کتیبه ها در هر ساختمان معمولاً بیانگر محتوی و هدف واقعی آن ساختمان است. از روایات فراوانی استفاده می شود که درهای بهشت هم دارای کتیبه های قابل توجهی است، از جمله در حدیثی از ( جابر بن عبدالله ) از پیامبر اکرم (ص) نقل می کند که ایشان می فرمایند : (مکتوب علی باب الجنّه لا اله الا الله، محمد رسول الله، علی اَخُو رسول الله )(1)، بر در بهشت نوشته شده است که معبودی جز الله نیست و محمد رسول خدا و علی برادر رسول الله است. در حدیث دیگری از امام صادق (ع) می خوانیم : ( علی باب الجنّه مکتوب : الصّدقه بعشره والقرض بثمانیه عشر )(2) بر در بهشت نوشته شده است بخشش در راه خدا ده برابر پاداش دارد و وام دادن هیجده برابر. و بالاخره در حدیث مفصلی که شرح معراج پیامبر (3) است آمده است، که پیامبر فرمود : بهشت هشت در داشت و بر هر دری چهار کلمه نوشته شده بود که از تمام دنیا و آن چه در دنیاست برای کسی که بداند و عمل کند بهتر است و قبل از ذکر چهار کلمه بر سر هر در جمله ( لا اله الا الله، محمد رسول الله (ص)، علی ولی الله (ع) ) آمده است. و می فرماید : بر در اول نوشته شده : اسباب زندگی صحیح : قناعت، حق شناسی، ترک کینه توزی و همنشینی با اهل خیر است. بر در دوم نوشته شده : اسباب سرور آخرت چهار چیز است : دست کشیدن بر سر یتیمان، محبت نسبت به مستمندان و بیوه زنان، کوشش در حوائج مؤمنان و تفقد از فقرا و مساکین. بر در سوم نوشته شده : اسباب سلامت در دنیا چهار چیز است :کم گفتن، کم خوابیدن، کم راه رفتن و کم خوردن. بر در چهارم نوشته شده : کسی که ایمان به خدا و روز قیامت دارد باید : مهمان را احترام، همسایگان را گرامی و پدر و مادر را محترم شمرد و سخن نیک بگوید یا خاموش شود. بر در پنجم نوشته شده : هر کس می خواهد به او ستم نشود، ستم نکند، هر کس می خواهد به او دشنام ندهند، دشنام ندهد، هر کس می خواهد خوار نگردد، دیگران را خوار نکند و هر کس می خواهد در دنیا و آخرت به دستگیره محکمی چنگ زند بگوید : ( لا اله الا الله، محمد رسول الله، علی ولی الله ). بر در ششم نوشته شده : هر کس می خواهد قبر او گشاده باشد بنای مسجد کند، هر کس می خواهد جسدش سالم باشد و پوسیده نشود مساجد را نظافت کند و هر کس می خواهد طعمه حشرات زیر زمین نشود در مسجد بماند و هرکس می خواهد جایگاه خویش را در بهشت ببیند، مساجد را فرش کند. بر در هفتم نوشته شده : نورانیت قلب در چهار چیز است : عیادت بیماران، تشییع جنازه، خرید کفن و اداء دیون. و بالاخره در روی در هشتم نوشته شده : هر کس می خواهد از این درها وارد بهشت گردد به چهار چیز چنگ زند : سخاوت، حسن خلق، صدقه و ترک آزار بندگان خدا. از این حدیث می توان دریافت که ورود در کانون رحمت الهی و بهشت جاودان در گرو اعمالی است که هم سعادت دنیای خود فرد و هم دیگران تأمین می کند. در واقع منافع فردی و اجتماعی در گرو عمل به آن اعمال است. پی نوشت: 1- بحارالأنوار، ج 8، ص 131، حدیث 34. 2- -بحارالأنوار، ج 8، ص 181، حدیث 140. 3- بحار الأنوار، ج 8، ص 145، حدیث 67. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
کتیبه ها در هر ساختمان معمولاً بیانگر محتوی و هدف واقعی آن ساختمان است. از روایات فراوانی استفاده می شود که درهای بهشت هم دارای کتیبه های قابل توجهی است، از جمله در حدیثی از ( جابر بن عبدالله ) از پیامبر اکرم (ص) نقل می کند که ایشان می فرمایند : (مکتوب علی باب الجنّه لا اله الا الله، محمد رسول الله، علی اَخُو رسول الله )(1)، بر در بهشت نوشته شده است که معبودی جز الله نیست و محمد رسول خدا و علی برادر رسول الله است. در حدیث دیگری از امام صادق (ع) می خوانیم : ( علی باب الجنّه مکتوب : الصّدقه بعشره والقرض بثمانیه عشر )(2) بر در بهشت نوشته شده است بخشش در راه خدا ده برابر پاداش دارد و وام دادن هیجده برابر. و بالاخره در حدیث مفصلی که شرح معراج پیامبر (3) است آمده است، که پیامبر فرمود : بهشت هشت در داشت و بر هر دری چهار کلمه نوشته شده بود که از تمام دنیا و آن چه در دنیاست برای کسی که بداند و عمل کند بهتر است و قبل از ذکر چهار کلمه بر سر هر در جمله ( لا اله الا الله، محمد رسول الله (ص)، علی ولی الله (ع) ) آمده است. و می فرماید :
بر در اول نوشته شده : اسباب زندگی صحیح : قناعت، حق شناسی، ترک کینه توزی و همنشینی با اهل خیر است.
بر در دوم نوشته شده : اسباب سرور آخرت چهار چیز است : دست کشیدن بر سر یتیمان، محبت نسبت به مستمندان و بیوه زنان، کوشش در حوائج مؤمنان و تفقد از فقرا و مساکین.
بر در سوم نوشته شده : اسباب سلامت در دنیا چهار چیز است :کم گفتن، کم خوابیدن، کم راه رفتن و کم خوردن.
بر در چهارم نوشته شده : کسی که ایمان به خدا و روز قیامت دارد باید : مهمان را احترام، همسایگان را گرامی و پدر و مادر را محترم شمرد و سخن نیک بگوید یا خاموش شود.
بر در پنجم نوشته شده : هر کس می خواهد به او ستم نشود، ستم نکند، هر کس می خواهد به او دشنام ندهند، دشنام ندهد، هر کس می خواهد خوار نگردد، دیگران را خوار نکند و هر کس می خواهد در دنیا و آخرت به دستگیره محکمی چنگ زند بگوید : ( لا اله الا الله، محمد رسول الله، علی ولی الله ).
بر در ششم نوشته شده : هر کس می خواهد قبر او گشاده باشد بنای مسجد کند، هر کس می خواهد جسدش سالم باشد و پوسیده نشود مساجد را نظافت کند و هر کس می خواهد طعمه حشرات زیر زمین نشود در مسجد بماند و هرکس می خواهد جایگاه خویش را در بهشت ببیند، مساجد را فرش کند.
بر در هفتم نوشته شده : نورانیت قلب در چهار چیز است : عیادت بیماران، تشییع جنازه، خرید کفن و اداء دیون.
و بالاخره در روی در هشتم نوشته شده : هر کس می خواهد از این درها وارد بهشت گردد به چهار چیز چنگ زند : سخاوت، حسن خلق، صدقه و ترک آزار بندگان خدا.
از این حدیث می توان دریافت که ورود در کانون رحمت الهی و بهشت جاودان در گرو اعمالی است که هم سعادت دنیای خود فرد و هم دیگران تأمین می کند. در واقع منافع فردی و اجتماعی در گرو عمل به آن اعمال است.
پی نوشت:
1- بحارالأنوار، ج 8، ص 131، حدیث 34.
2- -بحارالأنوار، ج 8، ص 181، حدیث 140.
3- بحار الأنوار، ج 8، ص 145، حدیث 67.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] منظور از درهای بهشت چیست؟
- [سایر] آیا بعضی از درهای بهشت به اهل قم اختصاص دارد؟
- [سایر] درهای بهشت چه ویژگی هایی دارد؟
- [سایر] چرا تعداد درهای بهشت بیشتر از جهنم است؟
- [سایر] نامهای درهای جهنم را با ذکر منبع مطرح بفرمایید. و آیا مقصود از درهای جهنم و بهشت، همان طبقه است یا خیر؟
- [سایر] تعداد و نامهای درهای بهشت و دوزخ را ذکر کنید. (از اذن ورود)
- [سایر] آیا بهشت دارای درهای متعددی است و این درها نام های به خصوصی دارند، اگر امکان دارد نام درها و ترجمه ی فارسی آنها را بفرمایید.
- [سایر] منظور از درهای جهنم چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نوشتن نام مبارک آن حضرت در کتب، کتیبه های مساجد و حرمها و کارهای هنری چگونه است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] حذف نام مبارک آن حضرت از کتب، ادعیه، کتیبه ها و پرده های موقوفه اماکن متبرکه چه حکمی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد ، بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است ، ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازه ای بلند است که اگر مثلا شانه کند به صورتش می ریزد ، یا به جاهای دیگر سر ، که خارج از جلو سر است می رسد ، باید بیخ موها را مسح کند ، یا فرق سر را باز کرده ، پوست سر را مسح نماید و اگر موهائی را که به صورت می ریزد یا به جاهای دیگر سر می رسد ، جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید یا بر موی جاهای دیگر سر ، که جلوی آن آمده مسح کند ، باطل است .
- [آیت الله شبیری زنجانی] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است؛ ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازهای بلند است که اگر مثلاً شانه کند به صورتش میریزد، باید قسمتی از موها را که پس از شانه کردن در جلو سر قرار میگیرد مسح کند، یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید و اگر موهایی را که به صورت میریزد یا به جاهای دیگر سر میرسد جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید، یا بر موی جاهای دیگر سر، که جلوی آن آمده مسح کند باطل است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است؛ ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازه ای بلند است که اگر مثلا شانه کند به صورتش می ریزد؛ یا به جاهای دیگر سر می رسد؛ باید بیخ موها را مسح کند؛ یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید و اگر موهائی را که به صورت می ریزد با به جاهای دیگر سر می رسد جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید؛ یا بر موی جاهای دیگر سر؛ که جلوی آن آمده مسح کند باطل است.
- [آیت الله اردبیلی] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر نیز صحیح است؛ ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازهای بلند است که اگر مثلاً شانه کند به صورتش میریزد یا به جاهای دیگر سر میرسد، باید بیخ موها را مسح کند یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید و اگر موهایی را که به صورت میریزند یا به جاهای دیگر سر میرسند جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید یا بر موی جاهای دیگر سر که جلوی آن آمده مسح کند، مسح او باطل است.
- [آیت الله بروجردی] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است، ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازهای بلند است که اگر مثلاً شانه کند به صورتش میریزد، یا به جاهای دیگر سر میرسد، باید بیخ موها را مسح کند، یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید و اگر موهایی را که به صورت میریزد یا به جاهای دیگر سر میرسد جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید، یا بر موی جاهای دیگر سر که جلوی آن آمده مسح کند باطل است.
- [آیت الله خوئی] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است. ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازای بلند است که اگر مثلًا شانه کند به صورتش میریزد یا بهجاهای دیگر سر میرسد باید بیخ موها را مسح کند، یا فرق سر را باز کرده، پوست سر را مسح نماید، و اگر موهائی را که به صورت میریزد یا بهجای دیگر سر، میرسد جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید، یا بر موی جاهای دیگر سر که جلوی آن آمده مسح کند چنین مسحی باطل است.
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است. ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازهای بلند است که اگر مثلاً شانه کند به صورتش میریزد، یا به جاهای دیگر سر میرسد، باید بیخ موها را مسح کند یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید، و اگر موهایی را که به صورت میریزد یا به جاهای دیگر سر میرسد جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید، یا بر موی جاهای دیگر سر، که جلوی آن آمده مسح کند باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] لازم نیست مسح سر بر پوست ان باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازه ای بلند است که اگر مثلا شانه کند به صورتش می ریزد یا به جاهای دیگر سر می رسد باید بیخ موها را مسح کند یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید و اگر موهایی را که به صورت می ریزد یا به جای دیگر سر می رسد جلوی سر جمع کند و بر انها مسح نماید یا بر موی جاهای دیگر سر که جلوی ان امده مسح کند چنین مسحی باطل است
- [آیت الله وحید خراسانی] لازم نیست مسح سر بر پوست ان باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازه ای بلند است که اگر مثلا شانه کند به صورتش می ریزد یا به جاهای دیگر سر می رسد باید بیخ موها را مسح کند یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید و اگر موهایی را که به صورت می ریزد یا به جای دیگر سر می رسد جلوی سر جمع کند و بر انها مسح نماید یا بر موی جاهای دیگر سر که جلوی ان امده مسح کند چنین مسحی باطل است
- [آیت الله سبحانی] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است; ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازه ای بلند است که اگر مثلا شانه کند به صورتش می ریزد، یا به جاهای دیگر سر می رسد، باید بیخ موها را مسح کند; یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید و اگر موهایی را که به صورت می ریزد یا به جاهای دیگر سر می رسد جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید، یا بر موی جاهای دیگر سر، که جلوی آن آمده مسح کند باطل است.