هر گاه اصل یک باور یا حکمی از راه عقلی و نقلی ثابت و مسلم شد، پایبندی بر آن لازم و حتمی است، هر چند اندیشه ی محدود انسانی به زوایای ژرف آن پی نبرد و یا وحی به بیان حکمت و چراهای آن نپردازد و این ابهام، در اصل عقیده، تزلزلی ایجاد نمی کند؛ چون تا امروز هیچ انسانی ادعا نکرده که به تمام رمز و رازهای عقاید و احکام الهی رسیده است و نیز شرع مقدس تضمینی نداده است که تمام اهداف و حکمت های عقاید و احکام را بیان کند. البته برخی از اهداف و حکمت های یک حکم بعد از اجرا و ظهور آن مشخص می شود؛ نظیر غیبت حضرت مهدی (عج) که هر چند حکمت های بالغه ی آن روشن و تبیین شده، اما برخی از روایات می گویند: غرض و هدف نهایی بعد از ظهور حضرت معلوم خواهد شد.[1] به هر حال، به گوشه ای از اهداف رجعت اشاره می شود: الف) مؤمنان و اولیایی بوده اند که عمری را زیر فشار طاغوت ها و یارانشان سپری کرده، با تحمل ناراحتی ها و دلی پرخون از دنیا رخت بربسته اند، شکنجه و عذاب ظالمین در مقابل چشم مظلومین در همین دنیا، یک نوع تسلیت خاطر و تشفی دل های مجروح است. یرجع المؤمن لزیادة الفرح و السرور و الکافر لزیادة أنعم و الهم؛[2]؛ مؤمن رجعت می کند تا شادی و خوشحالی اش بیشتر شود و کافر رجعت می کند تا غم و اندوهش بیش تر گردد. ب) رجعت باوری، اثر سازنده در تربیت انسان ها دارد؛ یکی از آرزوهای هر مسلمانی، هم نشینی و هم یاری و همراهی با معصومان و شخصیت های الهی است. اندیشه ی رجعت می گوید: مؤمن محض و خالص، لیاقت درک عصر امام زمان (عج) را (که اهل سنت و تشیع بر ظهور او اتفاق نظر دارند) پیدا می کند. در مقابل برای تبهکاران هشداری است که غرق در فساد و تباهی نشوند، وگرنه دست انتقام در همین دنیا آنان را به سزای اعمالشان خواهد رساند.[3] ج) انسان های تربیت یافته ی بسیاری، همواره آرزوی دیدار انبیا و اولیای الهی را دارند؛ اندوه شان این است که چرا از فیض و نعمت دیدار اولیای الهی و شرکت در فعالیت های انسانی الهی آنها محروم مانده اند؛ عدالت و حکمت الهی این اشتیاق و عطش را بی پاسخ نمی گذارد؛ چنین مؤمنانی توفیق شرف یابی را در ایام رجعت می یابند. سید مرتضی می فرماید: در هنگامه ی ظهور مهدی امت، گروهی از شیعه ها زنده می شوند تا به ثواب نصرت و هم یاری او برسند و دولتش را مشاهده کنند.[4] پی نوشتها: [1]. رجعت از نظر شیعه، ص 102. [2]. همان، ص 103. [3]. همان، ص 103؛ و سید محمدحسین طباطبایی، المیزان، ج 2، ص 106. [4]. محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، ج 53، ص 193 و شیخ حر عاملی، الایقاظ من الهجمة، الباب الثانی، ص 58. منبع: آخرین سفر، رحیم لطیفی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1385)
رجعت چه ضرورتی دارد و هدف از آن چیست؟
هر گاه اصل یک باور یا حکمی از راه عقلی و نقلی ثابت و مسلم شد، پایبندی بر آن لازم و حتمی است، هر چند اندیشه ی محدود انسانی به زوایای ژرف آن پی نبرد و یا وحی به بیان حکمت و چراهای آن نپردازد و این ابهام، در اصل عقیده، تزلزلی ایجاد نمی کند؛ چون تا امروز هیچ انسانی ادعا نکرده که به تمام رمز و رازهای عقاید و احکام الهی رسیده است و نیز شرع مقدس تضمینی نداده است که تمام اهداف و حکمت های عقاید و احکام را بیان کند.
البته برخی از اهداف و حکمت های یک حکم بعد از اجرا و ظهور آن مشخص می شود؛ نظیر غیبت حضرت مهدی (عج) که هر چند حکمت های بالغه ی آن روشن و تبیین شده، اما برخی از روایات می گویند: غرض و هدف نهایی بعد از ظهور حضرت معلوم خواهد شد.[1]
به هر حال، به گوشه ای از اهداف رجعت اشاره می شود:
الف) مؤمنان و اولیایی بوده اند که عمری را زیر فشار طاغوت ها و یارانشان سپری کرده، با تحمل ناراحتی ها و دلی پرخون از دنیا رخت بربسته اند، شکنجه و عذاب ظالمین در مقابل چشم مظلومین در همین دنیا، یک نوع تسلیت خاطر و تشفی دل های مجروح است.
یرجع المؤمن لزیادة الفرح و السرور و الکافر لزیادة أنعم و الهم؛[2]؛ مؤمن رجعت می کند تا شادی و خوشحالی اش بیشتر شود و کافر رجعت می کند تا غم و اندوهش بیش تر گردد.
ب) رجعت باوری، اثر سازنده در تربیت انسان ها دارد؛ یکی از آرزوهای هر مسلمانی، هم نشینی و هم یاری و همراهی با معصومان و شخصیت های الهی است. اندیشه ی رجعت می گوید: مؤمن محض و خالص، لیاقت درک عصر امام زمان (عج) را (که اهل سنت و تشیع بر ظهور او اتفاق نظر دارند) پیدا می کند.
در مقابل برای تبهکاران هشداری است که غرق در فساد و تباهی نشوند، وگرنه دست انتقام در همین دنیا آنان را به سزای اعمالشان خواهد رساند.[3]
ج) انسان های تربیت یافته ی بسیاری، همواره آرزوی دیدار انبیا و اولیای الهی را دارند؛ اندوه شان این است که چرا از فیض و نعمت دیدار اولیای الهی و شرکت در فعالیت های انسانی الهی آنها محروم مانده اند؛ عدالت و حکمت الهی این اشتیاق و عطش را بی پاسخ نمی گذارد؛ چنین مؤمنانی توفیق شرف یابی را در ایام رجعت می یابند. سید مرتضی می فرماید:
در هنگامه ی ظهور مهدی امت، گروهی از شیعه ها زنده می شوند تا به ثواب نصرت و هم یاری او برسند و دولتش را مشاهده کنند.[4]
پی نوشتها:
[1]. رجعت از نظر شیعه، ص 102.
[2]. همان، ص 103.
[3]. همان، ص 103؛ و سید محمدحسین طباطبایی، المیزان، ج 2، ص 106.
[4]. محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، ج 53، ص 193 و شیخ حر عاملی، الایقاظ من الهجمة، الباب الثانی، ص 58.
منبع: آخرین سفر، رحیم لطیفی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1385)
- [سایر] رجعت چه ضرورتی دارد و هدف از آن چیست؟
- [سایر] هدف از مخالفت اهل سنت با اعتقاد به رجعت چیست؟
- [سایر] معنای رجعت و هدف از آن را بیان نمایید؟
- [سایر] هدف از مخالفت اهل سنت با اعتقاد به رجعت چیست؟
- [سایر] آیا دین به عنوان یک هدف مستقل به سیاست پرداخته است یا در حدّ ضرورتی که زمینه سعادت اخروی باشد؟
- [سایر] رجعت چیست؛ آیا تمام انسان ها رجعت دارند؟
- [سایر] رجعت یعنی چه؟رجعت معصومین به چه صورت می باشد؟
- [سایر] رجعت کنندگان چند دسته اند و آیا رجعت آنها اختیاری است یا اجباری؟
- [سایر] در موقع رجعت اهل بیت، آیا حضرت زهرا(س) هم رجعت می فرمایند؟ به چه ترتیب؟
- [سایر] (فرجام اندیشی) چه ضرورتی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] استفاده جنسی زن از شوهرش و شوهر از زنش به هر نحوی که باشد جایز است، ولی استفادههای غیر متعارف باید با اجازه و رضایت یکدیگر باشد، بلکه سزاوار است که اگر ضرورتی نباشد، از استفادههای غیر متعارف پرهیز کنند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد ولی مکروه است هر چند برای فرار از روزه نباشد مگر این که سفر به جهت ضرورتی باشد و یا به مقتضای بعضی از روایات برای حج یا عمره باشد
- [آیت الله سیستانی] مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد ، ولی برای فرار از روزه مسافرت مکروه است . و همچنین است مطلق سفر در ماه رمضان مگر اینکه برای حج یا عمره یا به جهت ضرورتی باشد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد؛ ولی برای فرار از روزه مسافرت مکروه است و همچنین است سفر قبل از روز بیست و چهارم در ماه رمضان مگر اینکه سفر برای حج یا عمره یا به جهت ضرورتی باشد.
- [آیت الله خوئی] مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد، ولی برای فرار از روزه مسافرت مکروه است و همچنین است مطلق سفر قبل از روز بیست و چهارم ماه رمضان مگر سفر برای حج یا عمره یا به جهت ضرورتی باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] هدف امر به معروف برپایی واجب، وهدف نهی از منکر جلوگیری از حرام است; بنابراین در امر به معروف ونهی از منکر قصد قربت معتبر نیست.
- [آیت الله مظاهری] قضاوت قابل تفویض، نیابت و توکیل نیست بنابراین کسی را که دارای شرایط قضاوت نیست نمیتوان برای قضاوت نصب نمود مگر ضرورتی در کار باشد که در این صورت حکومت اسلامی میتواند کسانی را که بعضی از شرایط را ندارند منصوب به قضاوت نماید.
- [آیت الله مظاهری] دروغ گفتن مرد به زنش و یا دروغ گفتن زن به شوهر جایز نیست، مگر ضرورتی باشد که آن ضرورت موجب جواز دروغ شود، نظیر اینکه اگر دروغ نگوید نزاع خانوادگی بهوجود میآید که در این صورت، به اندازه ضرورت و جلوگیری از آن نزاع و مفسده، دروغ جایز است.
- [آیت الله جوادی آملی] .تأخیر عمدی نماز , به گونه ای که فقط یک رکعت آن در وقت واقع شود، حرام است و نمی تواند نیّت ادا بکند و چنانچه بر اثر ضرورتی مانند سهو و اشتباه , فقط یک رکعت آن در وقت و بقیهّ آن در خارج وقت واقع میشود، نماز او صحیح و اداست و باید آن را به همین وضع بخواند.
- [آیت الله سبحانی] هر گاه پرستار و یا طبیب ناچار باشد دست به عورت بیمار بزند باید دستکش در دست کند که دست او به عورت آنها نرسد و همچنین است اگر پرستار و یا طبیب مرد ناچار شود دست به بدن زن بزند یا پرستار و طبیب زن دست به بدن مرد بزند باید دستکش در دست کنند، مگر این که ضرورتی در کار باشد.