آری؛ نه تنها در یک زمان دو پیامبر، که بر اساس روایات، گاه پنج و یا حتی هفتاد پیامبر وجود داشته است. علامه ی مجلسی (ره) روایتی را نقل می کند که پنج پیامبر در یک زمان مبعوث شدند و آنان عبارتند از: ابراهیم، اسحاق، یعقوب، اسماعیل و لوط(علیهم السلام). حضرت ابراهیم و حضرت اسحاق در سرزمین بابل (عراق). و حضرت یعقوب در سرزمین کنعان و مصر و حضرت اسماعیل در سرزمین جرهم (اطراف کعبه) و حضرت لوط در چهار منطقه: سهدوم، عامور، صنعا و داروما[1]. این روایت تصریح می کند که در یک زمان، پنج پیامبر از جانب خداوند برای ارشاد و هدایت مردم مأمور شده اند و در روایات متعددی نیز آمده است که بنی اسرائیل در یک روز دو، یا سه ،یا چهار پیامبر و یا حتی هفتاد پیامبر را (در یک روز) به شهادت رسانیدند، بدون آن که در آن روز بازار و کسب و تجارت خود را تعطیل کرده باشند[2]. به شهادت رساندن هفتاد پیامبر در یک روز، گواه روشنی بر وجود پیامبران متعدد در یک زمان، بلکه در یک مکان مشخص است. با توجه به این که تمامی پیامبران، دارای شریعت و آیین مستقلی نبودند و بسیاری از آنان تنها مروّج و مبلّغ پیامبران صاحب شریعت (پنج پیامبر اولوالعزم) بوده اند؛ از این رو هیچ مانعی وجود نداشت که در یک زمان چند پیامبر وجود داشته باشد و همگی به وظیفه ی هدایت مردم به توحید، ترویج شریعت پیامبر صاحب شریعت بپردازند؛ به ویژه که بر اساس روایت یاد شده، پیامبران متعدد در مناطق گوناگونی مبعوث شده و هر یک از آن ها در منطقه خاصی مأمور بوده اند. گرچه از روایت دوم و سایر روایات، به خوبی استفاده می شود که اجتماع پیامبران متعدد در یک مکان نیز اتفاق افتاده است. در این جا توجه به نکاتی لازم است: نکته ی اول: درست است که گاه در یک زمان و مکان پیامبران متعددی وجود داشته اند؛ اما چنان نبوده است که دو پیامبر صاحب شریعت و کتاب در یک زمان به پیامبری بر انگیخته شوند، بلکه پیامبران صاحب شریعت با فاصله های زمانی مبعوث می شدند[3]. نکته ی دوم: در بعضی از زمان ها یکی از پیامبران متعدد، دارای شریعت و کتاب نیز بوده است؛ مانند زمان حضرت موسی(علیه السلام) که دارای شریعت و کتاب بود و برادرش هارون(علیه السلام) نیز مقام نبوت و حتی رسالت را بر عهده داشت، و یا در زمان حضرت ابراهیم(علیه السلام) که دارای شریعت بود و حضرت لوط(علیه السلام) نیز وجود داشت. اما در بعضی از زمان ها، پیامبر صاحب شریعت وجود نداشته و تمام پیامبران (در یک زمان) مردم را به آیین پیامبر صاحب شریعت گذشته دعوت می کردند؛ مانند پیامبران بنی اسرائیل که سال های طولانی مردم را به شریعت و دین حضرت موسی(علیه السلام) دعوت می کردند، و یا پیامبران پس از حضرت عیسی(علیه السلام) که دین او را تبلیغ می کردند. نکته ی سوم: از آیات و روایات به دست می آید که وظیفه ی پیامبران متعددی که دارای شریعت مستقل نبوده اند، ترویج شریعت پیامبر دارای شریعت گذشته بوده است و نیز پیروی کامل از وی، در صورتی که در عصر او باشند؛ از این رو حضرت ابراهیم(علیه السلام) مقامی والاتر از حضرت لوط(علیه السلام)داشته و امام او بوده است. برتری مقام حضرت موسی(علیه السلام) بر حضرت هارون(علیه السلام) نیز این چنین بوده است. منبعی برای آگاهی بیشتر: 1. راهنماشناسی، ص366. پی نوشتها: [1]. بحارالانوار، ج11، ص57. [2]. همان، ص47. [3]. بحارالانوار، ص35 34. منبع: پرسش ها و پاسخ هایی پیرامون نبوت و رسالت، فاضل عرفان، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1383).
آری؛ نه تنها در یک زمان دو پیامبر، که بر اساس روایات، گاه پنج و یا حتی هفتاد پیامبر وجود داشته است. علامه ی مجلسی (ره) روایتی را نقل می کند که پنج پیامبر در یک زمان مبعوث شدند و آنان عبارتند از: ابراهیم، اسحاق، یعقوب، اسماعیل و لوط(علیهم السلام). حضرت ابراهیم و حضرت اسحاق در سرزمین بابل (عراق). و حضرت یعقوب در سرزمین کنعان و مصر و حضرت اسماعیل در سرزمین جرهم (اطراف کعبه) و حضرت لوط در چهار منطقه: سهدوم، عامور، صنعا و داروما[1].
این روایت تصریح می کند که در یک زمان، پنج پیامبر از جانب خداوند برای ارشاد و هدایت مردم مأمور شده اند و در روایات متعددی نیز آمده است که بنی اسرائیل در یک روز دو، یا سه ،یا چهار پیامبر و یا حتی هفتاد پیامبر را (در یک روز) به شهادت رسانیدند، بدون آن که در آن روز بازار و کسب و تجارت خود را تعطیل کرده باشند[2].
به شهادت رساندن هفتاد پیامبر در یک روز، گواه روشنی بر وجود پیامبران متعدد در یک زمان، بلکه در یک مکان مشخص است.
با توجه به این که تمامی پیامبران، دارای شریعت و آیین مستقلی نبودند و بسیاری از آنان تنها مروّج و مبلّغ پیامبران صاحب شریعت (پنج پیامبر اولوالعزم) بوده اند؛ از این رو هیچ مانعی وجود نداشت که در یک زمان چند پیامبر وجود داشته باشد و همگی به وظیفه ی هدایت مردم به توحید، ترویج شریعت پیامبر صاحب شریعت بپردازند؛ به ویژه که بر اساس روایت یاد شده، پیامبران متعدد در مناطق گوناگونی مبعوث شده و هر یک از آن ها در منطقه خاصی مأمور بوده اند. گرچه از روایت دوم و سایر روایات، به خوبی استفاده می شود که اجتماع پیامبران متعدد در یک مکان نیز اتفاق افتاده است.
در این جا توجه به نکاتی لازم است:
نکته ی اول: درست است که گاه در یک زمان و مکان پیامبران متعددی وجود داشته اند؛ اما چنان نبوده است که دو پیامبر صاحب شریعت و کتاب در یک زمان به پیامبری بر انگیخته شوند، بلکه پیامبران صاحب شریعت با فاصله های زمانی مبعوث می شدند[3].
نکته ی دوم: در بعضی از زمان ها یکی از پیامبران متعدد، دارای شریعت و کتاب نیز بوده است؛ مانند زمان حضرت موسی(علیه السلام) که دارای شریعت و کتاب بود و برادرش هارون(علیه السلام) نیز مقام نبوت و حتی رسالت را بر عهده داشت، و یا در زمان حضرت ابراهیم(علیه السلام) که دارای شریعت بود و حضرت لوط(علیه السلام) نیز وجود داشت.
اما در بعضی از زمان ها، پیامبر صاحب شریعت وجود نداشته و تمام پیامبران (در یک زمان) مردم را به آیین پیامبر صاحب شریعت گذشته دعوت می کردند؛ مانند پیامبران بنی اسرائیل که سال های طولانی مردم را به شریعت و دین حضرت موسی(علیه السلام) دعوت می کردند، و یا پیامبران پس از حضرت عیسی(علیه السلام) که دین او را تبلیغ می کردند.
نکته ی سوم: از آیات و روایات به دست می آید که وظیفه ی پیامبران متعددی که دارای شریعت مستقل نبوده اند، ترویج شریعت پیامبر دارای شریعت گذشته بوده است و نیز پیروی کامل از وی، در صورتی که در عصر او باشند؛ از این رو حضرت ابراهیم(علیه السلام) مقامی والاتر از حضرت لوط(علیه السلام)داشته و امام او بوده است. برتری مقام حضرت موسی(علیه السلام) بر حضرت هارون(علیه السلام) نیز این چنین بوده است.
منبعی برای آگاهی بیشتر:
1. راهنماشناسی، ص366.
پی نوشتها:
[1]. بحارالانوار، ج11، ص57.
[2]. همان، ص47.
[3]. بحارالانوار، ص35 34.
منبع: پرسش ها و پاسخ هایی پیرامون نبوت و رسالت، فاضل عرفان، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1383).
- [سایر] دختر پیامبر (ص) فاطمه زهرا (س) چگونه به شهادت رسیدند؟
- [سایر] آیا پیامبر(ص)در40سالگی به پیامبری رسیدند یا قبل از اون به پیامبری رسیده بودند؟ آیا پیامبر (ص)مثل شیوه ای که ما نماز می خوانیم قبل از 40سالگی نماز می خوندند؟ لطفا طبق آیات و روایات پاسخ بدید
- [سایر] سلام، در مقالهای خواندم که در بنی اسرائیل هفت زن به پیامبری رسیدند؛ به عنوان مثال ساره همسر حضرت ابراهیم (ع) را پیامبر معرفی کرده است. آیا این موضوع صحت دارد؟ آیا اصولا پیامبر زن بوده است؟
- [سایر] پیامبر اسلام ص تا چهل سالگی به غار حرا میرفتند تا اینکه به پیامبری رسیدند؛ چرا برای بقیه معصومان این روند مطرح نیست؟
- [سایر] در نوجوانی شنیدم که پیامبر گرامی اسلام (ص) به شهادت رسیدند. اخیرا مطلبی را خواندم که به این امر تصریح داشت، ولی مرا قانع نکرد. می خواستم از صحت یا عدم صحت این موضوع باخبر شوم؟
- [سایر] چرا از بین 124000 پیامبر فقط یک تن شهید شده و همگی به مرگ طبیعی فوت شده اند؟ و امامان(غیر از امام عصر(عج)) همگی به شهادت رسیدند؟
- [سایر] امام باقر(ع) چگونه به شهادت رسیدند؟
- [سایر] امام باقر(ع) چگونه به شهادت رسیدند؟
- [سایر] امام رضا ع چگونه به شهادت رسیدند؟
- [سایر] آل سعود چگونه به قدرت رسیدند؟
- [امام خمینی] اگر کسی دو نفر را وصی کند، چنانچه یکی از آن دو بمیرد، یا دیوانه، یا کافر شود، حاکم شرع یک نفر دیگر را به جای او معین میکند و اگر هر دو بمیرند، یا دیوانه، یا کافر شوند، حاکم شرع دو نفر دیگر را معین میکند ولی اگر یک نفر بتواند وصیّت را عملی کند، معین کردن دو نفر لازم نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر کسی دو نفر را وصی کند، چنانچه یکی از آن دو بمیرد، یا دیوانه، یا کافر شود حاکم شرع یک نفر دیگر را به جای او معین میکند و اگر هر دو بمیرند، یا دیوانه، یا کافر شوند حاکم شرع دو نفر دیگر را معین میکند، ولی اگر یک نفر بتواند وصیت را عملی کند، معین کردن دو نفر لازم نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر کسی دو نفر را با هم وصی کند، چنانچه یکی از آن دو بمیرد یا دیوانه یا کافر شود، حاکم شرع یک نفر دیگر را بهجای او معین میکند، و اگر هر دو بمیرند، یا دیوانه یا کافر شوند، حاکم شرع دو نفر دیگر را معین میکند، ولی اگر یک نفر بتواند وصیت را عملی کند، معین کردن دو نفر لازم نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی دو نفر را وصی کند، چنانچه یکی از آن دو بمیرد یا دیوانه یا کافر شود، حاکم شرع یک نفر دیگر را به جای او معیّن میکند و اگر هردو بمیرند یا کافر شوند، حاکم شرع دو نفر دیگر را معیّن میکند ولی اگر یکنفر بتواند وصیّت را عملی کند، معیّن کردن دو نفر لازم نیست.
- [آیت الله اردبیلی] حقّ شفعه منحصر به موردی است که مال فروخته شده فقط بین دو نفر باشد، پس اگر بیش از دو نفر شریک باشند و یکی از آنان سهم خود را بفروشد، هیچ کدام از شریکها حقّ شفعه ندارند؛ بلکه اگر جز یک نفر بقیّه شریکها سهم خود را در یک معامله بفروشند، آن یک نفر حق شفعه ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی دو نفر را وصی کند، چنانچه یکی از آن دو بمیرد یا دیوانه یا کافر شود، در صورتی که هر دو مستقلاًّ وصی نباشند، حاکم شرع یک نفر دیگر را به جای او معیّن میکند و اگر هر دو بمیرند یا دیوانه یا کافر شوند، حاکم شرع دو نفر دیگر را معیّن میکند، ولی اگر یک نفر بتواند وصیّت را عملی کند، معیّن کردن دو نفر لازم نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر کسی دو نفر را وصی قرار دهد، چنانچه یکی از آن دو بمیرد، یا دیوانه، یا کافر شود، حاکم شرع یک نفر را به جای او معین میکند، در صورتی که وصیتکننده، بودن هر دو را شرط کرده باشد؛ و اگر هر دو بمیرند، یا دیوانه، یا کافر شوند، حاکم شرع دو نفر دیگر را معین میکند. ولی اگر یک نفر بتواند وصیت را عملی کند، معین کردن نفر دوم، لازم نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر کسی دو نفر را با هم وصی کند و نظرش آن باشد که هر دو باهم عمل به وصیت کنند؛ چنانچه یکی از آن دو بمیرد یا دیوانه یا کافر شود؛ حاکم شرع یک نفر دیگر را به جای او معین می کند و اگر هر دو بمیرند یا دیوانه یا کافر شوند؛ حاکم شرع دو نفر دیگر را معین می کند؛ ولی اگر یک نفر بتواند وصیت را عملی کند؛ معین کردن دو نفر لازم نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی همزمان نانخور دو نفر حساب شود، فطره او بنابر احتیاط واجب، به شرکت بر آن دو نفر واجب است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر چیزی به طور کامل در تصرّف و اختیار دو نفر باشد، مالکیّت آن به صورت مساوی، برای آن دو نفر محسوب خواهد بود.