پیش از بیان هر سخنی، لازم به ذکر است که اساس و مبنای پاسخ ارایه شده، حکمت متعالیه (فلسفه صدرایی) است و بنابر همین نظر، مطالب در دو بخش اصلی و چند زیر مجموعه ارایه می‌گردد. در بخش اوّل که با عنوان «وجود نفس در حیوان» مطرح شده، مباحث ذیل مورد بررسی قرار گرفته است: 1. در تمام مباحث فلسفی مربوط به نفس، از نفس حیوان به عنوان یکی از مصادیق قطعی آن نام برده شده است. گرچه هر یک از مصادیق، از ویژگی‌های خاصی برخوردار است که بدین جهت از دیگری متمایز می‌شود. 2. حیوانیت حیوان، به دلیل وجود نفس حیوانی در اوست و اگر حیوان را فاقد نفس فرض کنیم، با مرحله یا مراحل قبل از خود تفاوتی نداشته و اصلاً حیوانی پدید نخواهد آمد. 3. در تعدادی از حیوانات؛ مانند زنبور عسل و عنکبوت و ... برخی آثار وجود نفس، به روشنی قابل مشاهده است. 4. صاحب‌نظران از رهگذر تحلیل علمی، شواهدی بر وجود نفس در حیوان ذکر کرده‌اند؛ از جمله: علم حضوری حیوان به ذات خود، و یا دخالت داشتن اراده در افعال حیوانی، و محشور شدن نفوس حیوانی در جهان دیگر که همگی بیانگر وجود نفس در حیوانات می‌باشند. 5. دلایلی بر وجود نفس در حیوان، با استناد به ادراک صورت‌های مثالی و مجرد توسط حیوان و نیز صدور افعال و آثار متنوع و غیر یک نواخت از او. و مطالب بخش دوم، با عنوان «تفاوت نفس حیوان و انسان» عبارتند از: نفس انسان و حیوان به لحاظ جسمانی تفاوت داشته و ترکیبات مادی جسم انسان معتدل‌تر و کامل‌تر از حیوان است، و نیز به لحاظ نفسانی از تفاوت‌هایی برخوردارند که بدین جهت، منشأ تمایز انسان از حیوان گردیده، از جمله: قدرت انسان بر سخن گفتن است که با استفاده از حروف و کلمات، افکار و ... خود را به دیگران منتقل می‌کند، و یا تأثرات روانی او در برابر عوامل مختلف از قبیل خنده، گریه و ... . یا وجود فن و هنر و صنعت و خلاقیت انسانی، که در عالم حیوانات جایی ندارند، و نیز اختلاف ماهوی نفس انسان و حیوان از این نظر که نفس انسان، عقلانی است و نفس حیوان، خیالی. افزون بر همه اینها تمام همت و توان نفس حیوانی رفع نیازهای جسمانی است و گستره نفس انسانی، به لحاظ نظری و عملی، تا بالاترین درجات ممکن رقم خورده است.
پیش از بیان هر سخنی، لازم به ذکر است که اساس و مبنای پاسخ ارایه شده، حکمت متعالیه (فلسفه صدرایی) است و بنابر همین نظر، مطالب در دو بخش اصلی و چند زیر مجموعه ارایه میگردد.
در بخش اوّل که با عنوان «وجود نفس در حیوان» مطرح شده، مباحث ذیل مورد بررسی قرار گرفته است:
1. در تمام مباحث فلسفی مربوط به نفس، از نفس حیوان به عنوان یکی از مصادیق قطعی آن نام برده شده است. گرچه هر یک از مصادیق، از ویژگیهای خاصی برخوردار است که بدین جهت از دیگری متمایز میشود.
2. حیوانیت حیوان، به دلیل وجود نفس حیوانی در اوست و اگر حیوان را فاقد نفس فرض کنیم، با مرحله یا مراحل قبل از خود تفاوتی نداشته و اصلاً حیوانی پدید نخواهد آمد.
3. در تعدادی از حیوانات؛ مانند زنبور عسل و عنکبوت و ... برخی آثار وجود نفس، به روشنی قابل مشاهده است.
4. صاحبنظران از رهگذر تحلیل علمی، شواهدی بر وجود نفس در حیوان ذکر کردهاند؛ از جمله: علم حضوری حیوان به ذات خود، و یا دخالت داشتن اراده در افعال حیوانی، و محشور شدن نفوس حیوانی در جهان دیگر که همگی بیانگر وجود نفس در حیوانات میباشند.
5. دلایلی بر وجود نفس در حیوان، با استناد به ادراک صورتهای مثالی و مجرد توسط حیوان و نیز صدور افعال و آثار متنوع و غیر یک نواخت از او.
و مطالب بخش دوم، با عنوان «تفاوت نفس حیوان و انسان» عبارتند از:
نفس انسان و حیوان به لحاظ جسمانی تفاوت داشته و ترکیبات مادی جسم انسان معتدلتر و کاملتر از حیوان است، و نیز به لحاظ نفسانی از تفاوتهایی برخوردارند که بدین جهت، منشأ تمایز انسان از حیوان گردیده، از جمله: قدرت انسان بر سخن گفتن است که با استفاده از حروف و کلمات، افکار و ... خود را به دیگران منتقل میکند، و یا تأثرات روانی او در برابر عوامل مختلف از قبیل خنده، گریه و ... .
یا وجود فن و هنر و صنعت و خلاقیت انسانی، که در عالم حیوانات جایی ندارند، و نیز اختلاف ماهوی نفس انسان و حیوان از این نظر که نفس انسان، عقلانی است و نفس حیوان، خیالی. افزون بر همه اینها تمام همت و توان نفس حیوانی رفع نیازهای جسمانی است و گستره نفس انسانی، به لحاظ نظری و عملی، تا بالاترین درجات ممکن رقم خورده است.
- [سایر] آیا حیوانات روح (نفس) دارند و اگر دارند، روح (نفس) آنها با انسان چه فرقی دارد؟
- [سایر] آیا در قیامت، انسان فقط با روح خود محشور می شود، یا جسم و روح، و اگر جسم و روح است، پس چه فرقی با این دنیا دارد؟
- [سایر] آیا در قیامت، انسان فقط با روح خود محشور میشود، یا جسم و روح و اگر جسم و روح است، پس چه فرقی با این دنیا دارد؟
- [سایر] آیا در قیامت، انسان فقط با روح خود محشور میشود ، یا جسم و روح و اگر جسم و روح است، پس چه فرقی با این دنیا دارد؟
- [سایر] آیا در قیامت، انسان فقط با روح خود محشور میشود، یا جسم و روح و اگر جسم و روح است، پس چه فرقی با این دنیا دارد؟
- [سایر] معاد فقط برای انسان است یا همه موجودات؟ در قیامت، انسان فقط با روح خود محشور میشود، یا جسم و روح؛ و اگر جسم و روح است، پس چه فرقی با این دنیا دارد؟
- [سایر] منظور قرآن از هر نفسی چشنده مرگ است، چیست؟ نفس به چه گفته می شود؟ آیا منظور روح میباشد یا جسم انسان است؟
- [سایر] آیا نفس و روح مبتلا به خواب یا مرگ میشود؟
- [سایر] معنای خلود نفس و روح و تفسیر آن چیست؟
- [سایر] آیا نفس و روح مبتلا به خواب یا مرگ میشود؟
- [آیت الله مظاهری] اگر چیزی را که روح دارد از حیوان زنده جدا نمایند، مثلاً دنبه یا مقداری گوشت از گوسفند زنده ببرند نجس و حرام میباشد. اجزاء حرام حیوانات حلال گوشت:
- [آیت الله جوادی آملی] .طلاکاری مسجد, مکروه است; نیز تصویر صورت های دارای روح, مانند انسان و حیوان, کراهت دارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] صدف از حیوانات حرام گوشت است؛ ولی اگر انسان نداند که تکمه و مانند آن از آن حیوان است؛ جایز است که با آن نماز بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن اشیاء خبیث و پلید که طبع انسان از آن تنفر دارد (مانند فضله حیوانات و آب بینی و امثال آن) حرام است هرچند پاک باشد.
- [آیت الله سبحانی] خوردن اشیاء خبیث و پلید که طبع انسان از آن تنفّر دارد (مانند فضله حیوانات و آب بینی و امثال آن) حرام است هر چند پاک باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خمس ماهی و حیوانات دیگری که انسان بدون فرو رفتن در دریا می گیرد در صورتی واجب است که از مخارج سالش زیادتر باشد.
- [آیت الله سیستانی] عرق شتری که به خوردن نجاست انسان عادت کرده باشد نجس است ، و همچنین است بنابر احتیاط واجب عرق حیوانات دیگری که این چنین باشند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] خمس ماهی و حیوانات دیگری که انسان از دریا میگیرد در صورتی واجب است که به تنهایی یا با منفعتهای دیگر او از مخارج سالش زیاد بیاید.
- [آیت الله بهجت] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند و بنابر احتیاط فرقی بین مرد و زن نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اجزایی را که روح دارد اگر از بدن انسان یا حیوان زنده جدا کنند نجس است، هرچند گوشت کمی باشد.