شفاعت پیامبران در قیامت و بشارت به آن، به چه منظوری است؟
هدف از شفاعت و مغفرت خواستن آن است که روح امیدواری در انسان بدمد، نه این که انسان مغرور و متجّری شود. فرق بین رجا و غرور، همان فرق بین حق و باطل است. انبیا فرمودند: ما به اذن خدا شفاعت و طلب مغفرت می‌کنیم، ولی خداوند هرکسی راکه خود بخواهد، می‌بخشد. پیامبران در حد (موجبه جزئبه) به انسانها وعده طلب مغفرت دادند، نه این که درباره کلیه گناهان و همه گناهکاران به نحو (موجبه کلیّه) طلب مغفرت کنند، و یا طلب مغفرت آنان در تأثیر مستقل باشد. پس انبیا فقط زمینه احیای روح امید را فراهم کردند، نه این که انسان را متجّری و هتّاک حریم الهی کنند. شفاعت و مغفرت انبیا، برای آن است که انسانها نگویند: ما که بر اثر گناه باید در جهنم بسوزیم، چرا برگردیم؟ خداوند می‌خواهد به آنها بگوید: اگر برگردند، نقص آنان جبران می‌شود و قابل بخشش هستند، ولی اگر برنگردند، ممکن است بر اثر اصرار بر گناهان، زمینه شرک در آنان فراهم شود و دیگر هیچ راهی برای درمان بیماری آنان نباشد: (ثُمَ کان عاقِبَة الََّذِین اَساؤا السُوای اَنْ کَذَّبُوا) روم/10 ممکن است انسان ابتدا مبتلا به مکروهات بشود و کم کم آلوده به گناهان صغیره و بعد، گناهان کبیره گردد و در نهایت دین الهی را از اصل انکار کند. پس باید امیدی برای بازگشت به سوی خداوند باشد تا به صرف ارتکاب پاره‌ای از گناهان زمینه یأس فراهم نشود. ملائکه و پیامبران با شفاعت و مغفرت خواستن از خداوند، این امید را در دل گناهکاران زنده نگه می‌دارند. قرآن، کتابهای آسمانی، انبیای الهی و فرشتگان، همه، هم دافع عقابند و هم رافع عذاب. خداوند درباره دفع عقاب با قرآن می‌فرماید: (کِتابٌ اَنْزَلناه ِالَیکَ لِتُخْرِج النّاسَ مِنَ الظُّلماتِ اِلی النُّور) ابراهیم/1 ، (یَهدیِ بِه اللهُ مَن اتَّبعَ ضوانه سُبَل السَّلام) مائده/16. قرآن توان رفع عقاب را نیز به صورت شفاعت دارد: (َواعْلَموا أنّه شافِع مُشفّع وَقائل مُصدَّق وَ أنَّهُ مَن شَفَع لَه القرآنُ یَومَ القیامة شُفّع) (نهج‌البلاغه/خطبه 176.) www.eporsesh.com
عنوان سوال:

شفاعت پیامبران در قیامت و بشارت به آن، به چه منظوری است؟


پاسخ:

هدف از شفاعت و مغفرت خواستن آن است که روح امیدواری در انسان بدمد، نه این که انسان مغرور و متجّری شود. فرق بین رجا و غرور، همان فرق بین حق و باطل است. انبیا فرمودند: ما به اذن خدا شفاعت و طلب مغفرت می‌کنیم، ولی خداوند هرکسی راکه خود بخواهد، می‌بخشد. پیامبران در حد (موجبه جزئبه) به انسانها وعده طلب مغفرت دادند، نه این که درباره کلیه گناهان و همه گناهکاران به نحو (موجبه کلیّه) طلب مغفرت کنند، و یا طلب مغفرت آنان در تأثیر مستقل باشد. پس انبیا فقط زمینه احیای روح امید را فراهم کردند، نه این که انسان را متجّری و هتّاک حریم الهی کنند.
شفاعت و مغفرت انبیا، برای آن است که انسانها نگویند: ما که بر اثر گناه باید در جهنم بسوزیم، چرا برگردیم؟ خداوند می‌خواهد به آنها بگوید: اگر برگردند، نقص آنان جبران می‌شود و قابل بخشش هستند، ولی اگر برنگردند، ممکن است بر اثر اصرار بر گناهان، زمینه شرک در آنان فراهم شود و دیگر هیچ راهی برای درمان بیماری آنان نباشد: (ثُمَ کان عاقِبَة الََّذِین اَساؤا السُوای اَنْ کَذَّبُوا) روم/10
ممکن است انسان ابتدا مبتلا به مکروهات بشود و کم کم آلوده به گناهان صغیره و بعد، گناهان کبیره گردد و در نهایت دین الهی را از اصل انکار کند. پس باید امیدی برای بازگشت به سوی خداوند باشد تا به صرف ارتکاب پاره‌ای از گناهان زمینه یأس فراهم نشود. ملائکه و پیامبران با شفاعت و مغفرت خواستن از خداوند، این امید را در دل گناهکاران زنده نگه می‌دارند. قرآن، کتابهای آسمانی، انبیای الهی و فرشتگان، همه، هم دافع عقابند و هم رافع عذاب. خداوند درباره دفع عقاب با قرآن می‌فرماید: (کِتابٌ اَنْزَلناه ِالَیکَ لِتُخْرِج النّاسَ مِنَ الظُّلماتِ اِلی النُّور) ابراهیم/1 ، (یَهدیِ بِه اللهُ مَن اتَّبعَ ضوانه سُبَل السَّلام) مائده/16.
قرآن توان رفع عقاب را نیز به صورت شفاعت دارد: (َواعْلَموا أنّه شافِع مُشفّع وَقائل مُصدَّق وَ أنَّهُ مَن شَفَع لَه القرآنُ یَومَ القیامة شُفّع) (نهج‌البلاغه/خطبه 176.)
www.eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین