در سوره مبارکه قرآن از چشمه های فراوان بهشتی یاد شده است. از جمله ( فیهما عینان تجریان )(1) : در آن دو بهشت دو چشمه به طور مداوم جریان دارد در ذیل تفسیر آیه شریفه برخی مفسرین عقیده دارند که این دو چشمه یک ( سلسبیل ) و دیگری ( تسنیم ) است و برخی دیگر می فرمایند یکی از این دو چشمه ( شراب طهور ) و دیگری چشمه ( عسل مصفی ) می باشد. در آیه دیگر اشاره به جوشش و فوران دائمی این چشمه ها دارد و می فرماید : ( فیهما عینان نضّاختان )(2) : در آنجا دو چشمه در حال فوران است. در سوره مبارکه دهر در خصوص احوالات بهشتیان می فرماید : ( ویسقون فیها کاساً مزاجها زنجبیلا عیناً فیها تسّمی سلسبیلا )(3) :بهشتیان در آنجا از جامهایی سیراب می شوند که لبریز از شراب طهوری است که با زنجبیل آمیخته است و از چشمه ای است در بهشت، که نامش سلسبیل است. بسیاری از مفسران تصریح کرده اند که اعراب جاهلی از شرابهایی که آمیخته با زنجبیل بود لذت می بردند زیرا که تندی مخصوصی به شراب می داد و قرآن در اینجا از جامهایی سخن می گوید که شراب طهورش با زنجبیل آمیخته است البته بدیهی است که میان این شرابهای دنیا و آن شراب تفاوت بسیار زیاد است. و سلسبیل نوشیدنی بسیار لذیذی را می گویند که به راحتی در دهان و در گلو جاری می شود و کاملاً گوارا است. و برخی دیگر از مفسرین می گویند که از ماده تسلسل گرفته شده که به معنی حرکت پی در پی است در نتیجه این چشمه دائماً در حال حرکت و روان بودن است. چشمه دیگری که آیات الهی سرّ آن را آشکار می کنند چشمه تسنیم است که می فرماید : ( و مزاجه من تسنیم عیناً یشرب بها المقربون )(4) : این شراب طهور ممزوج با تسنیم است همان چشمه ای که مقربان از آن می نوشند. از این آیات استفاده می شود که تسنیم برترین شراب طهور بهشتی است که مقربان به طور خالص از آن می نوشند و با توجه به لغت تسنیم که ریزش از بالا به پایین است نتیجه می گیریم که، این چشمه از بالا به پایین فرو می ریزد و برخی از مفسرین معتقدند که به خاطر آن است که این چشمه مخصوص در طبقات بالای بهشت قرار دارد. برخی دیگر گفته اند شرابی است که از آسمان بهشت فرو می ریزد. در سوره مبارکه انسان اشاره به یکی دیگر از چشمه های بهشتی دارد و می فرماید : ( اِنّ الابرار یشربون من کأس کان مزاجها کافورا عیناً یشرب بها عبادالله یفجرّونها تفجیراً ) (5) : نیکان از جامی می نوشند که با عطر خوشی آمیخته است و این چشمه شراب طهور که بندگان خدا از آن می نوشند آن را از هر جا بخواهند جاری می سازند در واقع چنان در اختیار ابرار است که هر جا اراده کنند از همانجا سر برون می آورد. پی نوشت: 1- رحمن / 50. 2- رحمن / 66. 3- انسان / 18. 4- مطففین / 27 و 28. 5- انسان / 6و 5. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
در سوره مبارکه قرآن از چشمه های فراوان بهشتی یاد شده است. از جمله ( فیهما عینان تجریان )(1) : در آن دو بهشت دو چشمه به طور مداوم جریان دارد در ذیل تفسیر آیه شریفه برخی مفسرین عقیده دارند که این دو چشمه یک ( سلسبیل ) و دیگری ( تسنیم ) است و برخی دیگر می فرمایند یکی از این دو چشمه ( شراب طهور ) و دیگری چشمه ( عسل مصفی ) می باشد.
در آیه دیگر اشاره به جوشش و فوران دائمی این چشمه ها دارد و می فرماید : ( فیهما عینان نضّاختان )(2) : در آنجا دو چشمه در حال فوران است.
در سوره مبارکه دهر در خصوص احوالات بهشتیان می فرماید : ( ویسقون فیها کاساً مزاجها زنجبیلا عیناً فیها تسّمی سلسبیلا )(3) :بهشتیان در آنجا از جامهایی سیراب می شوند که لبریز از شراب طهوری است که با زنجبیل آمیخته است و از چشمه ای است در بهشت، که نامش سلسبیل است.
بسیاری از مفسران تصریح کرده اند که اعراب جاهلی از شرابهایی که آمیخته با زنجبیل بود لذت می بردند زیرا که تندی مخصوصی به شراب می داد و قرآن در اینجا از جامهایی سخن می گوید که شراب طهورش با زنجبیل آمیخته است البته بدیهی است که میان این شرابهای دنیا و آن شراب تفاوت بسیار زیاد است.
و سلسبیل نوشیدنی بسیار لذیذی را می گویند که به راحتی در دهان و در گلو جاری می شود و کاملاً گوارا است. و برخی دیگر از مفسرین می گویند که از ماده تسلسل گرفته شده که به معنی حرکت پی در پی است در نتیجه این چشمه دائماً در حال حرکت و روان بودن است.
چشمه دیگری که آیات الهی سرّ آن را آشکار می کنند چشمه تسنیم است که می فرماید : ( و مزاجه من تسنیم عیناً یشرب بها المقربون )(4) : این شراب طهور ممزوج با تسنیم است همان چشمه ای که مقربان از آن می نوشند.
از این آیات استفاده می شود که تسنیم برترین شراب طهور بهشتی است که مقربان به طور خالص از آن می نوشند و با توجه به لغت تسنیم که ریزش از بالا به پایین است نتیجه می گیریم که، این چشمه از بالا به پایین فرو می ریزد و برخی از مفسرین معتقدند که به خاطر آن است که این چشمه مخصوص در طبقات بالای بهشت قرار دارد.
برخی دیگر گفته اند شرابی است که از آسمان بهشت فرو می ریزد. در سوره مبارکه انسان اشاره به یکی دیگر از چشمه های بهشتی دارد و می فرماید : ( اِنّ الابرار یشربون من کأس کان مزاجها کافورا عیناً یشرب بها عبادالله یفجرّونها تفجیراً ) (5) : نیکان از جامی می نوشند که با عطر خوشی آمیخته است و این چشمه شراب طهور که بندگان خدا از آن می نوشند آن را از هر جا بخواهند جاری می سازند در واقع چنان در اختیار ابرار است که هر جا اراده کنند از همانجا سر برون می آورد.
پی نوشت:
1- رحمن / 50.
2- رحمن / 66.
3- انسان / 18.
4- مطففین / 27 و 28.
5- انسان / 6و 5.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] ویژگی همسران بهشتی چگونه است؟
- [سایر] شرابهای بهشتی دارای چه ویژگی است؟
- [سایر] چگونه غرفه های بهشتی روی نهرها بنا شده است و ویژگی های دیگر این غرفه ها چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] چشمه آبی در زیر زمین شخصی وجود دارد که اگر صاحب زمین بخواهد چشمه را حفر کند تا از آب آن استفاده کند خرابی برای زمین دیگری به بار میآورد آیا این شخص میتواند چشمه را حفر کند یا خیر؟
- [سایر] ظروف بهشتی چگونه است؟
- [سایر] انواع شرابهای بهشتی چیست؟
- [سایر] پاداش زنان بهشتی چیست؟
- [سایر] پاداشهای بهشتی چیست؟
- [سایر] شراب بهشتی چیست؟
- [سایر] آیا افراد بهشتی همگی در یک جا جمع میشوند، یا خیر، هر فرد به تناسب اعمال نیک خود، بهشتی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آب جاری آبی است که از زمین بجوشد وجریان داشته باشد مانند آب چشمه وقنات.
- [آیت الله بروجردی] آب جاری آبیست که از زمین بجوشد و جریان داشته باشد، مانند آب چشمه و قنات.
- [آیت الله وحید خراسانی] اب جاری ابی است که از زمین بجوشد و جریان داشته باشد مانند اب چشمه و قنات
- [آیت الله نوری همدانی] آب جاری آبی است که از زمین بجوشد و جریان داشته باشد ، مانند آب چشمه و قنات .
- [آیت الله سبحانی] آب جاری آبی است که از زمین بجوشد و جریان داشته باشد مانند آب چشمه و قنات.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . آب جاری آبی است که از زمین بجوشد و جریان داشته باشد مانند آب چشمه و قنات.
- [آیت الله بهجت] آب جاری، آبی است که از زمین بجوشد و جریان داشته باشد، مانند آب چشمه و قنات.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر نجاستی به آب جاری برسد، مقداری از آن، که بو یا رنگ یا مزه اش به واسطه نجاست تغییر کرده نجس است، وطرفی که متصل به چشمه است اگرچه کمتر از کر باشد پاک است و آبهای دیگر نهر اگر به اندازه کر باشد یا به واسطه آبی که تغییر نکرده به آب طرف چشمه متصل باشد،پاک وگرنه نجس است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر نجاستی به آب جاری برسد ، مقداری از آن ، که بو یا رنگ یا مزه اش به واسطة نجاست تغییر کرده نجس است . و طرفی که متصل به چشمه است اگر چه کمتر از کر باشد پاک است و آبهای دیگر نهر اگر به اندازة کر باشد یا به واسطة آبی که تغییر نکرده به آب چشمه متصل باشد ، پاک و گرنه نجس است .
- [آیت الله جوادی آملی] .آب جاری, آبی است که دارای ماده است و جریان دارد; خواه منبع طبیعی داشته باشد و از زمین بجوشد, مانند چشمه و قنات و خواه از برفهای انباشته کوهها باشد. آب لوله ها که از سدّ راکد گرفته میشود, جاری نیست, مگر آنکه آب سدِّ متصل به چشمه یا قنات یا برفهای انبوه باشد.