در آیات متعدد قرآن از نعمات بهشتی به عنوان ارث یاد شده است از جمله ( وَنَودُو اَن تلکم الجنّه اوُرثتموها بما کنتم تعملون ) (1) به بهشتیان ندا داده می شود این بهشت را به خاطر اعمال پاکتان به ارث بردید. و یا در جای دیگر می فرماید : ( الذّین یرثون الفردوس هم فیها خالدون )(2) : کسانی که فردوس را به ارث می برند در آنجا جاویدانند. تعبیر به ارث شاید به این دلیل باشد که مؤمنان بدون زحمت زیاد به آن می رسند مانند ارث که از ما ترک میت به ورثه می رسد بدون زحمت است و کارهای نیکی که در دنیا مؤمنین انجام داده اند در برابر آن همه نعمت در بهشت بسیار ناچیز است. و تفسیر دیگری اشاره به این دارد که تعبیر به ارث شاید به سرانجام کار مؤمنان است مانند میراث که در پایان کار به وارث می رسد. در آیه شریفه : ( تلک الجنه التی اورثتموها بما کنتم تعلمون )(3) از یک سو مقابله با اعمال را مطرح می نماید و از سوی دیگر ارث را که معمولاً نعمتی بدون تلاش و زحمت است و اشاره به این مطلب دارد که اعمال انسان پایه اصلی نجات اوست ولی آنچه را که دریافت می دارد در مقایسه با اعمالش آنقدر برتری دارد که گویی همه را به طور رایگان از فضل الهی به دست آورده است. و در حدیثی از پیامبر اکرم (ص) از زاویه دیگری به این ارث توجه می شود که می فرماید : ( ما من احد الا و له منزل فی الجنه و منزل فی النار فامّا الکافر فیرث المؤمن منزله من النار و المؤمن یرث الکافر منزله من الجنه فذلک قوله اورثتموها بما کنتم تعملون )(4) :هر کسی بدون استثناء جایگاهی در بهشت و جایگاهی در دوزخ دارد، کافران جایگاه دوزخی مؤمنان را به ارث می برند و مؤمنان جایگاه بهشتی کافران را و این است معنای گفتار خداوند، که فرمودند به ارث می برید بهشت را به خاطر آنچه انجام داده اید. لذا درهای سعادت و شقاوت به روی همگان باز است و هیچکس در آغاز، بهشتی و یا دوزخی آفریده نشده بلکه هر کس استعداد رسیدن به هر دو را دارد و این اراده خود فرد است که سرنوشت خود را تعیین و محتوم می کند و بدیهی است وقتی که مؤمنان با اعمال خود به بهشت می روند و کافران به دوزخ، جای خالی هر کدام به طور طبیعی در اختیار دیگری قرار خواهد گرفت. و آیه شریفه فوق و حدیث فوق الذکر دلالتی نیز بر نفی جبر، و آزاد و مخیّر بودن انسان می باشد. پی نوشت: 1- اعراف / 43. 2- مؤمنون / 11. 3- زخرف / 72. 4- نور الثقلین، ج 2، ص 31، و تفسیر قرطبی، ج 4، ص 2645. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
در آیات متعدد قرآن از نعمات بهشتی به عنوان ارث یاد شده است از جمله ( وَنَودُو اَن تلکم الجنّه اوُرثتموها بما کنتم تعملون ) (1) به بهشتیان ندا داده می شود این بهشت را به خاطر اعمال پاکتان به ارث بردید. و یا در جای دیگر می فرماید : ( الذّین یرثون الفردوس هم فیها خالدون )(2) : کسانی که فردوس را به ارث می برند در آنجا جاویدانند. تعبیر به ارث شاید به این دلیل باشد که مؤمنان بدون زحمت زیاد به آن می رسند مانند ارث که از ما ترک میت به ورثه می رسد بدون زحمت است و کارهای نیکی که در دنیا مؤمنین انجام داده اند در برابر آن همه نعمت در بهشت بسیار ناچیز است. و تفسیر دیگری اشاره به این دارد که تعبیر به ارث شاید به سرانجام کار مؤمنان است مانند میراث که در پایان کار به وارث می رسد. در آیه شریفه : ( تلک الجنه التی اورثتموها بما کنتم تعلمون )(3) از یک سو مقابله با اعمال را مطرح می نماید و از سوی دیگر ارث را که معمولاً نعمتی بدون تلاش و زحمت است و اشاره به این مطلب دارد که اعمال انسان پایه اصلی نجات اوست ولی آنچه را که دریافت می دارد در مقایسه با اعمالش آنقدر برتری دارد که گویی همه را به طور رایگان از فضل الهی به دست آورده است.
و در حدیثی از پیامبر اکرم (ص) از زاویه دیگری به این ارث توجه می شود که می فرماید : ( ما من احد الا و له منزل فی الجنه و منزل فی النار فامّا الکافر فیرث المؤمن منزله من النار و المؤمن یرث الکافر منزله من الجنه فذلک قوله اورثتموها بما کنتم تعملون )(4) :هر کسی بدون استثناء جایگاهی در بهشت و جایگاهی در دوزخ دارد، کافران جایگاه دوزخی مؤمنان را به ارث می برند و مؤمنان جایگاه بهشتی کافران را و این است معنای گفتار خداوند، که فرمودند به ارث می برید بهشت را به خاطر آنچه انجام داده اید. لذا درهای سعادت و شقاوت به روی همگان باز است و هیچکس در آغاز، بهشتی و یا دوزخی آفریده نشده بلکه هر کس استعداد رسیدن به هر دو را دارد و این اراده خود فرد است که سرنوشت خود را تعیین و محتوم می کند و بدیهی است وقتی که مؤمنان با اعمال خود به بهشت می روند و کافران به دوزخ، جای خالی هر کدام به طور طبیعی در اختیار دیگری قرار خواهد گرفت.
و آیه شریفه فوق و حدیث فوق الذکر دلالتی نیز بر نفی جبر، و آزاد و مخیّر بودن انسان می باشد.
پی نوشت:
1- اعراف / 43.
2- مؤمنون / 11.
3- زخرف / 72.
4- نور الثقلین، ج 2، ص 31، و تفسیر قرطبی، ج 4، ص 2645.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] نعمات مادی بهشت برای چیست؟ آنجا که محل لقا و وصلت الهی است؟ آیا برای عرفا حجاب است یا برای عوام مؤمنان؟
- [سایر] جایگاه متقین در قیامت چگونه است؟
- [سایر] آثار دنیایی ایمان به حیات اخروی و یاد آن چیست؟
- [سایر] ارث بردن بهشت توسط مؤمنان به چه معناست؟
- [سایر] چرا نعمات بهشت هم روحانی است و هم جسمانی؟
- [سایر] در آیهی 11 سورهی مؤمنون آمده که (مؤمنان بهشت را به ارث میبرند)، ارث در اینجا چگونه معنا میشود؟
- [سایر] مؤمن تا زمانی که به یاد خدا باشد در چه حالی است؟
- [سایر] آیا هدایت قرآن برای متقین است و در این صورت آیا اشکال دور وارد نیست؟
- [سایر] آیا در دنیا هم بخشی از عنایات خدا به متقین وارد می شود ؟
- [سایر] با اینکه مرگ برای مومن رحمت است چرا از شب اول قبر به سختی یاد می کنند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . لازمه ایمان به خداوند متعال و ایمان به انبیاء عظام صلوات الله علیهم اجمعین و ایمان به احکام الهی آن است که شخص مؤمن، قلباً از منکر و معصیت خداوند متعال، منزجر باشد، و منکر را قلباً انکار کند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که نماز را به خوبی نمیداند ولی میتواند یاد بگیرد چنانچه وقت نماز وسعت دارد باید یاد بگیرد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست، بنابر احتیاط واجب باید یاد بگیرد و با گرفتن زکات زندگی نکند، ولی تا وقتی مشغول یاد گرفتن است، می تواند زکات بگیرد.
- [آیت الله نوری همدانی] فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست ، بنابر احتیاط واجب باید یاد بگیرد و با گرفتن زکوه زندگی نکند . ولی تا وقتی مشغول یاد گرفتن است ، می تواند زکوه بگیرد .
- [آیت الله جوادی آملی] .بنا بر احتیاط واجب برای یاد دادن احکام واجبِ نماز مزد نگیرند و مسئول اموال بیت المال باید نیاز یاد دهنده احکام واجب نماز را برطرف نماید. دریافت مزد برای یاد دادن احکام مستحبِ نماز, جایز است.
- [آیت الله بروجردی] فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست، بنا بر احتیاط واجب باید یاد بگیرد و با گرفتن زکات زندگی نکند، ولی تا وقتی مشغول یاد گرفتن است، میتواند زکات بگیرد.
- [آیت الله خوئی] فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست، بنابر احتیاط واجب باید یاد بگیرد، و با گرفتن زکات زندگی نکند ولی تا وقتی مشغول یاد گرفتن است، میتواند زکات بگیرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست باید یاد بگیرد و با گرفتن زکات زندگی نکند ولی تا وقتی که مشغول یاد گرفتن است می تواند زکات بگیرد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست؛ بنا بر احتیاط واجب باید یاد بگیرد و با گرفتن زکاه زندگی نکند؛ ولی تا وقتی مشغول یاد گرفتن است؛ می تواند زکاه بگیرد.
- [امام خمینی] فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست بنابر احتیاط واجب باید یاد بگیرد، و با گرفتن زکات زندگی نکند ولی تا وقتی مشغول یاد گرفتن است، می تواند زکات بگیرد.