از آنجا که سجده کردن جز برای خداوند روا نیست، چطور خداوند امر کرد ملایک بر انسان سجده کنند؟
اولا، چنانکه برخی از دانشمندان فرموده اند، ممکن است معنای سجده ملایک در برابر آدم(علیه السلام) این باشد که فرشتگان برای خدا، امّا در برابر آدم سجده کنند. بنابراین حضرت آدم(علیه السلام)مسجود فرشتگان محسوب نمی شود. ثانیاً، چنانکه گفته شود سجده در برابر غیرخدا به دستور خداوند جایز و امکان پذیر است، در این مورد آدم بر فرشتگان فضیلت و مزیّت دارد. از این جهت که فرشتگان به گونه ای آفریده شده اند که میل به گناه و انحراف در آنان نیست. از این رو تقدیس و تسبیح و عبادت آنان در پیشگاه خداوند، اقتضای طبیعت آنان است. ولی انسان، نظر به اینکه دارای بُعد حیوانی است و تمایل به شرّ و فساد در او هست، اگر با وجود تمایلات سرکش خویش به عبادت و اطاعت خداوند برخیزد و به گناه تن ندهد، از فرشتگان هم برتر خواهد شد. در مورد انسان نباید به بعد جسمی وی که از گِل متعفن ساخته شده نظر کرد; بلکه باید به تعالی روحی و استعداد اوج گرفتن در بُعد معنوی او نظر افکند، که در این قسمت انسان بر فرشتگان پیشی می گیرد. یادآوری این نکته لازم است که شیطان، چنانکه از برخی احادیث استفاده می شود، از ملایک نبود، گرچه در زمره آنان قرار داشت; از این رو فرمان الهی نسبت به سجده حضرت آدم(علیه السلام) شامل وی نیز شد. eporsesh.com
عنوان سوال:

از آنجا که سجده کردن جز برای خداوند روا نیست، چطور خداوند امر کرد ملایک بر انسان سجده کنند؟


پاسخ:

اولا، چنانکه برخی از دانشمندان فرموده اند، ممکن است معنای سجده ملایک در برابر آدم(علیه السلام) این باشد که فرشتگان برای خدا، امّا در برابر آدم سجده کنند. بنابراین حضرت آدم(علیه السلام)مسجود فرشتگان محسوب نمی شود.
ثانیاً، چنانکه گفته شود سجده در برابر غیرخدا به دستور خداوند جایز و امکان پذیر است، در این مورد آدم بر فرشتگان فضیلت و مزیّت دارد. از این جهت که فرشتگان به گونه ای آفریده شده اند که میل به گناه و انحراف در آنان نیست. از این رو تقدیس و تسبیح و عبادت آنان در پیشگاه خداوند، اقتضای طبیعت آنان است. ولی انسان، نظر به اینکه دارای بُعد حیوانی است و تمایل به شرّ و فساد در او هست، اگر با وجود تمایلات سرکش خویش به عبادت و اطاعت خداوند برخیزد و به گناه تن ندهد، از فرشتگان هم برتر خواهد شد. در مورد انسان نباید به بعد جسمی وی که از گِل متعفن ساخته شده نظر کرد; بلکه باید به تعالی روحی و استعداد اوج گرفتن در بُعد معنوی او نظر افکند، که در این قسمت انسان بر فرشتگان پیشی می گیرد.
یادآوری این نکته لازم است که شیطان، چنانکه از برخی احادیث استفاده می شود، از ملایک نبود، گرچه در زمره آنان قرار داشت; از این رو فرمان الهی نسبت به سجده حضرت آدم(علیه السلام) شامل وی نیز شد.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین