بهشتیان، انواع و اقسام نعمت های جسمانی و روحانی را در اختیار دارند که توصیف آن در قرآن و روایات به طور کامل، روشن شده است. از جملة این نعمت ها شنیدن آواز ها ونغمه های خوشی است که هرگز در دنیا قابل شنیدن نیست. البته این نغمه ها در اشکال مختلف اجرا می شوند. در حدیث است که از پیامبر راجع به عرض نهرها و رود های بهشت سؤال شد، فرمود: "عرض هر نهری را باید با پانصد سال راه پیمود. نهرها دور قصرها جاری اند و امواج آن نغمه و آواز و غنا سر می دهند".1 ابودرداد می گوید: پیامبر به موعظه مردم مشغول بود. پس سخن از بهشت آغاز کرد و در توصیف بهشت، از زن های بهشتی و نعمت هایش سخن گفت. میان جمعیت شخص بادیه نشینی برخاست و گفت: ای پیامبر! آیا در بهشت شنیدنی(غنا و آواز) وجود دارد؟ حضرت فرمود: بله، در بهشت نهر آبی وجود دارد که آن را باکره های سفید روی پر کرده و با صدایی غنا می خوانند که هرگز خلائق مثل آن را نشنیده اند. این بهترنی و برترین نعمت بهشت است.2 از معصوم نقل شده که در بهشت درختانی وجود دارد که روی آن ها زنگ هایی از نقره است. هنگامی که اهل بهشت اراده کنند که آوازی بشنوند،خداوند بادی از زیر عرش فرستاده، آن را به سوی زنگ ها روانه می کند. در آن هنگام زنگ ها به حرکت در آمده و آواز سر می دهند که اگر اهل دنیا آن را بشنوند، از فرط خوش حالی جان می دادند.3 از حضرد داوود به عنوان آوازه خوان بهشت نام برده شده است. شهید دستغیب می نویسد: در خطبة مبارکة حضرت امیرالمؤمنین در نهج البلاغه ضمن بیان حالات انبیا می فرماید: "و داود(ع) صاحب المزامیر و قاری اهل الجنه" از این جمله معلوم می شود که حضرت داود(ع) در بهشت برای بهشتیان خواهد خواند. البته با نغمه ای بهشتی. در مجمع البیان ار رسول خدا(ص) مروی است که بهترین نغمه های بهشت آن است که حوریان برای شوهران خود خوانندگی می کنند، به صدای نیکو که جند و انس نشنیده باشند، اما نه به روش مزمار، بلکه به تسبیح و تحمید و تقدیس پروردگار عالَم. نیز مروی است مرغان بهشت به بهترین نغمه ها خوانندگی می کنند.4 1 بحارالانوار، ج 8، ص 146، حدیث 71. 2 بحارالانوار،ج 8، ص 196، حدیث 182. 3 همان، حدیث 183. 4 شهید دستغیب، معاد،انتشاراتی جامع عتیق شیراز، ص 252. eporsesh.com
بهشتیان، انواع و اقسام نعمت های جسمانی و روحانی را در اختیار دارند که توصیف آن در قرآن و روایات به طور کامل، روشن شده است.
از جملة این نعمت ها شنیدن آواز ها ونغمه های خوشی است که هرگز در دنیا قابل شنیدن نیست. البته این نغمه ها در اشکال مختلف اجرا می شوند.
در حدیث است که از پیامبر راجع به عرض نهرها و رود های بهشت سؤال شد، فرمود: "عرض هر نهری را باید با پانصد سال راه پیمود. نهرها دور قصرها جاری اند و امواج آن نغمه و آواز و غنا سر می دهند".1
ابودرداد می گوید: پیامبر به موعظه مردم مشغول بود. پس سخن از بهشت آغاز کرد و در توصیف بهشت، از زن های بهشتی و نعمت هایش سخن گفت. میان جمعیت شخص بادیه نشینی برخاست و گفت: ای پیامبر! آیا در بهشت شنیدنی(غنا و آواز) وجود دارد؟ حضرت فرمود: بله، در بهشت نهر آبی وجود دارد که آن را باکره های سفید روی پر کرده و با صدایی غنا می خوانند که هرگز خلائق مثل آن را نشنیده اند. این بهترنی و برترین نعمت بهشت است.2
از معصوم نقل شده که در بهشت درختانی وجود دارد که روی آن ها زنگ هایی از نقره است. هنگامی که اهل بهشت اراده کنند که آوازی بشنوند،خداوند بادی از زیر عرش فرستاده، آن را به سوی زنگ ها روانه می کند. در آن هنگام زنگ ها به حرکت در آمده و آواز سر می دهند که اگر اهل دنیا آن را بشنوند، از فرط خوش حالی جان می دادند.3
از حضرد داوود به عنوان آوازه خوان بهشت نام برده شده است. شهید دستغیب می نویسد: در خطبة مبارکة حضرت امیرالمؤمنین در نهج البلاغه ضمن بیان حالات انبیا می فرماید: "و داود(ع) صاحب المزامیر و قاری اهل الجنه" از این جمله معلوم می شود که حضرت داود(ع) در بهشت برای بهشتیان خواهد خواند. البته با نغمه ای بهشتی.
در مجمع البیان ار رسول خدا(ص) مروی است که بهترین نغمه های بهشت آن است که حوریان برای شوهران خود خوانندگی می کنند، به صدای نیکو که جند و انس نشنیده باشند، اما نه به روش مزمار، بلکه به تسبیح و تحمید و تقدیس پروردگار عالَم. نیز مروی است مرغان بهشت به بهترین نغمه ها خوانندگی می کنند.4
1 بحارالانوار، ج 8، ص 146، حدیث 71.
2 بحارالانوار،ج 8، ص 196، حدیث 182.
3 همان، حدیث 183.
4 شهید دستغیب، معاد،انتشاراتی جامع عتیق شیراز، ص 252.
eporsesh.com
- [سایر] «مهماندار بهشت» کیست؟
- [سایر] اول کسی که وارد بهشت میشود کیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] باسلام آخرین کسی که وارد بهشت میشود کیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] باسلام آخرین کسی که وارد بهشت میشود کیست؟
- [آیت الله مظاهری] در جواب دختر 14 ساله ام که می گوید آفریننده خدا کیست و خدا چگونه به وجود آمده است چه جواب قانع کننده ای بدهم؟
- [آیت الله سیستانی] آیا شنیدن صدای خواننده زن بدون قصد لذت اشکال دارد؟
- [سایر] اخیرا هاوکینگ اظهار نظر عجیبی کرده که بهشت فقط یک افسانه است. چطور در مقابل این ادعای هاوکینگ جواب می دهید؟
- [سایر] آیا در بهشت انسان به این وسائل مادی که ما استفاده می کنیم محتاج است اگر جواب خیر است توضیح دهید؟
- [سایر] در تعارض حکم حکومتی حاکم شرع با حکم و مرجع تقلید، تقدم با کیست؟ لطفا آدرس جواب خود از کدام کتاب و کدام صفحه را نیز بیان کنید.
- [سایر] اخیرا هاوکینگ اظهار نظر عجیبی کرده که بهشت فقط یک افسانه است. چطور در مقابل این ادعای هاوکینگ جواب می دهید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان باید جواب سلام را چه در نماز یا در غیر نماز فوراً بگوید، و اگر عمداً یا از روی فراموشی جواب سلام را به قدری طول دهد، که اگر جواب بگوید، جواب آن سلام حساب نشود، چنانچه در نماز باشد، نباید جواب بدهد و اگر در نماز نباشد، جواب دادن واجب نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان باید جواب سلام را چه در نماز یا در غیر نماز فوراً بگوید و اگر عمداً یا از روی فراموشی جواب سلام را به قدری طول دهد که اگر جواب بگوید جواب آن سلام حساب نشود چنانچه در نماز باشد نباید جواب بدهد و اگر در نماز نباشد، جواب دادن واجب نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان باید جواب سلام را در نماز یا غیر ان فورا طوری بگوید که عرفا جواب ان سلام باشد و اگر عمدا یا از روی فراموشی جواب سلام را به قدری طول دهد که جواب ان سلام حساب نشود چنانچه در نماز باشد نباید جواب بدهد و اگر در غیر نماز باشد جواب دادن واجب نیست
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان باید جواب سلام را چه در نماز یا در غیر نماز فورا بگوید و اگر عمدا یا از روی فراموشی جواب سلام را به قدری طول دهد که اگر جواب بگوید؛ جواب آن سلام حساب نشود؛ چنانچه در نماز باشد؛ نباید جواب بدهد و اگر در نماز نباشد؛ جواب دادن واجب نیست.
- [آیت الله اردبیلی] انسان باید جواب سلام را در نماز یا غیر آن فورا بگوید و اگر در حال نماز عمدا یا از روی فراموشی جواب سلام را به قدری تاخیر اندازد که اگر جواب بگوید جواب آن سلام حساب نشود، نباید جواب بدهد و اگر در نماز نباشد، جواب دادن واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] انسان باید جواب سلام را چه در نماز یا در غیر نماز فوراً بگوید و اگر عمداً یا از روی فراموشی جواب سلام را به قدری طول دهد که اگر جواب بگوید، جواب آن سلام حساب نشود، چنانچه در نماز باشد نباید جواب بدهد و اگر در نماز نباشد جواب دادن واجب نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان باید جواب سلام را چه در نماز یا در غیر نماز فوراً بگوید و اگر عمداً یا از روی فراموشی جواب سلام را به قدری طول دهد، که اگر جواب بگوید، جواب آن سلام حساب نشود، چنانچه در نماز باشد، نباید جواب بدهد و اگر در نماز نباشد، جواب دادن واجب نیست.
- [آیت الله مظاهری] انسان باید جواب سلام را چه در نماز یا غیر نماز فوراً بگوید، و اگر عمداً یا از روی فراموشی جواب سلام را به قدری طول دهد که اگر جواب بگوید جواب آن سلام حساب نشود، چنانچه در نماز باشد نباید جواب بدهد و اگر در نماز نباشد، جواب دادن واجب نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] انسان باید جواب سلام را چه در نماز یا در غیر نماز فوراً بگوید ، و اگر عمداً یا ا ز روی فراموشی جواب سلام را بقدری طول دهد ، که اگر جواب بگوید جواب آن سلام حساب نشود ، چنانچه در نماز باشد نباید جواب بدهد و اگر در نماز نباشد ، جواب دادن واجب نیست .
- [آیت الله سبحانی] انسان باید جواب سلام را چه در نماز یا در غیر نماز فوراً بگوید، و اگر عمداً یا از روی فراموشی جواب سلام را به قدری طول دهد، که اگر جواب بگوید جواب آن سلام حساب نشود، چنانچه در نماز باشد نباید جواب بدهد و اگر در نماز نباشد، جواب دادن واجب نیست.