب کهف چگونه بر اثبات معاد دلالت می کند؟
- [سایر] آیا داستان اصحاب کهف در قرآن کریم به صورت کامل و دقیق آمده است؟
- [سایر] داستان اصحاب کهف که حضرت علی(علیه السلام) از قول پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) نقل فرموده اند، چگونه است؟
- [سایر] اصحاب کهف در کدام کشور امروزی بودند؟
- [سایر] آیا اصحاب کهف زندهاند و یا رجعت میکنند؟
- [سایر] غار اصحاب کهف در کدام سرزمین قرار دارد؟
- [سایر] اصحاب کهف در قرآن چگونه معرفی شده اند؟
- [سایر] آیا حضرت عیسی(علیه السلام) و اصحاب کهف در زمان امام زمان(علیه السلام) زنده میشوند؟
- [سایر] با سلام در داستان اصحاب کهف زمانی که سربازان رومی و همچنین یاران اصحاب کهف به سمت غار رفتند و خواستن وارد غار بشوند با ترس بسیار زیادی از غار فرار کردن مگر در غار چه دیدن آیا قرآن یا تفاسیر موجود علت رو بیان کرده اند یا خیر منتظر جواب شما هستم خیلی مشتاقم که علت را بدونم و همچنین بدونم که چه دیدن
- [آیت الله خوئی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر یا معاد یا از فرقههائی بوده باشد که در مسألة (2406) گفته شد و یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه درصورتی که بداند آن حکم ضروری دین است انکار کند مرتد میشود، و احکامی که در مسائل آینده ذکر میشود بر او مترتب است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کافر ذمّی زمینی را از مسلمان بخرد، باید خمس بدهد؛ البتّه در ماهیت حقوقی این خمس در کتب استدلالی بحث شده که آیا همانند دیگر موارد خمس بوده یا نوعی زکات و مربوط به عوائد و محصولات زمین است (نه خود زمین) یا مسأله به شکل دیگری است.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن پدر دختری بچه شوهر آن دختر را به شیر مربوط به پدرش شیر دهد ، بنابر احتیاط در مسأله (2435) آن دختر به شوهر خود حرام میشود ، چه بچه از همان دختر چه از زن دیگر باشد . شرایط شیر دادنی که علت محرم شدن است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر یا معاد یا از فرقه هائی بوده باشد که در مسأله (2406) گفته شد و یا حکم ضروری دین؛ یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام می دانند مثل واجب بودن نماز و روزه؛ در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است انکار کند مرتد می شود و احکامی که در مسائل آینده ذکر می شود بر او مترتب است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شک کند زکاتی را که بر او واجب بوده داده یا نه و مال زکاتدار موجود باشد باید زکات را بدهد و اگر عین تلف شده چنانچه احتمال دهد که زکات بدون کوتاهی تلف شده باشد زکات لازم نیست و گرنه باید زکات بدهد، مثلاً اگر مال زکاتدار را مصرف کرده و نمیداند آیا زکات آن را داده و مصرف کرده یا پیش از پرداخت زکات مصرف کرده، باید زکات را بدهد و در این مسأله فرقی نیست که شک او در دادن زکات مربوط به زکات سالهای پیش باشد یا مربوط به همین سال باشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی بخواهد زن برادرش به او محرم شود ، بعضی فرمودهاند که باید دختر شیر خواری را مثلاً دو روزه برای خود صیغه کند ، و در آن دو روز با شرایطی که در مسأله (2441) گفته شد ، زن برادرش آن دختر را شیر دهد تا مادر زنش شود ، ولی این حکم در صورتی که زن برادر از شیر مربوط به آن برادر به آن دختر شیر دهد محل اشکال است .
- [آیت الله سیستانی] اگر زنی بچهای را با شرائطی که در مسأله (2445) گفته میشود شیر دهد ، پدر آن بچه نمیتواند با دخترهائی که از آن زن به دنیا آمدهاند ازدواج کند ، و چنانچه یکی از آنها فعلاً زن او باشد عقد او باطل میشود ، ولی جایز است با دخترهای رضاعی آن زن ازدواج کند اگر چه احتیاط مستحب آن است که با آنان ازدواج نکند ، و نیز نمیتواند بنابر احتیاط واجب دخترهای شوهری را که شیر مربوط به اوست ، اگر چه دخترهای رضاعی او باشند ، برای خود عقد نماید ، و چنانچه یکی از آنها فعلاً زن او باشد عقد او بنابر احتیاط واجب باطل میشود .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زنی کودکی را شیر دهد با نه شرط سبب محرم شدن خواهد بود: 1 شیر از ولادت باشد، بنابراین اگر پستان بدون تولد فرزندی شیر پیدا کند و کودکی از آن بنوشد سبب محرمیت نمی شود. 2 بچه از زن زنده شیر بخورد، پس اگر پستان زن مرده ای را به دهان بگیرد و شیر بخورد اثری ندارد. 3 شیر آن زن از حرام نباشد، بنابراین اگر شیر بچه ای را که از زنا به دنیا آمده به بچه ای بدهند به کسی محرم نمی شود. 4 شیر را از پستان بمکد، ولی احتیاط واجب آن است اگر شیر را در گلوی بچه بریزند با آن زن و محارم او ازدواج نکند. 5 شیر را با چیز دیگر مخلوط نکنند. 6 شیر مربوط به یک شوهر باشد، بنابراین اگر زنی را که دارای شیر است طلاق دهد بعد شوهر دیگری کند و از او باردار شود و تا موقع وضع حمل شیری که مربوط به شوهر اول داشته باقی بماند و مثلاً کودکی را هشت دفعه از شیر مربوط به شوهر اول و هفت دفعه از شیر مربوط به شوهر دوم شیر دهد آن کودک به کسی محرم نمی شود، همچنین اگر زنی از شیر مربوط به شوهر اول کودکی را بطور کامل شیر دهد و بعد از شیر مربوط به شوهر دوم کودک دیگری را شیر دهد آن دو به یکدیگر محرم نمی شود. 7 کودک به واسطه بیماری شیر را قی نکند، ولی احتیاط واجب آن است در این صورت کسانی که به واسطه شیر دادن به آن بچه محرم می شوند با او ازدواج نکنند و نگاه محرمانه هم به او ننمایند. 8 کودک پانزده مرتبه، یا یک شبانه روز بطوری که در مسأله بعد خواهد آمد شیر کامل بخورد، یا آن مقدار شیر به او بدهند که بگویند از آن شیر استخوانش محکم شده و گوشت در بدنش روییده است و احتیاط مستحب آن است که اگر ده مرتبه شیر بخورد کسانی که به واسطه شیر خوردن با او محرم می شوند با او ازدواج نکنند و نگاه محرمانه نیز به او ننمایند. 9 دو سال کودک تمام نشده باشد، بنابراین بعد از تمام شدن دو سال اگر به او شیر دهند به کسی محرم نمی شود، حتی اگر پیش از تمام شدن دو سال چهارده مرتبه و بعد از آن یک مرتبه شیر بخورد با کسی محرم نمی شود، ولی اگر از موقع زاییدن زن بیش از دو سال گذشته باشد و شیر او باقی باشد و بچه ای را شیر دهد احتیاط واجب آن است که با زنانی که به واسطه شیر خوردن با او محرم می شوند ازدواج نکند و نگاه محرمانه هم ننماید.
- [آیت الله سیستانی] اگر زنی بچهای را با شرائطی که در مسأله (2445) گفته خواهد شد ، شیر دهد ، آن بچه اگر پسر باشد به این عدّه از زنها ، و اگر دختر باشد به این عده از مردها محرم میشود : اول : خود زن ، و او را (مادر رضاعی) میگویند . دوم : شوهر زن که شیر مربوط به اوست ، و او را (پدر رضاعی) میگویند . سوم : پدر و مادر آن زن هر چه بالا روند ، اگر چه پدر و مادر رضاعی او باشند . چهارم : بچههائی که از آن زن به دنیا آمدهاند ، یا بعد به دنیا میآیند . پنجم : بچههای اولاد نسبی آن زن هر چه پائین روند ، چه بچههای نسبی آنها باشند ، و چه بچههای رضاعی . ششم : خواهر و برادر آن زن اگر چه رضاعی باشند ، یعنی بواسطه شیر خوردن با آن زن ، خواهر و برادر شده باشند . هفتم : عمو و عمه آن زن ، اگر چه رضاعی باشند . هشتم : دائی و خاله آن زن ، اگر چه رضاعی باشند . نهم : اولاد شوهر آن زن که شیر مربوط به آن شوهر است ، هر چه پائین روند ، اگر چه اولاد رضاعی او باشند . دهم : پدر و مادر آن مرد ، هر چه بالا روند . یازدهم : خواهر و برادر آن مرد ، اگر چه خواهر و برادر رضاعی او باشند . دوازدهم : عمو عمه ، و دائی و خاله آن مرد ، هر چه بالا روند ، اگر چه رضاعی باشند . ونیز عدّه دیگری هم که در مسائل بعد گفته میشود بواسطه شیر دادن محرم میشوند .
- [آیت الله سیستانی] شیر دادنی که علت محرم شدن است هشت شرط دارد : اول : بچه ، شیر زن زنده را بخورد ، پس اگر بعضی از مقدار معتبر در رضاع را از پستان زنی که مرده است شیر بخورد ، فائده ندارد . دوم : شیر آن زن از زائیدنی شرعی بوجود آمده باشد ، هر چند وطی شبهه باشد ، پس اگر فرضاً شیر بدون زائیدن بوجود بیاید ، یا شیر بچهای را که از زنا بدنیا آمده به بچه دیگر بدهد ، بواسطه آن شیر ، بچه به کسی محرم نمیشود . سوم : بچه شیر را از پستان بمکد ، پس اگر شیر را در گلوی او بریزند اثری ندارد . چهارم : شیر خالص باشد ، و با چیز دیگر مخلوط نباشد . پنجم : مقدار شیری که موجب حرمت است ، همه مربوط به یک شوهر باشد ، پس اگر زن شیر دهی را طلاق دهند ، بعد شوهر دیگری کند و از او آبستن شود و تا موقع زائیدن ، شیری که از شوهر اول داشته باقی باشد ، و مثلاً هشت دفعه پیش از زائیدن از شیر شوهر اول ، و هفت دفعه بعد از زائیدن از شیر شوهر دوم ، به بچهای بدهد ، آن بچه به کسی محرم نمیشود . ششم : بچه ، شیر را قی نکند ، و اگر قی کند اثری ندارد . هفتم : شیر دادن بچه به مقداری باشد که استخوانش از آن شیر محکم شده و گوشت بدنش بروید ، و اگر معلوم نباشد که آیا به این حد رسیده یا نه ، چنانچه یک شبانه روز یا پانزده مرتبه به طوری که در مسأله آینده گفته میشود شیر سیر بخورد باز هم کافی است ، ولی اگر معلوم باشد که آن شیر در محکم شدن استخوان بچه و روئیدن گوشت بدنش مؤثر نبوده ، در حالی که بچه یک شبانه روز ، یا پانزده مرتبه شیر خورده باید مراعات احتیاط واجب در چنین مورد ترک نشود ، پس در موارد ذکر شده ازدواج نکند و نگاه محرمانه نیز نکند . هشتم : دو سال بچه تمام نشده باشد ، و اگر بعد از تمام شدن دو سال او را شیر دهند ، به کسی محرم نمیشود ، بلکه اگر مثلاً پیش از تمام شدن دو سال هشت مرتبه و بعد از آن هفت مرتبه شیر بخورد ، به کسی محرم نمیشود ، ولی چنانچه از موقع زائیدن زن شیر ده بیشتر از دو سال گذشته باشد و شیر او باقی باشد و بچهای را شیر دهد ، آن بچه به کسانی که گفته شد ، محرم میشود .