بهشت، رشوة عبادت نیست؛ نتیجة عمل انسان و پاداش کار است. کسی که در دنیا برای تأمین معاش خود کشت و کار کند، و به آباد کردن زمین خشکی بپردازد، ثمره و پایان عمل خود را خواهدید دید. این نکته تمثیلی برای جهان آخرت و پاداش بزرگی چون بهشت است. انسانی که دنیا را مزرعهای برای آخرت حساب کند، سعی خواهد کرد که این مزرعه را به بهترین وجه ممکن کشت کند. عمل صالح، ایمان، تقوا، نوع دوستی و پرهیز از گناه عوامل رویش نیکی و کشت میباشد، در نتیجه آن چه به دست میآید، مُزد عمل است، نه رشوه. قرآن میفرماید: " پس هر کس هموزن ذرّهای کار خیر انجام دهد، آن را میبیند و هر کس هموزن ذرّهای کار بد کرده، آن را میبیند ".[10] بهشت و جهنّم نتیجة عمل است. عمل انسان در سرای آخرت به صورت بهشت یا جهنم مجسّم میشود: " هر کس خدا و رسولش را اطاعت کند، او را در باغ هایی از بهشت وارد میکند که همواره از زیر درختانش نهرها جاری است. جاودانه در آن میمانند و این پیروزی بزرگی است ".[11]این چنین است که خدا بهره مندی از بهشت و نعمات الهی را مشروط به اطاعت از خود و رسولش کرده است. اگر شخصی برای دیگری کاری انجام داده است، مستحق مزد و پاداش نیست؟ آیا گرفتن اجرت و مزد، رشوه میباشد و شخصی که اجیر گرفته رشوه داده است؟ [10] زلزال (99) آیة 6 و 7. [11] نساء (4) آیة 13. eporsesh.com
آیا بهشت، رشوه برای عبادت نیست؟
بهشت، رشوة عبادت نیست؛ نتیجة عمل انسان و پاداش کار است. کسی که در دنیا برای تأمین معاش خود کشت و کار کند، و به آباد کردن زمین خشکی بپردازد، ثمره و پایان عمل خود را خواهدید دید. این نکته تمثیلی برای جهان آخرت و پاداش بزرگی چون بهشت است. انسانی که دنیا را مزرعهای برای آخرت حساب کند، سعی خواهد کرد که این مزرعه را به بهترین وجه ممکن کشت کند. عمل صالح، ایمان، تقوا، نوع دوستی و پرهیز از گناه عوامل رویش نیکی و کشت میباشد، در نتیجه آن چه به دست میآید، مُزد عمل است، نه رشوه. قرآن میفرماید: " پس هر کس هموزن ذرّهای کار خیر انجام دهد، آن را میبیند و هر کس هموزن ذرّهای کار بد کرده، آن را میبیند ".[10]
بهشت و جهنّم نتیجة عمل است. عمل انسان در سرای آخرت به صورت بهشت یا جهنم مجسّم میشود: " هر کس خدا و رسولش را اطاعت کند، او را در باغ هایی از بهشت وارد میکند که همواره از زیر درختانش نهرها جاری است. جاودانه در آن میمانند و این پیروزی بزرگی است ".[11]این چنین است که خدا بهره مندی از بهشت و نعمات الهی را مشروط به اطاعت از خود و رسولش کرده است. اگر شخصی برای دیگری کاری انجام داده است، مستحق مزد و پاداش نیست؟ آیا گرفتن اجرت و مزد، رشوه میباشد و شخصی که اجیر گرفته رشوه داده است؟
[10] زلزال (99) آیة 6 و 7.
[11] نساء (4) آیة 13.
eporsesh.com
- [آیت الله مظاهری] چرا عزاداری برای حضرات معصومینعلیهم السلام به گستردگی عزای امام حسین علیه السلام نیست؟
- [آیت الله مظاهری] در مسأله 1312 رساله آمده است کسی که به واسطه پیری نمیتواند روزه بگیرد یا برای او مشقّت دارد روزه واجب نیست. آیا ملاک و معیار در پیری بالا بودن سنّ است یا صدق عرفی؟
- [سایر] آیا طبقات هفت گانه بهشت، همین هفت آسمان است؟
- [آیت الله مظاهری] بعضی از مدّاحان و منبریها میگویند و در بعضی از کتب نیز آمده است اگر کسی به اندازه بال مگسی برای سالار شهیدان اشک بریزد هرچند گناه انجام داده باشی خدا میگذرد و بهشت بر او واجب میشود، پس آیه قرآن را چه باید کرد که میفرماید من از کوچکترین عمل شرّ شما و از کوچکترین عمل خیر شما نمیگذرم.
- [سایر] منظور از "عبادت" در آیه "و ما خلقت الجن والانس الا لیعبدون" چیست؟
- [آیت الله مظاهری] چرا تا کنون مراجع فکری برای این موضوع نکردهاند که این تصوّر را از ذهن عامّه مردم پاک کنند که ای عزیزان مخلص، نذر کردن و قربانی کردن و پول هزینه کردن برای سالار شهیدان فقط شام و غذا و خوردنی نیست و چرا تا کنون اقدامی نشده است که این منابع عظیم پولی در مسیرهایی که بیشتر نیاز است هزینه شود؟ نظر حضرت عالی چیست؟
- [سایر] چرا قرائت قرآن شاذ، جایز نیست؟
- [آیت الله مظاهری] اینجانب در خرید مغازهای مغبون شده و گرانتر از قیمت واقعی خریدهام، علاوه بر این فروشنده برای بزرگ شدن یا بزرگ جلوه دادن مغازه، ستون مغازههای مجاور را که موقوفه بوده تراشیده و این تراشیده شدن ستونها را اداره اوقاف اصفهان تأیید کرده است و فروشنده حاضر به فسخ معامله نیست، مستدعی است حکم شرعی مسأله را مرقوم فرمایید.
- [سایر] لطفا این حدیث را شرح دهید. امام جواد علیه السلام فرمودند: اَفضَلُ العِبادَةِ الإخلاصُ؛ برترین عبادت، اخلاص است. (1)
- [آیت الله مظاهری] فرق بین (جایز نیست) و (مشکل است) چیست؟