در آیات و روایات به صراحت در این باره مطلبی یافت نشده، ولی این دو، میتواند با هم جمع شود; یعنی هر فرد در عین این که در محیطی زندگی میکند که دیگران نیز حضور دارد، از نعمتهای ویژهای برخوردار باشد که دیگران ندارند و برای تقریب به ذهن میتوان به همین دنیا مثال زد. فرضهای دیگری نیز میتوان در نظر گرفت که منافی ظاهر آیات و روایات نیست; برای مثال، دو گروه، "مقربان" و "اصحاب یمین" که در سورة واقعه آمده، میتوانند در عین این که از هم جدایند و در دو جایگاه بهشتی متناسب خویش اند، در زمانها و مکانهای ویژهای گرد هم آیند و اوقات به شادمانی و سرور بگذرانند; به دیگر سخن، جدا بودن در مقام و زندگی و نعمتهای بهشتی به معنای قطع رابطة آنها نیست; امّا این که دست کم گروهی از بهشتیان در جشنهایی با هم شادمانند، از آیات 15 الی 17 سورة واقعه استفاده میشود: "آنها ]مقرّبان[ بر تختهایی که صف کشیده و به هم پیوسته است، قرار دارند در حالی که بر آن تکیه زده و رو به روی یکدیگرند نوجوانانی جاودان ]در شکوه و طراوت[ پیوسته گرداگرد آنان میگردند...". eporsesh.com
آیا افراد بهشتی همگی در یک جا جمع میشوند، یا خیر، هر فرد به تناسب اعمال نیک خود، بهشتی دارد؟
در آیات و روایات به صراحت در این باره مطلبی یافت نشده، ولی این دو، میتواند با هم جمع شود; یعنی هر فرد در عین این که در محیطی زندگی میکند که دیگران نیز حضور دارد، از نعمتهای ویژهای برخوردار باشد که دیگران ندارند و برای تقریب به ذهن میتوان به همین دنیا مثال زد. فرضهای دیگری نیز میتوان در نظر گرفت که منافی ظاهر آیات و روایات نیست; برای مثال، دو گروه، "مقربان" و "اصحاب یمین" که در سورة واقعه آمده، میتوانند در عین این که از هم جدایند و در دو جایگاه بهشتی متناسب خویش اند، در زمانها و مکانهای ویژهای گرد هم آیند و اوقات به شادمانی و سرور بگذرانند; به دیگر سخن، جدا بودن در مقام و زندگی و نعمتهای بهشتی به معنای قطع رابطة آنها نیست; امّا این که دست کم گروهی از بهشتیان در جشنهایی با هم شادمانند، از آیات 15 الی 17 سورة واقعه استفاده میشود: "آنها ]مقرّبان[ بر تختهایی که صف کشیده و به هم پیوسته است، قرار دارند در حالی که بر آن تکیه زده و رو به روی یکدیگرند نوجوانانی جاودان ]در شکوه و طراوت[ پیوسته گرداگرد آنان میگردند...".
eporsesh.com
- [آیت الله مظاهری] آیا افراد نابالغ که به همراه والدین به عمره مفرده مشرّف میشوند، واجب است محرم شوند و اعمال عمره مفرده را به جا آورند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا افراد نابالغ که به همراه والدین به عمره مفرده مشرّف میشوند، واجب است محرم شوند و اعمال عمره مفرده را به جا آورند؟
- [سایر] از نگاه آیات و روایات چه اعمالی سبب بطلان اعمال نیک و پسندیده می شود؟
- [سایر] آیا از دیدگاه قرآن آثار نیک و بد اعمال در نسل انسان موثر است ؟
- [سایر] از نگاه آیات و روایات چه اعمالی سبب بطلان اعمال نیک و پسندیده می شود؟
- [سایر] چگونه اعمال نیک انسان، در قبر به دستگیری او برمی خیزند؟
- [سایر] نعمت های بهشتی و عذاب های جهنمی بر چه اساسی شامل حال افراد می شود؟
- [سایر] آیا رفتارهای نیک و بد به ظاهر مساوی افراد ثروتمند و سالم و اشخاص تنگدست و بیمار، پاداش برابری دارند؟
- [سایر] چرا برخی افراد دچار اختلال روانی میشوند؟
- [سایر] چرا عذاب جهنم این قدر شدید و دردناک است؟ آیا این عذاب ها با لطف الهی سازگار است؟ آیا با اعمال دوزخیان تناسب دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] (مضاربه) آن است که فرد یا افرادی سرمایه گذاری کنند و فرد یا افراد دیگری با آن سرمایه کار کنند و درآمد آن را مطابق قراردادی میان خود تقسیم کنند، و هر کدام سهمی از آن را ببرند.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند اعتکاف را از جانب خود و یا از جانب افراد از دنیا رفته انجام دهد، ولی از طرف فرد زنده جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر ملکی نظیر درختان یک باغ را بر افراد خاصّی وقف نمایند به گونهای که میوه آن درختان در ملک آن افراد حادث شود، آنان مالک میوه میشوند و چنانچه سهم هر یک از افراد به حدّ نصاب زکات برسد، باید زکات آن را بپردازد، ولی چنانچه واقف درختان باغ را برای جهتی از جهات عمومی، مانند عنوان فقرا، وقف نماید نه برای افراد خاص، ظاهرا زکات به میوه آنها تعلّق نمیگیرد.
- [آیت الله مظاهری] افراد وسواسی که زود اطمینان به نجاست چیزی پیدا میکنند، یا هنگام آب کشیدن چیزی به آسانی اطمینان پیدانمیکنند نباید به اطمینان خود اعتنا کنند بلکهباید بهطور متعارف عمل کنند و اعتنای اینگونه افراد به گمان بلکه به اطمینان خود حرام است و اعمال غیر متعارف آنها موجب خسران دنیا و آخرت است.
- [آیت الله بهجت] اگر مرد طواف نساء را، که یکی از اعمال حج است، بهجا نیاورد، زنش که بهواسطه مُحْرِم شدن بر او حرام شده بود، حلال نمیشود، و نیز اگر زن طواف نساء نکند، شوهرش بر او حلال نمیشود، ولی اگر بعداً طواف نساء را انجام دهند به یکدیگر حلال میشوند.
- [آیت الله علوی گرگانی] زنی که عادت وقتیّه وعددیّه دارد، اگر در وقت عادت، خون نبیند و در غیر آن وقت به شماره روزهای حیضش خون ببیند، باید همانرا حیض قرار دهد، چه پیش از وقت عادت دیده باشد چه بعد از آن و اگر فاقد صفات خون حیض باشد احتیاط واجب آن است که در سه روز اوّل جمع کند بین تروک حائض و اعمال استحاضه.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر خونی ببیند که نداند خون حیض است یا بکارت باید خود را وارسی کند یعنی مقداری پنبه داخل فرج نماید و کمی صبر کند بعد بیرون اورد پس اگر اطراف ان الوده باشد خون بکارت است و اگر به همه ان رسیده حیض می باشد و یا احتیاط کند به جمع بین تروک حایض و اعمال طاهره
- [آیت الله وحید خراسانی] زن ابستن و زنی که بچه شیر می دهد ممکن است حیض ببیند و فرقی بین زن ابستن و غیر او در احکام حیض نیست ولی زن ابستن در صورتی که بعد از گذشتن بیست روز از اول عادتش خونی ببیند که صفات حیض را دارد احتیاط واجب ان است که بین تروک حایض و اعمال مستحاضه جمع نماید
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر خونی ببیند که نداند خون حیض است یا بکارت باید خود را وارسی کند یعنی مقداری پنبه داخل فرج نماید و کمی صبر کند بعد بیرون اورد پس اگر اطراف ان الوده باشد خون بکارت است و اگر به همه ان رسیده حیض می باشد و یا احتیاط کند به جمع بین تروک حایض و اعمال طاهره
- [آیت الله مکارم شیرازی] در خون نفاس احتیاط واجب این است که خلقت بچه تمام باشد، بنابر این اگر خون بسته ای از رحم خارج شود و بداند که اگر در رحم می ماند انسان می شد باید میان اعمال زنی که از خون پاک است و کارهایی را که حائض ترک می کند جمع نماید.