کتیبه های سر درهای بهشت چیست؟
کتیبه ها در هر ساختمان معمولاً بیانگر محتوی و هدف واقعی آن ساختمان است. از روایات فراوانی استفاده می شود که درهای بهشت هم دارای کتیبه های قابل توجهی است، از جمله در حدیثی از ( جابر بن عبدالله ) از پیامبر اکرم (ص) نقل می کند که ایشان می فرمایند : (مکتوب علی باب الجنّه لا اله الا الله، محمد رسول الله، علی اَخُو رسول الله )(1)، بر در بهشت نوشته شده است که معبودی جز الله نیست و محمد رسول خدا و علی برادر رسول الله است. در حدیث دیگری از امام صادق (ع) می خوانیم : ( علی باب الجنّه مکتوب : الصّدقه بعشره والقرض بثمانیه عشر )(2) بر در بهشت نوشته شده است بخشش در راه خدا ده برابر پاداش دارد و وام دادن هیجده برابر. و بالاخره در حدیث مفصلی که شرح معراج پیامبر (3) است آمده است، که پیامبر فرمود : بهشت هشت در داشت و بر هر دری چهار کلمه نوشته شده بود که از تمام دنیا و آن چه در دنیاست برای کسی که بداند و عمل کند بهتر است و قبل از ذکر چهار کلمه بر سر هر در جمله ( لا اله الا الله، محمد رسول الله (ص)، علی ولی الله (ع) ) آمده است. و می فرماید : بر در اول نوشته شده : اسباب زندگی صحیح : قناعت، حق شناسی، ترک کینه توزی و همنشینی با اهل خیر است. بر در دوم نوشته شده : اسباب سرور آخرت چهار چیز است : دست کشیدن بر سر یتیمان، محبت نسبت به مستمندان و بیوه زنان، کوشش در حوائج مؤمنان و تفقد از فقرا و مساکین. بر در سوم نوشته شده : اسباب سلامت در دنیا چهار چیز است :کم گفتن، کم خوابیدن، کم راه رفتن و کم خوردن. بر در چهارم نوشته شده : کسی که ایمان به خدا و روز قیامت دارد باید : مهمان را احترام، همسایگان را گرامی و پدر و مادر را محترم شمرد و سخن نیک بگوید یا خاموش شود. بر در پنجم نوشته شده : هر کس می خواهد به او ستم نشود، ستم نکند، هر کس می خواهد به او دشنام ندهند، دشنام ندهد، هر کس می خواهد خوار نگردد، دیگران را خوار نکند و هر کس می خواهد در دنیا و آخرت به دستگیره محکمی چنگ زند بگوید : ( لا اله الا الله، محمد رسول الله، علی ولی الله ). بر در ششم نوشته شده : هر کس می خواهد قبر او گشاده باشد بنای مسجد کند، هر کس می خواهد جسدش سالم باشد و پوسیده نشود مساجد را نظافت کند و هر کس می خواهد طعمه حشرات زیر زمین نشود در مسجد بماند و هرکس می خواهد جایگاه خویش را در بهشت ببیند، مساجد را فرش کند. بر در هفتم نوشته شده : نورانیت قلب در چهار چیز است : عیادت بیماران، تشییع جنازه، خرید کفن و اداء دیون. و بالاخره در روی در هشتم نوشته شده : هر کس می خواهد از این درها وارد بهشت گردد به چهار چیز چنگ زند : سخاوت، حسن خلق، صدقه و ترک آزار بندگان خدا. از این حدیث می توان دریافت که ورود در کانون رحمت الهی و بهشت جاودان در گرو اعمالی است که هم سعادت دنیای خود فرد و هم دیگران تأمین می کند. در واقع منافع فردی و اجتماعی در گرو عمل به آن اعمال است. پی نوشت: 1- بحارالأنوار، ج 8، ص 131، حدیث 34. 2- -بحارالأنوار، ج 8، ص 181، حدیث 140. 3- بحار الأنوار، ج 8، ص 145، حدیث 67. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
عنوان سوال:

کتیبه های سر درهای بهشت چیست؟


پاسخ:

کتیبه ها در هر ساختمان معمولاً بیانگر محتوی و هدف واقعی آن ساختمان است. از روایات فراوانی استفاده می شود که درهای بهشت هم دارای کتیبه های قابل توجهی است، از جمله در حدیثی از ( جابر بن عبدالله ) از پیامبر اکرم (ص) نقل می کند که ایشان می فرمایند : (مکتوب علی باب الجنّه لا اله الا الله، محمد رسول الله، علی اَخُو رسول الله )(1)، بر در بهشت نوشته شده است که معبودی جز الله نیست و محمد رسول خدا و علی برادر رسول الله است. در حدیث دیگری از امام صادق (ع) می خوانیم : ( علی باب الجنّه مکتوب : الصّدقه بعشره والقرض بثمانیه عشر )(2) بر در بهشت نوشته شده است بخشش در راه خدا ده برابر پاداش دارد و وام دادن هیجده برابر. و بالاخره در حدیث مفصلی که شرح معراج پیامبر (3) است آمده است، که پیامبر فرمود : بهشت هشت در داشت و بر هر دری چهار کلمه نوشته شده بود که از تمام دنیا و آن چه در دنیاست برای کسی که بداند و عمل کند بهتر است و قبل از ذکر چهار کلمه بر سر هر در جمله ( لا اله الا الله، محمد رسول الله (ص)، علی ولی الله (ع) ) آمده است. و می فرماید :
بر در اول نوشته شده : اسباب زندگی صحیح : قناعت، حق شناسی، ترک کینه توزی و همنشینی با اهل خیر است.
بر در دوم نوشته شده : اسباب سرور آخرت چهار چیز است : دست کشیدن بر سر یتیمان، محبت نسبت به مستمندان و بیوه زنان، کوشش در حوائج مؤمنان و تفقد از فقرا و مساکین.
بر در سوم نوشته شده : اسباب سلامت در دنیا چهار چیز است :کم گفتن، کم خوابیدن، کم راه رفتن و کم خوردن.
بر در چهارم نوشته شده : کسی که ایمان به خدا و روز قیامت دارد باید : مهمان را احترام، همسایگان را گرامی و پدر و مادر را محترم شمرد و سخن نیک بگوید یا خاموش شود.
بر در پنجم نوشته شده : هر کس می خواهد به او ستم نشود، ستم نکند، هر کس می خواهد به او دشنام ندهند، دشنام ندهد، هر کس می خواهد خوار نگردد، دیگران را خوار نکند و هر کس می خواهد در دنیا و آخرت به دستگیره محکمی چنگ زند بگوید : ( لا اله الا الله، محمد رسول الله، علی ولی الله ).
بر در ششم نوشته شده : هر کس می خواهد قبر او گشاده باشد بنای مسجد کند، هر کس می خواهد جسدش سالم باشد و پوسیده نشود مساجد را نظافت کند و هر کس می خواهد طعمه حشرات زیر زمین نشود در مسجد بماند و هرکس می خواهد جایگاه خویش را در بهشت ببیند، مساجد را فرش کند.
بر در هفتم نوشته شده : نورانیت قلب در چهار چیز است : عیادت بیماران، تشییع جنازه، خرید کفن و اداء دیون.
و بالاخره در روی در هشتم نوشته شده : هر کس می خواهد از این درها وارد بهشت گردد به چهار چیز چنگ زند : سخاوت، حسن خلق، صدقه و ترک آزار بندگان خدا.
از این حدیث می توان دریافت که ورود در کانون رحمت الهی و بهشت جاودان در گرو اعمالی است که هم سعادت دنیای خود فرد و هم دیگران تأمین می کند. در واقع منافع فردی و اجتماعی در گرو عمل به آن اعمال است.
پی نوشت:
1- بحارالأنوار، ج 8، ص 131، حدیث 34.
2- -بحارالأنوار، ج 8، ص 181، حدیث 140.
3- بحار الأنوار، ج 8، ص 145، حدیث 67.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین