در بهشت، نه تنها نهرها، از زیر درختان عبور می کند بلکه به استناد آیات قرآن، غرفه های بهشتی نیز بر روی نهرها ساخته شده است و نهرها از زیر آنها جاری است. چنانچه می فرماید :( والّذین امنوا و عملوا الصالحات لنبوّئنهم من الجنّه غرفاً تجری من تحتها الانهار )(1) : کسانی که ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند، آنها را در غرفه هایی از بهشت جای می دهیم که نهرها در زیر آن جاری است. ( غرفه ) به قسمتهای فوقانی ساختمان و طبقات بالای منازل اطلاق می شود گویی که آنها را از روی زمین بالا برده اند و در اینجا ممکن است اشاره به برترین منزلگاهها و درجات عالی بهشت باشدکه دارای هوایی لطیف تر، مناظری بهتر و محلی آرامتر برای سکنی هستند. چنانچه در آیه ای از قرآن می خوانیم : ( و هم فی الغرفات آمنون )(2) : آنها در غرفه های بهشتی در نهایت آرامش و امنیتند. و در تایید مطالب فوق آیه دیگری است که می فرماید : (لهم غرف من فوقها غرف مبیّنه تجری من تحتها الانهار )(3) برای پرهیزکاران در بهشت، غرفه هایی است و بر فراز آن غرفه هائی دیگر و از زیر آنها نهرها جاری است. پی نوشت: 1- عنکبوت / 58. 2- سباء / 37. 3- زمر / 20. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
در بهشت، نه تنها نهرها، از زیر درختان عبور می کند بلکه به استناد آیات قرآن، غرفه های بهشتی نیز بر روی نهرها ساخته شده است و نهرها از زیر آنها جاری است. چنانچه می فرماید :( والّذین امنوا و عملوا الصالحات لنبوّئنهم من الجنّه غرفاً تجری من تحتها الانهار )(1) :
کسانی که ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند، آنها را در غرفه هایی از بهشت جای می دهیم که نهرها در زیر آن جاری است. ( غرفه ) به قسمتهای فوقانی ساختمان و طبقات بالای منازل اطلاق می شود گویی که آنها را از روی زمین بالا برده اند و در اینجا ممکن است اشاره به برترین منزلگاهها و درجات عالی بهشت باشدکه دارای هوایی لطیف تر، مناظری بهتر و محلی آرامتر برای سکنی هستند. چنانچه در آیه ای از قرآن می خوانیم : ( و هم فی الغرفات آمنون )(2) : آنها در غرفه های بهشتی در نهایت آرامش و امنیتند. و در تایید مطالب فوق آیه دیگری است که می فرماید : (لهم غرف من فوقها غرف مبیّنه تجری من تحتها الانهار )(3) برای پرهیزکاران در بهشت، غرفه هایی است و بر فراز آن غرفه هائی دیگر و از زیر آنها نهرها جاری است.
پی نوشت:
1- عنکبوت / 58.
2- سباء / 37.
3- زمر / 20.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] نهرها و نعمت های بهشتی چگونه اند؟
- [سایر] ویژگی همسران بهشتی چگونه است؟
- [سایر] شرابهای بهشتی دارای چه ویژگی است؟
- [سایر] با سلام؛ در قرآن کریم در وصف بهشت آمده است: (جنّات تجری من تحتها الانهار). لطفاً بیان فرمایید چگونه در زیر باغهای بهشتی نهرها جاری است؟
- [سایر] نام چشمه های بهشتی چیست و ویژگی های آن چه می باشد؟
- [سایر] آیا در نهرها و رودهای بهشت کشتیرانی هم وجود دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: اگر انداختن آنها در نهرها و جویبارها از نظر عرف اهانت محسوب نشود، اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] آیا انداختن اسماء مبارکه و یا آیات قرآن در نهرها عرفاً اهانت محسوب می شود؟
- [آیت الله بهجت] انداختن اسمای متبرکه در نهرها و جوی ها چه حکمی دارد؟
- [سایر] ظروف بهشتی چگونه است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] وضو گرفتن در نهرهای بزرگ اگر چه انسان نداند که صاحب انها راضی است اشکال ندارد ولی اگر صاحب انها از وضو گرفتن نهی کند یا این که انسان بداند که مالک راضی نیست وضو گرفتن از انها جایز نیست و همچنین است بنابر احتیاط واجب اگر مالک صغیر یا مجنون باشد یا ان نهرها در تصرف غاصب باشند و یا گمان داشته باشد که مالک راضی نیست و اما نهرها و قنواتی که از ابادی مانند دهات می گذرد وضو گرفتن و اشامیدن و مانند ان از انها اشکال ندارد اگر چه مالک صغیر یا مجنون باشد
- [آیت الله مظاهری] همه آبها چه زیرزمینی باشد یا روی زمین مانند دریاها و رودخانهها و نهرها و برکهها و چشمههایی که مالک معیّن ندارند ملک حکومت اسلامی است و هر کس در آنها تصرّف کند مالک میشود ولی حکومت اسلامی میتواند از آن جلوگیری نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] وضو گرفتن در نهرهای بزرگ اگرچه انسان نداند که صاحب آنها راضی است؛ اشکال ندارد و بعید نیست اگر صاحب آنها از وضو گرفتن نهی کند یا اینکه انسان بداند که مالک راضی نیست یا اینکه مالک؛ صغیر یا مجنون باشد یا اینکه آن نهرها در تصرف غاصب باشند؛ در تمام این چند صورت وضو گرفتن با آب آنها باز جایز باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در معامله سلف اگر فروشنده جنسی را که قرارداد کرده بدهد، مشتری باید قبول کند، ولی اگر جنس دیگری بدهد لازم نیست مشتری قبول کند، هر چند بهتر از جنسی باشد که قرار گذاشتهاند، البتّه گاه تعیین یک ویژگی برای جنس از باب حدّاقل مقدار لازم است که در این صورت اگر جنسی با ویژگی بهتر تحویل دهد، چون همان جنسیست که قرار گذاشتهاند، بر مشتری لازم است آن را قبول کند.
- [آیت الله بهجت] ظرفی را که خوک از آن چیز مایع بخورد ، با آب قلیل بنا بر احتیاط باید هفت مرتبه شست و در کر و جاری نیز بنا بر احتیاط واجب هفت مرتبه باید شست ، و بنا بر اظهر لازم نیست آن را خاک مال کنند، و نیز بنا بر احتیاط واجب لیسیدن خوک مانند آب خوردن آن است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کثیرالشک اگر در بجا آوردن چیزی شک کند باید بنا را بر این بگذارد که آن فعل را انجام داده است و نماز را ادامه دهد مثلاً اگر شک کند که سجده کرده یا خیر بنا بگذارد که انجام داده است و اگر شک کند که دو رکعت خوانده است یا سه رکعت بنا بگذارد که سه رکعت خوانده است. و اگر بنا بر انجام آن فعل نماز باطل می شود بنا بگذارد که آن را انجام نداده است مثلاً اگر در نماز صبح شک کند که دو رکعت خوانده یا سه رکعت بنا بگذارد که دو رکعت خوانده و نماز را تمام کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] تیمم در فضای غصبی بنا بر احتیاط مستحب باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در عدد رکعتهای نماز مستحبی شک کند مخیر است بنا را بر کمتر بگذارد یا بیشتر، مگر این که طرف بیشتر، نماز را باطل کند که در این صورت بنا را بر کمتر می گذارد، مثلاً اگر شک میان یک و دو کند مخیر است بنا را بر یک یا دو بگذارد، اما اگر شک در میان دو و سه کند حتماً بنا را بر دو، می گذارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] تا انسان میتواند بنشیند، نباید خوابیده نماز بخواند و اگر نتواند راست بنشیند، باید هر طور که میتواند بنشیند و اگر به هیچ قسم نمیتواند بنشیند بنا بر احتیاط به طوری که در احکام قبله (مسأله 787) گفته شد، به پهلوی راست بخوابد و اگر نمیتواند بنا بر احتیاط به پهلوی چپ و اگر آن هم ممکن نیست، بنا بر احتیاط به پشت بخوابد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] چیزی که بر آن تیمم می کند؛ بنا بر احتیاط در صورت امکان باید گردی داشته باشد که به دست بماند و بعد از زدن دست برآن؛ بنا بر احتیاط مستحب دست را بتکاند که گرد آن بریزد.