اگر مسلمانی در دنیاکار خلافی انجام داد، می تواند با توبه و پشیمانی و استغفار از عذاب اخروی جان سالم به در ببرد. خداوند توّاب و رحیم است، ولی اگر مسلمانی گناه بزرگی انجام داد و بر آن اصرار ورزید، به طوری که گناه تمام وجود او را فرا گرفت و بدون توبه از دنیا رفت، بر اساس آیة " کسی که مرتکب گناهی گردد و آثار آن تمام وجود او را احاطه کند، اهل دوزخ به طور جاودانه خواهد بود"،[2]این گونه افراد جنایتکار هستند و اهل فسق و فجور و معصیت شده اند، به طوری که قابلیت نجات در آن ها نیست. اما مسلمانانی که اهل معصیت شده اند، ولی گناه و معصیت ماهیت آنان را عوض نکرده و ایمان و اعتقاد آنان را زائل نکرده، پس از پاک شدن از گناه در عالم برزخ یا در جهنم، به بهشت خواهند رفت: " روز قیامت روزی است که هیچ کس حق سخن گفتن ندارد، مگر به اجازة پروردگار. پس بعضی شقی و بدبخت اند و بعضی سعید و خوشبخت، اماکسانی که بدبخت هستند ، پس در آتش که در آن آه و ناله (سر و صدار زوزه های جهنم) خواهد بود، وارد می شوند و همیشه در آنجا خواهند ماند، مگر آن چه را که خدا بخواهد".[3] یعنی برخی از جهنمیان مدتی در جهنم میمانند، سپس از آن جا نجات پیدا می کنند. مقدار ماندن آنان در جهنم بستگی به گناهی دارند که انجام داده اند، مانند مجازاتی که افراد خطاکار در دنیا متحمل می شوند. بعضی یک سال محکوم به زندان می شوند و برخی ده سال. در جهنم همین طور خواهد بود. همة این ها در صورتی است که انسان در دنیا توبه نکند اما اگر فرد خطا کاری که مسلمان است و اعتقادات صحیح اسلامی دارد، از گناهان توبه کرد و اگر حق الناس به گردن او بود، پرداخت نمود ، به جهنم نخواهد رفت. جهنم مال کسانی است که یا مسلمان نیستند و در انتخاب راه صحیح کوتاهی کرده اند و یا مسلمانانی هستند که اهل فسق و فجور شده و توبه نکرده اند. پی نوشت: 1 - بقره (2) آیه 81. 2 - هود (11) آیه 106. eporsesh.com
اگر مسلمانی در دنیاکار خلافی انجام داد، می تواند با توبه و پشیمانی و استغفار از عذاب اخروی جان سالم به در ببرد. خداوند توّاب و رحیم است، ولی اگر مسلمانی گناه بزرگی انجام داد و بر آن اصرار ورزید، به طوری که گناه تمام وجود او را فرا گرفت و بدون توبه از دنیا رفت، بر اساس آیة " کسی که مرتکب گناهی گردد و آثار آن تمام وجود او را احاطه کند، اهل دوزخ به طور جاودانه خواهد بود"،[2]این گونه افراد جنایتکار هستند و اهل فسق و فجور و معصیت شده اند، به طوری که قابلیت نجات در آن ها نیست. اما مسلمانانی که اهل معصیت شده اند، ولی گناه و معصیت ماهیت آنان را عوض نکرده و ایمان و اعتقاد آنان را زائل نکرده، پس از پاک شدن از گناه در عالم برزخ یا در جهنم، به بهشت خواهند رفت: " روز قیامت روزی است که هیچ کس حق سخن گفتن ندارد، مگر به اجازة پروردگار. پس بعضی شقی و بدبخت اند و بعضی سعید و خوشبخت، اماکسانی که بدبخت هستند ، پس در آتش که در آن آه و ناله (سر و صدار زوزه های جهنم) خواهد بود، وارد می شوند و همیشه در آنجا خواهند ماند، مگر آن چه را که خدا بخواهد".[3] یعنی برخی از جهنمیان مدتی در جهنم میمانند، سپس از آن جا نجات پیدا می کنند.
مقدار ماندن آنان در جهنم بستگی به گناهی دارند که انجام داده اند، مانند مجازاتی که افراد خطاکار در دنیا متحمل می شوند. بعضی یک سال محکوم به زندان می شوند و برخی ده سال. در جهنم همین طور خواهد بود. همة این ها در صورتی است که انسان در دنیا توبه نکند اما اگر فرد خطا کاری که مسلمان است و اعتقادات صحیح اسلامی دارد، از گناهان توبه کرد و اگر حق الناس به گردن او بود، پرداخت نمود ، به جهنم نخواهد رفت. جهنم مال کسانی است که یا مسلمان نیستند و در انتخاب راه صحیح کوتاهی کرده اند و یا مسلمانانی هستند که اهل فسق و فجور شده و توبه نکرده اند.
پی نوشت:
1 - بقره (2) آیه 81.
2 - هود (11) آیه 106.
eporsesh.com
- [سایر] در یک روایت خواندم علی (ع) فرمود: مسلمانان شیعه به جهنم نمی روند. همچنین در کتابی خواندم طبقه اول جهنم مخصوص مسلمانان (امت پیامبر) گناهکار است! کدام درست است؟
- [سایر] چرا انسانهای گناهکار به جهنم می روند این سرنوشت آنان بوده که خداوند تعیین کرده است؟
- [سایر] این که انسان در برزخ (فاصله میان این دنیا وآخرت )جزاء اعمالی که انجام داده می بیند و باری از گناهانش کم می شود درست است یا نه؟
- [سایر] آیا کتاب سیاحت غرب که درباره ی جهنّم صحبت می کند درست است یا خیر؟
- [سایر] آیا این حرف واقعیت دارد که میگویند زنی که به صورت طبیعی (بدون عمل سزارین) بچهای به دنیا بیاورد(زایمان کند) تمام گناهانش یا بخشی از آن پاک میشود؟
- [سایر] برای اصلاح بدرفتاری های پسر 5 ساله ام دائم او را به بهشت بشارت می دهم و از جهنم می ترسانم. آیا این عمل من درست است؟
- [سایر] در صورتی که یک قاتل یا متجاوزی که کافر بوده است مسلمان شود، از نظر اسلام، گناهانش بخشیده می شود یا کیفر خواهد داشت؟
- [سایر] آیا مسلمان گناهکار وارد بهشت می شود؟
- [سایر] در روایتی، چاه ویل عمیق ترین دانسته شده، پس باید در آن جا زمین باشد تا چاه داشته باشد، پس جهنم در دنیای زمینی مادی است، آیا این سخن درست است؟
- [سایر] درسته که سنیها اهل جهنم اند و میرن جهنم؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر لباس و مانند آن را با آب قلیل به تعدادی که لازم است آب بکشند و به اندازه معمول فشار دهند تا آبی که روی آن ریختهاند جدا شود، آبی که در آن میماند پاک است. همچنین ظرف نجسی را که با آب قلیل آب میکشند، بعد از جدا شدن آبی که برای پاک شدن روی آن ریختهاند، آب کمی که در آن میماند پاک است.
- [آیت الله علوی گرگانی] ظرف نجس را که با آب قلیل آب میکشند، بعد از جدا شدن آبی که برای پاک شدن روی آن ریخته اند، آب کمی که در آن میماند پاک است.
- [آیت الله بروجردی] ظرف نجس را که با آب قلیل آب میکشند، بعد از جدا شدن آبی که برای پاک شدن روی آن ریختهاند، آبِ کمی که در آن میماند پاک است.
- [آیت الله سیستانی] ظرف نجس را که با آب قلیل آب میکشند ، بعد از جدا شدن آبی که برای پاک شدن با آن شسته شده ، آب کمی که در آن میماند پاک است . 9 برطرف شدن عین نجاست :
- [آیت الله مظاهری] ظرف نجس را که با آب قلیل آب میکشند، بعد از جدا شدن آبی که برای پاک شدن روی آن ریختهاند، قطرههای آبی که در آن میماند پاک است.
- [آیت الله اردبیلی] قطرههای آبی که پس از آب کشیدن ظرف نجس با آب قلیل و بعد از جدا شدن آبی که برای پاک شدن روی آن ریختهاند، در آن باقی میماند پاک است.
- [آیت الله مظاهری] اگر چیزی را آب بکشند و یقین کنند پاک شده و بعد شک کنند که آن را درست آب کشیدهاند یا نه، پاک است.
- [آیت الله اردبیلی] جایز نیست اموال محترم گناهکار را تلف کند، مگر آن که لازمه جلوگیری از معصیت باشد که در این صورت اگر اموال محترم گناهکار را با اجازه حاکم شرع جامع الشرایط تلف کند، ضامن نیست و در غیر این صورت، ضامن و گناهکار است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زمینی که آب در آن فرو میرود، مثل زمینی که روی آن شن یا ریگ باشد، اگر نجس شود با آب قلیل نیز پاک میشود اما زیر شن یا ریگها بنا بر احتیاط نجس میماند.
- [آیت الله مظاهری] اگر لباس و مانند آن را با آب قلیل آب بکشند و به اندازه معمول فشار دهند تا آبی که روی آن ریختهاند جدا شود، آبی که در آن میماند پاک است.